Stavba plachetnice Beluga

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Stavba plachetnice Beluga

Příspěvekod Neny » úte bře 03, 2009 10:15 am

Ahoj všetkým.Pred pár dňami som sa stal majiteľom asi dvojročnej plachetnice Beluga. Postavil ju pán Pithard z Horažďovic. Nakoľko mi k nej poslal aj DVD, ktoré zachytáva priebeh stavby lode, rozhodol som sa vám ju sprostredkovať, samozrejme so súhlasom autora fotiek a zároveň aj staviteľa. http://picasaweb.google.cz/nenyne/StavbaKirke?authkey=Gv1sRgCJWrofbQ96DghgE&feat=directlink
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte bře 03, 2009 11:19 pm

bobes píše:Spíš to vypadá jako 15 Jolový křižník, ale ty fotky a barevná kombinace jsou tak udělané , že ten tvar trupu není pořádně vidět.

takhle ukřivdit 15 joláči! že ti néni hanba
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » úte bře 03, 2009 11:54 pm

Nazdar odborníci!Som v celku rád že vás je tu taká kopa.Práve som pre istotu otvoril "Proměřovací listinu BELUGA-vysoká takeláž Konstrukce EUGEN CORNU-FRANCiE čislo lode bla bla bla a ono to vyzerá že sa na nej dajú ísť závody.Tak teraz neviem,ako je to z tým jolovým krížnikom a belugou?Poradí niekto?
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř bře 04, 2009 9:49 am

pro jolové křižníky máš rozměry zde
Míra
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Míra » stř bře 04, 2009 4:31 pm

A ta proměřovací listina je k tý lodi na jejíž fotogalerii si dal odkaz? Protože takeláž s gaflí (horním ráhnem) není vysoká takeláž. Takže ta proměřovací listina zřejmění bude k jiné lodi....
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » čtv bře 05, 2009 8:42 am

david píše:
bobes píše:Spíš to vypadá jako 15 Jolový křižník, ale ty fotky a barevná kombinace jsou tak udělané , že ten tvar trupu není pořádně vidět.

takhle ukřivdit 15 joláči! že ti néni hanba

Je, ale viděl jsem na Orlíku ještě ošklivějšího dokonce s pevným kýlem. A majitel se také dušoval, že je to čistokrevný.
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » čtv bře 05, 2009 9:30 am

No jednu originál Belugu vlastním, to co je na Aukru je tedy slušná slátanina.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » čtv bře 05, 2009 10:51 pm

no je pravda že ten stožiar bol vymeneny ale som to premeriaval a sedí to.
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » ned bře 15, 2009 9:01 am

Ahoj vespolek. Taky mne ucarovala beluga. Nejdriv jsem koupil doslova vrak, se snahou ze jej opravim, coz se pak ukazalo jako nerealne, tak jsem nakonec ten trup otocil dolepil chybejici casti jak se dalo vykytoval a nastrikal a z toho jsem pomoci bratra sejmul formu, kterou ted pomalu pripravuji k byrobe prvniho vylisku.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned bře 15, 2009 10:16 am

Laminátová Beluga ? Jarfo, to by stálo za podrobnější popis a pár fotek :thmbup:
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » ned bře 15, 2009 11:13 am

Neny píše:Nazdar odborníci!Som v celku rád že vás je tu taká kopa.Práve som pre istotu otvoril "Proměřovací listinu BELUGA-vysoká takeláž Konstrukce EUGEN CORNU-FRANCiE čislo lode bla bla bla a ono to vyzerá že sa na nej dajú ísť závody.Tak teraz neviem,ako je to z tým jolovým krížnikom a belugou?Poradí niekto?

Nástavba vypadá podobně. Hlavní rozdíl je ale tvar trupu-spodku. Beluga je šarpie, tedy hranatá, Joláč je jola, tedy kulatá. Rozměry pokud budeš brát Joláč 15 jsou hodně podobné jako Beluga. Beluga by měla být s gaflí, ale jsou i vysokostěžňové. Joláč byl vysokostěžňový, ale jsou i s gaflí. Jolový křižník se vyráběl i jako 20, 25, 30. U těhle lodí ale číslo neznamená délku trupu ve stopách, ale plochu plachet v m2. Obě lodě jsou v originále ploutvové. Joláč je loď typicky německá, jezerní a zde je nejvíc rozšířen i v inzerci. Joláče se vyrábí dodnes a také se na nich pořád závodí. V některém loňském nebo předloňském Jachtu bylo představeno několik takových kousků.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » ned bře 15, 2009 12:42 pm

Ahoj a dík za odpoveď.Dosť si ma ukludnil.Je to hranaté tak to bude najskôr Beluga.
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » úte bře 17, 2009 8:31 pm

Jako model poslouzila jiz vyslouzila beluga. Zatim se podarilo sejmout formu na trup, kterou je treba vybrousit a vylestit. Pocitam s laminatovym trupem a s nastavbou vcetne paluby ze dreva. Pokusim se udelat par fotek pro ilustraci.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » úte bře 17, 2009 8:57 pm

Ahoj a prečo nadstavbu z dreva? Už keď si si dal námahu z laminátom na spodok.Nebude to ťažké?
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » stř bře 18, 2009 2:49 pm

Take jsem uvazoval a palube ze sklolaminatu, ale bohuzel by nesla udelat z jednoho kusu, coz by obnaselo vytvorit nekolik forem, coz je jiz financne narocnejsi, no a hlavni duvod je ze ta beluga jez jsem pouzil jako model pro formu trupu, mnela palubu totalne znicenou. O rozlozeni hmotnosti se nebojim, jiz v minulosti jsem obdobnym zpusobem stavel devitimetrovou kajutovku.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » čtv bře 19, 2009 8:50 am

Ahoj ve spolek, taky se trosku pridam....
beluga me ucarovala asi tak pred 20 lety, kdy po nekolikaletem shaneni, jsem koupil strasi vrak belugy (byla leta ukryta ve stodole kdesi u Tabora ), 3 roky pilne prace padli pri jeji rekonstrukci a nakonec se z ni vyklubala docela pekna plachetnice a navic i s ze zajimavou historii... co jsem vypatral, byla oznacovana jako nejjezdivejsi a nejrychlejsi zavodni kajutovka ve sve tride... na regatnich stitcich co mela, jsem napocital 82 ruznych vitestvi v regatach a i jinych zavodech od roku 1959 do 1972. Pro zajimavost - puvodni promerovaci listiny a osvedceni o mereni k ni mam tez.... A i na jeji vek (letos ma kulatiny - 50 let) s ni davam kolikrat nafrak i modernejsim lodim :good: pouzivam na ni stale gaflove (rahnove) oplachteni.
Na internetu toho o techto plachetnicich moc neni, tak ted pisu neco o belugach, tak doufam,ze to brzo budu mit hotove a vystavim to na netu, samozrejmne i s fotkama.. tak kdyby nekdo se chtel tez podelit o zajimave info , nebo fota, budu rad :oops:
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » čtv bře 19, 2009 12:23 pm

Na adrese:oico.free.fr jsou k videni foto ze stavby formy a mnoho dalsich foto belug
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » čtv bře 19, 2009 12:39 pm

Ahoj je to ono? http://oico.free.fr/
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » čtv bře 19, 2009 1:05 pm

hmmm.... zajima stranka :whist:
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » čtv bře 19, 2009 3:31 pm

jo tu adresu mas spravne, je tam fotogalerie ruzdnych podniku francouzkych jachtaru a podarilo se mi tam umisti par fotek z te moji rekonstrukce
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » čtv bře 19, 2009 3:51 pm

To jarfo
Shlédnul jsem ty fotky na fancouzkejch stránkach a usoudil jsem podle zetoru že tyhle budou ono :) máš hrubý odhad na kolik tě vyšel tan laminátovej trup??
vím o jedný beluze ze který by se nechal ten zbytek takeláž atd...
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » čtv bře 19, 2009 5:55 pm

Ta vec čo mala 8,4m,bola tiež beluga??? :mad:
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » pát bře 20, 2009 6:49 am

Forma je zatim na hrubo vybrousena, ceka mne jeste nekolikere brouseni pod vodou a pak nasledne lesteni. Cekam az bude venku teplo brouseni pod vodou v tomhle pocasi je o zdravi. Pak chci udelat vylisek, pocitam nekdy koncem jara nebo zacatkem leta. Ohledne financi, koupil jsem celej sud pryskirice a nekolik roli skla, pocitam ze by to mnelo vyjit na stavbu jak formy tak i jedny lode, ale vse teprve uvidim az to bude hotovzy jestli neco zvyde ci budu muset jeste dokupovat.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » pát bře 20, 2009 11:59 am

Ahoj Shooter !Ta poškodená Beluga čo spomínaš,nezostalo po nej dáke gaflové oplachenie(mám načnutú kosatku) a vobec dá sa dáko prispôsobovať gaflové oplachtenie na vysoké oplachtenie,prípadne prehadzovať medzi sebou bez väčších zásahou!Poprípade neviete o niekom kto šije na Belugu pokial možno z dakronu či ako sa ten materiál volá!Dík.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pát bře 20, 2009 12:22 pm

Neny
Ta tvoje beluga má gafli ne? a pokud budeš bastlit vysoké oplachtění (šalupové) na tyhle klacky tak bych do toho nešel jestli tam nemáš drážku na lík plachty tak by se tam třeba dalo něco našroubovat ale beluga má mít gafli to jí sluší ;).na té o který vím jsou kulatiny alu ale plachtama by sis nepomohl není to ještě dacron.takže problémy.Jinak plachty dělá víc lidí záleží na tom kam to máš blíž.Je to v sekci plachty a kontakty tam najdeš. :mad:

Zpět na