dřevěný stěžeň

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

dřevěný stěžeň

Příspěvekod jojoch » čtv dub 03, 2008 12:09 pm

ahoj

probrali jste tu už všechny možné materiály na stavbu stěžně, ale co dřevo? .. jinými slovy, má smysl koupit starší loď (ocel) s dřevěným stěžněm i ráhnem? .. mají být nové z roku 2005, podle fotek stav "normální" .. nebo je to rovnou na výměnu?

nemám s tímhle absolutně žádnou zkušenost, na lodi s dřevěným stěžněm jsem nikdy neplul ani si ho zblízka neprohlížel .. jak tam bývá vyřešeno kování a výtah?

dík za pomoc
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv dub 03, 2008 1:06 pm

Dřevěný stěžeň už jsme zde probírali také. Dokonce i několik variant stavby (výroby).
Jen to najít. To se asi zapotíš.
Jinak u klasických dřeváků se vedení předního a spodního líku řeší většinou DRÁŽKOU.
Zdůrazňuji VĚTŠINOU, aby mě hned někdo nechytal za slovo.
Výtahy se pak většinou vedou venkem.
Dřevěný stěžeň mám na Finovi (je starší než uvádíš ty), funguje úplně skvěle. :)
alffa
P.S.
Kování dle konstruktéra.
Pokud Ti to bude stačit, mohu něco zkopírovat z Pávie. ;)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

dřevěný stěžeň

Příspěvekod pecho » čtv dub 03, 2008 4:41 pm

Pokud si vzpomínám, už je to hodně dávno, tak dřevěné stěžně vyráběli kluci v Libštátě, tak snad se mezi nimi najde nějaký pamětník přes stěžně, kdyby náhodou bylo něco potřeba, vzpomínám, že je půlili, vydlabali ten střed, jestli to pak impregnovali, to už nevím, ale pak ty půlky k sobě slepili. Zdraví Pecho
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv dub 03, 2008 4:49 pm

Na Pávii s dřevěným stěžněm jsem se plavil a jediný rozdíl je v tom, co zmiňuje Alffa – přední a spodní lík se zastrkují do drážek. To může trochu zlobit při vytahování plachty (zvlášť v silnějším větru).
Záleží na stavu/stáří stěžně, ale osobně bych se toho nebál.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Re: dřevěný stěžeň

Příspěvekod alffa » čtv dub 03, 2008 5:04 pm

jojoch píše:má smysl koupit starší loď (ocel) s dřevěným stěžněm i ráhnem? .. mají být nové z roku 2005, podle fotek stav "normální" ..

Jó, hoď sem ty fotky. :?
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv dub 03, 2008 5:36 pm

no, já budu co nevidět vyrábět (se pokoušet) dřevěný stěžeň metodou Birdsmouth Spar. Mám v úmyslu vyrobit jak ovalný s drážkou, tak holý kulatý nebo s kolejnicí. Dutina bude napuštěna epoxidem a z venku asi le tonkinois.
Jinak co se funkčnosti a výdrže týče, tak se samozřejmě nedá srovnat s Al profilem. Ale to je jako srovnávat jabka s hrouškama.

U té drážky ve dřevě jsem přemýšlel, jak dosáhnout dokonalé hladkosti drážky. A jediné (mimo broušení - lakování - broušení - ...) co mne napadlo, je vlepit do drážky Al nebo plastový profil C. Máte někdo nějaký jiný nápad? A navíc by to s tím vlepeným profilem bylo mnohem trvanlivější.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » čtv dub 03, 2008 8:28 pm

Ahoj, v současné době vyrábíme dva dřevěné stěžně , jeden je na jolu, a druhý na eR20 jolový křižník, pokud je zájem,můžem vyrobit další.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv dub 03, 2008 9:51 pm

ficcus píše:U té drážky ve dřevě jsem přemýšlel, jak dosáhnout dokonalé hladkosti drážky. A jediné (mimo broušení - lakování - broušení - ...) co mne napadlo, je vlepit do drážky Al nebo plastový profil C. Máte někdo nějaký jiný nápad? A navíc by to s tím vlepeným profilem bylo mnohem trvanlivější.

Vsazení hliníkového profilu /přes rozdílnou dilataci/ se asi dá zvládnout. Řekl bych ale, že použití pojezdu do drážky bude učinější. Sebehladší drážka totiž asi neodstraní fakt značné třecí plochy mezi lanem na /nebo v / předním lemu hlavní plachty, pokud je vedeno v drážce, a tedy značné síly při stahování ve větru, zvláště, pokud je plachta částečně v tahu. Pokud jsou v drážce pouze pojezdy a přední lem plochty mimo drážku, je to naprosto o něčem jiném. Řekl bych, že to je srovnatelné se situací, kdy na povrchu dřevěného stěžně je ocelové vodítko s jezdci. Potom hlavní plachta padá sama.Samozřejmě, zvláště u menších lodí vnější lišta /vodítko/ může být v rozporu s estetickým cítěním majitele, ale kuličkový pojez v drážce by mohl být přijatelný.

Pepa
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv dub 03, 2008 10:17 pm

Vodiaca lišta na sťažeň sa bežne predáva.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » sob dub 05, 2008 11:42 pm

O dřevěném stěžni se hovořilo v topiku o stavbě Denisova Hartleyho, začíná to na straně 5

http://jachting.info/modules.php?name=F ... &start=100

Zpět na