Jachting a geocaching

Další hrátky, zkušenosti a rady k aktivitám souvisejícím s jachtingem.A také stále populárnější Geocaching.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Jachting a geocaching

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 10:17 pm

Zajímalo by mě, kolik z Vás propadlo kromě jachtingu též geocachingu (vždyť GPS máme po ruce ;)) a zda se hledání pokladů věnujete při svých toulkách po mořích. Vždyť hledání "pokladů" tak trochu k těm lodím patří, ne? :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv bře 20, 2008 10:28 pm

Ahoj. Nejdříve nám (ale polopaticky) vysvětli, o co jde.
Já to tom vím jenom to, že nam správcové serveru www.geocaching.com zakázali zveřejňovat na www.poi.cz databázi keší. Vedla se tam chvíli bouřlivá diskuze jestli to je nebo není legální. Jen jsem trochu postřehl, že snad za to musí něco platit, nebo co.
Tak prosím tě jestli můžeš, co je potřeba všechno udělat, aby člověk mohl ty keše hledat? Za prvé, za druhé, za.....
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv bře 20, 2008 10:30 pm

Něco jsem o tom slyšel, docela zajímavá zábava... :good:
Ale nachápu jak správci jednoho servru mohou zakázat něco zveřejnit druhému servru. To tady nesmíme napsat nic o umístění nějakého "pokladu" nebo jak???
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv bře 20, 2008 10:37 pm

Nějak mě to nezajímalo, šlo to mimo mě. Ale náš boss Rossini to stáhl hlavně proto, že jsme v té době také bojovali s distributory navigací Garmin, Mio a pod., že do navigací nahrávají bez dovolení naši databázi policejních radarů. A nepřipadalo mu to fér.
Přečti si o tom sporu tady: http://www.poi.cz/phpbb/viewtopic.php?f ... &sk=t&sd=a
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 11:26 pm

Aha, omlouvám se, myslel jsem že je to celkem známá věc.

Takže,geocaching je celosvětová hra. Vznikla v roce 2000, se se americká vláda rozhodla zrušit uměle zaváděnou chybu do systému GPS(do té doby asi 50m) a tím se přesnost určení polohy zvýšila řádově na metry. A pak už byl jen krůček ke vzniku hry která spočívá v tom, že prakticky kdokoliv uschová na vhodném místě tzv. cashe (česky se jí říká keš), a zveřejní její souřadnice. No a pak už mohou lovci tuto keš hledat. Tato keš je většinou tvořena plastovou krabicí, ve které je umístěn zápisník s tužkou, kam se každý,kdo keš objeví zapíše. Dále jsou v ní různé "poklady",drobné předměty, z kterých si jeden můžete vzít ale na oplátku tam nějaký svůj vložit. Pravidlem bývá, že keše se umísťují na nějakém zajímavém místě, jak z hlediska historie, přírody,architektury a tak podobně.

Keše můžou být různé druhy, klasické, nebo tzv. multi, což znamená že schránek je víc na různých místech a vy putujete od jedné k druhé mnohdy až několik kilometrů. Také jsou keše tzv. mystery, kde začínáte na určeném místě a aby jste zjistili souřadnice vlastní keše musíte rozluštit nějakou hádanku, početní úlohu, atd. Ale je mnoho druhů kešů.Fantazii se meze nekladou.
Jen pro zajímavost, nejstarší a první keš je schránka, kterou ukryl američan Dave Ulmer do lese v Oregonu 3.května 200.Byl to černý plastový kyblík zakopaný v zemi a dovnitř vložil mapu Delorme Topo USA, dvakrát CD-ROM, kazeťák, VHS kazetu s filmem George of the Jungle, knihu od Rosse Perota, čtyři dolarové bankovky, prak a konzervu s fazolemi. A prvním geocacherem byl Mike Teague, který vzal ze schránky peníze a zanechal cigarety, audiokazetu a pero.

Jak už jsem psal, keš může založit kdokoliv, kdo chce ukázat ostatním něco zajímavého, třeba z okolí svého bydliště. O keš je nutné se taky starat. Kontrolovat úkryt, měnit zápisník atd. Po založení je nutno keš zaregistrovat na serveru geocaching.com , kde se registrují keše z celého světa a každý kdo má zájem a zaloguje se, tak se může bezplatně této hry zůčasnit. Na tomto serveru pak má svůj účet, kde se mu zaznamenávají nalezené keše. Text, který napíšete do logu, by neměl být pouze ve stylu "Našel sem to." Log slouží v podstatě pro nepřímou komunikaci mezi jednotlivými hráči, máte tudíž prostor rozpovídat se o svých zážitcích z cesty, dodat veselou příhodou která se vám stala, popsat jak se vám místo líbilo, jaké bylo počasí, zkrátka zpříjemnit čtení pro ostatní. Existují hledači, kteří mají na účtě stovky a tisíce nalezených kešů.

Další zajímavost, je že existují tzv. travel bugs - cestovní známky. To jsou vlasně kovové známky s evidenčním číslem a opět registrované na geocaching.com. Každý, kdo tuto známku ve schránce najde, ji může vzít ale musí ji vložit do další keše na jiném místě a samozřejmě všechny tyto pohyby zalogovat na serveru. Tím vlastně tato známka putuje doslova po celém světě a vy ji můžete na této cestě sledovat.
Já jsem například před dvěma dny objevil v jedné kěši tento travel bug a podle čísla jsem zjistil, že během dvou let tato známka procestovala z Anglie do Irska,Nizozemí, Německa, ČR, Rakouska,Řecka zpět do Rakouska a znovu do Čech.

Pro více informací doporučuji prostudovat: http://www.geocaching.com/
http://www.cesky-geocaching.com/index.php
http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=112930
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 11:39 pm

Baharis píše:Ahoj. Nejdříve nám (ale polopaticky) vysvětli, o co jde.
Já to tom vím jenom to, že nam správcové serveru www.geocaching.com zakázali zveřejňovat na www.poi.cz databázi keší. Vedla se tam chvíli bouřlivá diskuze jestli to je nebo není legální. Jen jsem trochu postřehl, že snad za to musí něco platit, nebo co.
Tak prosím tě jestli můžeš, co je potřeba všechno udělat, aby člověk mohl ty keše hledat? Za prvé, za druhé, za.....

Baharisi, myslím si že Vám zakázali zveřeňovat databázi keší proto, že zřejmě tato hra bude asi registrovaná. Podrobnosti nevím ale protože vznikla v USA a existuje pouze jediný server na světě, tak předpokládám, že si to američani pohlídají.Jestli se na tom dají vydělat nějaké peníze, netuším.Ale amíci už na to přijdou. :?
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » čtv bře 20, 2008 11:47 pm

Ještě abych spojil tuto hru s jachtingem, tak například na Jadranu je odhadem kolem stovky keší umístěných na pobřeží a po ostrovech. Takže rekreační plavby můžete spojit s trochou vzrušení z nálezu "pokladu". To samozřejmě platí i pro jiné oblasti plaveb.

Pěkný seznam všech keší je na stránkách geocashing.com, kde jsou přímo zobrazeny na google map.
hlawa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hlawa » pát bře 21, 2008 8:24 am

O Geocachingu jsem slysel, ale diky za inspiraci, uz jdu zjistit poklady v oblasti nasi kvetnove plavby. Dik
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát bře 21, 2008 9:13 am

hlawa píše:O Geocachingu jsem slysel, ale diky za inspiraci, uz jdu zjistit poklady v oblasti nasi kvetnove plavby. Dik

Kam plánuješ jet?
paw
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod paw » pát bře 21, 2008 9:16 am

Nazdar,
jeste zde nepadla zminka o ceskem serveru zabyvajicim se geocachingem - prekvapive je na adrese www.geocaching.cz ;) - je tam dobre forum. Spoustu informaci muzete zjistit i na Wiki - http://geowiki.hidden.cz/.

Baharis píše:Tak prosím tě jestli můžeš, co je potřeba všechno udělat, aby člověk mohl ty keše hledat? Za prvé, za druhé, za.....

0. precist si nejaky clanek, aby clovek ziskal prehled (posledni dobou je geocaching dost propirany i v novinach)
1. je potreba se zaregistrovat na www.geocaching.com (zadarmo) => tim se ziska pristup k souradnicim jednotlivych cachi
2. vybrat si poklad, ktery chci najit a nahrat souradnice do GPS
3. vyrazit do terenu
4. hledat a najit

Tot asi vse, co je potreba udelat, aby se clovek stal geocacherem.
hlawa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hlawa » pát bře 21, 2008 9:46 am

Kam plánuješ jet?

jeden týden z Šibeniku na Vis, Hvar a zpět.
druhý týden asi nejspíš kolem Kornat

Máš typ na pěknej poklad? Něco jsem našel na tebou zmiňovaném webu
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát bře 21, 2008 9:57 am

hlawa píše:Kam plánuješ jet?

jeden týden z Šibeniku na Vis, Hvar a zpět.
druhý týden asi nejspíš kolem Kornat

Máš typ na pěknej poklad? Něco jsem našel na tebou zmiňovaném webu

Tipy dát nemohu, protože se chystám hledat na moři poprvé.Mám v plánu jet na stejná místa jako Ty ale o měsíc déle, v červnu. Tak doufám že až se vrátíš tak hodíš zkušenosti z hledání. V této oblasti jsou dvě keše na Čiovu,tři na Brači a pět na Hvaru. Rád bych je všechny našel. ;)
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pát bře 21, 2008 10:05 am

Hoši, hoši, to o čem se bavíte, jsou hrátky spojené s jachtingem.
Držte si klobouky, budete přemístěni.

Časem tato přemísťovací upozornění budou vždy smáznuta, je to nyní jen pro Vaši orientaci, a´t se shledáte se svými příspěvky.
:)
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát bře 21, 2008 10:13 am

Vilmo ale já jsem to dal jsem na doporučení Alffa :?
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát bře 21, 2008 10:15 am

to mboban
to je drobný detail a až následná diskuze většinou ukáže kam se probírané téma nejlépe hodí....(to nemohl alffa vědět)
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát bře 21, 2008 10:18 am

Libor píše:to mboban
to je drobný detail a až následná diskuze většinou ukáže kam se probírané téma nejlépe hodí....(to nemohl alffa vědět)

OK :thmbup:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pát bře 21, 2008 10:29 am

mboban, nic se neděje, to nebyla výtka, jen úklid. Měj se a dík za příspěvek. :good:
Kdesi na foru jsem při úklidu narazila na hezkej článeček či příspěvek o hledačích pokladů, nevím, jestli o něm víš, mohl by Tě zajímat, zkusím se podívat, kde je.
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pát bře 21, 2008 10:40 am

vilma píše:mboban, nic se neděje, to nebyla výtka, jen úlid. Měj se a dík za příspěvek. :good:
Kdesi na foru jsem při úklidu narazila na hezkej článeček či příspěvek o hledačích pokladů, nevím, jestli o něm víš, mohl by Tě zajímat, zkusím se podívat, kde je.

Vilmo dík. Geocaching je celkem populární. Jen v ČR je téměř 7000 ukrytých kěší a lidí, kteří se tomuto koníčku věnují určitě mnohem víc. Ale to už jsme zase někde jinde. Promiň, už mlčím. :whist:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pát bře 21, 2008 5:26 pm

/Nemám co promíjet./
Já jsem tak trochu vizionář :oops: :D s horizontem 5 let :oops: :oops:
a dovedu si celkem dobře představit takovou regatu, kde lodě hledaj keše.
Safra, jestli já si to nemám patentovat. Jestli teda není pozdě ?? :o
pON
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pON » pon črc 13, 2009 11:39 pm

Je to příjemné zpestření dovolené a celkem makačka (přesvědčit zbytek nic netušící posádky, aby s váma vylezl na ten strmej kopec porostlej křovím). Jen by bylo potřeba zavést trošku přísnější hodnocení keší. Přece jenom, dost lidí ze slušnosti v logu poděkuje, a v duchu si myslí že nudnější keš snad ještě nehledali. Naopak občas se díky kešce dostanu na dost zajímavé místo, které bychom jinak jistě objeli bez povšimnutí.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon črc 13, 2009 11:52 pm

Nevím co to je, neznám to, nikdy jsem to nehledal....
Četl jsem o tom.....

Co chci říc.
Dnes mi volal kamarád co se právě vrátil z Chorvatska, mimo jiné řekl, že na jednom ostrově na kopci založil schránku a vložil do ní stránku s popisem své plavby.
A že by bylo hezké, když tam někdo bude, si na ten vcholek zajít (max 1 hod. chůze) a případně připojit zase pár řádek o své plavbě.
Určitě to nenazval geocachingovou schránkou (nevím zda to zná). Žádné souřadnice nikam nepředával, ani mě neřekl, ale najít se to dá jen zadáním jména toho ostrova.
Prý ho k tomu inspirovalo vyprávění Ivana Orla, jak pluli s Viktorkou a kdesi v Ohňové zemi je také taková schránka, kde se proplouvající námořníci zvěčňují svým podpisem.....
Já si zase pamatuji jak parta nadšenců zakopala truhlu na Plagruže ( psal jsem zde modules.php?name=News&file=article&sid=463 )

Proto se ptám zda znáte více takových námořních skríší, která stojí za to navštívit....?
Netřeba ani hrát tu hru s GPSkou.... ;) Ale tradice by to byla hezká, nemyslíte?
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » úte črc 14, 2009 12:46 am

hra je to velice jednoducha, doporucuji zkusit. a neni potreba vymyslet extra veci - geocaching proste funguje a jaka ma byt keska,
to si v podstate urcuje zrizovatel, ostatni by se tim meli ridit.
v chorvatsku uz par kesek je (i kdyz proti nasim zemim poskrovnu :-( - k tomuto datu jich je 271).
najed si http://www.geocaching.com/ a tam na mape kesky uvidis.

nam se loni stalo, ze jsme do jedne pred biogradem dali TB (travelbug) (nekdy ve ctrvtek) a nez jsem se dostal v nedeli ke compu, tak
uz TB zmenilo dvakrat misto u nas v republice! :good:

ukazka mapky kesek : Obrázek
jurin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jurin » úte črc 14, 2009 8:35 am

jedna keš je taky na Lipně, na ostrovu
cztweety
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod cztweety » úte črc 14, 2009 12:38 pm

Jachting a Geocaching ( dale jen GC ) k sobe opravdu jde.
Vloni sem byl diky GC poprve v Chorvatsku na jachte a dost se mi to libilo :)
Kesovani na ostrovech je super a clovek se opravdu dostane na mista kam by nikdy nejel.
Chorvatsko je krasne a kese tam vrele doporucuji.
Nejradeji bych vyrazil zase nekam, ale nejak neni cas a neni skym :(

Takze na pristi rok si planuju Holandsko a kanaly ( tam je taky dost kesuli :D )
Tak snad to vyjde ;)
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát srp 21, 2009 2:14 pm

Zadařilo se. Vrchol Zmajanu zdolán.
Obrázek
Není to keška ve smyslu GPS hry, GPS ani není potřeba. je to spíše taková "jachtařská schránka se zápisem". Podobné jsou i jinde, např. na Palagruže.
Ale i v jiných zemích.

Tuto založil Fif. Ispirací možná byla kniha Ivana Orla o plavbě Victorky. Na zajímavých místech, někdy ne zrovna dostupných, nechávají jachtaři svou stopu.

Zmajan vypadá jako vyloženě procházkový cíl. Není tomu tak. Na Tijat se jde podstatně lépe.

O této chránce mi řekl Fif po návratu, že se můžeme zajít také podívat na vrchol. Výhled prý stojí za to.
Nepoznačil jsem si z které strany šli, podle mapy je zátoka vhodná ke kotvení jen na jižní straně.
Takže nápad pro jedno odpoledne zde byl. Ale samotné zdolání vrcholu, kam nevede žádná cesta, ani stezka bylo trochu náročné.
Na vodě je v podstatě pořád fajn, ani člověk horko nějak nevnímá. Připluli jsme do jižní zátoky (i když dnes si myslím, že cesta k vrcholu ze severní strany by byla lepší, minimálně kratší), uvázali se poblíž jediného stromu na břehu. Na improvizované lavičce z desek se přezuli do sandálů a vyrazili.
Obrázek
Obrázek

Dle pokynů Fifa to měla být záležitost tak na 90 minut. Myslí, že nám to trvalo déle. Pod vedením našeho psa Justyho jsme úspěšné zdolali vrchol a všichni. Hravě našli schránku v kamenné kapličce, doplnili zápis a vše zase uložili.
Obrázek
Obrázek

Výstup a sestup, ten byl ještě náročnější, se neobešel bez krvavých šrámů, každý si odnesl něco, buď na ruce, nebo noze. Nejhůře na tom byl náš pes. Toho jsme litovali. Bohužel na lodi ani na břehu by sám nepočkal, takto to odnesl krvavými puchýřky na polštářcích tlapek. Kameny byly místy ostré a hlavně v poledne dost rozpálené. Po návratu na břeh se vrhnul do první prohlubně s vodou a půlhodiny odmítal vylézt.
Obrázek
Nebyl to nejlepší nápad. Když už, měli jsme jít večer. Každopádně pohledy z vrcholu do okolí patří široko daleko k nejhezčím.
Výhledy od Šibeniku, přes Kornaty, až po Biograd. Posuďte sami.
Obrázek
Obrázek
Poznámka:
pokud půjdete v létě na vrchol, chce to dobré boty, dostatek tekutin, ochranu proti slunci. Pokud hodláte připojit svůj zápis, vezměte tužku a papír (už není místo) a také větší schránku, použitá sklenička je dost malá.

Další fota v galerii: modules.php?name=coppermine&file=thumbnails&album=239

Zpět na