Chyby chorvatských map?
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Chyby chorvatských map?
Omlouvam se za mozna hloupy dotaz zacatecnika. Mohou byt v mapach neoznacene melciny? Behem tydne v Chorvatsku jsme se s tim setkali dvakrat. Poprve pri obeplouvani V mysu Hvaru - podle mapy hlubina, na hloubkomeru jen metr(!) pod kylem. Dno podle hloubkomeru na nekolika desitkach metru bleskove vystoupalo a zase kleslo, jako bychom prejizdeli vez kostela nebo tanker potopeny pridi vzhuru
. Mysleli jsme, ze to je treba momentalni chyba mereni, ryba, ci tak neco. Podruhe ale podobne na V od Zirje - misto udavane hloubky X najednou jen asi deset, a dno bylo skutecne videt. V obou pripadech pritom slo o velmi frekventovana mista (mys nebo uzina), a ani GPS zadnou melcinu neavizovala. Co si o tom myslet? Diky.

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Zde je třeba rozlišit o jakých mapách mluvíme....
Papírových? Chyba v hloubce prakticky vyloučena...(pokud tam přes noc něco nevyrostlo...).
Elektronické? Ano stává se to, je to možné. Vycházejí z těch papírových...
Ale lépe ti to vysvětlí jak je to se spolehlivostí někdo povolanější...třeba windward.
Ale už to tu někde také bylo probírané, podívej se do názvu "mapy"...
Začni třeba tady http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=335
Je toho tu více.
Papírových? Chyba v hloubce prakticky vyloučena...(pokud tam přes noc něco nevyrostlo...).
Elektronické? Ano stává se to, je to možné. Vycházejí z těch papírových...
Ale lépe ti to vysvětlí jak je to se spolehlivostí někdo povolanější...třeba windward.
Ale už to tu někde také bylo probírané, podívej se do názvu "mapy"...
Začni třeba tady http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=335
Je toho tu více.
To vypadá, že je letos v Chorvatsku hodně velkých žraloků...
Ne, ale vážně. Pokud to máme řešit, ukažte na mapě místo, kde to bylo nebo aspoň uveďte přesné souřadnice. (Nutno specifikovat jestli podle papírových chorvatských map nebo dle GPS.)
Na jakých elektronických mapách a na jakých přístrojích jste to pozorovali?

Ne, ale vážně. Pokud to máme řešit, ukažte na mapě místo, kde to bylo nebo aspoň uveďte přesné souřadnice. (Nutno specifikovat jestli podle papírových chorvatských map nebo dle GPS.)
Na jakých elektronických mapách a na jakých přístrojích jste to pozorovali?
Musim s pravdou ven - nebylo to na vychod, ale na zapad od jmenovanych ostrovu - mam proste problemy s pismenky
Presne misto dohromady nedam, protoze uz jsme (stastne!) doma. Mapy - klasika male karte, GPS Raymarine C70 tusim, a co bylo uvnitr, to vazne nevim. Souradnice priblizne podle Google Earth:
Hvar - 43°11'42"N, 16°21'50"E
Zirje - 43°40'52"N, 15°35'51"E
U Hvaru jsem za kormidlem nebyl, ale u Zirje jsem na vlastni oci videl dno - zadne USO.

Presne misto dohromady nedam, protoze uz jsme (stastne!) doma. Mapy - klasika male karte, GPS Raymarine C70 tusim, a co bylo uvnitr, to vazne nevim. Souradnice priblizne podle Google Earth:
Hvar - 43°11'42"N, 16°21'50"E
Zirje - 43°40'52"N, 15°35'51"E
U Hvaru jsem za kormidlem nebyl, ale u Zirje jsem na vlastni oci videl dno - zadne USO.
Je to natolik "přibližně", že by to mohlo být o 0,3 míle jinde? Máš tam plitčinu 7,1 metrů...
Tebou udávaná pozice je v záměrném kříži uprostřed. Případ Žirje.
Jinak obecně, z mého pohledu. Edice BlueChart je celkem přesná, pro rekreační jachting naprosto dostačující. V Řecku nepřesnosti v hloubkách, v Chorvatsku trochu obrysy pevniny (to kotvení na břehu je dost časté). Ale VŽDY ve prospěch uživatele. Korsika Sardinie Elba jsem nezaznamenal žádné minely.
Tebou udávaná pozice je v záměrném kříži uprostřed. Případ Žirje.

Jinak obecně, z mého pohledu. Edice BlueChart je celkem přesná, pro rekreační jachting naprosto dostačující. V Řecku nepřesnosti v hloubkách, v Chorvatsku trochu obrysy pevniny (to kotvení na břehu je dost časté). Ale VŽDY ve prospěch uživatele. Korsika Sardinie Elba jsem nezaznamenal žádné minely.
Naposledy upravil(a) Anonym dne úte črc 07, 2009 3:37 pm, celkem upraveno 1 x.
- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak u Hvaru,ale u západního cípu Žirje,asi 1 maili pod ním je plytčina hluboká jen 2 metry.Kdo to tam nezná,tak se může vylekat.Mapy mám na lodi a sám jsem teď doma.tak nevím jestli je to na Malých karte označeno,ale na mapách Nautički vodič jadrana to označené je.A již z dálky je vidět charakteristická změna modré vody na zelenou.Je to asi v tomto místě.
43°40 N
15°36 E
43°40 N
15°36 E
Bilardosi ale kurňa ....
Jak píše Maris. Vždy při check-in se ptám, jestli je hloubkoměr na hladinu či kýl. Protože s sebou netahám olovnici, velryby nelovím a ze zajatců tuk neškvařím, nechávám to po zběžné kontrole tak jak to je.
mboban: Ve Splitských vratech asi opravdu chyba nebude, tvé místo má hloubku 43 metrů a vychází to na to USO
Maris: To víš že tam ta plitčina je.
EDIT: No ještě že jsi to Bilardosi vysvětlil.

Jak píše Maris. Vždy při check-in se ptám, jestli je hloubkoměr na hladinu či kýl. Protože s sebou netahám olovnici, velryby nelovím a ze zajatců tuk neškvařím, nechávám to po zběžné kontrole tak jak to je.
mboban: Ve Splitských vratech asi opravdu chyba nebude, tvé místo má hloubku 43 metrů a vychází to na to USO
Maris: To víš že tam ta plitčina je.
EDIT: No ještě že jsi to Bilardosi vysvětlil.

Ohladne tej zmeny hlbky som mal podobne skusenosti.. Fucalo jugo a vlny s nami pekne hadzali..hlbkomer skakal zo 60m na 0,6m. Pytal som sa potom v charterovke a povedali ze to je normalne a hlbkomer obcas blbne..no neviem.
Znamemu sa stalo ze mu zasa hlbkomer ukazoval na 4m hlbku 11m.. Nastastie si to vsimol hned v marine kde bolo vidiet pekne dno. Inak si nechcem predstavovat nasledky
Znamemu sa stalo ze mu zasa hlbkomer ukazoval na 4m hlbku 11m.. Nastastie si to vsimol hned v marine kde bolo vidiet pekne dno. Inak si nechcem predstavovat nasledky

Zde se najde neco i o te kalibraci hloukomeru:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... torder=asc
http://jachting.info/modules.php?name=F ... torder=asc
Baharisi, ano, zhruba tam, co mas nakresleny kriz, urcite ale ne tak zhruba, aby to vychazelo na melcinu 7.1 m. Melcina byla videt = zadne USO. U Hvaru nevim, tam by to snad chyba mereni byt mohla... Takze: zahada? Je mi dost podezrele, ze bychom zrovna my a hned na prvni plavbe objevili dve selhani map - s takovou by namornici hynuli jako jepice?
No a jelikož námořníci nehynou, anýbržto žijí většinou déle než jepice, budou mapy v pořádku.
Nepanikařme a nesnažme se o objev desetiletí. Mapy jsou v pořádku, podporuje je pilot a GPS. Pokud by nějaká anomálie byla, určitě by proběhla jachtařskou veřejností. Poprvé a naposledy to bylo někdy před 7 - 8 lety v časopise Yacht, kde popisovali najetí lodě při regatě na mělčinu, která tam být neměla. Od té doby klid. A důvěra.
Pokecat a pochlubit se svými zážitky můžeme, ale jinak to je zbytečná diskuze. Hloubkoměr prostě vysílá vlny a ty se odráží. Někdy blbě a někdy i ne. Tak to prostě je.
Já jsem svůj potenciál zde vyčerpal.

Nepanikařme a nesnažme se o objev desetiletí. Mapy jsou v pořádku, podporuje je pilot a GPS. Pokud by nějaká anomálie byla, určitě by proběhla jachtařskou veřejností. Poprvé a naposledy to bylo někdy před 7 - 8 lety v časopise Yacht, kde popisovali najetí lodě při regatě na mělčinu, která tam být neměla. Od té doby klid. A důvěra.
Pokecat a pochlubit se svými zážitky můžeme, ale jinak to je zbytečná diskuze. Hloubkoměr prostě vysílá vlny a ty se odráží. Někdy blbě a někdy i ne. Tak to prostě je.
Já jsem svůj potenciál zde vyčerpal.

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro dokreslení.
V poslední době jsem překládal několik návodů k obsluze různých echolotů (stejný princip) a v různých obměnách se píše toto:
Sonarová technologie je založena na principu šíření zvukových vln. Elektrické impulsy sonda
převádí do zvukových vln a vysílá je do vody. Zvuková vlna se odrazí od objektů ve vodě
(ryby, předměty pod vodní hladinou, dno apod.) a doputuje zpět k sondě, která ji převede
zpět na elektrický signál. Sonar přepočítá čas, který uplynul mezi vysláním signálu a
návratem odezvy na zjištění vzdálenosti objektu.Toto se opakuje několikrát za vteřinu.
atd
atd
a že správnou funkci ovlivní pokud:
sonda nevysílá paprsek kolmo svisle
objeví se mezi dnem a sondou větší předmět
nebo vzduchová bublina (y)
a jiná nehomogenost prostředí
kavitace na lodním šroubu
To vše signál ovlivní a dojde ke špatnému vyhodnocení měření hloubky....
V poslední době jsem překládal několik návodů k obsluze různých echolotů (stejný princip) a v různých obměnách se píše toto:
Sonarová technologie je založena na principu šíření zvukových vln. Elektrické impulsy sonda
převádí do zvukových vln a vysílá je do vody. Zvuková vlna se odrazí od objektů ve vodě
(ryby, předměty pod vodní hladinou, dno apod.) a doputuje zpět k sondě, která ji převede
zpět na elektrický signál. Sonar přepočítá čas, který uplynul mezi vysláním signálu a
návratem odezvy na zjištění vzdálenosti objektu.Toto se opakuje několikrát za vteřinu.
atd
atd
a že správnou funkci ovlivní pokud:
sonda nevysílá paprsek kolmo svisle
objeví se mezi dnem a sondou větší předmět
nebo vzduchová bublina (y)
a jiná nehomogenost prostředí
kavitace na lodním šroubu
To vše signál ovlivní a dojde ke špatnému vyhodnocení měření hloubky....
OK, jsem rád, že kauza Hvar může být skutečně chybou měření vysvětlena. Ad Žirje - co když mělčina 7.1 vybíhá dál na Z hřebínkem, který jsme ve skutečnosti přejížděli? Hloubky v mapě nejsou psané každý metr a pokud jsou pod 10 metrů... - ? Vzhledem k trase, tč. jízdě na motor a autopilota vylučuju, že bychom přejížděli přímo přes označenou mělčinu - museli jsme být min. 300 - 500 m Z. Ať je jak je, v každém případě lepší v této naději žíti, než strašlivou poznati jistotu 

- frantapastika
- nováček na fóru
- Reputace: 0
V Male Karte, folio II, je to mapa cislo MK-15. Tato mapa urcite nepokryva zatoku Bertusa, takze nemuze tam byt oznacen vubec zadny znak. Takze nevim, jake mapy kolega pouzival.
(Leda ze by zmenili klad listu, o cemz silne pochybuji.)
Zatoku Bertusa (presneji Plic Bertusa) pokryva mapa 100-21 a plan 518. Nejedna se vsak o chybu. Ja si to izolovane nebezpeci pamatuji moc dobre - opravdu tam bylo. Pak to z nejakeho duvodu zmenili na jizni kardinalni a oznamili to v OZP za unor 2008 (a pred tim jeste urcite i radiem). V uvedenem vydani je na strane 3 uveden seznam korektur a je to korektura cislo 5-2/08, a dale na strane 5 je samotna korektura, ktera rika: zmenit izolovane nebezpeci za jizni kardinalni.
Zde je odkaz na OZP http://www.hhi.hr/ozpweb/pdf08/ozp200802.pdf
Takze je vse na svych mistech, tam kde ma byt. Zadna chyba.

Zatoku Bertusa (presneji Plic Bertusa) pokryva mapa 100-21 a plan 518. Nejedna se vsak o chybu. Ja si to izolovane nebezpeci pamatuji moc dobre - opravdu tam bylo. Pak to z nejakeho duvodu zmenili na jizni kardinalni a oznamili to v OZP za unor 2008 (a pred tim jeste urcite i radiem). V uvedenem vydani je na strane 3 uveden seznam korektur a je to korektura cislo 5-2/08, a dale na strane 5 je samotna korektura, ktera rika: zmenit izolovane nebezpeci za jizni kardinalni.
Zde je odkaz na OZP http://www.hhi.hr/ozpweb/pdf08/ozp200802.pdf
Takze je vse na svych mistech, tam kde ma byt. Zadna chyba.