střední dalmácie - výběr trasy
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- mirinekk
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
střední dalmácie - výběr trasy
Ahoj Všem, 18.7. - 25.7. vyrážíme z Šibeniku z přístavu Mandalina na týdení plavbu po střední Dalmácii. Ještě nevíme kam přesně, jestli nahoru na Kornati, nebo dolu na Braš, Hvar, Vis atd. Jedeme tři kamarádi a dvě zástupkyně něžného pohlaví (tady vlastně tři) ještě moje 6 měsíční dcera Máme Bavarii 36. Poradí někdo pěknou trasu z přihlédnutím na půlroční mimi?
- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
Re: střední dalmácie - výběr trasy
naplánuj si více variant dle počasí a směru větru, v období kdy jedeš bych moc větru, natož stabilního, nepředpokládal
myslím, že budete víc motorovat, proto by mě trasa Dugi otok, Kornati, Kakan,Pašman a přilehlé ostrovy/nebo opačné pořadí dle větru/ připadala ideální, kvůli pravděpodobně zvýšené spotřebě vody bych obden střídal kotvení v zátokách s marinami nebo přístavy
delší společný pobyt na lodi při trase na Hvar atd. by mohl být pro posádku kvůli dítěti náročnější
myslím, že budete víc motorovat, proto by mě trasa Dugi otok, Kornati, Kakan,Pašman a přilehlé ostrovy/nebo opačné pořadí dle větru/ připadala ideální, kvůli pravděpodobně zvýšené spotřebě vody bych obden střídal kotvení v zátokách s marinami nebo přístavy
delší společný pobyt na lodi při trase na Hvar atd. by mohl být pro posádku kvůli dítěti náročnější

- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
Týdenní trasa.
Sobota: Šibenik - zátoka Potkučina na Kakanu
Neděle: Potkučina - Murtesko more - Mala Proversa - bójky v zátoce Mir v Telaščici
Pondělí: ráno koupání ve slaném jezeře - výstup na útesy - plavba přes Kornati se
zastávkou na ostrově Mana a prohlídkou zřícenin - okolo majáku Blitvenica - Žirje -
bójky ve Velká Stupica
Úterý: Žirje - Biševo asi 10 hod plavby včetně koupání a obědu na otevřeném moři - zátoka
Porat - pěší výlet na vrcholek ostrova Biševo s výhledy na Svetac a Vis - večer konoba
u Krešimira - pro silné natůry, ale je tam sranda
- kotvení zdrama na bójce
Středa: Modra špilja - jižním pobřežím Visu se zastávkami na koupání v zátokách
- večer kotvení v zátoce Stončica
Čtvrtek: ráno návštěva městečka Vis, nákup vynikajícího červeného vína Plavac, posezení v
palmovém parku - přeplavba na Pakleni otoci
Pátek: ráno přejezd do Hvaru - utracení posledních kuna - prohlídka města - přeplavba
zpět do Šibeniku
Neděle: Potkučina - Murtesko more - Mala Proversa - bójky v zátoce Mir v Telaščici
Pondělí: ráno koupání ve slaném jezeře - výstup na útesy - plavba přes Kornati se
zastávkou na ostrově Mana a prohlídkou zřícenin - okolo majáku Blitvenica - Žirje -
bójky ve Velká Stupica
Úterý: Žirje - Biševo asi 10 hod plavby včetně koupání a obědu na otevřeném moři - zátoka
Porat - pěší výlet na vrcholek ostrova Biševo s výhledy na Svetac a Vis - večer konoba
u Krešimira - pro silné natůry, ale je tam sranda

Středa: Modra špilja - jižním pobřežím Visu se zastávkami na koupání v zátokách
- večer kotvení v zátoce Stončica
Čtvrtek: ráno návštěva městečka Vis, nákup vynikajícího červeného vína Plavac, posezení v
palmovém parku - přeplavba na Pakleni otoci
Pátek: ráno přejezd do Hvaru - utracení posledních kuna - prohlídka města - přeplavba
zpět do Šibeniku
- designer
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Týdenní trasa.
Ferdinand píše:večer konoba
u Krešimira - pro silné natůry, ale je tam sranda![]()
dobrej program pro 6ti měsíční holku...

Ferda to naplánoval krásně, sám bych to lépe neudělal. Jen trošku zapomněl na posádku.
Vzhledem k tomu že Mirek bude čerstvý kapitán, bude mít na palubě (předpokládám) znalostmi nepoznamenanou posádku, dvě dívky a >1/2 roční< mimi, asi by to pro ně bylo dost náročné.
Pokusím se přispět s mým návrhem. Je to celkem jednoduché. Nic neplánovat. Já to už také tak dělám. Nějakou prioritu, nějaký cíl máme. Ale vše řešíme až na místě, dle počasí. Žádné násilí. Zatím nejachtařskou posádku by jsi velkým množstím mil jen znechutil.
- Protože po noční jízdě budete asi zbití, buď zůstaňte do neděle ráno v maríně, nebo jen na krátko. Pokud nebude foukat Jugo, hned naproti kanálu sv. Ante je pěkná zátoka na kotvu Tijaščica. Pokud by jsi si na kotvu netroufal nebo nepřálo počasí, budeš muset až do M.Nozdry na Kaprije, nebo na ten Kakan (Tratica) či Žirje (V.Stupica).
- Ráno podle předpovědi a podle aktuální situace se vydejte na boční či zadoboční vítr, kam vás povede. Krátké přeplavby, v poledne chvilku na kávu a koupání, navečer být zavčasu v zátoce zase zábava.
- Pokud se vydáte na jih nebo na sever, už tam asi zůstanete. Ale na obou stranách je nepřeberné množství zátok a možností ke kotvení - vyvázání. Nemá je teď smysl všechny vyjmenovávat. Ale Jadran je proto příjemný, že kam se podíváš, tam najdeš kotviště.
- Určitě, pokud ještě nemáš, si pořiď 888 Přístavů a zátok. I pokud nemáš GPS, stáhni si na poi.cz databázi kotvišť a tyto si pro začátek do "osmiček" zaznamenej. Pokud by jsi k některým něco potřeboval, rád vysvětlím/poradím.

Vzhledem k tomu že Mirek bude čerstvý kapitán, bude mít na palubě (předpokládám) znalostmi nepoznamenanou posádku, dvě dívky a >1/2 roční< mimi, asi by to pro ně bylo dost náročné.
Pokusím se přispět s mým návrhem. Je to celkem jednoduché. Nic neplánovat. Já to už také tak dělám. Nějakou prioritu, nějaký cíl máme. Ale vše řešíme až na místě, dle počasí. Žádné násilí. Zatím nejachtařskou posádku by jsi velkým množstím mil jen znechutil.
- Protože po noční jízdě budete asi zbití, buď zůstaňte do neděle ráno v maríně, nebo jen na krátko. Pokud nebude foukat Jugo, hned naproti kanálu sv. Ante je pěkná zátoka na kotvu Tijaščica. Pokud by jsi si na kotvu netroufal nebo nepřálo počasí, budeš muset až do M.Nozdry na Kaprije, nebo na ten Kakan (Tratica) či Žirje (V.Stupica).
- Ráno podle předpovědi a podle aktuální situace se vydejte na boční či zadoboční vítr, kam vás povede. Krátké přeplavby, v poledne chvilku na kávu a koupání, navečer být zavčasu v zátoce zase zábava.
- Pokud se vydáte na jih nebo na sever, už tam asi zůstanete. Ale na obou stranách je nepřeberné množství zátok a možností ke kotvení - vyvázání. Nemá je teď smysl všechny vyjmenovávat. Ale Jadran je proto příjemný, že kam se podíváš, tam najdeš kotviště.
- Určitě, pokud ještě nemáš, si pořiď 888 Přístavů a zátok. I pokud nemáš GPS, stáhni si na poi.cz databázi kotvišť a tyto si pro začátek do "osmiček" zaznamenej. Pokud by jsi k některým něco potřeboval, rád vysvětlím/poradím.
- tatinecek
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 6
S malým dítětem na charter je vždy o dlouhé dizkuzi nebo diskusi?
Co mě zaujalo, je poslední den, Hvar - Šibenik, pokud bude v červenci obvyklé bezvětrno, tak si opravdu užijou motoru, pokud bude foukat obvyklý NW tak o to víc. Já bych volil variantu poflakování se kolem Kornat a Žirje, Kakan, Kaprija,
Murter, Vrgada, Ugljan, Bibrnje......... možná Veli Drvenik, Trogir při vhodném větru. Hlavní je předpověď na daný týden a asi opravdu co vydrží nejmladší , nejslabší , nejstarší člen posádky, pokud plout či hlavně odpočívat.
P.s.. s dětma jsem začal jezdit , když jim bylo 12 a víc, tak jen můj neověřený názor.
Co mě zaujalo, je poslední den, Hvar - Šibenik, pokud bude v červenci obvyklé bezvětrno, tak si opravdu užijou motoru, pokud bude foukat obvyklý NW tak o to víc. Já bych volil variantu poflakování se kolem Kornat a Žirje, Kakan, Kaprija,
Murter, Vrgada, Ugljan, Bibrnje......... možná Veli Drvenik, Trogir při vhodném větru. Hlavní je předpověď na daný týden a asi opravdu co vydrží nejmladší , nejslabší , nejstarší člen posádky, pokud plout či hlavně odpočívat.
P.s.. s dětma jsem začal jezdit , když jim bylo 12 a víc, tak jen můj neověřený názor.
- mirinekk
- aktívní jachtař
Trasa Ferdy se mi hrozně líbí
....i já jsem moc chtěl na Vis, ale Bavaris má pravdu. Kromě mě, čerstvého kapitána a jednoho kamaráda ( má skušenosti jen s motorákama) úplně nezkušená posádka poprvé na moři
Přiznám se, že bych z tak dlouhé plavby měl i strach. Ikyž Vis mě láká pořád
Hlavně bych se napoprvé chtěl vyhnout noční plavbě ( nebo máte jiný názor? ) Ale určitě si tu trasu uložím a na příště určitě podniknu
Bavaris: GPS mám a na první plavbu mi půjčí CD ROM s mapami oblastí plánované plavby, databází trasových bodů a GPS-orientovaným prohlížečem. Tu 808 mám už týden objednanou, ale ještě mi nepřišla. Už se jí nemůžu dočkat. Nechci nic ponechat náhodě

Bavaris: GPS mám a na první plavbu mi půjčí CD ROM s mapami oblastí plánované plavby, databází trasových bodů a GPS-orientovaným prohlížečem. Tu 808 mám už týden objednanou, ale ještě mi nepřišla. Už se jí nemůžu dočkat. Nechci nic ponechat náhodě

- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
mirinekk píše:

Díky Jardo, já to přešel a začal přemýšlet o využití placené reklamy
Co se týká Skadrinu, někdo to tak dělá. Já to považuji za ztrátu času a motání se po úzkém frekventovaném kanále. Pokud jde o návštěvu Krky, preferuji řešení až v sobotu po plavbě. Autem to je kousek a připadá mě to lepší.
Když jsem v Mandalině, jakmile dostaneme loď, snažím se co nejdříve vypadnout na volné moře.

Co se týká Skadrinu, někdo to tak dělá. Já to považuji za ztrátu času a motání se po úzkém frekventovaném kanále. Pokud jde o návštěvu Krky, preferuji řešení až v sobotu po plavbě. Autem to je kousek a připadá mě to lepší.
Když jsem v Mandalině, jakmile dostaneme loď, snažím se co nejdříve vypadnout na volné moře.
Jestli mohu, tak se taky připojím k názoru Baharise a Tatinečka. Ze Šibeniku na Vis je to na celý den plavby a s malým děckem a neskušenou posádkou bych to neriskoval. Já jsem vloni byl též na mé první kapitánské plavbě a s nováčky na palubě. Vypluli jsme ze Splitu - Kaštely směrem Hvar a též jsme chtěli na Vis. Nakonec jsem to po přeplavbě ze Šolty na Sv.Klement vzdal. Byl velký vítr a vlny. Posádce to nedělalo moc dobře a tak jsme se zbytek týdne toulali po Hvaru a vůbec nelitujem. Suprová dovolená není o tom naplout co nejvíc mil a navštívit co nejvíce míst. Jak píše Baharis, v Chorvatsku je všude tolik krásných kotvišť, že si vybere každý.
Proto bych Ti radil, vytipuj si střízlivý plán a pak to řeš na místě s ohledem na počasí a náladu posádky. Ale Vis bych určitě vynechal.
Proto bych Ti radil, vytipuj si střízlivý plán a pak to řeš na místě s ohledem na počasí a náladu posádky. Ale Vis bych určitě vynechal.
Mám mezeru ve vzdělání, nevím co to je expres nalodění.
Podívej. Já jako starý čundrák a svým způsobem romantik, jednoznačně preferuji kotvení v opuštěných, nebo alespoň co nejméně navštěvovaných zátokách. Prostě večerní koupání, posezení v tichu (za řevu cikád) u vínka v kokpitu, ráno ještě než se rozlepí oči skáču do vody (samozřejmě na ostro), to je má představa. Do maríny vůbec (cena), k městskému molu jednou za týden kvůli vodě, děti zmrzlinu a tak.
Ale protože je každý jiný, tak jsou i ty maríny a městská mola každý večer plná. Někdo prostě pluje od města k městu a je to vyloženě jeho volba a právo. Zlarin a Prvič Luka vím z doslechu že se tam kotví, ale nikdy jsem nepotřeboval a nepoužil.
V neposlední řadě všechno něco stojí. Kotva zadarmo, bóje něco málo, městské molo už musíš přitlačit a marína....
I s tím při plánování trasy a rozpočtu musíš počítat.
Podívej. Já jako starý čundrák a svým způsobem romantik, jednoznačně preferuji kotvení v opuštěných, nebo alespoň co nejméně navštěvovaných zátokách. Prostě večerní koupání, posezení v tichu (za řevu cikád) u vínka v kokpitu, ráno ještě než se rozlepí oči skáču do vody (samozřejmě na ostro), to je má představa. Do maríny vůbec (cena), k městskému molu jednou za týden kvůli vodě, děti zmrzlinu a tak.
Ale protože je každý jiný, tak jsou i ty maríny a městská mola každý večer plná. Někdo prostě pluje od města k městu a je to vyloženě jeho volba a právo. Zlarin a Prvič Luka vím z doslechu že se tam kotví, ale nikdy jsem nepotřeboval a nepoužil.
V neposlední řadě všechno něco stojí. Kotva zadarmo, bóje něco málo, městské molo už musíš přitlačit a marína....

I s tím při plánování trasy a rozpočtu musíš počítat.
- mirinekk
- aktívní jachtař
baharis: Expres nalodění je ráno v deset...mariny taky nechci.Když pominu placeni tak stejně preferuji zátoky.A každý člen naší posádky vi o mimi.Dojedou člunem.Na tom už jsme domluveni.Vše pro mimi.Všichni to tak berou.....A to jsme spolu strávili měsíc a půl v Indonesii....ne v hotelu ale 13.přílet a 24 další měsíc odlet.Nic víc jsme nevěděli.Vše ostatní na vlastní pěst
- JardaF
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:Mám mezeru ve vzdělání, nevím co to je expres nalodění.
Kristepane Baharisi,ty bys mohl byt v cestovce nahaněč klientů! Jak to po tobě čtu,tak se strašně těším! Takhle si to představuju!

- designer
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
O to expresní předání za 80e slyším poprvé. Já mám zato, že když jde vše ok, tak si loď přebereš tak kolem 14. Předtím vyřídíš papíry a po předání se nalodíš, a eventuelně odrazíš.
Jaký přesně má ta 10 hodina smysl, kromě toho, že je drahá?
P.s. taky jsme převzali loď kolem 19 hod, protože na ní pořád něco spravovali..
Jaký přesně má ta 10 hodina smysl, kromě toho, že je drahá?
P.s. taky jsme převzali loď kolem 19 hod, protože na ní pořád něco spravovali..
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
Předání lodě.
Pozor do devíti už musí být loď předaná, tedy 8,59 - 9,00 je Tvoje poslední povolená minuta na lodi !!! Myslím tím při předávání zpět chartrovce v sobotu po dovolené. Tu Potkučinu první den po nalodění v Šibeniku jsem Ti navrhl právě kvůli tomu večernímu zaplavání si okolo lodi a samozřejmě ráno znovu, pokud by jsi zůstal v Šibeniku v maríně do rána do neděle obereš se o dvě báječné koupele v čistém moři.