Měření sextantem v praxi

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte úno 26, 2008 2:40 pm

No není to jednoduché to měření sextantem:
nejdříve mi kdosi doma (nikdo se k tomu nechce přiznat) vylil vyjetý olej z krabičky (naštěstí jsem to měl v uřízlém kanystru)
dnes jsem se nachystal a sotva se přiblížil potřebný čas, přišly mraky
no a to ještě chodím k sousedům na balkon, protože nemám přímý výhled na jih a strašit s tím v Praze mezi paneláky, to by asi na mě zavolali sanitku s svěrací kazajkou :D
Ale nevzdávám se ;)
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte úno 26, 2008 2:42 pm

Nessie píše:Tak tohle se mi stalo taky ;)
Ve čtvrtek, pár minut před dvanáctou, už jsem měla slunce stáhnutý na úmělý horizont a najednou přišly mraky :(
A půl hodiny po poledni se vyjasnilo a bylo už jasno celý den, ale to už mi bylo samozřejmě na nic :x

To jsi ale měla ještě do PRAVÉHO poledne, baj-vočko půl hodiny..... :mad:
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Johna » úte úno 26, 2008 3:26 pm

Jsem na tom stejně. Poledne prostě kvůli práci nestíhám. Taky jsem si už říkal že si vezmu sextant do práce a bude vystaráno. Ale aby si mě na Barrandově nevyhmátla Nova :roll:
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Meryl » úte úno 26, 2008 3:39 pm

Já to taky nevzdávám.... :mad:
Jen ať si někdo zkusí na mne se svěrací kazajkou ... mignu ho GPSkou po hlavě ! ;)
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte úno 26, 2008 10:34 pm

Omlouvam se za opozdenou odpoved. Trochu se to na mne vsechno vali. :)

Jako vzdy dovolim si odpovedet podle moznosti na vsechny otazky v jednom (vice-mene) souvislem textu.

Prvne - otazka prepisu skoleni. Budu uprimny: ja si myslim, ze to neni dobry napad. Podminkou ucasti na skoleni bylo poridit si sextant a udelat si na to cas. Ja si nesmirne cenim toho, ze jste do mne vlozili svou duveru a tuto podminku splnili. Proto jsem se snazil vydat ze svych znalosti to nejlepsi. V tom shledavam podstatu skoleni. Je to o osobnim vztahu, a na tom je postavena veskera moje lektorska cinnost. Na skoleni vam sdeluji neco, o cem vim, ze je to best of best. Prijdte na skoleni, ja vas rad uvitam a naucim, ale prepis skoleni na webu, prosim pekne, radsi ne. :)

Dalsi je otazka o tom, ze nekteri z vas nestihali si na skoleni delat poznamky, nebo se to z nejakeho duvodu nepovedlo uplne nejlip. Myslim, ze muzeme to napravit nasledovne:

1. Vsichni si oskenujte a vymente si svoje poznamky pomoci e-mailu
2. provadejte observace a ptejte se mne na vsechno, co vam nebude jasne
3. radte se na foru jeden s druhym

Svoje otazky mi muzete pokladat zde, nebo na mailu astronavigace@post.cz, nebo mi zavolat (coz je uplne nejrychlejsi varianta). Vskutku se jeste nestalo, ze bych nekoho nekdy odmitl. :)

Ted k otazce opakovani skoleni Zaklady astronavigace. Ten, na koho vola sextant z krabice, myslim, nemusi byt smutny, protoze se prave pracuje na vhodnem terminu. Pokud ovsem souhlasite... :gun:

Tento patek odjizdim na tyden, pak tyden budu tady, pak zase 1 mesic pryc. Ptejte se mne ihned ted na vse, co vam neni jasne.

Ja zase ze sve strany pripravuji pro vas jeste nejake doplnky ke skoleni, ktere by se tu na webu meli objevit prave v horizontu trech tydnu. Dnesni vecer a zitrejsi odpoledne mam vyhrazeno pro odpovedi na technicke otazky, ktere jste mi jiz pokladali vyse.

S uctou
Roman Verba (vas skolitel windward)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv úno 28, 2008 10:38 am

Doplnek cislo 1 ke skoleni Zaklady astronavigace.

Probereme si postup, jak presne urcit zemepisnou sirku pozorovatele observaci Polarky.

Na skoleni jsme si rekli, ze vyska svetoveho polu nad obzorem se rovna zemepisne sirce. Na severni polokouli vysku polu lze zmerit jednoduse tak, ze se zmeri vyska Polarky, protoze Polarka je severnimu svetovemu polu hodne blizko.

Dale jsme si rikali, ze protoze Polarka neni presne u polu, vznika v sirce takto stanovene chyba o velikosti az do +/- cca 45 minut, tj. +/- 45 Nm ve smeru na sever nebo na jih. Tuto chybu lze odstranit bud trigonometrickym vypoctem anebo pomoci specialni tabulky, ktera tento vypocet nahrazuje.

Dostali jste tabulku s nazvem Polaris (pole star) table, ktera je obsazena v kazde nauticke rocence. Tabulka ma platnost vzdy jeden rok. Protoze mi nefungoval scanner (a do ted nefunguje), musel jsem pouzit na skoleni tabulku lonskou. Kdyz ji budete pouzivat letos, moc velka chyba nevznikne. Pozdeji sem hodim i tabulku pro letosek.

Presny vypocet zemepisne sirky na zaklade observace Polarky.

Postup observace:

1. provedte trikrat observaci Polarky a udelejte prumer casu a udaju sextantu
2. opravte udaj sextantu o vsechny opravy a ziskejte observovanou vysku Polarky
3. v dennich tabulkach nauticke rocenky najdete sloupecek s nazvem ARIES. Tento sloupecek obsahuje greenwichske hodinove uhly Jarniho bodu (GHA ARIES).
4. Dohledejte GHA ARIES pro prumerny cas observace, prictete k nemu svou pribliznou predpokladanou delku a ziskejte mistni hodinovy uhel jarniho bodu, tj. LHA ARIES.
5. S hodnotou SHA ARIES vstupte do tabulky pro Polarku, o ktere jde rec a dohledejte tri opravy, ktere jsou v teto tabulce oznaceny a-0, a-1, a-2.
6. Od observovane vysky Polarky odectete konstantu 1° (jeden stupen!!!) a prictete opravy a-0, a-1, a-2, coz ve vysledku dava observovanou zemepisnou sirku pozorovatele.

Ted si vysvetlime, jak konkretne pouzivat tabulku pro Polarku a uvedme priklad vypoctu.

Obrázek

Priklad.

Priblizna delka je 016°35´E, vyska oka je 2.5 m.

Dne 28.02.2008 byla provedena observace Polarky s nasledujicimi udaji (cas a udaj sextantu):

17-50-03 49-51.4
17-50-48 49-51.3
17-51-33 49-51.1

Prumerny greenwichsky cas je 16-50-48 a prumerny udaj sextantu je 49-51.3

Oprava vysky Polarky: 49-51.3 minus inklince obzoru 2.8 minus refrakce 0.8 dava ve vysledku 49-47.7, tj. observovanou vysku Polarky.

Dale v rocence na prislusne greenwichske datum a cas najdeme GHA ARIES 050-35.57 a pricteme k tomu svou delku 016-35, coz ve vysledku dava LHA ARIES 067-10.5

Ted musime najit tri opravy pro stanoveni sirky v tabulce pro Polarku. Jak presne se pouzije tabulka, vysvetlim za chvilku. Ted si rekneme vypocet. V uvedene tabulce na obrazku je modre oznacen sloupecek, ve kterem vsechny tri opravy najdeme. Sloupecek je oznacen hodnotou LHA ARIES, pricemz je tam uveden rozsah od 60 do 69. Protoze my mame LHA ARIES zaokrouhlene 067.2 stupne, vsechny opravy budeme vybirat ve sloupecku pro rozsah LHA 60-69. (Je to bod 2 na obrazku oznaceny cervene.)

Opravy ze zvoleneho sloupecku jsou nasledujici:

- oprava a-0 je 21.5 minuty (bod 4 na obrazku)
- oprava a-1 je 0.6 minuty (bod 6 na obrazku)
- oprava a-2 je 0.8 minuty (bod 8 na obrazku)

Nyni vypocitame sirku pozorovatele: observovana vyska 49-47.7 minus konstanta 1 stupen plus opravy a-0, a-1, a-2, dava ve vysledku observovanou sirku pozorovatele 49°10´.6N. Dodam jenom, ze pokud nexcete najakou extra presnost, pak opravy a-1, a-2 muzete vynechat.

Ted si podrobneji objasnime, jak je tabulka pro Polarku usporadana. Budeme ji prochazet podle cervenych cislic.

- cislice 2 ___ zvolime sloupecek podle zakladniho rozsahu LHA (v nasem pripade 60-69 stupnu)
- cislice 3 ___ zvolime radek podle toho kolik LHA ma jednotek (v nasem pripade LHA je 067, tj. jednotek stupnu je 7)
- cislice 4 ___ oprava a-0
- cislice 5 ___ nepresna sirka pozorovatele (ktera se rovna observovane vysce Polarky)
- cislice 6 ___ oprava a-1
- cislice 7 ___ mesic v roce
- cislice 8 ___ oprava a-2

Co bude nejasne, ptejte se prosim. :)
--------------------
Pripominam, ze:

- nauticka rocenka pro libovolny den je zde http://www.tecepe.com.br/scripts/AlmanacPagesISAPI.isa
- interpolacni tabulky pro praci s rocenkou jsou zde http://www.kowoma.de/gps/astronav/Schalttafel.pdf
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv úno 28, 2008 11:34 am

Ahoj,
mám krátký technický dotaz:
Co v on-line NA znamenají následující položky?

Pro Měsíc: v, d, HP

Pro Slunce: S.D. 16.0 d 1.0

A znovu pro Měsíc: S.D. 15.4 15.7 15.9

Dík!
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv úno 28, 2008 11:55 am

Polozky zanemanji:

HP - horizontalni paralax
SD - polomer (semi-diameter)
d - diferent
v - kvazidiferent

Diferent se pouziva pro interpolaci deklinace, kvazidiferent pro interpolaci hodinoveho uhlu.

Pouzivani rocenky se probiralo na skoleni. Prave se chysta termin pro opakovani, tak si chvilku pockej. :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv úno 28, 2008 12:10 pm

Prosím, prosím, jen ne víkendy 22. – 23. 3. a 29. – 30. 3. :gun:
Jinak moc rád přijedu!!! :good:

Jo, a dík.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob bře 01, 2008 9:47 pm

Na školení v Brně jsem nakonec ze zdravotních důvodů nejel, ale poslal jsem za sebe náhradu.Půjčil jsem si zápisky ze školení a problematiku jsem samostudiem snad nějak vstřebal. ;)
Spočítal jsem také oněch 5 cvičných příklladů, jž nám zde windward zanechal.
Vešechny mi vyšly naprosto stejně, tedy tak jak měly vyjít, až na ten poslední.
číslo 5/ mi vychází 62° 07' . 2 W /několikrát přepočítáno/
a nikoliv 62° 13' W , jak má vyjít dle školitele.
Chtěl bych se zeptat, jak to vyšlo dalším. Tedy zda mám chybu já, či to takto ještě vyšlo někomu jinému. Díky.

Také jsem v něděli 24.2. po prvé měřil sex /černá teflonová pánev, voda sklo/
chyby po výpčtu
E 000 15'
N 00 00' . 2
Potud dobré, problém je, že jsem měl po cca 4 minutách "druhou kulminaci"
cvičil jsem asi půl hodiny a již mi slzely oči. Tam již byly obě odchylky kolem 1,5°. Samozřejmě prezentuji tu povedenější. :mad:
Pepa
palkit
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod palkit » ned bře 02, 2008 7:14 pm

Nazdar

k cvičení od školitele
Výsledky:
1) 49°32´,2N, 15°56´,7E to mi sedí
2) 32°07´,0N, 36°12´,5E to mi sedí
3) 43°18´,2N, 43°00´,W nesedí délka
4) 5°23´,4S, 79°40´,7 W opět délka
5) 31°54´,5S, 88°15´,0W opět délka a ještě drobné u šířky
6) 62°03´,9S, 118°00´,0W opět délka a teď i šířka o 10NM

Buď blbnu a stálým přepočítáváním generuji větší a větší chybu, nebo jsem jelen a nebo je tam chyták

Jak to vyšlo ostatním pokusníkům

Asi dělám chybu při výpočtu délky
Postupuji takto:
čas na lodi při měření +časový rozdíl k poledni na 0°(jsme západní délky) - převedu na úhel GHA zvlášť hodinu a minutu (sečtu) úhel odečtu od 360°(v tomto případě nikoli neb úhel mezi mnou a 0 je délka a stejně nevychází

Estli se k tomu někdo dostanete prosim o komentář

TOmáš

:admin: tech 18 prazdnych radku jsem si dovolil smazat. jerryx
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » ned bře 02, 2008 11:44 pm

To palkit /Tomáši/
Nejčastější chyby se dělají při sčítání a hlavně odčítání hodnot a potom u znamének +/- k hodnotám DEC. a Vb - ta je však velmi malá a u ní by to tolik nevadilo.No a potom na nic nezapomenout.
Udělal jsem dosti chyb v postupu, až jsem si udělal tabulku, která mě zárověň vede a na nic nezapomenu. Tabulka nejde zkopírovat zde do textu. budou zde jen hodnoty a texty. Buď si to natahej do tabulky ve wordu, nebo mi dej přes SZ e-mail a já ti ji pošlu. Hodnoty si natáhni z originálu. To znamená, že můj příspěvek otevři čudlíkem citovat a teprve tento text zkopíruj. Když po vytisknutí odstřihneš dosazované hodnoty a výpočty, máš univerzální postup jednou pro vždy.
V tabulce je třetí příklad. Pokud se ti nepodaří dle tohoto postupu najít chyby, dej vědět a já ti dosadím hodnoty, aby jsi si chybu našel.
Pepa

VSTUPNÍ ÚDAJE PRO VÝPOČET POLOHY PODĚ
1 Lodní datum...........................................................................28.5.2008
2 Lodní čas................................................................................12-46-39
3 Výška oka /m/.........................................................................5,6
4 Sextant max............................................................................68°05´
5 Loď je přibližně na zeměpisné délce ..........................................30° W
6 polokoule ..............................................................................SEVERNÍ

ZEMĚPISNÁ DÉLKA / POLEDNÍK/
7 Odhad časového posunu /á 15°= 1 hod/.....................................+2 hod
8 GMT........................................................................................14-46-39
9 GHA pro celou hodinu –ročenka SUN............................................30°40´. 2
10 GHA pro minuty a sekundy – interpol tab./nebo výpočet/...............11°39´. 8
11 GHA CELKEM /součet řádku 9+10//..............................................41°80´. 0
12 Úprava jednotek.......................................................................42°20´. 0
13 Odpočet od 360° pokud je celkové GHA větší jak 180°..................359°60´ . 0
14 GHA celkové / řádek 12/
15 Úprava jednotek
16 Vyhovuje vypočtená délka předpokladu ?.....................................NE
17 Pokud ne, odečti nebo přičti ke GHA 15° /nebo nový výpočet/.........27°20´. 0
18 Zeměpisná délka lodě...............................................................27°20´ .0

ZEMĚPISNÁ ŠÍŘKA / ROVNOBĚŽKA/
19 Sextant max............................................................................68°05´. 0
20 Výška oka /řádek 3/ hodnota v tabulce DIP ODEČÍST................-00 04´. 2
21 Hv výška viditelná ....................................................................68° 00´. 8
22 SUN kumulovaná oprava / tabulka lower / PŘIČÍST.....................+…..15´. 8
23 Ho výška observovaná ..............................................................68° 16´. 6
24 Úprava jednotek
25 Odpočet od 90°.........................................................................89° 60´. 0
26 Dosadit výšku observovanou "ho" ...............................................68° 16´. 6
27 Úhel po odpočtu /Úhel slunce k lodi/............................................21°34´. 4
28 Úprava jednotek
29 DEC dosazení hodnoty declinace /ročenka SUN/............................N +21°34´. 4
30 Úhel po dosazení hodnoty DEC....................................................42° 77´. 8
31 Úprava jednotek........................................................................43° 17´. 8
32 Hodnota "d " /ročenka SUN dole/ INFORMATIVNÍ...........................0,4
33 "Vb" oprava DEC /interpol. tabulka minut dle hodnoty "d",...............+…..0´, 3
34 Úhel po dosazení hodnoty "Vb" ................................................42° 18´. 2
35 Zeměpisná šířka lodě /úprava jednotek/........................................42°18´. 2

Pozor na možné chybyZnaménko k declinaci řádek 29 /LN-DCE.N =+// LN-DEC.S= - //LS-DEC S=+//LS-DEC.N= - //. Znaménko k hodnotě Vb. Odečítání stupňů, kdy minuty v odčitateli nesmí být rovny nebo větší než hodnota minut od kterého jsou odčítány, Nutno 1°převést na minuty /opak úprav jednotek/.
palkit
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod palkit » pon bře 03, 2008 10:30 am

Díky moc za práci s osvětlením postupu leč u délky :
proč odečet 15° tj 1hod co tě k tomu vede

a pro šířku nerozumim korekci s průměrem tělesa d dohledané v interpol tabulkách řádek 32-35 prosím o podrobnější výklad pro zabedněnce

Jinak vše sedí a stejně u následujících příkladů mi nesedí délky
Hezký den
Tomáš
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » pon bře 03, 2008 10:45 am

Ahoj, Pepo díky za postup, zrovna včera jsem celkem s úspěchem řešil Windvardova zadání.
U třetího příkladu, to je ten který uvádíš, jsem nerazil v bodě 17. už je mi to jasné! dík.
Jinak je ten plasťák docela sympatická hračka.
Všechny zdravím
teista
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » pon bře 03, 2008 11:14 am

palkit píše:Díky moc za práci s osvětlením postupu leč u délky :
proč odečet 15° tj 1hod co tě k tomu vede

To je vcelku jednoduché, pokusí se to napsat tak, aby jsi tomu porozuměl a nedělal to, aniž by jsi věděl proč. Ono jde o to, ten systém pochopit, potom to je již vše logické a tedy více méně jednoduché.

použiji mnou vypočtený příklad č.3 viz. výše.

Dle zadání výš, že tvoje loď je přibližně na pozici 30° W. Jsi tedy cca 30° západně od Grinwich kde je 0°. Pro výpočet potřebuješ vědět tvůj časový posun vůči Grinwich.
Víme že střed slunce obíhá zem 24 hod. Kolem země je 360°
za 1 hod slunce oběhne 360:24=15 °
tedy k tvé lodi běželo slunce od grinwich 2 hodiny.
ale pozor, jsou ve hře ještě minuty.
Tedy k tvé lodi pro příklad jednoduše řečeno mohlo něžet 1 hod a 50 minut
nebo
2 hodiny a 10 minut.
Je to skoro stejné ale zásadní změna ve výpčtu, pkud použiješ jako základní posun času ke grinwich
1 hod
nebo 2 hod
Já jsem ve výpočtu zvolil posun 2 hodiny
dosadil minuty a provedl celkový výpčet.
vyšlo nám že jsme 42°20´a to neodpovídá předokládané pozice.Je to mnohem více na západ, Dosadili jsme příliš dlouhý čas.
přidáváme či ubíráme clelé hodiny, nimuty jsou řešeny saamostatně.
Jsme méně na západ . tedy slunce potřebovalo méně času k doběnutí k naší lodi.
Na začátku jsme odhadli posun na 2 hodiny bude tedy pouze 1 hod a samozřejmě dodáme zase minuty.
V tomto případě máš dvě možnosti
Provést znovu celý výpočet /ale již s posunej jen 1 hodiny.
Nebo si zjednodušit život a od úhlu vypočítaného s hodnotou 2 hodin odečíst ůhel odpovídající jedné hodině, což je právě těch 15° a dostáváš hodnotu 27°20´což již odpovídá přepokládané hodnotě 30°,
kdyby jsi ubral ještě hodinu, tak to je 12°20´a to rovněž neodovídá předpokládané pozici.

Pkud provedeš celý výpočet znova, bude oproti odečtení 15°rozdíl na konečném výsledku tak cca
00°00´,1 /coz je 180 m. proto jsem rovnou pouze odečetl 15°bez nového výpočtu

Zadavatel dává vždy předpokládanou polohu s úhlem dělitelným 15, tedy ve všech připadech řešíš možnost že to je o hodinu více či méně. Je to evidentě záměr, aby se tato možnost chyby procvičila.

Pokud této části neporozumíš, napiš, vysvětlím to jinak.Pokud ano, budu pokračovat.
Pepa :)
palkit
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod palkit » pon bře 03, 2008 11:29 am

OK
tak nějak jsem to pochopil
i z výkladu v tvém příspěvku
jen jsem si chtěl úvahu procvičit a ověřit - je mi jasné, že časová pásma nesedí dogmaticky s poledníky a na korekci o 15°jsem si z školení nevzpomínal.
Díka za čas na odpověď na příště budu uvažovat poněkud volněji

druhý dotaz k řádkům 32 - 35 prosím jěště jednou popis korekce průměru slunce (jen tu část s dohledáním v iterpol tab.)
Pak už nebudu otravovat malichernostmi až do dalšího dotazu
Tomáš
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » pon bře 03, 2008 1:56 pm

palkit píše:druhý dotaz k řádkům 32 - 35 prosím jěště jednou popis korekce průměru slunce (jen tu část s dohledáním v iterpol tab.)
Pak už nebudu otravovat malichernostmi až do dalšího dotazu
Tomáš

Tomáši neotravuješ, pokud budu vědět, rád pomohu, vím co času mi to zabralo, než jse se ve všem zorientoval.
Promiň, ale evidentěně v tom "plaveš" protože řádek 32-35 neřeší poloměr slunce. Projdu to tedy zevrubně, zase dle příkladu č. 3

řádek 20
řeší výšku tvého oka nad hladinou a eliminuje přídavný úhel k horizontu jež takto vzniká.

řádek 22
kumulovaná oprava
zahrnuje tři hodnoty jež eliminuje
1/poloměr slunce,
protože slunce stahuješ jen spodním okrajem na horizont, ale výpočet by jsi měl dělat na střed slunce, tato hodnota je největší a činí cca 16´
2/paralaxa,
správná měřená osa by měla vycházet ze středu země, protnout povrch a vnořit se do středu slunce. ty však stojíš mimo tuto osu. jsi s lodí mimo průnik osy zemským povrchem. Z obrázků to tak není očividné, ale její hodnota je malá cca max 0´, 1 když si představíš zemi jako hrášek, potom slunce je vzdáleno 15 kilometrů /pměr poloměr země a vzdálenost slunce je cca 1:30 000/
3/refrakce,
eliminuje lom světla při průchodem atmosférou /něco jako hůl do vody vložená , zdá se být zlomená/
rovněž vcelku malá hodnota.

řádek 29
DEC declinace /deklinace slunce/
ty potřebuješ vědět úhel který je svírán
osou ze středu země a procházející rovníkem a osou ze střde země procházející lodí.
Tento úhel je tvá poloha
Ty však měříš /respektive postupně dopočítáváš / úhel mezi osou vycházející ze středu země do středu slunce a osou vycházející ze střede země a procházející lodí.
To není totéž, neboť osa slunce není vždy nad rovníkem, respektive je tam pouze dvakrát za rok při rovnodenosti, potom by hodnota DEC měla být 0. V ostatní dny je osa slunce buď nad nebo pod rovníken proto má DEC značku S= jih nebo N =sever. Tuto hodnotu musíš eliminovat, aby jsi se dostal k úhlu mezi lodí a rovníken. Pozor na znaménka.

Jsi li na severní polokouli a slunce na severní straně od rovníku /N/, tedy úhel k rovníku DEC zmenšuje a proto hodnotu DEC přičteš.
Jsi li na severní polokouli a slunce na jižní straně od rovníku /S/, úhel k rovníken DEC zvětšuje a proto hodnotu DEC odečteš.
Jsi li na jižní polokouli a slunce je jižně od rovníku /S/, úhel k rovníku DEC zmenšuje a proto hodnotu DEC přičteš.
Jsi li na jižní polokouli a slunce je na sever od rovníku /N/, úhel k rovníku DEC zvětšuje a proto hodnotu DEC odečteš.

řádek 33
Vb je vcelku malá opravná hodnosta k hodnotě DEC, jejíž původ mi není znám.
Postupuješ takto
V ročence SUN, kde pro daný den a hodinu hledáš
GMT a dle něho GHA hned vedle je hodnota DEC.
Po těchto sloupcích jedeš dolu /u třídeních z internetu až za poslední třetí den, kde úplně dole je napsáné d=0,4 . Toto je jen informativní hodnota pro další postup.
vezmeš interpolační tabulku pro minuty a sekundy jež byla použita v řádku 10
a na stránce s odpovídající minutou /v našem případě 46/ najdeš ve sloupečku Unt stejnou hodnotu jako má d tedy 0,4. Hned vedle ve sloupečku nadepsaném Vb vidíš hodnotu 0´. 3
to je hledaný opravný koeficient k hodnotě DEC /pokud je d někde mezi dvěma , beru i Vb mezi dvěma sousedníma.
Zbývá určit, zda se hodnota Vb přičte, nebo odečte. To stanováš tak, že se vrátáš k základní hodnotě DEC /ročenka SUN/ N 21°34´. 4 a podíváš se, zda hodnota SUN pro další hodinu stoupá nebo klesá. pokud stoupá, hodnota Vb se přičte, pokud klesá hodnota Vb se odečte.

Toť vše, snad jsem nikde neudělal chybu.
Poku ano, prosím o upzornění.
Pepa
Naposledy upravil(a) Pepa dne pon bře 03, 2008 3:22 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon bře 03, 2008 2:11 pm

3/refrakce,
eliminuje lom světla při průchodem atmosférou /něco jako hůl do vody vložená , zdá se být zlomená/
rovněž vcelku malá hodnota.

Pozor, záleží na výšce tělesa nad obzorem: U obzoru je refrakce cca 34' a ještě v deseti stupních činí asi 5', člili hodnoty nezanedbatelné.

Pokud chcete opravdu přesný vzorec pro refrakci, tak zde je:

R = 60,2 * (b/1013)*(273/(273+t))*tg(z), kde b je barometrický tlak v hPa, t je teplota v °C a z je zenitová vzdálenost měřeného tělesa.
[R] = ''
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » pon bře 03, 2008 2:24 pm

Petře,
děkuji za oprávněné upozornění, bylo to pouze moje subjěktivní hodnocení na základě hodnot pro měření slunce v kulminaci. Jak jsem postřehl, ty jsi ve znalostech o tři generace dále a proto asi již víš, na rozdíl ode mne, že při měření hvězd nízko nad obzorem je vše jinak. Ještě jednou díky a mé nesprávné hodnocení o velikosti hodnoty prosím nebrat v úvahu.

Pepa
palkit
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod palkit » pon bře 03, 2008 3:37 pm

děkuji za komentář k dopočtu korekce vyplývající z hodnoty d vše ostatní mi bylo jasné pouze jsem nevěděl jak se zachází s diferentem
a opravdu nesouvisý s průměrem tělesa (to nevím jen je vedle něj jako údaj v ročence)

tomáš
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon bře 03, 2008 3:45 pm

Ahoj Pepo,
v astronavigaci nejsem vůbec dál, ale jsem také astronom amatér. A tam, při pozorování blízko u obzoru, hraje refrakce velikou roli.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv bře 06, 2008 11:36 pm

Měl jsem konečně trochu času tak jsem to sčotnul.
Moje výsledky (neopisoval jsem, mohu doložit... :D :
1) 49°32´,2 N, 15°56´,7 E to sedí
2) 32°06,3 N, 36°12´,E jakž takž sedí
3) 43°18´,6 N, 42°20´0 ,W sedí , pouze rozdíl velikosti časového pásma 15°
4) 5°23´,3 S, 79°40´,7 W pouze rozdíl velikosti časového pásma 15°
5) 31°55´,3S, 88°15´,0 W pouze rozdíl velikosti časového pásma 15°
6) 62°13´,0 S, 122°07´,4 W sedí

To Pepa,asi jsi udělal někde chybu.
u 6 počítám: h[sub]o[/sub]= 47° 42' - 2°,8 tj. h[sub]o[/sub]=47° 39',2 +15,4=47°54',6
89°60' - 47°54',6 = 42°05',4 + jižní deklinace 20°07'6 = 62°13',0 S :good:

To časové pásmo nám bude asi muset windward vysvětlit. Buď při přepisu nebo někde cestou se vloudila chyba. Postupoval jsem vždy stejně. A jednou je to přesně a jedno us chybou 15°, chyba související s předpokládaným časovým pásmem.
Pokud nevím přesně v jakém jsem časovém pásmu asi se vždy dopustím chyby ve velikosti 15°. Je to tak windwarde?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát bře 07, 2008 5:26 pm

Tak jak u vás všech probíhá živá observace ?

Včerejší kulminaci jsem propásl a měřil až po ní, nevšiml jsem si že za týden byl posun v čase o cca 14 min.
Proto výsledek byl značně zkreslený v délce až 8° , zato šířka jen + 38'

Dnes to bylo jiné.
Výsledek:
odchylka od skutečnosti
31',8 v šířce a 36',4 v délce , což dělá podle mapy vzdušnou čarou nějakých 36Nm. Jsem s prvním skutečným měřením spokojen.

Největší problém a tím vzniklou chybu mám s umělým horizontem. Odraz slunce nemá pravidelný tvar a těžko se mi hledá správný okraj. :hmm:
Zkusím to vylepšit a pak zpřesnit měření. Uvidíme potom jaká bude přesnost.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » ned bře 09, 2008 12:19 am

Zdravim vsechny navigatory!

Byl jsem tyden pryc, proto jsem se do diskuze nezapojil. Svou ucast slibuji od zitrka. Mam na vas nachystane nejake ty uzitecne veci.

A velice se tesim
windward
windward
moderátor

Příspěvekod windward » ned bře 09, 2008 7:05 pm

Moji vazeni astronavigatori!

Trebaze to neni pro vas dulezite :) , ale ani netusite, jakou radost jste mi udelali vasi diskuzi. Obzvlast bych chtel podekovat Pepovi, ktery celou vec znatelne popohnal dopredu.

Prave zpracovavam uzitecne veci, o nichz jsem mluvil v predchozim prispevku. Nejde to uplne nejrychleji navic zitra musim jet do Prahy na urad. Dokoncim to v utery a hodim to sem.

Na dnesek bych zkusil neco malo osvetlit, proc v nekterych z mych zadani vychazi delka "spatne". Respektive ne osvetlit, ale spise zadat neco na zpusob kvizu.

Reknu vam celou pravdu: ta zadani, ve kterych vam nevychazi delka, jsou lehkym chytakem, jak spravne poznamenal kolega Palkit.

Navigator musi byt maximalne pozorny, protoze na jeho pozornosti zalezi bezpecnost plavidla. Cilem meho drobneho chytacku je vyzkouset vasi pozornost a zaroven poukazat na castou chybu, ktere se navigatori ze zacatku dopousteji.

Otazka je - proc tedy delka se lisi presne o 15°? Jak je mozne, ze presne o patnact? Vy to urcite vite, protoze na skoleni jsme o tom mluvili. Abych vam pomohl, poznamenam, ze samotna otazka obsahuje napovedu. Navic jste to jiz zde rozebrali, takze zbyva jen dat veci do spravnych souvislosti.

Jsem pripraven vam pomoct, kdyz se budete ptat a zkouset odpovedet spravne.

Preji hodne zdaru. :)

Zpět na