Zacatecnik z Olomouce

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Zacatecnik z Olomouce

Příspěvekod kaplik » úte srp 26, 2008 6:57 pm

Zdravim,

"Jak jste se dostali k jachtingu" ja pochazim z oblasti ne zrovna zaslibene jachtingu, ale proto to vzdat nehodlam :)
Nasel by se nekdo z mistnich a byl by ochoten me "privest k jachtingu" ... rady, prvni kroky ... kazdy jednou zacinal ...

Podnikam nasledujici:

a, snazim se hodne cist a hledat na netu OK
b, kontaktovani mistniho jachtarskeho klubu nikam nevede ... KO
c, dle aktualnich rad, se nechci bezhlave poustet do nejakeho kurzu
d, privital bych osobni setkani s jachtarem, ktery by byl ochoten "pomoci v zacatcich"
e, rad bych se dostal na lod k nekomu, kdo byl byl ochotem si "pod plachty" vzit zacatecnika
f, more na urovni dovolenych z plaze me uz neuspokojuje, rad bych poznal vic :)

Predem diky za precteni meho prispevku a za ochotu.

Martin K., Olomouc, 30 let
Sendvic
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re: Zacatecnik z Olomouce

Příspěvekod Sendvic » úte srp 26, 2008 9:23 pm

Jsem v podobné situaci a řeším to následovně... Před cca dvěma měsíci jsem si udělal VMP, MPZ, plachetnice, motor nad 100 kW a za tři týdny se jedu do Chorvatska pokusit o Voditelja brodice, kterému bude předcházet týdenní kurz na moři.
Myslím že je potřeba se do toho vrhnout a pokud má člověk zájem tak je schopen se toho dost naučit...

;)
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » úte srp 26, 2008 10:33 pm

Ahoj.Jak se dostat k jachtingu,toť otázka.píšeš že hodně hledáš na netu,tady si správně.Kontakt YC píšeš,nedopadl OK,asi si nenarazil na toho pravého,zkus to ještě jednou a nevěřím ,že to nevyjde.pouštět se na konci sezony do papírů nevim, to má čas.Zkus na netu najít nějakou půjčovnu loďí nebo katů kde nepotřebuješ VMP určitě tě napřed vemou na prubefár a při té příležitosti se zeptej kde se schází místní jachtaři.Ohledně nějakého setkání,tady funguje slušná moravská parta,tak se s nima domluv,určitě tě někdo z nich pod plachty veme,já jsem bohužel z JČa to je trochu z ruky.Řekl bych,že je trochu důležité uvažovat i o svojí loďce, i když bude jakákoliv,je to velkej krok k tomu jak začít s jachtingem.čau
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 12:10 am

Diky za reakci. Co se mistniho YC tyka, taky me to prekvapilo, cekal jsem od techto lidi jine jednani. Faktem je, ze jsem to snad i od nekoho v OL slysel, je se jedna o podivnou partu lidi co se tady mota kolem jachtingu v Olomouci s velice zvlastnim jednanim. Jde o nejaky divny vztahy, vic nevim. Uvazoval jsem i o kontaktu nejakeho jineho YC i s tim, ze bych musel dojizdet :) Papiry ted asi fakt nejsou aktualni, prave se snazim sehnat nejake info ... bude zima, konec sezony ... spis s vyhledem na pristi rok. Pujcovnu zkusim prubnout, nejaka moravska parta by byla super. Nikdy nerikej nikdy, jsou veci, kdy ani JC neni daleko. Ale je fakt, ze za humnama Te nemam :) V tehle chvili bych chtel posbirat co nejvice informaci, tzvn. si k jachtingu "pricuchnout" a vlastni lod vydim urcite do budoucna jako realnou vec ... Jinak, diky za info.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » stř srp 27, 2008 12:40 am

Ahoj, Kapliku, a vitej na foru! :)

Vznesl jsi dulezity dotaz, odpoved na ktery hleda mnoho nadsenych kolegu, kteri jsou v situaci podobne tve. Dovolim si vytycit retorickou otazku: kdybys mel prani se naucit potapeni, kam bys sel jako prvni?

Odpoved je nesmirne jednoducha. Pokud bys pro svuj prvni ponor zvolil kamarada, pak i pro prvni jachtani jdi za kamaradem. Pokud pro prvni ponor volis instruktora, pak prvni setkani s jachtingem bys mel zakusit s instruktorem.

Do prostoru neustale vyzniva otazka "jak jste se dostali k jachtingu?"...

Mam na to nesmirne hezkou vzpominku. Prvne jsem do klubu dochazel a "lestil chodniky". Dale, protoze jsem projevil mimoradnou aktivitu, bylo mi dovoleno se zucastit jarnich oprav jedne ze soukromych lodi. Zacatkem sezony majitel lodi mne pak doporucil klubovemu vyboru a prohlasil, ze je ochotem mne vzit na zkusebni plavbu. Ma radost, ma hrdost neznaly meze!

Chtel jsem na more, na jachtu a byl jsem ochoten podstoupit cokoliv, klidne na vlastnim hrbu odnaset z teritoria klubu snih, kopat novou zumpu (pri tom poctu clenu otazka nove zumpy smrdute vycnivala na kazdem jarnim zasedani kluboveho vyboru :lol: ), nebo natirat plot "antidotykovou" mazlavou srajdou vymyslenou mistnim aktivistou, jen abych se na tu jachtu dostal.

Po celou dobu jsem se na svoje prvni setkani se svou prvni Jachtou dukladne pripravoval. Studoval jsem, drtil, hryzal a pitval veskerou dostupnou literaturu. Kdyz vsichni chodili za skolu kourit a chlastat, ja jsem zdrhal z vyuky, abych pokoutne studoval navigaci (chlastat jsem musel v noci :lol: ). Vse, co jen slo, jsem zkousel na suche zemi. Nakonec jsem prekrocil uzoucky prouzek prazdneho prostoru mezi bordem me prvni Jachty a molem, tolik neodstupny, tolik zadany, a stanul jsem bosy na palube.

Paluba byla horka a lehce vlhka. Mel jsem dusi v patach, a vubec jsem nevedel, kam se mam vrtnout. Ve snaze jednat podle nejakeho domneleho protokolu, ktery existoval jen v me pitome palici, jsem zasalutoval kapitanovi a podal raport o me vlastni pritomnosti na palube, coz vyvolalo u posadky vybuch homerickeho smichu.

V te dobe, z neznalosti, jsem za nejdulezitejsi povazoval rychlost konani. Dnesnim pohledem vidim, ze na sve prvni plavbe jsem jednal bezhlave, zbrkle, neustale jsem vsem zavazel a motal se pod rukama, delal jsem hovadiny a provadel pitomosti. Dokonce ve sve laicke hrdosti, ktera ve mne propukla behem drceni odborne literatury (takovy-si nabubrely, naducany jinoch), jsem si dovoloval tam-sem nejakou tu kritiku.

Po navratu z plavby kapitan mne pred vyborem ocharakterizoval jedinou vetou: "Pracuje jako drak". Tehdy jsem byl na sebe hrdy, avsak dnes, jak na to vzpomenu, obleva mne z toho studeny pot. :lol:

Pokud smim poradit, nech v sobe propuknout volani more. Nezastavuj ho, nedus ho a neublizuj mu svou vlastni netecnosti. Nech se timto volanim vest. Zivot je prilis kratky na to, aby si clovek mohl dovolit otalet. Jak muzes vedet, ze zitra ti do toho neco neskoci? Nemuzes to vedet v zadnem pripade. Avsak, kdyz ti do tvych planu neco skoci, kde budou vsechny tvoje sny? Mas predstavu, kde pak tvoje sny skonci?

Proto neotalej, nehled na sezonu, nedbej nepatricnych obav. Jednoduse seber sebe sama do hrsti a vrhni se do toho jiz zitra. Odvaznym preje stesti. :)

S uctou
windward
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » stř srp 27, 2008 9:17 am

Zdravím všechny,

bydlím kousek od Ostravy, jsme tu malá skupinka (12 bláznů) co si vyjede na vodu, jezdíme vždy na jaro a na podzim, jsme ve věku 28-55let.
Papíry nebudeš potřebovat až do doby, než si budeš chtít sám půjčit loď, což na začátku asi nehrozí, i když české VMP, MPZ a další stojí jen kolky (stovková položka+učebnice nebo se učit z nettu) a na zkoušku si přijdeš sám, bez nějaké školy za tisíce kč, kolky jsou za vystavení průkazů, takže je jedno kolik zkoušek děláš, jen za mot. člun nad 100kw se platí, protože potřebuješ jízdy, dle mého názoru je výhodná kombinace-české papíry a Chorvatský Voditel Brodic. Je už to nějaký rok co jsem byl v Přerově, snad se nic moc nezměnilo.

Jezdil jsem 4 roky bez papírů, stačí když jsou v posádce 1 papíry.
Jezdil jsem na Jadranu, trochu na Baltu a na jezerech.
Moře je super, ale dle mého názoru (nikomu nevnucuji můj názor) je lepší jezero a kanály, jachtička má zatahovací kýl takže když najedete na mělčinu jednoduše se sklopí a jede se dál, velikost, váha je nízká, proto vám loď odpustí i tu chybičku a o kotvení v maríně ani nemluvím, motor je závěsný a při motorování se sním otočíš (po jeho vytočení) skoro na místě, což oceníš v maríně.
Jezero je menší a proto se pořád nastavují plachty, člověk se o mnoho víc za ten týden naučí, než na moři. Voda není tak hluboká a proto si člověk musí pořád hlídat hloubku. Břeh je dost blízko kdyby něco.
A hlavně cena, půjčit loď na týden na Jadranu přijde cca od 1 200 eur,
na jezeře v Polsku tak na 11 000 kč nějaká do 8m a nad 8m cca18 000kč.

Můj první styk s jachtingem byla docela megakomedie a nyní už vím že i nezodpovědnost, dopadlo to dobře, nikomu se nic nestalo a i vybavení přežilo. :crazy: :good: :P :crazy:
Bylo nás 6, loď jsme neviděli ani z jedoucího vlaku, jenom jeden jezdil na surfu a kurz VMP dostal na 50tiny, druhý se podílel na stavbě lodě s p.Konkolským, ale nikdy neplul i když měl VMP. (Celé VMP jsou jen testy a,b,c a žádná praxe, což mi přijde jako chyba) lodičku jsme si půjčili v Polsku na Mazurach, byla to 9,5 m dlouhá krasavice a vážila něco kolem 3 tun, takže nějaká nožka pro zbrždění nehrozila (což jsme brzy zjistit), ale naše VMP na to bohatě stačilo, tak proč né.
Víc psát nebudu, bylo by to na dlouho jen kdyby někdo moc chtěl, ale asi si dovedete představit jak ten týden vypadal.

Čím déle jezdím, tím mám větší respekt k vodě ať už je to na slané nebo sladké vodě.

Možná mi někdo dá za pravdu, možná jsem blázen, ale ten pocit když vyjedete z maríny a vypnete motor, vytáhnete plachty, opře se do nich vítr …..to je pocit ! Na to se těším nejvíc a i slzička mi ukápne. :cry:

Za chyby v textu se předem omlouvám.

Samozřejmě ti poskytnu veškeré info a které si řekneš.

Hoj
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 10:18 am

windward píše:Ahoj, Kapliku, a vitej na foru! :)

Vznesl jsi dulezity dotaz, odpoved na ktery hleda mnoho nadsenych kolegu, kteri jsou v situaci podobne tve. Dovolim si vytycit retorickou otazku: kdybys mel prani se naucit potapeni, kam bys sel jako prvni?

Odpoved je nesmirne jednoducha. Pokud bys pro svuj prvni ponor zvolil kamarada, pak i pro prvni jachtani jdi za kamaradem. Pokud pro prvni ponor volis instruktora, pak prvni setkani s jachtingem bys mel zakusit s instruktorem.

Do prostoru neustale vyzniva otazka "jak jste se dostali k jachtingu?"...

Mam na to nesmirne hezkou vzpominku. Prvne jsem do klubu dochazel a "lestil chodniky". Dale, protoze jsem projevil mimoradnou aktivitu, bylo mi dovoleno se zucastit jarnich oprav jedne ze soukromych lodi. Zacatkem sezony majitel lodi mne pak doporucil klubovemu vyboru a prohlasil, ze je ochotem mne vzit na zkusebni plavbu. Ma radost, ma hrdost neznaly meze!

Chtel jsem na more, na jachtu a byl jsem ochoten podstoupit cokoliv, klidne na vlastnim hrbu odnaset z teritoria klubu snih, kopat novou zumpu (pri tom poctu clenu otazka nove zumpy smrdute vycnivala na kazdem jarnim zasedani kluboveho vyboru :lol: ), nebo natirat plot "antidotykovou" mazlavou srajdou vymyslenou mistnim aktivistou, jen abych se na tu jachtu dostal.

Po celou dobu jsem se na svoje prvni setkani se svou prvni Jachtou dukladne pripravoval. Studoval jsem, drtil, hryzal a pitval veskerou dostupnou literaturu. Kdyz vsichni chodili za skolu kourit a chlastat, ja jsem zdrhal z vyuky, abych pokoutne studoval navigaci (chlastat jsem musel v noci :lol: ). Vse, co jen slo, jsem zkousel na suche zemi. Nakonec jsem prekrocil uzoucky prouzek prazdneho prostoru mezi bordem me prvni Jachty a molem, tolik neodstupny, tolik zadany, a stanul jsem bosy na palube.

Paluba byla horka a lehce vlhka. Mel jsem dusi v patach, a vubec jsem nevedel, kam se mam vrtnout. Ve snaze jednat podle nejakeho domneleho protokolu, ktery existoval jen v me pitome palici, jsem zasalutoval kapitanovi a podal raport o me vlastni pritomnosti na palube, coz vyvolalo u posadky vybuch homerickeho smichu.

V te dobe, z neznalosti, jsem za nejdulezitejsi povazoval rychlost konani. Dnesnim pohledem vidim, ze na sve prvni plavbe jsem jednal bezhlave, zbrkle, neustale jsem vsem zavazel a motal se pod rukama, delal jsem hovadiny a provadel pitomosti. Dokonce ve sve laicke hrdosti, ktera ve mne propukla behem drceni odborne literatury (takovy-si nabubrely, naducany jinoch), jsem si dovoloval tam-sem nejakou tu kritiku.

Po navratu z plavby kapitan mne pred vyborem ocharakterizoval jedinou vetou: "Pracuje jako drak". Tehdy jsem byl na sebe hrdy, avsak dnes, jak na to vzpomenu, obleva mne z toho studeny pot. :lol:

Pokud smim poradit, nech v sobe propuknout volani more. Nezastavuj ho, nedus ho a neublizuj mu svou vlastni netecnosti. Nech se timto volanim vest. Zivot je prilis kratky na to, aby si clovek mohl dovolit otalet. Jak muzes vedet, ze zitra ti do toho neco neskoci? Nemuzes to vedet v zadnem pripade. Avsak, kdyz ti do tvych planu neco skoci, kde budou vsechny tvoje sny? Mas predstavu, kde pak tvoje sny skonci?

Proto neotalej, nehled na sezonu, nedbej nepatricnych obav. Jednoduse seber sebe sama do hrsti a vrhni se do toho jiz zitra. Odvaznym preje stesti. :)

S uctou
windward

Diky za krasnou "slohovku" tohle je opravdu ze zivota ... smekam
Zamyslim se na sebou a zacnu vyvijet nejakou aktivitu, nerad bych o sve sny prisel :)
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 10:33 am

Rumex píše:Zdravím všechny,

bydlím kousek od Ostravy, jsme tu malá skupinka (12 bláznů) co si vyjede na vodu, jezdíme vždy na jaro a na podzim, jsme ve věku 28-55let.
Papíry nebudeš potřebovat až do doby, než si budeš chtít sám půjčit loď, což na začátku asi nehrozí, i když české VMP, MPZ a další stojí jen kolky (stovková položka+učebnice nebo se učit z nettu) a na zkoušku si přijdeš sám, bez nějaké školy za tisíce kč, kolky jsou za vystavení průkazů, takže je jedno kolik zkoušek děláš, jen za mot. člun nad 100kw se platí, protože potřebuješ jízdy, dle mého názoru je výhodná kombinace-české papíry a Chorvatský Voditel Brodic. Je už to nějaký rok co jsem byl v Přerově, snad se nic moc nezměnilo.

Jezdil jsem 4 roky bez papírů, stačí když jsou v posádce 1 papíry.
Jezdil jsem na Jadranu, trochu na Baltu a na jezerech.
Moře je super, ale dle mého názoru (nikomu nevnucuji můj názor) je lepší jezero a kanály, jachtička má zatahovací kýl takže když najedete na mělčinu jednoduše se sklopí a jede se dál, velikost, váha je nízká, proto vám loď odpustí i tu chybičku a o kotvení v maríně ani nemluvím, motor je závěsný a při motorování se sním otočíš (po jeho vytočení) skoro na místě, což oceníš v maríně.
Jezero je menší a proto se pořád nastavují plachty, člověk se o mnoho víc za ten týden naučí, než na moři. Voda není tak hluboká a proto si člověk musí pořád hlídat hloubku. Břeh je dost blízko kdyby něco.
A hlavně cena, půjčit loď na týden na Jadranu přijde cca od 1 200 eur,
na jezeře v Polsku tak na 11 000 kč nějaká do 8m a nad 8m cca18 000kč.

Můj první styk s jachtingem byla docela megakomedie a nyní už vím že i nezodpovědnost, dopadlo to dobře, nikomu se nic nestalo a i vybavení přežilo. :crazy: :good: :P :crazy:
Bylo nás 6, loď jsme neviděli ani z jedoucího vlaku, jenom jeden jezdil na surfu a kurz VMP dostal na 50tiny, druhý se podílel na stavbě lodě s p.Konkolským, ale nikdy neplul i když měl VMP. (Celé VMP jsou jen testy a,b,c a žádná praxe, což mi přijde jako chyba) lodičku jsme si půjčili v Polsku na Mazurach, byla to 9,5 m dlouhá krasavice a vážila něco kolem 3 tun, takže nějaká nožka pro zbrždění nehrozila (což jsme brzy zjistit), ale naše VMP na to bohatě stačilo, tak proč né.
Víc psát nebudu, bylo by to na dlouho jen kdyby někdo moc chtěl, ale asi si dovedete představit jak ten týden vypadal.

Čím déle jezdím, tím mám větší respekt k vodě ať už je to na slané nebo sladké vodě.

Možná mi někdo dá za pravdu, možná jsem blázen, ale ten pocit když vyjedete z maríny a vypnete motor, vytáhnete plachty, opře se do nich vítr …..to je pocit ! Na to se těším nejvíc a i slzička mi ukápne. :cry:

Za chyby v textu se předem omlouvám.

Samozřejmě ti poskytnu veškeré info a které si řekneš.

Hoj

Hoj zdravim na Ostravsko,

Diky za prispevky ze zivota, clovek si z toho docela dost vezme. Do podobne tragikomedie bych uz mozna davno sel taky, ale v Olomouci neni dostatek patricnych blaznu, kteri by to toho sli se mnou .... je pravdou, ze ted hledam info a kontakty, abych se podobne "hura akce" vyhnul, preci jenom doba je dnes jina a tezko rict "Jak by to dopadlo", ale vseobecne i tu asi porad plati: Nejdulezitejsi "Je zacit" ... ruce, nohy a hlavu :) mam "snad" zdrave a financne se rad podelim ...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 27, 2008 11:00 am

Ahoj Rumexi!

Rumex píše:Bylo nás 6, loď jsme neviděli ani z jedoucího vlaku...

Tak to jste meli z pekla stesti, ze vas nenapadlo si pujcit treba letadlo. To je prave jeden z duvodu, proc na ta polska jezera mne by nenapadlo strkat noc ani nahodou. Staci mne prekvapeni na ceskych prehradach. K udivu jsem sveho casu zjistil, ze cast "zejmanu" na Brnenske prehrade zcela vazne jezdila podle Radu plavebni bezpecnosti z 60-ch let. Na svych plachetnicich pak s penou u huby si vynucovali prednost, protoze jejich plachetnice mely vitr v zadech!!!

Rumex píše:Jezero je menší a proto se pořád nastavují plachty, člověk se o mnoho víc za ten týden naučí, než na moři.

Da se s jistotou rict, ze tato myslenka neni podlozena vubec nicim. Kazdy vi, jake problemy maji nase deti, kdyz jedou na soustredeni k mori. Protoze trenuji na hladke vode, na vlne pak jsou uplne v pytli. A trenerum nezbyva nic jineho, nez odkazovat na "nedostatecnou materialni cast". Je zasadni rozdil v tom, zda jdes pod motylem na jezere, anebo na mori na metrove vlne.

Je take rozdil, jestli manevrujes s tritunovou lodi s privesakem, anebo s sestitunovou s dieselem. A jestli v pripade necekaneho vichru zalezes s tou lajbou do rakosi, jak se to dela na Mazurech :lol: , anebo jsi nucen se o svuj zivot postarat, kdyz jsou kolem dokola same skaly.

To bylo jen par poznamek ve smyslu didakticke ucinnosti jezerni plavby. Svuj nazor vsak nikomu nevnucuji. Kazdy je sam sveho osudu hrobarem. :)
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 11:15 am

windward píše:Ahoj Rumexi!

Rumex píše:Bylo nás 6, loď jsme neviděli ani z jedoucího vlaku...

Tak to jste meli z pekla stesti, ze vas nenapadlo si pujcit treba letadlo. To je prave jeden z duvodu, proc na ta polska jezera mne by nenapadlo strkat noc ani nahodou. Staci mne prekvapeni na ceskych prehradach. K udivu jsem sveho casu zjistil, ze cast "zejmanu" na Brnenske prehrade zcela vazne jezdila podle Radu plavebni bezpecnosti z 60-ch let. Na svych plachetnicich pak s penou u huby si vynucovali prednost, protoze jejich plachetnice mely vitr v zadech!!!

Rumex píše:Jezero je menší a proto se pořád nastavují plachty, člověk se o mnoho víc za ten týden naučí, než na moři.

Da se s jistotou rict, ze tato myslenka neni podlozena vubec nicim. Kazdy vi, jake problemy maji nase deti, kdyz jedou na soustredeni k mori. Protoze trenuji na hladke vode, na vlne pak jsou uplne v pytli. A trenerum nezbyva nic jineho, nez odkazovat na "nedostatecnou materialni cast". Je zasadni rozdil v tom, zda jdes pod motylem na jezere, anebo na mori na metrove vlne.

Je take rozdil, jestli manevrujes s tritunovou lodi s privesakem, anebo s sestitunovou s dieselem. A jestli v pripade necekaneho vichru zalezes s tou lajbou do rakosi, jak se to dela na Mazurech :lol: , anebo jsi nucen se o svuj zivot postarat, kdyz jsou kolem dokola same skaly.

To bylo jen par poznamek ve smyslu didakticke ucinnosti jezerni plavby. Svuj nazor vsak nikomu nevnucuji. Kazdy je sam sveho osudu hrobarem. :)

No a proto ja hledam kontakty na zkusenejsi ... prece jenom, jeste bych si rad neco uzil :)
Patrim mezi ty lidi, co si radi nechaji poradit a vyslechnou nazor druhych, tvrda hlava se v urcitych mezich nemusi vyplatit ...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 27, 2008 11:27 am

kaplik píše:Diky za krasnou "slohovku" tohle je opravdu ze zivota...

Neni zac :) !

Chtel jsem zduraznit myslenku, ze pokud te vola more, tak nezdrzuj se, nestuduj nejake rady, vrhni se do toho po hlave.

Jako priklad bych chtel uvest kolegu Tibu, ktereho najdes zde na foru. Jeho prvni v zivote plavba plachetnici byla dlouha pres 1000 mil v hodne tezkych podminkach. Druha plavba - to byl kurz v Chorvatsku. Za treti plavbu si zvolil preplavbu Atlantiku. To vse v jednom jedinem roce. V teto chvili jako zacatecnik ma za sebou 4000 az 5000 tisic mil a spoustu hodin kormidlovani. Oproti ostatnim kolegum-zacatecnikum je v poznani more nedozirne dal.

Z fleku bych ti mohl jmenovat nekolik paru, kteri si v tomto roce objednali lod v charteru v HR a zaroven pred tim kurz. A muzes si byt jity, ze jejich rodinne plavby probehli bez jedinej vrasky. Zaroven ti reknu tak dve desitky jmen lidi, co sli na kurz, ale ihned na to si pujcili lod v charteru, tolik je to nadchlo.

Respekt vuci mori - to je nezvytna vec, pokud vubec chces prezit. Ale sahodlouhe "sbirani zkusenosti a rad" - neni jedina cesta. Vrhnout se do toho po hlave - je to mnohem ucinnejsi a dobrodruznejsi. Na cekani nikdo z nas nema cas.

Uz se ti ozvali i kolegove z Ostravy. Tak to rozjed! :gun:

Hodne zdaru, kamarade!
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » stř srp 27, 2008 11:52 am

Není to tak dávno, co jsem začínal a byl ve stejné situaci. Jako nejlepší variantu jsem tehda zvolil možnost se k někomu přidat do posádky. Vyzkoušíš si to, ošaháš, pokecáš s lidma a pak můžeše řešit, jak dál. Jestli ti stačí se vždy k nějaké partě přidat nebo půjdeš vlastní cestou (velmi pravděpodobné), uděláš si papíry, sebereš odvahu, kamarády a sám vyrazíš.
Co se týká možnosti se k někomu přidat, tak k tomu na různých stránách jsou inzerce (stejně jako tady), kde napíšeš něco málo o sobě a že chceš vzít a věřím, že se brzo někdo ozve a klidně ještě letos vyrazíš na svou první plavbu.
Jinak jsem z Uherského Brodu. Pokud by ti vyhovovalo se vydat tímto směrem, klidně můžeme pokecat. Jsem zatím spíše zelenáč, ale to neznamená, že bych si neudělal čas na nějaký pokec.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř srp 27, 2008 12:15 pm

Souhlasím s Windwadem. Akce je někdy lepší než mnoho mluvení a študování.
Moje první plavba na moři byla na kurzu (českém). Druhá pod dohledem zkušeného kapitána, třetí s rodinou a už to jelo.
Je pravda, že v té době nebyl tento skvělý server, kde by člověk něco dopředu naštudoval. Ale týden na moři ti dá víc než měsíce študování. Navíc, stejně bez základního ošahání si problematiky, spoustě věcí nebudeš rozumět a některé subjektivní názory členů fóra mohou být zavádějící.
windward
moderátor

Re: Zacatecnik z Olomouce

Příspěvekod windward » stř srp 27, 2008 12:57 pm

kaplik píše:Nasel by se nekdo z mistnich a byl by ochoten me "privest k jachtingu"... Martin K., Olomouc, 30 let

Kolega Kaplik zde vznesl dotaz. Nezbyva nez poprosit mistni kapitany, ma-li nekdo pro nej volnou koji, aby se ozval. Treba na SZ. :)
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 1:38 pm

OKI, chlapy ... diky za Vase postrehy. Spacham tedy nejakou hura akci, v ramci mezi.
Je mi to i vic vlastni, jsem spis akcni typ. Teorii, studium a tomu jine, necham na zimu ... preci jenom, ted je jeste sance se dostat na vodu :)
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř srp 27, 2008 1:42 pm

Zdravím tě WINDWARDe,

to nebylo myšleno jako myšlenka, ale spíše jako varování. Vím jaký je rozdíl mezi „mořem“ a jezerem, a je rozdíl jezdit na moři když je voda jako placka a nebo když jsou vlny, znám to tak i tak. Limuzína v Praze a Smárt v Praze je rozdíl.
Snažil jsem se poradit a ne vyjádřit své myšlenky, ty jsou jen pro mě.

Pro někoho kdo ještě nikde nebyl, by právě „ty“ vlny mohli byt problém a už by se k lodím nepřiblížil a ve skutečnosti by nevěděl co je jachting, určitě znáš lidi co takhle dopadli, hned na poprvé moře, vysoké vlny celý týden a z požitku je peklo v kajutě nebo na WC (zábradlí).

Postupovat se má pomalými kroky, když poběžíš můžeš upadnout a rozmlátit si hubu, a nebo vyhrát olympiádu, co je pravděpodobnější si prober sám.
Samo že prvním krokem je přidat se k někomu zkušenějšímu a nabrat trochu praxe.
Právě má rada směřovalo ke kroku dvě, až po nějaké praxi, prostě jezdi jezdit jezdit, jako člen posádky a potom i jako kapitán.

Můj názor je takový, když to přeženu , že začít na přehradě (jezeře) na lodi do 8m, se závěsným motorem s kapitánem co už má nějakou praxi, je lepší než se pustit bezhlavě přes Atlantik.
ps.
Toto fórum asi není o vnucování myšlenek, kdokoli může přestat číst kdy bude chtít.
Nepovažuji se za jachtaře, do takového nazvání mám dost daleko, snad někdy později tak za 100 let J.
Jsem kapku natvrdlej, to vím ,ale nějak moc nechápu / Da se s jistotou rict, ze tato myslenka neni podlozena vubec nicim./

Ahoj
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 1:43 pm

Bilardos píše:Není to tak dávno, co jsem začínal a byl ve stejné situaci. Jako nejlepší variantu jsem tehda zvolil možnost se k někomu přidat do posádky. Vyzkoušíš si to, ošaháš, pokecáš s lidma a pak můžeše řešit, jak dál. Jestli ti stačí se vždy k nějaké partě přidat nebo půjdeš vlastní cestou (velmi pravděpodobné), uděláš si papíry, sebereš odvahu, kamarády a sám vyrazíš.
Co se týká možnosti se k někomu přidat, tak k tomu na různých stránách jsou inzerce (stejně jako tady), kde napíšeš něco málo o sobě a že chceš vzít a věřím, že se brzo někdo ozve a klidně ještě letos vyrazíš na svou první plavbu.
Jinak jsem z Uherského Brodu. Pokud by ti vyhovovalo se vydat tímto směrem, klidně můžeme pokecat. Jsem zatím spíše zelenáč, ale to neznamená, že bych si neudělal čas na nějaký pokec.

Uhersky Brod, bomba:) ... beru vsema "deseti" mam ted novou pritelkyni z Hluku, takze na pohodu, super
kaplik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kaplik » stř srp 27, 2008 1:49 pm

Rumex píše:Zdravím tě WINDWARDe,

to nebylo myšleno jako myšlenka, ale spíše jako varování. Vím jaký je rozdíl mezi „mořem“ a jezerem, a je rozdíl jezdit na moři když je voda jako placka a nebo když jsou vlny, znám to tak i tak. Limuzína v Praze a Smárt v Praze je rozdíl.
Snažil jsem se poradit a ne vyjádřit své myšlenky, ty jsou jen pro mě.

Pro někoho kdo ještě nikde nebyl, by právě „ty“ vlny mohli byt problém a už by se k lodím nepřiblížil a ve skutečnosti by nevěděl co je jachting, určitě znáš lidi co takhle dopadli, hned na poprvé moře, vysoké vlny celý týden a z požitku je peklo v kajutě nebo na WC (zábradlí).

Postupovat se má pomalými kroky, když poběžíš můžeš upadnout a rozmlátit si hubu, a nebo vyhrát olympiádu, co je pravděpodobnější si prober sám.
Samo že prvním krokem je přidat se k někomu zkušenějšímu a nabrat trochu praxe.
Právě má rada směřovalo ke kroku dvě, až po nějaké praxi, prostě jezdi jezdit jezdit, jako člen posádky a potom i jako kapitán.

Můj názor je takový, když to přeženu , že začít na přehradě (jezeře) na lodi do 8m, se závěsným motorem s kapitánem co už má nějakou praxi, je lepší než se pustit bezhlavě přes Atlantik.
ps.
Toto fórum asi není o vnucování myšlenek, kdokoli může přestat číst kdy bude chtít.
Nepovažuji se za jachtaře, do takového nazvání mám dost daleko, snad někdy později tak za 100 let J.
Jsem kapku natvrdlej, to vím ,ale nějak moc nechápu / Da se s jistotou rict, ze tato myslenka neni podlozena vubec nicim./

Ahoj

Souhlas v tom, ze bych si urcite nechtel vybudovat k jachtingu nejakou averzi pri prvnim spatnem vyberu, spis bych chtel, aby me to chytlo. Jinak naposledy jsem sedel na plachetnici jako "malej kluk" co si otec doma vlastnimi silami pro zabavu postavil :) ale to je bohuzel jina doba. Takze jsem opravdu na startovni care :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř srp 27, 2008 1:54 pm

Rumex píše:..., ale ten pocit když vyjedete z maríny a vypnete motor, vytáhnete plachty, opře se do nich vítr …..to je pocit ! Na to se těším nejvíc a i slzička mi ukápne. :cry:
Souhlasím. Jen to pořadí úkonů bych raději obrátil. Alespoň já to tak své posádky učím. ;)
:sorry: :offtopic:
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř srp 27, 2008 1:55 pm

jasně máš pravdu takhle by moc dobře nešlo, moje chyba. :good:

Ono jde všechno, ale je to tak lepší.
Předpokládal jsem, že jsi se jen spletl. Ale to víš, aby si to nějaký nováček nevzal jako mustr... B.
Jarda_x
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarda_x » stř srp 27, 2008 2:49 pm

Rumex píše:Zdravím všechny,

..... Bylo nás 6, loď jsme neviděli ani z jedoucího vlaku, jenom jeden jezdil na surfu .....

Chápu, že jachtaři s kajutovkami asi moc nepovažují za jachtaře i surfaře, přesto bych rád podotknul, že WS může být i pro kaplíka způsob, jak s jachtingem začít. Pamatuju dobu, kdy se jezdily okruhové závody na dlouhých plovácích a zrovna na těch se dal výborně získat cit pro vítr.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř srp 27, 2008 3:03 pm

souhlas, je to jako kdyby si kluk který ma čerstvý řidičák na motorku, pořídíl hned litra, který má 170 hp, jestli jo tak je hned na tv nova v 19:30.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř srp 27, 2008 3:06 pm

Rumexi, vazeny kolego!

Na pitomeho windwarda musis o neco pomaleji. On to tak rychle nepobere, chudak...

Jak to cele jeste jendou ctu... Vzdyt mluvime o tom stejnem. Mojim pranim vsak bylo pridat do diskuze neco, co zde vyslovene schazi. A to:

kdyz neco chces - udelej to

To je ta hlavni myslenka, kterou jsem se zde snazil prezentovat. Pred prvni plavbou jsem se take bal, ale tolik jsem chtel plout, ze klidne bych nechal Neptuna, aby mi zapichl svoje namorni vidle do zadku, nez abych ustoupil.

Kazdy je jednoduse povinen urcit, co chce, k cemu tihne. Nekdo se napriklad obava vln, proto voli hladkou vodu. Jiny se zas boji polaku v rakosi, proto jede na more. Je to jen osobni volba. Avsak pokud duse nekoho vola na more, nema pravo takovy jedinec otalet. Musi jet. Nakonec v lete v Chorvatsku nemusi byt ani ty vlny, ba ani vitr, kdyz uz na to prijde. Muze tam byt takovy hnusny nehybny olej a odporne vedro.

Vyslovujes domnenku, ze znam lidi, kteri po prvni plavbe tolik se ulekli vysokych vln, ze si vypestovali averzi k jachtam. Kamarade, takove lidi neznam. Spise nez vysokych vln je nutne se bat kapitana, ktery o sobe mysli, ze spolkl celou moudrost sveta. Ten ti teprve je schopen naockovat takovou averzi, ze se budes 10 let na to budit v noci z hruzostrasnych snu. Jeho necitlive jednani, kdyz se ti zaludek bouri - to je prava hruza.

A troch usi ublinknout - to jeste nikoho nezabilo. Neni tak strasny cert, jako ho (deti) maluji.

Zkratka:

1. urcit si, kam mne duse tahne (reka, more, jezero, kanal, plachetnice, motorak, "wodniDum", surf, slapadlo, sport nebo rekreace - to je fuk)
2. ihned na to urcit, kdy to udelam
3. teprve potom urcit, jak to provedu a kde na to vzit penize

To je windwarduv recept na to, jak co nejrychleji naplnit svoje sny.

A at je nam Neptun milostivy. :)
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Rumex » stř srp 27, 2008 4:01 pm

pěkný recept na spnění snu, asi máš pravdu.
Já radějs vlny a vítr než olen a ta tyčka (ublinknout) k tomu taky patří.
Moje manželka po naší týdenní plavbě přísahala že na loď už nemusí.
Zdar :good:
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » stř srp 27, 2008 6:19 pm

Mě říkal jeden jachtař asi toto:
Chceš poznat, jestli tě baví námořní jachting?
Tak se s první plavbou vykašli na Chorvatsko a flákání od zátoky z zátoce.
Sežeň někoho na přeplavbu, z prostředka Severního moře nemůžeš utýct. Nejlépe třeba z Hamburku do Skotska jako já.
Nastanou dvě možnosti:
Dojedeš tam zmrzlej, vomlácnej a zblitej a začneš zjišťovat, jak přebukovat zpáteční letenku na dřívější termín. Pak je jasný, že tě to nebaví.
Nebo tam dojedeš zmrzlej, vomlácenej a zblitej a začneš zjišťovat, jak přebukovat zpáteční letenku na pozdější termín, protože sis operativně vyřídil další tejden dovolený a chceš jet ještě kousek.
Pak je jasný, že tě to baví.

Zpět na