Doprava do Chorvatska ...

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Re: Doprava do Chorvatska ...

Příspěvekod Libor » ned dub 04, 2021 12:50 pm

Ty vo..le.Matrix jak vysity.To jsme to dopracovali.Me snad jebne (Jarek Nohavica).
Svet se v p..u obraci.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon črc 12, 2021 10:12 am

Jen pro info. Při sobotní cestě z Chorvatska po nás překvapivě chtěli "covid info" jen na hranici SLO/A (Dravograd) - armáda. A překvapivě jim stačil i třeba 8 dní starý antigen test v podobě toho vytištěného mezinárodní certifikátu - dle mě tedy už pár dní neplatný:-)
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon črc 12, 2021 8:39 pm

Oni Rakušáci žádný test chtít nemůžou, když jedeš jen transit do ČR přes Rakousko.
Je to jen zbytečná buzerace lidí.
Stačí říct tranzit a že žádný test nemáš.
Jestli mu ukážeš starý test na covid, nebo staré noviny je úplně jedno, se zájmem si to prohlídnou jen aby tebe a všechny další na hranicích zdrželi.
Prostě to zdržují schválně, aby lidi odradili od cestování.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » ned srp 08, 2021 7:41 pm

Cesta do HR a z HR je naprosto nepochopitelná. Tedy kontroly a přechody hranic.

Včera cesta do HR bez chviličky čekání, nikdo nic nechtěl.

Včera cesta z HR na HR/SLO hranici 10 km kolony, čekání 5 hodin. SLO/RAKOUSKO kolona 2 km tak hodina.

Jednou se nečeká vůbec a jednou 2 hodiny, jindy i 5.

Lze někde dohledat kolik je kde aktuální čekací doba?

Máte nějakou aplikaci, která vás inteligentně nasměruje?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon srp 09, 2021 7:11 am

Soused nedá dopustit na aplikaci Waze. Právě při cestě z Chorvatska ho to teď krásně "vyhnulo" kolonám. Navigace v mobilu dle aktuální dopravní situace - musí být zapnutá data pochopitelně.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř srp 11, 2021 1:15 pm

Cesta do HR v pátek 30.7. - Jihlava - Znojmo - Vídeň - Graz - Zagreb - Makarská.
Hned za hranicemi je prodej známek A (9,50) a SLO (měsíční 30 Eur), platba hotově (Eura), při platbě kartou přirážka 1 Euro.
Vídeň kupodivu pomalu plynulejší průjezd, než přes Znojmo.
Hranice ČR/A nic, A/SLO bez zdržení, SLO/HR kolona 4 km a zdržení 1,5 hod. Protisměr (HR/SLO) taky kolona, asi důsledná kontrola vstupu do Shengenu. Plynulá fronta od mýtnice v HR přes kontrolní stanoviště v HR po kontrolní stanoviště ve SLO.
Zagreb - popojíždění asi hodinu přes Lučko až k mýtné bráně za Zagrebem (směr Split). Asi jako pátek odpoledne na D1 kolem Brna od Kývalky po sjezd na Blavu, ale ve větším měřítku.
Pak až po Makarskou celkem plynule.

Cesta z HR v NE 8.8. - od Makarské zpět stenou trasou.
Zhuštění provozu a kolona na A1 za odbočkou na Zadar, až k tunelu Sveti Rok hustý provoz.
Zahuštění pak u Karlovace a kolony před oběma mýtnými branami před Zagrebem (ty byly vidět i při cestě tam). Už neplatí, že koloně před Zagrebem ve směru od moře se lze vyhnout průjezdem přes mýtnou bránu ENC nebo Card only na Demerje, kolony jsou na obou zhruba stejné. Lidi se naučili používat karty.
Na úseku Zagreb - Macelj hlásili kolonu asi 500 m, sjeli jsme na Durmanec a dojeli na konec dálnice souběžnou silnicí, objeli tak kolonu před mýtnou branou na konci. Najeli jsme na dálnici před hraničním přechodem a vzhledem k tomu, že cestou k moři jsme viděli, že kolona je souvislá až ke kontrole ve SLO, tak jsem to asi po 10 min. před hranicemi otočil a sjel z dálnice a jel do SLO na Trakoščan a přes Cvetlin, kde byla kolona celé jedno auto. Pak jsme před Ptujem najeli zpět na dálnici (už jsme měli měsíční známku) a protože avizovali kolonu na přechodu SLO/A, dálničním i mimo, ale mimo byla snad kratší, tak jsme sjeli před hranicí do Šentilj a asi 40 minut popojížděli na hranice. Vypadalo to, že Rakušáci kontrolovali svoje občany na certifikáty, my jen ukázali pasy a mávli rukou.
Dál domů včetně průjezdu Vídní plynule. Jen pozor, ve Vídni opravují napojení za Dunajem, jak se za mostem jelo doprava a dál proti proudu Dunaje, ale je to značené a není problém.

Pavel.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » stř srp 11, 2021 1:19 pm

Ještě poznámka - jak bylo psáno výš, aplikace Waze naviguje s ohledem na případné kolony. Dnes už to umí i Mapy.cz, když se zapnou data. Jsou tam červené úseky, kde jsou uzavírky, kolony a podobně. A myslím, že to i odklání z takových úseků, když je tam problém.

Pavel.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Zahajskej » stř srp 11, 2021 3:55 pm

Masochisti jezdí přes Macelj! Ale je to dobře, alespoň jsou sousední přechody volné.
Na to, co se děje na SLO/HR, případně HU/HR hranici je dobré kouknout na hak.hr. Jsou tam čekací doby na hraničních přechodech a jsou aktualizované. Je i apka do founa. Dá se kouknout i na kamery, buď na stejném portálu, nebo na slovinském promet.si.
Rakušáci kontrolují při vstupu do země z jihu jen své občany, mají na to nějaká pravidla. Ostatní jsou tranzit, takže maximálně kouknou na doklady.
Macelj je špunt. Cestou dolů se dá pohodlně objet i s tou jejich slavnou předraženou dálnicí. Zpět je v podstatě nutné sjet na Durmanec a pak jet souběžne s dálnicí a pak podle situace jet na Cvetlin, nebo najet zpět. I úspora 21 kuníků není k zahození.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » stř srp 11, 2021 9:04 pm

Nějaké informace o čekacích dobách jsem našel taky na promet.si
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » čtv srp 12, 2021 8:01 am

S tím objížděním přes "postranní" přechody opatrně. Myslím, že zrovna Cvetlin není určen pro přechod jiných občanů než SLO/HR a Slovinci to pokutují.
Někde na webu jsou oficiální přechody do Slovinska a jsou jen 3.
Houba
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Houba » čtv srp 12, 2021 4:45 pm

Fitor píše: Myslím, že zrovna Cvetlin není určen pro přechod jiných občanů než SLO/HR a Slovinci to pokutují.

Dovolím si nesouhlasit. Přes Cvetlin jsem jel z Chorvatska začátkem července a celníci nic takového ani nenaznačovali. Ani to nebylo cestou nikde inzerované.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » čtv srp 12, 2021 6:06 pm

Tohle platilo loni, smělo se jen přes tři dálniční přechody, ale z A do SLO a opačně. Prostě využili Slovinci situace a pokud člověk přes ně chtěl jet, musel přidat hned 15 éček za průjezd. Přechody ze SLO do HR byly bez omezení. Letos se může jet přes jakýkoliv mezinárodní přechod. V půlce července jsem jel dolů přes Zavrč, zpět přes Cvetlin.
Dolů jsem Cvetlin vynechal proto, že díky Waze to nahánělo spousty lidí místo na Macelj na Cvetlin. Byla tam více jak dvouhodinová kolona, na Macelju skoro pět. Na Zavrči jsem stál hoďku. Nechápu ty, co si to na Macelji odparkují a přitom dali 15 éček za rychlý průjezd.
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » čtv srp 12, 2021 9:06 pm

Cvetlin není mezinárodní přechod a už mě tam 2x buzerovali a to bylo před covidem.
přechody HR
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » pát srp 13, 2021 7:49 am

Ano, Cvetlin je přechod určený pro malý pohraniční styk (není to mezinárodní hraniční přechod), to ale neznamená, že přes něj nemůžeš jet. Na oficiálních stránkách Ministerstva vnitra Slovinské republiky je uvedena informace k překračování přechodů pro malý pohraniční styk (včetně Cvetlinu):

Hraniční přechody pro malý pohraniční styk jsou vyhrazeny příjemcům Dohody o hraničním styku a spolupráci (držitelé povolení k malému pohraničnímu styku) a osobám požívajícím práva Evropské unie na volný pohyb.

Sám jsem přes tento přechod jel vloni i letos, a kromě zdržení letos (cca 1,5 hod) jsem nezaznamenal jediný problém. Takže asi tak.
Zahajskej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zahajskej » pát srp 13, 2021 12:43 pm

Vážení, hraniční přechod Cvetlin JE mezinároní přechod. Do roku 2010 byl Cvetlin jen mezistátním přechodem a mezinárodním jen v sezóně, pro odlehčení Macelju, jehož je pobočným přechodem. Takže nešířit bludy.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 17, 2021 1:17 pm

Možná je Cvetlin závislý na konkrétním celníkovi, já tam jezdil asi 5 let před covidem (objetí dálnice z A do HR přes Mureck, Lenart, Ptuj a Cvetlin) a kromě jednoho případu, kdy jsem tam natrefil na kolonu z HR do SLO asi 20 aut, tak bez problémů. Letos jsem v srpnu objížděl kolonu na přechodu Macelj a jak jsem psal výš, bylo tam jedno auto. A co vím, běžně tam jezdí auta z A, PL, D. Dokonce jsem několikrát zažil, že tam nebyl vůbec nikdo, myslím tím dokonce ani celní kontrola.

Pavel.
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » ned srp 22, 2021 6:11 pm

Pavel63 píše:Ještě poznámka - jak bylo psáno výš, aplikace Waze naviguje s ohledem na případné kolony. Dnes už to umí i Mapy.cz, když se zapnou data. Jsou tam červené úseky, kde jsou uzavírky, kolony a podobně. A myslím, že to i odklání z takových úseků, když je tam problém.

Mapy.cz umí navigovat podle aktuální dopravní situace jen v ČR, v zahraničí ne. Patrně berou jako zdroj dopravních dat ŘSD, na rozdíl od Google/Waze, které analyzují pohyb smartfounů kdekoliv.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » pon srp 23, 2021 10:57 am

Cvetlin je přechod pouze pro občany EU, takže pro Čechy v pohodě.
Silnice je tam úzká s mnoha zatáčkami a kopci, takže pro větší vleky není moc vhodný.
Oproti Macejlu/Gruškovlje bez čekání.
Fum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod Fum » úte srp 24, 2021 6:20 pm

Zahajskej píše:Vážení, hraniční přechod Cvetlin JE mezinároní přechod. Do roku 2010 byl Cvetlin jen mezistátním přechodem a mezinárodním jen v sezóně, pro odlehčení Macelju, jehož je pobočným přechodem. Takže nešířit bludy.

No nemáš pravdu a rozhodně tady nikdo nešíří v tomto případě "bludy". Spíše naopak a umím to doložit citací ministerstva vnitra Slovinské republiky a ne pouze dojmy. To, že je přes přechod Cvetlin umožněný kromě malého pohraničního styku také pohyb občanů EU neznamená, že je to mezinárodní hraniční přechod! Ministerstvo vnitra Slovinské republiky tento přechod jasně vede mezi přechody určenými pro malý pohraniční styk s tím, že mezinárodní hraniční přechody (kde není Cvetlin logicky uvedený) jasně definuje jako hraniční přechody určené pro mezinárodní dopravu, které mohou překračovat všichni cestovatelé. Na některých hraničních přechodech platí omezení uvedená ve Vysvětlivkách pro určité kategorie cestujících nebo typy vozidel. Takže přes Cvetlin nemohou cestovat občané mimo EU, a to ani v sezoně ani mimo sezonu, což by v případě mezinárodního hraničního přechodu mohli.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Pavel63 » stř zář 08, 2021 7:28 am

Ahoj,

na přechodu Cvetlin je cedule EU, CH a ještě cosi, už si to nepamatuju. Ale rozhodně není vhodný pro větší auta, serpentiny na obou stranách jsou pro osobáky a menší náklaďáky, viděl jsem tam i osobák s karavanem, ale rozhodně bych tam nejel s delším karavanem nebo delší lodí, mohl by tam zůstat "viset" koncem vleku v prudké zatáčce a výškové nerovnosti.
Jinak za deště opravu pomalu zejména dolů v prudkých klesáních, asfalt z vápence klouže. Nejel jsem nějak rychle, ale pršelo a nebýt ABS, tak jsem na dovolenou nedojel.

Pavel.

Zpět na