Ahoj kolegové.
Na YouTube mne zaujaly závody skutsje. Přijde mi, že se trochu vymykají běžným plachetnicím. Malý ponor, malá plocha ploutví, velká plocha plachet a snad žádný balast.
Je vidět, že se někdy položí, ale co ty úzké trupy snesou je obdivuhodné. Umí s tak malou ploutví stoupat ?
Ví o tom někdo něco konkrétního ? Zajímá mě, jestli by nešlo použít jejich principu pro kajutovku s ponorem do 1 m. k
Skutsje v NL
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Re: Skutsje v NL
Jsou to parádní lodě a potkali jsme je nejen ve Frísku, ale i ve Stockholmu. Musím se podívat, zda se ploutev spouští na závětrné, či návětrné straně. Skoro bych řekl, že na návětrné straně. Ve Stockholmu jsme viděli fakt krasavice, samá leštěná mosaz a krásné dřevo, úplná umělecká díla.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Ta ploutev se opírá o loď, tak spíš na závětrné. Navíc by na návětrné lezla z vody.
- kanic
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
No jestli dopluli z NL do Stockholmu, tak musí být dole v trupu nějaký balast. Ploché dno, ponor kolem 1 m, těžký stěžeň...
Nebyl někdo z vás v trupu ?
Nebyl někdo z vás v trupu ?
Psal jsem o této lodičce, majitelé vyjeli z NL v květnu a pluli jen když bylo hezky. Ta druhá lodička byla také hezká, ale přece jen ne jako tato.
Jinak zůstávali v marinách.
Klídek, pohoda .....

- kanic
- aktívní jachtař
Pěkná, takový obytňák na vodě. Ideál pro důchodce.
Co je zajímavé, že ty ploutve vypadají, jako kdyby nebyly na svém místě, že jsou kvůli poškození u mola odmontovatelné.
Jardo, nevšiml sis, jak je to vymyšlené? Dobrá alternativa na motorsailer pro mělké vody - menší ponor a odpor kýlu.
Co je zajímavé, že ty ploutve vypadají, jako kdyby nebyly na svém místě, že jsou kvůli poškození u mola odmontovatelné.
Jardo, nevšiml sis, jak je to vymyšlené? Dobrá alternativa na motorsailer pro mělké vody - menší ponor a odpor kýlu.
Bohužel nevšiml. Otázkou je, zda ty plachty nebyly jen na ozdobu
Ten náš "míní obytňák" , tehdy ještě ve verzi 1.0 , stál hned za nimi ...

Ten náš "míní obytňák" , tehdy ještě ve verzi 1.0 , stál hned za nimi ...

- kanic
- aktívní jachtař
Nevadí, pomoc se cení. Mě by nenapadlo udělat ploutve "uklízecí" .
Možná máš pravdu ohledně plachtění. Lazy Bag mají poněkud chudý.
A co Ty, žádný bydlík se stojnou výškou na celé léto ?
Kdyby člověk osekal své nároky na minimum, sáhl by třeba tady :
https://duckworks.com/venezia-dayboat-plans/
https://duckworks.com/geriatric-motor-s ... upplement/
Možná máš pravdu ohledně plachtění. Lazy Bag mají poněkud chudý.
A co Ty, žádný bydlík se stojnou výškou na celé léto ?
Kdyby člověk osekal své nároky na minimum, sáhl by třeba tady :
https://duckworks.com/venezia-dayboat-plans/
https://duckworks.com/geriatric-motor-s ... upplement/
Na naše jednoměsíční výlety náš trimaránek Old_Finn verze 2 stačí, v kokpitu je při složeném bimini stojná výška až do nebe
a navíc máme chatu, tak proč bydlík.
Letos dostal trimaránek do Chorvatska nový AL stěžeň, plachtu, kormidlo, kačenu, vše ze staršího Finna a o 10 cm vyšší zavěšení motoru.
Příští rok bychom chtěli jet zase do Fríska a tak vymýšlím "dálkové" stahování/roztahování plováků kvůli občasnému kotvení v městských marínách. Naše šířka 3,5 metru je přece jen občas problém a lézt kvůli tomu pokaždé do vody se mi už nechce.

Letos dostal trimaránek do Chorvatska nový AL stěžeň, plachtu, kormidlo, kačenu, vše ze staršího Finna a o 10 cm vyšší zavěšení motoru.
Příští rok bychom chtěli jet zase do Fríska a tak vymýšlím "dálkové" stahování/roztahování plováků kvůli občasnému kotvení v městských marínách. Naše šířka 3,5 metru je přece jen občas problém a lézt kvůli tomu pokaždé do vody se mi už nechce.