Pomůcky pro astronavigaci

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Re: Pomůcky pro astronavigaci

Příspěvekod Stanislav » úte zář 17, 2024 4:45 pm

Rozdíl cca 300 Kč mi nepřijde až tak zásadní, jdu zjišťovat tu dopravu.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » stř říj 16, 2024 12:58 am

Tak nakonec Nautical Almanac commercial edition od https://www.hansenautic.de/42422/nautic ... tion-2025/ za 53 € i s dopravou. Už je doma. To hledání v PDF na telefonu je (aspoň pro mne) peklo (hlavne kdyz hledam opravy).Tenhle rok jsem to přetrpěl, ale už nikdy vice. A to že můžete použít loňský almanach, tak to můžete, ale budete asi někde jinde. :crazy:
No a teď dotaz na zkušené k dnešnímu měření: 15.10.2024, 22.13.30 UTC, VENUS Ho 19°38.0', DIP 3.3'. IE 0', DR 14°25,5' N; 060°53.4'W
Jsem zvědav jak Vám vyjde Ho - HS.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon říj 21, 2024 10:21 am

Ahoj Stando, i bych zareagoval, ale konečně jsem se dostal na moře a nemám s sebou vše potřebné. I svoje měření starým dobrým sextantem Davis Mk. III zpracuji až později. Mělo by mi to vycházet kolem 36 N, 28 E.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte říj 22, 2024 4:18 pm

Já to sem dal, protože mi vyšel rozdíl Ho - HS 0°00,8'. To se nedá ani nakreslit. U slunce, které jsem měřil o 2 hodiny dříve mi vyšel rozdíl 2.2'. Je to měření ze zakotvené lodi, tak že ideální podmínky, ale stejně z toho mám dobrý pocit. :whist: Ještě doplním, že k výpočtu nebyla použita žádná kalkulačka.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř říj 23, 2024 1:32 pm

Sice jsem proti Tobě trochu švindloval, ale pochlubit se prostě musím.
Měření sextantem Davis Mk. III, Slunce a Měsíc, za plavby. Zpracování programem Navigátor. Chyba polohy od polohy GPS je 2,9 míle.
DA02892A-B805-4449-BD75-AE5918B63A39.png
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » stř říj 23, 2024 3:03 pm

Hezký :whist: Ty zaměřené výšky jsou před opravami? (abych si to mohl prepocitat) Já to teď mám s měřením špatné, vidím jen horizont na západě a tak mám výběr dost omezený. Odpoledne několikrát slunce, všechno do 3'. Dnes snad bude večer jasněji, tak snad i nějaké hvězdy.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř říj 23, 2024 4:01 pm

Já bohužel nemůžu najít papír, kam jsem si dělal při měření poznámky. Ale co si pamatuji:
- časy jsou v GMT a jsou opravené o chybu hodinek, jde o průměr tří měření,
- IE byl nula, neboť jsem před měřením sextant seřizoval,
- výška oka nad hladinou byla 1 metr (ono to bylo asi o trochu víc, ale ne o moc — seděl jsem v kokpitu),
- výšky Hs jsou tak, jak jsem je odečetl ze sextantu a zprůměroval tři měření,
- další korekce — třeba na refrakci — dělal program.

PS: To s tím papírem mě štve, protože jsem tam měl ještě noční měření Venuše. :(
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » stř říj 23, 2024 7:15 pm

Tak jsem spočítal slunce. Jako DR jsem použil Tvoji vypočtenou polohu. Rozdíl 0,3'. To nemá cenu počítat azimut ani vynášet na papír. Na měsíc nemám nervy s hledáním oprav v PDF v telefonu. Je to počítáné podle tabulek, výpočet na obrázku.
Přílohy
20241023_130320.jpg
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv říj 24, 2024 9:19 am

Vypadá to, že se mi měření Slunce fakt povedlo. Teprve za dvě až tři minuty po naměření jsem se podíval na GPS a zaznamenal polohu pro srovnání. Tu jsem taky použil jako polohu z DR. Za dvě až tř minuty jsem mohl uplout 0,3 míle (intercept 0,3 minuty). U Mesíce je to trochu víc, ale jsem fakt spokojen. Asi 10 let starý plasťáček, měření za plavby… :)
Doma, kde mám formuláře, si to pro radost ještě zpracuji ručně.
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » sob lis 02, 2024 5:45 pm

Stejně by mne zajímalo, kam se poděli všichni ti astro nadšenci co nakupovali sextanty a almanachy. Asi to byla chvilková móda? Pokud se nepletu, tak zkouška z astronavigace je u MD na nejvyšší oprávnění (vůdce plavidla nebo jak se to teď jmenuje) povinná. Možná i u RYA oceán yachtmaster? A tady nikde nic. Fakt se to zkouší? Nebo je tam jeden vzorový příklad několik let a stačí se naučit jeho řešení? Nevím. Třeba někdo ví?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob lis 02, 2024 9:14 pm

To víš, moc práce a málo adrenalinu. Konec konců, navigovat se dá telefonem. Nás, kteří v tom vidíme krásu a umění, je málo.
Ale samý dobrý! :D
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » pon lis 11, 2024 8:21 pm

Almanachy nekupuju, a vždycky, když jsem na vodě sextant alespoň jednou provětrám. Bohužel většinou je přesnost hodně přes 10 mil.
Ale možná bych si ho mohl vzít z lodi a pilovat přes zimu...
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte lis 12, 2024 1:51 pm

No 10' je dost velká chyba, asi děláš něco špatně. Nevím jaký používáš sextant, tam může být při špatném seřízení nějaká chyba. Na výpočet používáš asi kalkulačku, tam by problém být neměl. No a zbývá jenom lidský faktor. Říká se že to chce aspoň 1000 měření, když to používáš jednou za rok tak nečekej žádné zázraky. :roll:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte lis 12, 2024 7:12 pm

Stanislav píše:No a teď dotaz na zkušené k dnešnímu měření: 15.10.2024, 22.13.30 UTC, VENUS Ho 19°38.0', DIP 3.3'. IE 0', DR 14°25,5' N; 060°53.4'W
Jsem zvědav jak Vám vyjde Ho - HS.

Konečně jsem se dokopal alespoň vložit data do programu Navigator. Výsledek je níže.
Měl by ses schovat víc do zátoky, Stando. :D

le_marin.png
le_marin.png (53.29 KiB) Zobrazeno 8348 x
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte lis 12, 2024 8:52 pm

Já nevím a jsem zmaten. Tady ti to DIP pričetlo a já ho odečitam. :?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte lis 12, 2024 9:04 pm

Nebuď zmaten, já jsem bezmyšlenkovitě zadal dip = 3,3'. Když zadám odpovídající výšku h = 3,5 m, vyjde o hodně lepší výsledek:
(Tedy pokud je Tvoje poloha blízká té získané z DR.)
le_marin2.png
le_marin2.png (28.64 KiB) Zobrazeno 8331 x
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » úte lis 12, 2024 11:16 pm

Jo, to je ono. Mně to vyšlo 0,8'. Beru vše co je do 1' a poslední dobou to celkem vychází. To měření každý den je znát :D
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » čtv lis 14, 2024 4:11 am

Stanislav píše:No 10' je dost velká chyba, asi děláš něco špatně. Nevím jaký používáš sextant, tam může být při špatném seřízení nějaká chyba. Na výpočet používáš asi kalkulačku, tam by problém být neměl. No a zbývá jenom lidský faktor. Říká se že to chce aspoň 1000 měření, když to používáš jednou za rok tak nečekej žádné zázraky. :roll:

Sextant je dobrý, indexová chyba je 0. Spíš prostě nemám ten grif poznat, kdy se horní/dolní limbus přesně dotýká horizontu, těch 10' je naprosto v toleranci toho, co (ne)vidím. Jestli to chce 1000 měření, tak se to třeba srovná, mám možná nižší stovky.
Akorát jsem se teď vrátil z lodě a sextant tam zapomněl (stejně jako ukulele, na které jsem si říkal, že se tentokrát už naučím alespoň něco vydrnkat...).
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » čtv lis 14, 2024 12:33 pm

Zkus si měření průměru slunce. Na to není ani potřeba horizont. Dá se to měřit kdykoliv slunce vidíš. Ten průměr se v průběhu roku mění minimálně, mělo by ti to vycházet pořád stejně. Já na lodi nic zapomenout nemůžu, žiju na ní. :D
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mrkva » úte lis 19, 2024 12:07 am

Jojo. Nebo výšku komínů a podobně... Když zná člověk svoji polohu (a polohu paty komínu) je to sranda.
Žít na lodi je můj dlouhodobý cíl - říkal jsem si, že to dám tak za rok nebo dva po koupi. Jenže v Baltu je v zimě tma a zima a příležitostí pro trénink sóloplavby moc nebylo a tak jsem zatím vždycky vyměkl. A když jsem se letos skoro odhodlal, křápnul jsem kýlem do skály ve švédsku. Nic tak strašného se nestalo, ale donutilo mě to přes zimu nechat udělat dlouho odkládanou generálku trupu a kýlu pod vodou. A když už v tom budu, tak novou genu, ledničku, badenplato, ... Tak snad příští rok. Snad stihnu vypadnout před tím, než budu muset vytrhat teakovou palubu, to bude taky pěkně drahá sranda. Kde se vyskytuješ ty?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte lis 19, 2024 8:19 pm

Mrkva píše:… Nebo výšku komínů a podobně... Když zná člověk svoji polohu (a polohu paty komínu) je to sranda.

S objekty na pevnině je to trochu záludné. Pokud je měřený objekt blízko, projeví se tzv. paralaxa. To je úhel mezi paprskem dopadajícím do horního zrcátka a tím, který prochází „obzorovým“ (plopropustným) zrcátkem, případně čirým sklem tamtéž. Proto je třeba sextant seřizovat ohledně chyby indexu pomocí hodně vzdálených útvarů. Ani jeden kilometr není dost.

Mrkva píše:… a příležitostí pro trénink sóloplavby moc nebylo a tak jsem zatím vždycky vyměkl.

Sólová plavba se netrénuje, ta se prostě dělá. :)
Ale je fakt, že zpočátku je lepší plout ve známé oblasti a spíš kratší etapy.

Mrkva píše:… křápnul jsem kýlem do skály ve švédsku. Nic tak strašného se nestalo…

Přesně. Říká se, že kdo nevzal kýlem o dno, neplul na Baltu. Tam si ťukne každý. :D
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Stanislav » stř lis 20, 2024 12:04 am

Na Baltu jsem plul na mé první lodi. Potom jsem šel do větší a vyrazil do světa. Víc o tom najdeš tady https://www.cany.cz/o-lodich-a-plavbach ... h-jachtaru . Teď jsem na Martinique a přemýšlím co dál. Před 10 lety jsem na Gran Canaria dostal stěně bullteriera a spolu jsme od té doby přepluli několikrát Atlantik, ale roky nezastavíš. Pes už plavbu špatně snáší a já ji nechci trápit další přeplavbou (Je to fenka).Tak je to teď o tom kdo odejde dřív. Já jsem 70+

Zpět na