Nová meteorologická služba

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Nová meteorologická služba

Příspěvekod Papito » stř led 30, 2008 10:58 pm

Server YBW.com (Yachting & Boating World) představil novou meteorologickou službu poskytovanou ve spolupráci s theyr.net, což je server specializovaný na numericky modelované předpovědi počasí od 1 hodiny do 6ti dnů. Jeho klienty jsou např. Transat, Ostar, Britský olympijský tým, posádka Gipsy Moth IV,záchranářské organizace, ale i větrné a jaderné elektrárny, piloti, rybáři, surfaři etc. Server poskytuje nejpřesnější předpovědi počasí pro všechny významné jachtařské resorty na světě s rozlišením 0.1° a řadu dalších individuálních služeb. Za peníze. Nová služba YBW je však poskytována zdarma. Zkuste http://www.ybw.com/weather/
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

nová meteoslužba

Příspěvekod MaPa » čtv led 31, 2008 12:30 pm

Kdo nezná, tak atˇ se třeba jen pro zajímavost koukne i na: http://freemeteo.com/ ,
nabízejí zajimavé služby
prezident
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod prezident » čtv led 31, 2008 12:51 pm

Ja osobne pouzivam a neviem si vynachvalit

wunderground.com

zaujimave casti, plus historia nejakych 8rokov vyvoj , teplot tlaku a rychlosti vetra, SHOCK !! :o

tu jeden priklad ako zbieraju data, kazdu pol hodinu :shock:
http://www.wunderground.com/history/air ... atename=NA

Diky Olaf rado sa stalo 8)
Naposledy upravil(a) prezident dne pát úno 01, 2008 3:22 pm, celkem upraveno 1 x.
olaf
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod olaf » pát úno 01, 2008 11:55 am

ahoj prezident
je to super
olaf
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát úno 01, 2008 12:53 pm

Výborná předpověď větru pro celý svět (plus další možnosti).
Loni jsem to při plavbě používal a souhlasilo to skvěle. :-)
FD68
návštěvník fóra
návštěvník fóra

předpověď v chorvatsku

Příspěvekod FD68 » úte úno 05, 2008 11:52 am

pro předpověď na Jadranu se osvědčil aladin odkaz zde: http://prognoza.hr/karte.php?id=aladin&param=&it=
je zde vítr , výška vln a vše potřebné :whist:
SashaN
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod SashaN » pon bře 10, 2008 8:32 am

poměrně slušný zdroj počasi je weather.gmdss.org. Je to
doslovný přepis navtexových relací pro celý svět. v Anglii CoastGuard oprrátor do VHF relace přečte tu samou předpověď jakou si můžete stáhnout. je to zdarma a dá se na to lézt i z mobilu předpověď na 12/24 hodin je poměrně spolehlivá. když slíbí 6, tak fouká fakt 6.
stahoval jsem si to do mobilu, když mi kleknul noťas. deset dní, každý den ráno, nevím přesně, kolik to vyšlo, ale tipnul bych tak do 250,- kč (první dva dny notebook fungoval,
takže nevím kolik dat stáhnul notebook a kolik wap, celkově jsem měl na vyúčtování 430.-kč
za data).
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » sob čer 07, 2008 10:16 pm

Ten http://weather.gmdss.org/ sa mi celkom pozdáva - ne je to dátovo veľmi obsiahle => cenovo prístupné,
a je to dobre čitateľné aj na mobile.
Pomôže mi niekto so správnym dekódovaním informácií, ktoré stránka obsahuje ?
Tu je ukážka:

FQME22 LGAT 071800
NATIONAL METEOROLOGICAL SERVICE
ATHENS MARINE METEOROLOGICAL CENTRE

WEATHER AND SEA BULLETIN FOR SHIPPING
DATE AND TIME OF ISSUE 07-06-2008 / 2000 UTC

PART 1
NO GALE

PART 2
SYNOPSIS OF SURFACE WEATHER CHART 071500 UTC
HIGH PRESSURES 1015 OVER TYNISIA AND LOW 1007 OVER CYPRUS AND LIBYA

PART 3
FORECAST FOR 24 HOURS FROM 072200 UTC UP TO 082200 UTC

NORTH ADRIATIC
VARIABLE 3 LOCALLY 4. MODERATE LOCALLY POOR. THUNDERSTORM

CENTRAL ADRIATIC
VARIABLE 3 LOCALLY 4. MODERATE LOCALLY POOR. THUNDERSTORM
Kakamil
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Kakamil » sob čer 07, 2008 10:28 pm

Ahoj,chtěl bych Vám všem poděkovat za tipy. :good: Kakamil
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned čer 08, 2008 4:37 pm

FQME22 LGAT 071800.........asi kódové vymezení prostoru. zpracováno sedmého v 18,00
NATIONAL METEOROLOGICAL SERVICE.......národní meterologická služna
ATHENS MARINE METEOROLOGICAL CENTRE......Athény. meterologická centrála

WEATHER AND SEA BULLETIN FOR SHIPPING........informace o počasí a stvu moře pro lodní provoz
DATE AND TIME OF ISSUE 07-06-2008 / 2000 UTC .........informace vydána 7.6.2008 v 20,00 stř. ev. času, koordinovaný universální čas, také GMT

PART 1.............část 1,
NO GALE............žádné varování pře boří a vichrem /míněno do cca 28 knotů/

PART 2
SYNOPSIS OF SURFACE WEATHER CHART 071500 UTC......synoptický / tlakový/ přehled počasí
HIGH PRESSURES 1015 OVER TYNISIA AND LOW 1007 OVER CYPRUS AND LIBYA....nejvyšší tlak nad THNISIA 1015
nejnižší tlak nad CYPRUS a LYBIE 1007.../máš tedy na 8 délek jadranu rozdíl 5 mlb, tedy se nemůže nic dít/
bát se začni, až bude rozdíl 5 mlb na polovinu jadranu.....vysvětlení nad rámec tohoto
PART 3
FORECAST FOR 24 HOURS FROM 072200 UTC UP TO 082200 UTC....předpověď od 7. v 22,00 do 8. 22,00

NORTH ADRIATIC..............severní jadran
VARIABLE 3 LOCALLY 4. MODERATE LOCALLY POOR. THUNDERSTORM......proměnlivý vítr /motačka/ 3bf, místy 4bf, zklidňování, místy skoro klid /klidnější je již jen clam-bezvětří/...možnost lokálních bouřek

CENTRAL ADRIATIC ........střední jadran
VARIABLE 3 LOCALLY 4. MODERATE LOCALLY POOR. THUNDERSTORM.......to samé

Pepa
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned čer 08, 2008 5:21 pm

to pcworker
Dodal bych jště svůj osobní názor. Takto obecná předpověď je ti v chorvatsku či přípasně v řecku skoro k ničemu.Jediné, i když samozřejmě nejpodstatnější, co si z ní můžeš vzít a co má smysl hlídat, je rychlost větru. Tedy si hlídám, zda se na mě nežene něco kolem 7 případně 8 bf nebo i výše. Nic jiného z toho již nevyčteš. Pokud by horzilo 8 bf a více, hlášení by mělo trochu jinou podobu. Mělo by být ve formě varování a zapsáno bude takto:

WOMQ50 LFPW 080508

WARNING ON METAREA 3, METEO-FRANCE
WARNING NR 186 , SUNDAY 8 JUNE AT 0500 UTC
GENERAL SYNOPSIS, SUNDAY 8 AT 00 UTC
LOW 1012 HPA IN WEST OF CORSICA MOVING SOUTH NEAR SARDIGNA.
HIGH PRESSURES 1020/1025 HPA FROM SOUTHWEST FRANCE TO NORTHWEST
SPAIN, WEAKENING A LITTLE.
LION :
CONTINUING TO 08/09 UTC.
NORTHWEST 8 NEAR BEAR.=

Za naprosto nejlacinější, nejrozumnější, nejjednodušší a s přínosem aktuálních konkrétních informací, považuji při pobřežní plavbě v HR a Řecku, domluvit se doma s kamarádem, který ti pošle sms, do kterých opíše předpověď z DHMZ nebo z POSEIDONu pro Řecko. Praktikuji to tak s několika přáteli k naprosté spokojenosti.
Pokud nikoho nemáš, stačí mi dát číslo mobilu, termín a předpověď budeš mít každý den.
Pepa

Tak mě napadá, že takovouto službu je možné přes J.I. zavést pro jakéhokli zájemce. Když už je sms v telefonu, je to jen o jedno zmáčknutí navíc. :)
Pepa
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » pon čer 09, 2008 6:24 pm

Ďakujem Pepa

Pôvodne som si myslel, že jedna časť predpovede bude pre vietor, ďalšia pre more (vlny), prípadne iná pre viditeľnosť...

S tými SMS to nie je zlý nápad, ale zatiaľ ďakujem za ponuku.
Chcem vyskúšať Chorvátsku predplatenú dátovú kartu (100Mb) a internet na mobil (Opera mini).
100Mb je pri rozumnom využití veľké množstvo dát.
Ak mi z toho vypadne niečo pozitívne, určite to tu zverejním.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv pro 25, 2008 3:56 am

pcworker píše:Ďakujem Pepa

Pôvodne som si myslel, že jedna časť predpovede bude pre vietor, ďalšia pre more (vlny), prípadne iná pre viditeľnosť...

S tými SMS to nie je zlý nápad, ale zatiaľ ďakujem za ponuku.
Chcem vyskúšať Chorvátsku predplatenú dátovú kartu (100Mb) a internet na mobil (Opera mini).
100Mb je pri rozumnom využití veľké množstvo dát.
Ak mi z toho vypadne niečo pozitívne, určite to tu zverejním.

Vodafone ma i moznost emailu xxxx@vodafonemail.cz aktivuje se to v jejich samoobsluze a u nas je to zadarmo. Kdyz je ten email dlouhy tak ho rozdeli do dvou casti.Jestli se neco uctuje do ciziny nevim. Chodi to dobre, jen pisou ze to muze mit nekolika minutove zpozdeni, ze to odesilaji kdyz je volna sit. Volani a SMS maji prednost.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv pro 25, 2008 11:28 am

pcworker píše:Ak mi z toho vypadne niečo pozitívne, určite to tu zverejním.

A vypadlo, či ne???
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » čtv pro 25, 2008 4:52 pm

Beda píše:Vodafone ma i moznost emailu xxxx@vodafonemail.cz
Jestli se neco uctuje do ciziny nevim.

Egypt, Chorvatsko, Řecko, Itálie, Francie, Německo, Holandsko, Rakousko, Slovinsko, Belgie vyzkoušeno přes xxx@vodafonemail.cz, že zadara, vyzkoušeno :-). Takže asi určitě celá EU + další.

Ale xxx@vodafonemail.cz nefunguje stejně jako SMSbrána, udělá to maximálně 2 SMS a zbytek uřízne.
SMSbrána pustí/rozdělí myslím až 7 SMS.

Docela dobré je udělat takovou věc, že si necháte přeposílat všechny emaily na další email (třeba xx@centrum.cz), který si uděláte jen na další přeposílání na xx@vodafonemail.cz a na tom centrumu lze udělat několik filtrů, které emaily to pošle na mobil a pak nastavit ostatní smazat. Tak Vám na mobil dojde jen to co potřebujete/chcete a jste stále v obraze co se děje.
Pidzej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pidzej » pát pro 26, 2008 12:35 am

No přátelé spoléhat se na Aladina v Chorvatsku :-) , letos jsem zažil na velikonočce jak se chrovati dost netrefili s předpovědí do 6 hodin... místo větříku bylo v nárazech kolem 6-7Bf, takže ani na to se nedá spoléhat. Ale jinak jim to dá se říct vychází dost dobře, nevím jestli to byla jedna výjimka z roku nebo je to tak jednou do měsíce.. viz. tato zpráva od pořadatelů: Nicméně, i tak druhá etapa zahájila standardně slabým větrem, který následně celým jasným dnem a klidným mořem foukal v síle 3Bf a během dne se rozfučel na podvečerních 5Bf. Byl to jachting jako víno, takže dokonce i na pořadatelské lodi zavládlo nadšení. Kolem půlnoci však přišel vrchol letošní Velikonočky – bura do ksichtu, a to o síle 6-7 Bf v nárazech a s třímetrovými vlnami. Tyto extrémní podmínky přiměli pořadatele uvažovat o předčasném ukončení závodu
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát pro 26, 2008 9:33 am

Co se týká Bory, ta asi bude dost těžko předvídatelná a Aladin ji nemůže podchytit. Není to proudění vyvolané tlakovými útvary a posuny front. Jak vzniká je asi chronicky známo.

Jinak můj názor na rušení závodů při "nějakých" 6-7 Bf je velmi negativní. Kdo se vydá na pole závodní, měl by tento vítr bez problémů zvládat. A měl by jej snad zvládnout i každý jiný kapitán, co se vydá na moře. Předpověď na Jadranu mě slouží k tomu, abych si naplánoval trasu a abych se připravil na předpokládané podmínky. Ještě se nestalo, abych nevyplul, protože má hodně foukat. Pokud jej závodník nezvládne, tak se schová a to by pak rozlišovalo ty lepší a ty horší. Ale rušit, to zásadně NE !!!

Jak jsem v rámci VORG "objevil" UGRIB, jsem velmi zvědavý, jestli bude pro malou plochu jako je Jadran, použitelný tento. Kdo s námi pluje vidí, že na velké plochy celkem sedí. Ale už třeba v úžině mezi Malaisií a Sumatrou, kde působí vlivy pevniny, to pokulhávalo. No, to ukáže až praxe na jaro.
Pidzej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pidzej » pát pro 26, 2008 4:36 pm

No myslím že tohle je spíš o odpovědnosti pořadatelů, kteří jsou bohužel svazováni nějakými předpisy... od Chorvatů.... a ta bora byla předpovídaná slabá... a nikdo nevěděl jestli ještě nezesílí z 6-7 na víc.. nic proti špatnýmu počasí, ale několik příkladů odtud je řekl bych dost velkým varováním co a může semlít... a něco jinýho je pokud je posádka sjetá spolu a nebo pokud jsi na moři s lidmi kteří jsou spolu poprvé..
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pát pro 26, 2008 8:57 pm

Je v teto chvili asi je dulezita otazka, jak se definuje Bora. :)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát pro 26, 2008 9:18 pm

Možná trochu :offtopic: , ale kdysi se to tu někde řešilo a já mám teď praktický výstup.
Koupil jsem si nový telefén, s operačním systémem Symbian (Nokia E50, 1894,-Kč). Tak jsem si s ním hrál.
A omylem jsem lezl na WAP stránky, než jsem si přemyklíkoval základ připojení na standardní webové stránky.
Výsledek na účtu u T-Mobile v tuzemsku:
WAP: 160kB, 80,-Kč
Internet: 2235kB, 111,75 Kč
(Nemám koupený datový tarif, takže cena Internetu je asi 0,05Kč za kB )
Úplně všechny ceny jsou bez DPH.
Takže jak jsem kdysi psal: Není nejjednodušší se na drahý WAP vykašlat, tahat meteo z normálních internetových stránek podle potřeby včetně grafiky a nešpekulovat odkud by mi mohla přijít bezplatná textová SMSka?
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » pát pro 26, 2008 10:05 pm

Libor píše:
pcworker píše:Ak mi z toho vypadne niečo pozitívne, určite to tu zverejním.

A vypadlo, či ne???

Bohužiaľ som predplatenú dátovú kartu nezohnal (svoje v tom zohrala aj časová tieseň).
---
Počas 3 týždňov v Chorvátsku sa mi osvedčila rozšírená predpoveď počasia na rozhlasovej stanici HR2 (myslím že je to Hrvatsko Radio2), ktorú vysielali ráno medzi 6:45 až 7:15 (presne si už nepamätám). Na konkrétny deň sa počas môjho pobytu trafili vždy na 100%. Jeden deň som na základe tejto predpovede zostal zakotvený v jednej zátoke na Vise a po rozhovore so skiperom inej lode (na konci týždňa) som v duchu skonštatoval, že som urobil dobre. Potrebné je vedieť ako Chorváti nazývajú vetry a veľkosť vĺn (na to som sa pripravil už doma), a tiež je nutné skoršie ranné vstávanie. Niekedy by som si bol radšej dlhšie pospal, ale zodpovednosť nepustí, tak som vstával poctivo podľa budíka.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob pro 27, 2008 11:29 am

No jo Stýčku, ale co nám jsou platné ceny v tuzemsku?

Nevím, jestli jsem tvůj příspěvek přesně pochopil, ale pokud nemám nějaký zvýhodněný datový tarif, v zemích EU mě stojí připojení jen na titulní stranu těchto jinak skvělých stránek cca 240 CZK. V zemích mimo EU pak 420CZK, mimo evropu 660 CZK. Vycházím z toho, že hlavní strana tu má stále něco přes 1 MB. To je na mašlu. :gun:
http://www.cz.o2.com/osobni/cz/tarify_a ... -gprs.html

Co se týká HR, už jsem to trochu obcházel vloni, hned při první plavbě si koupím datovou kartu HR operátora. Už nevím přesné částky, ale vycházelo to doslova za babku. SIM karta za 200 kun, stejná částka již přednabitá a tuším to bylo 1 MB za 2 kuny. To je celkem slušné.
Ale neřeší to připojení v jiných lokalitách, kam se začíná hojně jezdit...
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob pro 27, 2008 1:06 pm

Pokud má zdejší titulní stránka skutečně 1MB, nechtěl bych se na ní připojovat ani za paušální datový balíček :hmm: .
Ovšem stránka o počasí je výrazně menší, kupříkladu tahle stránka má asi 120kB, tzn.cena za shlédnutí je 7,20Kč při ceně 6 halířů za kB.
Cenu 0,05 Kč bez DPH (0,06 Kč s DPH) za 1kB datového přenosu nabízí T-Mobile pro datový roaming v těchto zemích: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie a území Alandské ostrovy, Azorské ostrovy, Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Kanárské ostrovy, Madeira, Martinik a Réunion, Island, Lichtenštejnsko a Norsko při použití služby Happy roaming a pro země Černá Hora, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Slovensko, USA, Velká Británie při použití služby Roamingové zvýhodnění Cestovatel.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » čtv led 21, 2010 11:42 am

Ahoj všem,
Náhodou sem teď narazil na www.3bmeteo.com/previsioni/mare/toscana?giorno=
Pro mě nové, nemá někdo zkušenost jak se na ně dá spolehnout ? To abych nemusel objevovat ameriku. Dík
kedar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod kedar » čtv led 21, 2010 2:23 pm

Ahoj! ja jsem plul jen v Anglii a Francii a tam všichni poslouchali předpověd na ch.16 nebo na kanálech místních coast guard chtěl bych se zeptat jesti to funguje obdobně i v chorvatsku a jinde pro dlouhodoběší předpovědˇ windguru.cz.

Zpět na