Už jsem psal že dlouho používám PMR, než se rozšířily mobily, používal jsem CB. Vysílačky PMR mě svým výkonem 0,5 W už přestaly stačit a ručky CB mě připadají příliš velké a člověk se s nimi nadotluče na PMR.
Zvolil jsem vysílačky NavComm TK-760. Jsou malinké, mají slušný výkon 4 W a lze jich naladit a používat v pásmech PMR. Kompletní popis funkcí si není problém přečíst na stránkách dodavatele. Jen vyzvihnu podsvícený displej, zámek tlačítek a ukazatel stavu baterie.
- Dobíjení vysílaček z úplně vybitého stavu trvá těsně pod 6 hodin. Nemají dobíječku na 12 V, pouze 230 V.
- V pohotovostním stavu vydrží nonstop asi asi 40 hodin a to i s nějakým tím klíčováním.
- Dosah jsem zkoušel nejdříve přes zastavěnou oblast panelové výstavby. Na vzdálenost 1300m byla komunikace ještě naprosto čistá, ale na vzdálenost 1900m už byla dost rušena. Jakmile jsem se posunul o kousek dál, za elektrifikovanou trať, nebylo se možné dovolat vůbec.
- Následovala zkouška ve volnějším terénu. Nebyla tam přímá viditelnost, ale ani větší překážky. Zvlněná krajina, sem tam les. Do vzdálenosti 5600m byla komunikace naprosto čistá a srozumitelná. Poslední test jsem dělal na vzdálenost 6600m a kvalita byla celkem slušná, ale už s rušením. Dál jsem nepokračoval, protože dosažené hodnoty naprosto předčily mé očekávání.

Jsem velmi zvědavý, jakých výsledků dosáhneme na moři, kde bude přenos bez jakýchkoliv překážek. Také v autech by už nemuselo platit:"Vidím dobře, slyším špatně."