Pepa píše:palkit píše:Díky moc za práci s osvětlením postupu leč u délky :
proč odečet 15° tj 1hod co tě k tomu vede
To je vcelku jednoduché, pokusí se to napsat tak, aby jsi tomu porozuměl a nedělal to, aniž by jsi věděl proč. Ono jde o to, ten systém pochopit, potom to je již vše logické a tedy více méně jednoduché.
použiji mnou vypočtený příklad č.3 viz. výše.
Dle zadání výš, že tvoje loď je přibližně na pozici 30° W. Jsi tedy cca 30° západně od Grinwich kde je 0°. Pro výpočet potřebuješ vědět tvůj časový posun vůči Grinwich.
Víme že střed slunce obíhá zem 24 hod. Kolem země je 360°
za 1 hod slunce oběhne 360:24=15 °
tedy k tvé lodi běželo slunce od grinwich 2 hodiny.
ale pozor, jsou ve hře ještě minuty.
Tedy k tvé lodi pro příklad jednoduše řečeno mohlo něžet 1 hod a 50 minut
nebo
2 hodiny a 10 minut.
Je to skoro stejné ale zásadní změna ve výpčtu, pkud použiješ jako základní posun času ke grinwich
1 hod
nebo 2 hod
Já jsem ve výpočtu zvolil posun 2 hodiny
dosadil minuty a provedl celkový výpčet.
vyšlo nám že jsme 42°20´a to neodpovídá předokládané pozice.Je to mnohem více na západ, Dosadili jsme příliš dlouhý čas.
přidáváme či ubíráme clelé hodiny, nimuty jsou řešeny saamostatně.
Jsme méně na západ . tedy slunce potřebovalo méně času k doběnutí k naší lodi.
Na začátku jsme odhadli posun na 2 hodiny bude tedy pouze 1 hod a samozřejmě dodáme zase minuty.
V tomto případě máš dvě možnosti
Provést znovu celý výpočet /ale již s posunej jen 1 hodiny.
Nebo si zjednodušit život a od úhlu vypočítaného s hodnotou 2 hodin odečíst ůhel odpovídající jedné hodině, což je právě těch 15° a dostáváš hodnotu 27°20´což již odpovídá přepokládané hodnotě 30°,
kdyby jsi ubral ještě hodinu, tak to je 12°20´a to rovněž neodovídá předpokládané pozici.
Pkud provedeš celý výpočet znova, bude oproti odečtení 15°rozdíl na konečném výsledku tak cca
00°00´,1 /coz je 180 m. proto jsem rovnou pouze odečetl 15°bez nového výpočtu
Zadavatel dává vždy předpokládanou polohu s úhlem dělitelným 15, tedy ve všech připadech řešíš možnost že to je o hodinu více či méně. Je to evidentě záměr, aby se tato možnost chyby procvičila.
Pokud této části neporozumíš, napiš, vysvětlím to jinak.Pokud ano, budu pokračovat.
Pepa
K mnou výše uvedenému ještě snad dodám.
Rozdíl 15°v konečném výsledku není ani tak chyba, jako spíše možná přílišné zjednodušení si začátek výpočtu.
Pro vysvětlení použiji opět tvůj přetí příklad, jež je na začátku vlákna v tabulce.
Lodní datum 28.5.2008
lodní čas 12-46-39
loď přibližně 30° W
Tyto hodnoty nám pro výpočet délky stačí.
Pokud někdo koukne na cca polohu lodě /30°W/ a řekne si, že slunce běží rychloti 15°/1 hod.
chybný vstup do výpočtu je již připraven, /30:15=2/ale je to chyba, na kterou se dle zadání později musí přijít.
Správná počáteční úvaha, musí vzít v potaz celý lodní čas, tedy i hodnotu minut a případně sekund.
Jsem sice na 30W ale s lodním časem 12-46-39
Pokud budu počítat základní posun ke Grinwich času +1 hod/=15°/
zbývá mi ještě 46m......x15´ = 690´ :60 = 11° 30´
stále ještě zbývá 39s....x0,25´= 9´ . 75
celkový součet úhlu je 26° 39´.75
jinými slovy, slunce tento úhel teoreticky uběhne za 1hod 46 min 39s
pokud přidáme do základního výpčtu o hodinu více, je to úhel 41°39´, 75
a ten není v souladu s předpokládanou hodnotou polohy plavidla.
Z výše uvedeného příkladu je zřejmé, že hodnoty úhlu odpovídající minutám a sekundám času běhu slunce není nutné /u plastového sextantu/ hledat v tabulkách, ale lze si je vypočítat. Vždy jsem počítal i hledal a rozdíl nebyl větší jak 00° 00´.1
Nejdůležitější je v přesném výpočtu polohy vyhledat úhel hodinový /SUN/odpovídající reálnému datu. domnívám se, že právě v této hodnotě je zanešen zásadní /základní/ posun v úhlu vůči grenwich ve srovnání s pouze teoretickým výpočtem úhlu za dosazené jednotky času dle níže uvedené tabulky.
POUŽITÉ VZTAHY /" rychlost (uběhnutý úhel) slunce za jednotky časů "/
jinak - zeměpisná délka osy slunce za uvažovanou dobu jeho pohybu bez koeficientu v tabulce /SUN/
360°.../1 den...=24 hod
15°...../1 hod
15´...../1 min
0,25´.../1 sekundu
Pepa