Ruční GPS, zkušenosti, rady atd.

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pon úno 04, 2008 6:57 pm

Já jsem si tu svou 276-ku vydražil na e bay v USA a vyšla mě v té době asi o 10 tisíc levnější než tady,pak jsem pouze u dealera nechal nahrát češtinuasi za stovku a jsem max spokojenej,Žádné problémy s ní nebyly, mám ji už třetím rokem a bez nejmenšího problému.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon úno 04, 2008 7:41 pm

Já si pořád nejsem jistý kde je Amerika a kde CZ. Meleš to všechno dohromady a neodpovídáš na otázky.
"To Dumber: Ne zradu nečekej, prostě je to tam levnější." Jsem se ptal, jestli to je v Americe a nic.
"Objednej si to přes....." To jsme už doma, jo?
Tu reklamaci předpokládám že jsi vyřizoval taky v CZ.
Nejdříve si musíme porozumět o čem ten druhý píše. Já reagoval na dotazy FD68, který se dotazoval na 278čku a Dumber se ptal na případný dovoz z USA. Měl jsem pocit, že se teď bavíme o tom. Nějak se nám to tu promíchalo. Mám pocit, 276tku z CZ tu nikdo nepoptával.
pkokoska
návštěvník fóra
návštěvník fóra

PDA GPS

Příspěvekod pkokoska » stř bře 05, 2008 7:59 am

Zdravim vas priatelia
mam otazku na BlueChart od garminu
ma niekto skusenost , ci sa da tento program pouzit aj v inych zariadeniach ako je Garmin ?
mam namysli PDA GPS, mam ho totiz uz kupene na auto naviagaciu a chcel by som ho vyuzit aj na vodu
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř bře 05, 2008 8:20 am

Ahoj. Pomocí prográmku iQue si můžeš nasimulovat do PDA Garmina. No a potom už jen nahraješ mapy a můžeš vyplout.
Někde se to tu už probíralo.

EDIT: Omlouvám se, ten prográmek se jmenuje GarminQue. Řešeno zde: http://jachting.info/modules.php?name=F ... garmin+que
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » stř bře 05, 2008 11:38 pm

Pánové,myslím si,že pokračování tohoto fóra už nemá nic společného s Lynxovým dotazem a proto by bylo dobré vrátit se trochu zpět.Lynx dal do placu tušim 3 kriteria:1.nechce mapovej plotr což zcela chápu vzhledem k jeho velikosti a v99%absence vestavcěného aku,čímž se dostaneme k bodu2.chce outdoor přístroj.Zde podle mne končí i model 276C.Jeho tvar je předurčen k použití se stojanem a tuším že ani nemá čip SiRFIII tudíž v případě koupě nového přístroje je to skok zpátky.Nabíyí ho ještě vůbec prodejci?Já ho viděl na E-Bayi už před dvěma léty.Dále jste zde probírali další přístroje.Typ 76 a 60. Oba mají v označení C,Cx,CS,CSx.staršímodely(bez toho X)byly modely bez slotu na SDkartus vnitřní nerozšiřitelnou pamětí 1-56 Mb, tzn.koupě´= opět skok zpět.76ka i60ka jsou prakticky stejné přístroje.C znamená color S obsahuje navíc výškoměr a elektronický kompas.Umodelů Cx funguje kompas pouze za pohybu od určité rychlost a při zastavení je neaktivní tzn.na lodi Vám fungovat bude pouze když loď pojede.76ka plave 60ka ne.Koupi z druhé ruky bych vzhledem k používání přístroje prach,otřesy vlhko zavrhl hned dovoz z USA taky je lepší si domluvit odpočet DPH a máte doma novou mašinu s dvouletou zárukou možností upgrejdů od Picodasu za cenu ameriky kde když kreknete češtinu,tak Vám jí při reklamaci Amíci hodí na hlavu.Z USA doporučuji vozit mašiny,které s vámí nemluví(echoloty a pod.Musí to bejt,ale dražší mašiny jinek je zisk minimální.U mně trošku vede 60ka z hlediska dizajnu a proto,že jimám,ale 76plave!!! A jěštěk displeji jednoznačně barevnej a routovat to taky umí ale nesmíš ject po městě jako prase,to se splaší každá GPSka.Ahoj!
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » čtv bře 06, 2008 7:53 am

Nezda se mi ta informace o kompasu u Cx modelu. Pouzivam 60CSx a vim, ze v menu jsou nastavitelne dva parametry: pod jakou rychlost a na jakou dobu musi klesnout rychlost pohybu, aby se automaticky zapnul kompas. Je to celkem logicke - pri velice pomalem pohybu a urcite chybe urceni polohy je jiz urceni smeru ze soucasne a minule pozice nepresne a tak nastupuje kompas. Ten ale spotrebovava velke mnozstvi energie z baterek a tak pokud je rychlost pohybu vyssi a tim urceni smeru z pozice presne, kompas jiz neni potrebny a tak se vypina. Takto mi dava logicky smysl, rad se poucim, ze tomu tak neni.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv bře 06, 2008 8:32 am

To je právě ono!
Bomba to napsal dobře a protože nebylo celkem co dodat, tak jsem nereagoval. On píše o modelu GPSMAP 60Cx a ty píšeš že máš GPSMAP 60CSx. Když se podíváš na stránky Garmina, jasně uvidíš rozdíly.
http://www.garmin.cz/index.php?section= ... oor_mapove
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » stř bře 12, 2008 8:15 pm

Ahoj, Já loni zkoušel zkalibrované Male karte v MDA II Compact s Bluetooth sondou v OziExploreru. Vedle jsem měl papírové originály a porovnával. Poměrně solidně to sedělo. Dál si pohrávám s tímtéž přístrojem s nainstalovanou simulací Garmina - GarminQue (ke stažení na stránkách Garmina grátis. Do toho MDA lze stáhnout mapy BlueChart a má to téměř všechny fce, jako originál přístroje Garmin. Na 2G kartě je s velkou rezervou: TomTom, iGO, OziExplorer, GarminQue i s hafem map. Displej je barevný s úklopříčkou 71 mm. Vodotěsnost řeším Aquapakem.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř bře 12, 2008 9:50 pm

Ten barometrický výškomer funguje v rovnakej výške, teda na hladine mora aj ako barometer? Alarm sa dá použiť aj ako kotevný alarm?
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » čtv bře 13, 2008 7:45 am

Denisi, u GPSMAP 60CSx pokud zkalibrujes vysku, muzes jej pouzivat jako velice presny barometr, tedy nejen na hladine more ale kdekoliv. Dokonce i kdyz je pristroj vypnuty, zaznamenava zmeny tlaku. Kotevni alarm je jednou ze standardnich funkci, nastavis odchylku v metrech a je to.
paw
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod paw » čtv bře 13, 2008 7:50 am

Nazdar,
zarazi me jedna vec, vsichni se tady bavite v podstate o dvou modelech od Garminu - 60 a 76. Pravda, modely to jsou stary a vyzkouseny, ale zaregistrovali jste, ze Garmin nedavno udelal i novou GPS - Garmin Colorado? Viz napr. http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=113740. Existuje vic modelu, pro nas je nejzajimavejsi model 300, ktery obsahuje pouze zakladni mapu sveta (modely 400 se lisi akorat tim, ze v sobe maji prednahrane mapy Ameriky - pro nas zbytecne). Je to novinka, ma to jeste hodne much, ale i tak by to stalo za zvazeni.

Paw
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv bře 13, 2008 8:15 am

Colorado som zaregistroval ale je to vysavač.
Tiež som sa dostal do štádia že bez GPS už ďalej život nemá význam :D a vybral som si zatial eTREX Legend HCX, alebo VISTA.

Výhody:zachytáva vraj signál aj pod korunami stromov, výdrž na 2xAA až 25 hod, SD karta, prípadne výškomer, barometer, prijatelná cena.

Na čo ho potrebujem: zaznamenanie bodov ako táboriská, kotviská a pod.
Meranie rýchlosti pri plavbe na gumáku.
Núdzovka na more ako doplnok k papierovým mapám, pretože na čartrových lodiach sú plotre.
Turistika.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » čtv bře 13, 2008 8:21 am

Tady http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=113764 vysel srovnavaci test GPSMAP 60CSx a Colarada a vubec mne nepresvedcil, ze by bylo vhodne poslat GPSMAPku do duchodu. Pokud bych jeste nic nemel, asi bych vzhledem k cene sel do Colarada, jen by mne zajimalo treba jak rychle na nem jsi schopen stisknout MOB, pokud bys jej musel vyhledat v menu (zadne dedikovane tlacitko na nem pro to nevidim). Je fakt, za 60 jej take primo nema, ale ma alespon tlacitko MARK, ktery okamzite ulozi okamzitou pozici. Da se stisknout velice jednoduse i pri jizde na kole pri znaceni prujezdnich bodu. Chtel bych to videt na Colaradu.
P.S. nemel jsem Colarado v ruce, spise bych chtel, aby mi nekdo odpovedel, ze to jde velice jednoduse. Take mne ceka v budoucnu upgrade, ale Colorado to jeste nebude.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv bře 13, 2008 9:35 am

Já teď vývoj moc nesleduji, jen co kde pochytím. Například tady, kde v podstatě Paw i Stefin odkazují na stejnou recenzi. ;)
Pokud si pořídím GPS, vzhledem že ji pracně osazuji nepřenositelnými mapami, dělám to na delší dobu.

Když pominu letectví, máme tu k použití GPS tři hlavní činnosti. Jachting, turistiku a motorismus. Funkčnost přístrojů na trhu se dost prolíná a všechny se v podstatě dají použít na vše. Samozřejmě s nějakými ústupky. Potencionální majitel si musí ujasnit priority. Pokud chci turistovat a omezeně jachtat, pořídím si turistickou. Pokud obráceně, pořídím si námořní, která je ktomu určena. Disponuje HW prvky MOB a NAV, na které velmi správně upozorňuje Stefin.

Jsou stovky přístrojů a stovky názorů. Každý si určitě vybere přístroj, který mu nejlépe bude pasovat. Nebojte. Já už své myšlenky, co je podle mě nejlepší, nikomu vnucovat nebudu. :)
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 2:29 pm

stefin píše:Tady http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=113764 vysel srovnavaci test GPSMAP 60CSx a Colarada a vubec mne nepresvedcil, ze by bylo vhodne poslat GPSMAPku do duchodu. Pokud bych jeste nic nemel, asi bych vzhledem k cene sel do Colarada, jen by mne zajimalo treba jak rychle na nem jsi schopen stisknout MOB, pokud bys jej musel vyhledat v menu (zadne dedikovane tlacitko na nem pro to nevidim). Je fakt, za 60 jej take primo nema, ale ma alespon tlacitko MARK, ktery okamzite ulozi okamzitou pozici. Da se stisknout velice jednoduse i pri jizde na kole pri znaceni prujezdnich bodu. Chtel bych to videt na Colaradu.
P.S. nemel jsem Colarado v ruce, spise bych chtel, aby mi nekdo odpovedel, ze to jde velice jednoduse. Take mne ceka v budoucnu upgrade, ale Colorado to jeste nebude.

Colorado mám pár dní. Je to moje první GPS takže nemohu porovnávat s ostatními modely. Funkce, možnosti nastavení jsou skvělé. Zobrazení map taktéž. Signál drží bez problému i doma v paneláku(jsem nahoře v posledním patře). Jedinou výtku mám k systému nastavení. Trvalo mě asi tři dny než jsem vůbec pochopil algoritmus jak a kde se co nastavuje. On totiž manuál je jen taková zkrácená verze popisu základních funkcí. Vše ostatní je otázka vlasního studia systémem pokusů a omylů.
Je na něm perfektní, že si můžete nastavit několik profilů - od turistického, auto až po námořního a rychle si mezi nima přepínat. Co se týká tlačítka MOB tak je možnost jedním tlačítkem(středovým tlačítkem v otočném kolečku) rychle uložit okamžitou polohu. Kotevní alarm a záznam atmosférického tlaku je samozřejmostí.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv bře 20, 2008 2:42 pm

Tak to gratuluji. :thmbup:
Je dobré, že to má ty námořní funkce. jinak by to bylo jen poloviční vítězství.
Ono každý takový přístroj chce ošahat a vychytat. Ale myslím si, že to seznamování bývá na tom všem to nejhezčí. Já si u své první GPS psal rozšířený manuál do originálu. Když to člověk 1/2 roku nepoužívá, sem-tam něco z hlavy vypadne.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » čtv bře 20, 2008 6:07 pm

To mboban: dekuji moc za informaci o Colaradu. Musim se priznat, ze jsem neco podobneho cekal (ze pujde ulozit aktualni pozici stiskem otocneho ovladace). Pro turisticke GPSky je to totiz ta nejzasadnejsi funkce (alespon podle mne). Vse ostatni lze volit pres menu, neni to sice nejpohodlnejsi, ale klidne bych se s tim smiril (ma to vyhodu, ze na relativne male GPSce mam velky display). Ulozeni aktualni polohy ale musi byt udelano naprimo, neumim si predstavit, ze v plne rychlosti na kole bych listoval nekde v menu, abych si ulozil polohu prujezdniho bodu.
Jinak k GPSce gratuluji, vypada opravdu moc pekne.
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 9:47 pm

Too Baharis a Stefin: Děkuji.
Máš pravdu Baharisi, že to první zapnutí a pak "to hraní" a seznamování s takovou hračičkou je na tom to nejkrásnější. Vždyť my chlapy jsme pořád někde v duši malými chlapci, ne? A i ten jachting je vlastně takové plnění dětských snů o svobodném brázdění na moři.
Ale to už je asi jiné téma. ;)

Taky jsem díky GPS propadl geocachingu a při mé červnové plavbě v Chorvatsku bych rád nějaké cashe našel. Pár jich je v oblasti kam se chystám - na Hvaru a na Brači. A tak bych se rád zeptal, zda se nekdo z Vás tímto doplňkovým koníčkem taky baví a nasvých cestách po moři taky hledá "poklady". Ale opět si nejsem jist, zda to sem patří a nebo by to sneslo založit nové téma.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » čtv bře 20, 2008 9:56 pm

urcite to tema zaloz. jeste tady nic takoveho neni a je to zajimave :good:
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv bře 20, 2008 9:59 pm

mboban píše: A tak bych se rád zeptal, zda se nekdo z Vás tímto doplňkovým koníčkem taky baví a nasvých cestách po moři taky hledá "poklady". Ale opět si nejsem jist, zda to sem patří a nebo by to sneslo založit nové téma.

Jistě že by to stálo za nové thema.
Nejlépe v sekci "Jachting jako profese, hobby, sport, nebo jen relax ....".
alffa
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » sob bře 29, 2008 9:43 am

Nazdar,včera byl u mne kamarád s německa na http://www.awn.de/ maji zajímavý akce na GPS tak kdo mate zajem tak na to koukněte nebyl by problem to přivést. ahoj!

odkaz opraven. jx
rafiz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rafiz » úte lis 11, 2008 6:20 pm

Máte někdo přehled, kam se s GPS smí a nesmí? Mám zkušenost z Ruska, kde ho u mě hledali při každé kontrole a dávali najevo, že by to byl větší průšvih než kdyby u mě našli drogy nebo zbraně.

rafiz
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte lis 11, 2008 7:48 pm

rafiz píše:Máte někdo přehled, kam se s GPS smí a nesmí? Mám zkušenost z Ruska, kde ho u mě hledali při každé kontrole a dávali najevo, že by to byl větší průšvih než kdyby u mě našli drogy nebo zbraně. rafiz

Teda jistě to nevím ale něco podobného by Tě mohlo potkat v severní Korei, na Kubě, nebo v Urundy-Burundy.
Ono se není čemu divit. Dodnes vzpomínám jak nám rusáci v šedesátom-osmom, zabavovali svinovací metry v domnění, že se jedná o vysílačky.
Měli jsme z toho tenkrát děsnou prču i když to bylo vlastně spíš k pláči.

No ale teď vážně. GPS je technologie kterou rusák nemá pod KONTROLOU.
Cokoli nemá pod kontrolou, považuje za potencionálně namířeno proti němu.
Zřejmě podle systému, „dle sebe, soudím tebe“.
Prostě se musíš smířit s tím, že v Kongu, se s vojáky nedomluvíš. :hmm:
alffa
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte lis 11, 2008 8:03 pm

Neznám situaci ani místo v Rusku (a kdybych znal místo, asi by mě to nic neřeklo). Ale mohlo se třeba jednat o nějaký vojenský prostor a to poslední oč by stáli je, aby jim tam někdo chodil s GPS a monitoroval ten prostor.
Malá zkušenost z Německa, kdy se při německé rally některé rychlostní zkoušky jedou ve vojenském prostoru Baumholder. Tam samozřejmě nikdo nekontroluje, zda tam někdo jde s GPS, ale můžeš si být jistý, že jak vkročíš do prostoru, tak žádnou mapu na pozadí nenajdeš, protože takové místa si armáda prostě zmapovat nenechá.
rafiz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rafiz » úte lis 11, 2008 11:13 pm

Šacovali mě kvůli GPS celkem čtyřikrát. Prvně na letišti v Petrohradu, potom při nalodění na Ladogu v Priozersku, na tajné vojenské základně Storoževoje to chápu. Ta byla tak utajená, že tam nebyla ani cedule "vojenský objekt-vstup zakázán". A naposledy na severu Ladogy v Sortavale. Přitom se tam dá GPS koupit.
V Evropě by mohl být problém v Bělorusku a kolem středozemního moře bych se obával Sýrie a Libye. Jinak už snad mají všichni v bezprostřední blízkosti rozum.

rafiz

Zpět na