Stavba plachetnice Beluga
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Neny
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Stavba plachetnice Beluga
Ahoj všetkým.Pred pár dňami som sa stal majiteľom asi dvojročnej plachetnice Beluga. Postavil ju pán Pithard z Horažďovic. Nakoľko mi k nej poslal aj DVD, ktoré zachytáva priebeh stavby lode, rozhodol som sa vám ju sprostredkovať, samozrejme so súhlasom autora fotiek a zároveň aj staviteľa. http://picasaweb.google.cz/nenyne/StavbaKirke?authkey=Gv1sRgCJWrofbQ96DghgE&feat=directlink
- Neny
- pravidelný návštěvník
Nazdar odborníci!Som v celku rád že vás je tu taká kopa.Práve som pre istotu otvoril "Proměřovací listinu BELUGA-vysoká takeláž Konstrukce EUGEN CORNU-FRANCiE čislo lode bla bla bla a ono to vyzerá že sa na nej dajú ísť závody.Tak teraz neviem,ako je to z tým jolovým krížnikom a belugou?Poradí niekto?
- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
david píše:bobes píše:Spíš to vypadá jako 15 Jolový křižník, ale ty fotky a barevná kombinace jsou tak udělané , že ten tvar trupu není pořádně vidět.
takhle ukřivdit 15 joláči! že ti néni hanba
Je, ale viděl jsem na Orlíku ještě ošklivějšího dokonce s pevným kýlem. A majitel se také dušoval, že je to čistokrevný.
- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
Ahoj vespolek. Taky mne ucarovala beluga. Nejdriv jsem koupil doslova vrak, se snahou ze jej opravim, coz se pak ukazalo jako nerealne, tak jsem nakonec ten trup otocil dolepil chybejici casti jak se dalo vykytoval a nastrikal a z toho jsem pomoci bratra sejmul formu, kterou ted pomalu pripravuji k byrobe prvniho vylisku.
- bobes
- aktívní jachtař
Neny píše:Nazdar odborníci!Som v celku rád že vás je tu taká kopa.Práve som pre istotu otvoril "Proměřovací listinu BELUGA-vysoká takeláž Konstrukce EUGEN CORNU-FRANCiE čislo lode bla bla bla a ono to vyzerá že sa na nej dajú ísť závody.Tak teraz neviem,ako je to z tým jolovým krížnikom a belugou?Poradí niekto?
Nástavba vypadá podobně. Hlavní rozdíl je ale tvar trupu-spodku. Beluga je šarpie, tedy hranatá, Joláč je jola, tedy kulatá. Rozměry pokud budeš brát Joláč 15 jsou hodně podobné jako Beluga. Beluga by měla být s gaflí, ale jsou i vysokostěžňové. Joláč byl vysokostěžňový, ale jsou i s gaflí. Jolový křižník se vyráběl i jako 20, 25, 30. U těhle lodí ale číslo neznamená délku trupu ve stopách, ale plochu plachet v m2. Obě lodě jsou v originále ploutvové. Joláč je loď typicky německá, jezerní a zde je nejvíc rozšířen i v inzerci. Joláče se vyrábí dodnes a také se na nich pořád závodí. V některém loňském nebo předloňském Jachtu bylo představeno několik takových kousků.
- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
Jako model poslouzila jiz vyslouzila beluga. Zatim se podarilo sejmout formu na trup, kterou je treba vybrousit a vylestit. Pocitam s laminatovym trupem a s nastavbou vcetne paluby ze dreva. Pokusim se udelat par fotek pro ilustraci.
- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
Take jsem uvazoval a palube ze sklolaminatu, ale bohuzel by nesla udelat z jednoho kusu, coz by obnaselo vytvorit nekolik forem, coz je jiz financne narocnejsi, no a hlavni duvod je ze ta beluga jez jsem pouzil jako model pro formu trupu, mnela palubu totalne znicenou. O rozlozeni hmotnosti se nebojim, jiz v minulosti jsem obdobnym zpusobem stavel devitimetrovou kajutovku.
- kkruska
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj ve spolek, taky se trosku pridam....
beluga me ucarovala asi tak pred 20 lety, kdy po nekolikaletem shaneni, jsem koupil strasi vrak belugy (byla leta ukryta ve stodole kdesi u Tabora ), 3 roky pilne prace padli pri jeji rekonstrukci a nakonec se z ni vyklubala docela pekna plachetnice a navic i s ze zajimavou historii... co jsem vypatral, byla oznacovana jako nejjezdivejsi a nejrychlejsi zavodni kajutovka ve sve tride... na regatnich stitcich co mela, jsem napocital 82 ruznych vitestvi v regatach a i jinych zavodech od roku 1959 do 1972. Pro zajimavost - puvodni promerovaci listiny a osvedceni o mereni k ni mam tez.... A i na jeji vek (letos ma kulatiny - 50 let) s ni davam kolikrat nafrak i modernejsim lodim
pouzivam na ni stale gaflove (rahnove) oplachteni.
Na internetu toho o techto plachetnicich moc neni, tak ted pisu neco o belugach, tak doufam,ze to brzo budu mit hotove a vystavim to na netu, samozrejmne i s fotkama.. tak kdyby nekdo se chtel tez podelit o zajimave info , nebo fota, budu rad
beluga me ucarovala asi tak pred 20 lety, kdy po nekolikaletem shaneni, jsem koupil strasi vrak belugy (byla leta ukryta ve stodole kdesi u Tabora ), 3 roky pilne prace padli pri jeji rekonstrukci a nakonec se z ni vyklubala docela pekna plachetnice a navic i s ze zajimavou historii... co jsem vypatral, byla oznacovana jako nejjezdivejsi a nejrychlejsi zavodni kajutovka ve sve tride... na regatnich stitcich co mela, jsem napocital 82 ruznych vitestvi v regatach a i jinych zavodech od roku 1959 do 1972. Pro zajimavost - puvodni promerovaci listiny a osvedceni o mereni k ni mam tez.... A i na jeji vek (letos ma kulatiny - 50 let) s ni davam kolikrat nafrak i modernejsim lodim

Na internetu toho o techto plachetnicich moc neni, tak ted pisu neco o belugach, tak doufam,ze to brzo budu mit hotove a vystavim to na netu, samozrejmne i s fotkama.. tak kdyby nekdo se chtel tez podelit o zajimave info , nebo fota, budu rad

- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
Na adrese:oico.free.fr jsou k videni foto ze stavby formy a mnoho dalsich foto belug
- Neny
- pravidelný návštěvník
Ahoj je to ono? http://oico.free.fr/
- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
jo tu adresu mas spravne, je tam fotogalerie ruzdnych podniku francouzkych jachtaru a podarilo se mi tam umisti par fotek z te moji rekonstrukce
- jarfo
- návštěvník fóra
Stavba Belugy
Forma je zatim na hrubo vybrousena, ceka mne jeste nekolikere brouseni pod vodou a pak nasledne lesteni. Cekam az bude venku teplo brouseni pod vodou v tomhle pocasi je o zdravi. Pak chci udelat vylisek, pocitam nekdy koncem jara nebo zacatkem leta. Ohledne financi, koupil jsem celej sud pryskirice a nekolik roli skla, pocitam ze by to mnelo vyjit na stavbu jak formy tak i jedny lode, ale vse teprve uvidim az to bude hotovzy jestli neco zvyde ci budu muset jeste dokupovat.
- Neny
- pravidelný návštěvník
Ahoj Shooter !Ta poškodená Beluga čo spomínaš,nezostalo po nej dáke gaflové oplachenie(mám načnutú kosatku) a vobec dá sa dáko prispôsobovať gaflové oplachtenie na vysoké oplachtenie,prípadne prehadzovať medzi sebou bez väčších zásahou!Poprípade neviete o niekom kto šije na Belugu pokial možno z dakronu či ako sa ten materiál volá!Dík.
- shooter
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
Neny
Ta tvoje beluga má gafli ne? a pokud budeš bastlit vysoké oplachtění (šalupové) na tyhle klacky tak bych do toho nešel jestli tam nemáš drážku na lík plachty tak by se tam třeba dalo něco našroubovat ale beluga má mít gafli to jí sluší
.na té o který vím jsou kulatiny alu ale plachtama by sis nepomohl není to ještě dacron.takže problémy.Jinak plachty dělá víc lidí záleží na tom kam to máš blíž.Je to v sekci plachty a kontakty tam najdeš. 
Ta tvoje beluga má gafli ne? a pokud budeš bastlit vysoké oplachtění (šalupové) na tyhle klacky tak bych do toho nešel jestli tam nemáš drážku na lík plachty tak by se tam třeba dalo něco našroubovat ale beluga má mít gafli to jí sluší