bouchačka

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte pro 23, 2008 10:13 pm

Strycek_Bidlo píše:No asi bych se vrátil k původnímu Davidovu problému.
Nemyslím že je účelem vlákna řešit, jak někomu legálně ustřelit palici.
To je jednoduché a chce to v zásadě dvě věci: praxi s bouchačkou na střelnici a dobrého právníka.
Nehrát si na humanistu a dotyčného 100% sejmout a pak mít právně 100% ošetřeno, že to byla sebeobrana.
Na to má z amatérů málokdo.
Ale jakýkoliv nemrtvý pachatel, který může svědčit, značí pro obranáře na nějakou dobu filtrovaný vzduch.
Takže: Jedná se o ten pozemek před nádražím Davle (pod mostem), u kterého kotví ten velký motorák a stojí tam vlajkový stožár? Vedle mola pro parníky PPS?
Jezdím kolem, ale na druhém břehu, takže neznám podrobnosti.
Ale:
Pokud není kolem plot, tak s bouchačkou (jakoukoliv) opatrně, s logistickou přípravou, zloděj musí být na místě mrtvý a musí držet v ruce cokoli, co lze potmě vizuálně identifikovat jako střelnou zbraň. A i tak volat nejdřív právníka a pak teprve (v šoku) četníky.
Technické zabezpečení perimetrie je buď relativně spolehlivé, ale šílené drahé, nebo hodně drahé a méně spolehlivé, ale vždycky by mělo jít o uzavřený pozemek. Technická poznámka: S přívodem el.proudu.
Jinak je to vyhazování peněz a zbytečné plašení majitele i okolí.
Standardní čidlo pohybu na halogenu rozsvítí každá kočka, průvan, nebo hromada listí padající ve větru ze stromu, tam žádné maskování nepomůže.

Je to přesně tak, jak píše Strýček Bidlo. Pokud by tam po tvém zákroku zůstal ležet 30x trestaný recivista dobrý právník by to asi ustál, ale u toho 14-ti letého výrostka by ani sebelepší právník neměl šanci.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » úte pro 23, 2008 10:22 pm

Tak nevím, ale odřezání lan, upevňujících loď u břehu se mi zdá víc, než jenom přestupek, Pokud se vezme v úvahu možnost uvolnění lodě, její neřízenou plavbu po řece, ohrožování vodní dopravy, mohl by z toho žalobce udělat docela závažný trestný čin..
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Gray » stř pro 24, 2008 12:25 am

To odříznutí lodi bude s největší pravděpodobností kvalifikováno jako poškození cizí věci což je do určité hodnoty přestupkem, ovšem jednoznačně to je obecné ohrožení s prokázaným úmyslem poškodit majetek či zdraví majitele , vodní cesty a její účastníky. V nějakém starém "Jachtingu" už to řešeno bylo.
Co se týká malorážky či flobertky, tak nevím nevím jak po 5ti či více zásazích to někoho neodradí ..... 6mm a do vzdálenosti 3-5m což podle statistik nejběžnější vzdálenost pro odrazení útoku při napadení , no nechtěl bych! Kdo si myslí, že ho to nezastaví, můžeme testnout , chce někdo ? :gun:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř pro 24, 2008 1:06 am

Flobertka nezastaví agresívneho dementa ktorý má na sebe koženú bundu s podšívkou a hrubým svetrom. A nadrogovaného agresívneho dementa nezastaví ani malorážka. Okrem toho legálna držba malorážky je možná len na športovú strelbu.
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » stř pro 24, 2008 2:18 am

V případě užití malorážky či flobertky či jiného prostředku , který není určen k obraně ( kámen, nůž, tyč apod.) se řeši jen to zda tento prostředek byl užit v mezích nutné obrany a bezprostředního ohrožení života, z toho pak vyplývá oprávněnost použití takového prostředku, protože v případě nutné obrany, tzn. bezprostředního ohrožení života smíš použít jakýkoli prostředek, který přímo odrazí tento útok a to i způsobením smrti útočníka. Není v tomto rozdíl, zda použiješ legálně drženou zbraň na kterou potřebuješ oprávnění k držení zbraně nebo legálně drženou flobertku. V případě , že použiješ nelegální střelnou zbraň tak ji rovněž můžeš použít na svoji obranu a nebudeš za toto stíhán , ale budeš mít na triku nedovolené držení zbraně.
A troufnu si říct, že skutečně pokud by došlo a vyjel po tobě nadrogovaný člověk , kterej je rozjetej jak vlak, tak ani ta devítka ti moc nepomůže, pokud na takovou situaci nejsi cvičený a nezazmatkuješ , vem to, že to jsou zlomky vteřin, kdy se rozhoduješ, tasíš, míříš a střílíš, do toho nerv, stres a adrenalin. Na toto fakt zvládnout modelové situace a nácvik plus zkušenosti střelby a chování se streových situacích, jinak zbraň je k ničemu. Na běžného drbana stačí, když mu jí lískneš za zadkem.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř pro 24, 2008 8:30 am

Gray má pravdu. Zbraň pro sportovní účely se v případě nutné obrany ( pokud bude uznána za nutnou ) ocitá v stejné roli, jako klacek, který najdeš a bráníš se s ním.
Ovšem pokud s ní někoho střelíš na dvacet metrů, těžko to soud uzná za nutnou obranu.
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Odrezani lode

Příspěvekod ninja » čtv pro 25, 2008 12:28 am

Na policii bych to hlasil, muze to byt kvalifikovano jako obecne ohrozeni. Pravdepodobnost nalezeni a usvedceni pachatele miziva, ale je dobre aby ten hajzl videl, ze se tam zacala vice pohybovat policie.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv pro 25, 2008 12:29 pm

Grey a Halladin, máte pravdu, ostatne som to napísal aj o kus vyššie, ale tu je daný konkrétny prípad. To chcete Davidovi poradiť aby sa prihlásil do športového klubu a kúpil si malorážku, alebo si ju má zohnať na čierno? A načo? Požiada si o zbroják na nosenia zbrane, dôvody sú pomerne presvedčujúce, /ak tie pokusy o krádež nahlási na políciu/ a legálne si ju kúpi. Ďalej berte v úvahu že David toho zlodejíčka nechce zabiť, ale odstrašiť a zabrániť ďalším pokusom o krádež. Vzhladom k tomu že takýchto krádeží sa často dopúšťajú feťáci, tak je nutné domýšlať problematiku až do konca. Teda ak zraň, tak niečo poriadne, najlepšie takú ráž akú používajú policajti.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv pro 25, 2008 12:43 pm

Denisi,

to bude neorozumění. Já davidovi neradím, aby si pořídil to, nebo ono. Jen píšu, co si myslím, že by se stalo, kdyby onu flobertku použil.
A z toho, co píšu vyplývá - pokud to použije na větší vzdálenost, neprojde to jako nutná obrana, pokud na blízko, nemusí to byt účinné, pokud to bude někdo opravdu nebezpečný.
Jenže - většina těch, co připadají do úvahy jako pachatelé nebudou těžcí profesionálové. Spíš individua, které hledají lehkou kořist.. A při náznaku odporu půjdou hledat kořist jinde.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv pro 25, 2008 1:58 pm

Nezlobte se, ale chvílemi si tu připadám jako u nás na střelnici. Všichni hrdinové, všichni kříženci Buffalo Billa, Old Shatterhanda a Jesseho Jamese. Co bych, já bych, kdybych. Už tam nechodím...

Pokud se jedná o řešení, opravdu nejjednodušší, účinné a hojně používané je to již výše zmiňované nasvícení prostoru pomocí pohybového čidla. To podle mě odradí 99% potencionálních narušitelů, ty slušnější se dají seřídit tak, aby to nespínalo drobné zvířectvo. Pokud je v dané oblasti tma, náhodní kolemjdoucí jen přivítají, když se prostor nasvítí. Osobně bych jej ještě osadil malou tabulkou nerozbitného skla.

Co se týká výběru zbraně pro ty tvrďáky co dokáží vystřelit na člověka, a jejího "zastavujícího účinku" vězte, že 9mm je naprosté minimum a to ještě pouze u nás v Evropě. Ve státech je 9mm považováno za nedostačující. Slabější ráže vůbec nedokáží případného útočníka zastavit.

Koho tato problematika zajímá, celkem opravdu dobré počtení se spoustou příkladů z praxe je zde: http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10576.html
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv pro 25, 2008 1:58 pm

Jasné že to je nedorozumenie, ja to beriem stále z hladiska Davidovho problému. Včera sa mi zdalo blbé baviť sa počas vianoc o búchačke a dnes ráno si prečítam novinky a tam píšu že na štedrý večer chlap prepadol 38 ročnú ženu, udrel ju do hlavy a ukradol jej kabelku. Žena sa bude liečiť dva týždne, tak ju buchol asi fest. Včera som mal náladu odpustiť všetkým zlodejom, ale rýchlo ma prebralo.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv pro 25, 2008 4:08 pm

Baharisi.,
zase jde o zmatení pojmů. Nevím jak Tebe , ale mě by docela zastavila kulka, svištící kolem hlavy, bez toho, že by mě trefila a předala mi nějakou energii. :-) A koukal bych , kde tesař nechal díru....
A myslím, že návštěva nějakého individua, ochotného snést několik kulek v těle, jen aby se dostal Davidovi k tělu, taky nehrozí.

Ale jinak souhlas.
Zajímal by mě ten pozemek, přiléhající ke kotvišti. Je davidův vlastní, nebo pronajatý ? ASI BYCH ZVÁŽIL TO OPLOCENÍ, I ZA TU CENU, ŹE BUDE NUTNÉ NA OBOU STRANÁCH UDĚLAT BRÁNY.
Pokud je nutná přístupnost břehu pro nějaké služební účely , snad by se dala s příslušnými organy dohodnout možnost uložení kopie klíče v zapečetěné obálce u nich .
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » čtv pro 25, 2008 8:29 pm

Souhlasím , je jsem se držel otázky na začátku, co se zbrojákem a co lze bez zbrojáku, proto sem navrhnul flobertku, což je jakž takž jediný způsob mít u sebe střelnou "zbraň" .

Pokud by byla otázka co stím , tak jednoznačně zbraně nedoporučuji, už jen proto, že zbraň řeší konečnou konfrontaci při napadení, útoku či pokusech.

Jednoznačně jsem pro zabezečení a prevenci takových stavů. Jde vždy jen o to, jaká má být investice, osobně navrhuji rozdělit okolí na min dva perimetry-obvody a každý zabezpečit jinak, první, vnější- pohybová čidla s rozsvícením světel, druhý- vnitřní , těsné okolí objektu pohybové světlo a v případě opakovaného sepnutí i zvukový signál . Vše doplnit záložní ups pro případ odpojení od el. V případě trvalého narušení vnitřního perimetru pak již pozval pány Hecklera a Kocha v ráži 45 či ptáka z pouště (Desert Eagle) v ráži 50 . :gun:

Kdyby si chtěl tak ti to spočítám , změřím a navrhnu i finanční řešení.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv pro 25, 2008 8:54 pm

Halladine, prosím tě....
Zaznělo to tady velmi správně z vícero úst. Ještě jednou a slibuju naposledy. Nemůžeš přeci vědět, čím disponuje tvůj protějšek. Nemůžeš si dovolit nějaké "pif-paf" a ospoléhat se, že uteče. Vždy a nejen při jachtingu počítám s tou horší variantou.

- Pokud nevytáhnu zbraň (necítím se, bojím se, cokoliv co mě brání dotáhnout započatou akci až do konce), můžu očekávat, že se mě v podstatě nic nestane. To je praxe, to je statistika. Přijdu třeba o peníze, o televizi, sbírku známek, o pár zubů, ale budu živý.

- Pokud vytáhnu zbraň, její imitaci, plynovku, nebo nějalou 6,35 a protějšek bude ozbrojen, může se stát že já jako nezkušený, roztřepaný, to koupím natvrdo od nějakého asociála, kterému je vše jedno a kterého tím "vytažením" vlastně přiměji k akci kterou by jinak neprovedl.

Vystřílel jsem ne snad desetitisíce, ale určitě hodně tisíc velkorážných nábojů. Z toho víc jak 1/3 na cíl který se nám objevoval vždy na 4 vteřiny a na pudovou střelbu. Řekl bych, že to mám celkem v ruce. Ale nemůžu říct kam až bych musel být zatlačen, abych ji proti člověku použil. Nějak nejsem povahou řezník. Ale co vím určitě je, že pokud bych se rozhodl ji použít, musím to udělat rychle, dobře a důkladně. Viz výše, nevýhoda živých svědků u soudu.

To jsou důvody, proč tak vehementně oponuji radám na zakoupení nějaké pif-paf a proč spíše preferuji toho světelného plašiče.

BTW: To jsou Gray ráže, které se mě líbí. :) Ale ještě je potřeba je dostat pořádně do ruky. Nad nabíjením, či natahováním závěru se nesmí přemýšlet. (pojistku jsem si odmontoval, spoušť vyladil z původních 2,5 kg na 950 g) :gun:
A už mlčím. :sorry:
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv pro 25, 2008 9:24 pm

Baharisi,
obecně máš jistě pravdu, ale nepředpokládám, že Davida půjde vykrást těžce ozbrojený zločinec, ochotný jít přes mrtvoly.
Takový snad půjde vyloupit banku.

Ostatně , možná by stačilo nejjednodušší opatření. Nechat v kabině svítit nějaké světlo, budící dojem, že je někdo doma a vzhůru.
Na upozornění, že je někdo nablízku stačí i malej pes. A dokáže ztropit dostatečně velkej hluk.
lvbor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lvbor » úte led 06, 2009 9:42 am

ahojky, navrhoval bych zlodějům sekat ruce,kdo by držel pistole?????L
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte led 06, 2009 10:27 am

halladin píše:Baharisi,
obecně máš jistě pravdu, ale nepředpokládám, že Davida půjde vykrást těžce ozbrojený zločinec, ochotný jít přes mrtvoly.
Takový snad půjde vyloupit banku.

Ostatně , možná by stačilo nejjednodušší opatření. Nechat v kabině svítit nějaké světlo, budící dojem, že je někdo doma a vzhůru.
Na upozornění, že je někdo nablízku stačí i malej pes. A dokáže ztropit dostatečně velkej hluk.

Delaji se udelatka ktere se zasroubuji do objimky pro zarovku 230V a nahodne to rozsveci a zhasina,ma to cidlo na svetlo, tak pres den to spi, nektere maji i mikrofon a reaguji na hluk, kdyz vstanes a delas hluk tak to samo rozsviti, a aby jsi mel kontrolu ze Ti nevypne elektriku nez pujde krast, tak se delaji nouzova svetla s malou zarivkou a po vypnuti elektriky se to automaticky rozsviti a asi hodinu to sviti.Nektere jsou posunutim sundatelane a tak tam nam zapojeny navic vypinac kterym odpojuji baterku a muzu to pouzivat jako prenosne svetlo. Je to velke tak 10 cm x 30 cm.
lvbor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lvbor » úte led 06, 2009 2:42 pm

ahojky,takovéto všelijaké vychytávky ,zabezpečovadla,žárovky na setmění atd.najdeš na www.conrad.cz L
Viper01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Viper01 » sob bře 14, 2009 8:54 pm

Á - zajímavá debata
Já mám zbroják 4 roky, jako člen PSK union s 4x za rok střelím závod v praktické střelbě, mám oprávnění nosit zbraň pro obranu.

Takže co říct? Kdo uteče, vyhraje...aneb nestojí za to dělat si kupu problémů s přiměřenou obranou kvůli nějakýmu gaunerovi.

Ale když už memám východisko, tak tasím...a to co nejrychleji. Při tréninku na závody se učíme rychle tasit - kvůli otočným terčům, jestli jste někdo byl na závodech v Poříčenech, tak víte. Kdo ne, tak teď je to tasit, natáhnout a 10 ran do 5-ti terčů - celé za 10 vteřin. Takže první ránu s natažením pálím v druhé sekundě, s nábojem v komoře pod vteřinu.
Takže, pokud se cítíte ohroženi a nemáte kam utéct, tak tasit a pálit - na nic nečekat (jestli se lekne, nebo co..). Na závodech mi přímo policisté (při přátelské debatě) naznačili, že bych se neměl zdržovat varovným výstřelem a rovnou mu ji našít do hlavy - varovný si můžu bouchnout potom. :whist:

Co se zbraně týče, tak zapomeťe na vzduchovky, plynovky, flobertky....a jiné nesmysly. Pokud pistoli, nebo revolver (míň nábojů, ale při prvním selhači se nazasekne), tak nejmíň devítku. Ideální ráže s co největším zastavovacím efektem - .45, .357mag, .44mag.

Ale to vám taky nemusí pomoct, protože pokud je útočník pod vlivem alkoholu, nebo drog, tak do ně můžete vysypat celej zásobník a půjde po vás dál, protože si to prostě neuvědomí. Jeden případ z Ameriky - ženská vystřílela do jednoho útočníka cca 14 ran z devítky - z toho 6 do hrudníku a 2 do hlavy - a ten ušel ještě několik kroků s napřaženým nožem, než se složil.

Já osobně nosím CZ-75 (15 ran, 9mm), nebo bych doporučil revolver Ruger GP 141 - .357mag., 4", asi nejlepší co je k dostání.

Nebo teď podle zákona (myslím), můžeš použít k obraně i brokovnici... :gun: ...balistikou se nedá zjistit, velkej rozptyl, zastavovací účinek - darmo mluvit.

ps: moji míláááškové
[img][img]http://img19.imageshack.us/img19/6582/guni.th.png[/img][/img]
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » sob bře 14, 2009 10:16 pm

Těžko si varovný výstřel můžeš bouchnout potom, protože dobrý balistik lehce pozná první kulku. Do Poříčan jezdím střílet 25 let a pamatuji doby, kdy jsme tu stříleli i lehký kulomet a SA vz. 58 . Za valem napravo od bufetu se házely granáty. Jsem ale rád, když to všechno hned po střelbách co nejdřív zavřu do trezoru a mám od toho pokoj.
Z toho je jasné, že souhlasím s Baharisem a dalšími, kteří preferují zbraň sebou natahat a v běžném životě jí nepoužívat.
Naposledy upravil(a) bobes dne ned bře 15, 2009 9:31 am, celkem upraveno 1 x.
Gray
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gray » sob bře 14, 2009 11:40 pm

Viper nic moc , s tou balistikou to je hodně jednoduchá věc a pokud ti policajti radí mu ji našít rovnou do hlavy jak píšeš, tak ti radí prostě blbě. Koukáš moc na filmy, hlava je nejhorší terč, malý terč, moc tvrdých kostí, zastavuje se na tělo do oblasti hrudníku . ..a to už sem se tady debaty nechtěl účastnit, ale na tohle se nedá reagovat.A podle zákona můžeš k obraně použít cokoli co adekvátně odrazí útok a zastaví útočníka. Brokovnice je sportovní nebo lovecká zbraň - pro civily takže ji těžko budeš sebou nosit pro osobní obranu. Ještě pár let k těm čtyřem a bude to o.k.
lvbor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lvbor » ned bře 15, 2009 6:49 am

položili jste si někdy otázku,zda by jste to vůbec dokázali do člověka střelit?ono je něco jiného teorie a něco jiného praxe.samozřejmě že mě teď budete kamenovat že kdyby mi šlo o život atd.atd.i na to musíš být setsakramensky trénovanej a připravovanej než to uděláš.
Viper01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Viper01 » ned bře 15, 2009 12:29 pm

S tím varovným výstřelem - prostě pokud já dokážu pálit v první vteřině, tak to ten druhý může taky. Hlavně, když už má třeba zbraň v ruce a varovným mu dám jen potřebný čas.

O zásazích do různých částech těla si můžeme pokecat - nejlépe mimo jachting portál - zatím jsem, naštěstí, neměl příležitost k otestování.

A brokovnice? Jo, taky mi přišlo zvláštní její použití pro obranu. Už ta moje čezeta je na nošení těžká. Tak si těžko představit, že někdo s sebou bude pod kabátem tahat pětikilovou flintu. Ale na obranu pozemku, chaty, lodě... proč ne?

Jestli zbraň nosit, nebo ne - o tom se vedou debaty pořád. Já osobně si myslím, že je lepší ji tahat celej život s sebou a nikdy ji nepotřebovat, než ji jednou potřebovat a nemít ji.

A jestli v kritické situaci dokážete zbraň použít? Můj názor - ano. A to prostě proto, že nebude čas o tom přemýšlet. Pokud ji použít nechcete, tak ji s sebou ani nenoste.

No, bobesi, příští sobotu v Poříčanech - já tam budu na 100%....no sice se osobně neznáme (možná jo, nevím). Každopádně většinou jsem tam o něco dřív a s partou Jirky Hery dáváme dohromady stanoviště.
dalak
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dalak » ned bře 15, 2009 1:10 pm

To Viper01
Neberu nikomu sportovni strelbu, ale videt v kazdem pobudovi zivot ohrozujici nebezpeci a bez vahani z nej ucinit terc ........ a az pak zjistovat, o co vlastne slo - je dle meho nazoru horsi nez zvrhle ! Da se to rozebirat ze vsech stran, ale pouziti zbrane je natolik problematicke, ze to snad ani nema smysl.
Viper01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Viper01 » ned bře 15, 2009 2:30 pm

Ano, proto jsem taky hned z kraje napsal, že je lepší utéct, než střílet.
Ani já, ani nikdo koho znám netouží po přestřelce. Nevyhledáváme schválně noční uličky, hledíme si svého a zbraň máme pro krajní nouzi, která snad nikdy nepřijde.

Já z nikoho terč nedělám a nevystřelil bych bez vážného důvodu, ale podle mě je lépe počítat s nejhorším. Jako když řídím - jedu po hlavní a vidím svižně přijíždět auto z vedlejší. To nakonec zastaví a dá přednost, ale já stejně trochu uberu pro případ, že mi ´tam vlítne´.

Zpět na