4.5.2009
Den D - start do první rozjížďky. Trasa Sukošan - otočný bod Hrbosnjak - průběžný cíl 1.rozjížďky na Visu
mezi M.Barjak a V.Berjak - okolo Visu - Veli Drvenik cíl etapy a druhé rozjížďky.
Hned na startu mne dostala závodní komise. Na startu si klidně dobrá polovina lodí jezdí na motor i po přípravném
znamení a komise nic nedělá

Za upozornění jedné lodě jsem ještě dostal vynadáno!
A druhá věc: hned na startu jsme měli kolizi s lodí s pravobokem (my měli levobok) přímo u závodní komise! a zase
nic. Loď s pravobokem o tom byla dostatečně dopředu varována - věděli o tom a měli hodně času odpadnout a uvolnit
nám trasu. Místo toho zvolali jen, že nemají rychlost (na odpadnutí, upozorňuji, že nestáli! - jen holá ignorace)
a tupě zírali, co z toho bude. Mířili jsme jim před stěžeň a jeli jsme co nejostřeji na startovní čáru.
Čili ostřeji to nešlo a navíc by napálili oni do nás. Na poslední chvíli jsem to ztrhnul o více než 90 stupňů,
ale přesto došlo ještě ke kontaktu - mám pocit, že museli mít poškrábaný bok. My jsme byli bez sebemenšího
poškození, protože došlo ke sklouznutí naším kovovým úchytem kotvy po jejich boku - jen to zděšení.
Samozřejmě oni v
"nulové rychlosti" odstartovali na čas a my dobrou minutu po startu
Nechci si vůbec představit, kdyby jsme měli nasazenou kotvu (byla uklizená), to by mělo mnohem horší důsledky.
Později, když jsem mluvil se závodní komisí, tak jediné čeho jsem se dočkal bylo:
"To byl od Vás obdivuhodný
výkon, jak jste se vyhnuli!". Další prohra hlavního rozhodčího, ale uznávám, že jsem neprotestoval.
Když jsme tedy konečně odstartovali, tak následovala krátká stoupačka ve slabém větru okolo otočné bóje, kterou
jsme točili (díky tomu startu) asi na desátém místě s velkou ztrátou.
Potom následoval spin a to začala být naše parketa (hlavně Dáňa a občas zástup Pája). U Biogradu jsme byli už
asi o tři místa výše, a potom to přišlo. Nad Biogradem, v zúžení u ostrova Babac, zesiluje vítr a mění se na bočák
až ostrý bočák. Kdo to viděl zezadu, raději stáhnul spin a asi dobře udělal. My jsme si ovšem začali chrochtat.
Skrz skupinku před námi jsme doslova prolétli a stahovali po mírném odpadnutí až u Planace, to už jsme byli
na třetím místě a posádka to udělala dokonale!
Za námi jsme viděli jen samé potíže - jedna položená loď, ostatní zoufale odpadali a mám pocit, že tam bylo
i nějaké trhání. Takže obrovská pochvala bowmenům - Vilmě a Zdenkovi (to je ten jachtingem nepolíbený a jak
mu to šlo!), Dáňovi (vedení spinu), Páje při stahování a trémistickému (do té doby) pianu Kotvě. Prostě
všichni fungovali, jak měli.
Potom následoval bočák bez spinu (pro ty co jeli horem přes Murtersko more). Nicméně vyhodnějši to asi bylo spodem
pod ostrovy. Jedna loď nás spodem dostala.
Spin letí nahoru až po odpadnutí do Zirjanskeho kanálu. A už jsme ho nesundali až na Vis. Po otočném bodu
ostrovu Hrbosnjak (na čtvrtém místě) to bylo zase trochu silnější a ostřejší, ale to nám jednodušše šlo.
Vepředu mezitím jedna loď totálně urvala spin a donutila pozdější celkové vítěze ostřením sundat spin.
My jsme, díky dobrému vedení spinu, pomalinku snižovali náskok těchto lodí před námi - a byl opravdu velký.
V době dojezdu k Visu došlo k totálnímu zeslábnutí větru a k dojezdu až za tmy. Došlo tedy ke zkrácení tratě
a vynechal se ostrov Vis, po průjezdu průběžným cílem mezi Berjaky se jelo přímo do Drveniku.
Opět se projevil nedostatek závodní komise. Když jsme dojížděli k Berjakům, tak nám bylo sděleno, že musíme
objet maják a dostat se tedy do cíle vlastně zezadu, protože už nefoukalo, tak nám to trvalo dobrých 10 minut.
Další lodě za námi už mohli cílem projet jakkoliv, čili i zepředu a pak hned otočit.
Do tohoto cíle jsme už vjížděli jako druzí!
Nicméně další průser závodní komise: první výsledky, které bylo možno vidět byly celkové cca 1 hodinu před
celkovým vyhlášením! A to znamenalo, že ještě po vypsání diplomů jsem reklamoval právě toto umístění - loď,
která dojela cca půl hodiny za lodí za námi, byla ve výsledcích v cíli už 5 minut před námi!
Protože nám to stejně už nepomohlo, ještě by nám chyběl jeden bod na vítězství, tak jsme se dohodli, že
to necháme být

a navíc jsem už jeden protest měl za sebou (dozvíte se v pokračování).
Co mě ještě naposled, ale dostalo, bylo krajně unfair jednání této lodě, když kapitán prohlásil, že neví jaký
byl, protože dojížděl za tmy! Přitom nám musel koukat bez spinu na záda minimálně hodinu a půl, jak se ještě
za světla snažíme dohnat v tu dobu ještě druhou loď.
Musím říct, že je to hodně smutné, takovéhle jednání
[hr]
Poznámka pro neznalé o pravidlech:
- přednost má loď s levobokem před lodí s pravobokem
- na stejném boku má přednost loď závětrná
- při startu po přípravném znamení nesmí loď jet na motor (tj. 4 minuty před startem)