Aha, omlouvám se, myslel jsem že je to celkem známá věc.
Takže,geocaching je celosvětová hra. Vznikla v roce 2000, se se americká vláda rozhodla zrušit uměle zaváděnou chybu do systému GPS(do té doby asi 50m) a tím se přesnost určení polohy zvýšila řádově na metry. A pak už byl jen krůček ke vzniku hry která spočívá v tom, že prakticky kdokoliv uschová na vhodném místě tzv. cashe (česky se jí říká keš), a zveřejní její souřadnice. No a pak už mohou lovci tuto keš hledat. Tato keš je většinou tvořena plastovou krabicí, ve které je umístěn zápisník s tužkou, kam se každý,kdo keš objeví zapíše. Dále jsou v ní různé "poklady",drobné předměty, z kterých si jeden můžete vzít ale na oplátku tam nějaký svůj vložit. Pravidlem bývá, že keše se umísťují na nějakém zajímavém místě, jak z hlediska historie, přírody,architektury a tak podobně.
Keše můžou být různé druhy, klasické, nebo tzv. multi, což znamená že schránek je víc na různých místech a vy putujete od jedné k druhé mnohdy až několik kilometrů. Také jsou keše tzv. mystery, kde začínáte na určeném místě a aby jste zjistili souřadnice vlastní keše musíte rozluštit nějakou hádanku, početní úlohu, atd. Ale je mnoho druhů kešů.Fantazii se meze nekladou.
Jen pro zajímavost, nejstarší a první keš je schránka, kterou ukryl američan Dave Ulmer do lese v Oregonu 3.května 200.Byl to černý plastový kyblík zakopaný v zemi a dovnitř vložil mapu Delorme Topo USA, dvakrát CD-ROM, kazeťák, VHS kazetu s filmem George of the Jungle, knihu od Rosse Perota, čtyři dolarové bankovky, prak a konzervu s fazolemi. A prvním geocacherem byl Mike Teague, který vzal ze schránky peníze a zanechal cigarety, audiokazetu a pero.
Jak už jsem psal, keš může založit kdokoliv, kdo chce ukázat ostatním něco zajímavého, třeba z okolí svého bydliště. O keš je nutné se taky starat. Kontrolovat úkryt, měnit zápisník atd. Po založení je nutno keš zaregistrovat na serveru geocaching.com , kde se registrují keše z celého světa a každý kdo má zájem a zaloguje se, tak se může bezplatně této hry zůčasnit. Na tomto serveru pak má svůj účet, kde se mu zaznamenávají nalezené keše. Text, který napíšete do logu, by neměl být pouze ve stylu "Našel sem to." Log slouží v podstatě pro nepřímou komunikaci mezi jednotlivými hráči, máte tudíž prostor rozpovídat se o svých zážitcích z cesty, dodat veselou příhodou která se vám stala, popsat jak se vám místo líbilo, jaké bylo počasí, zkrátka zpříjemnit čtení pro ostatní. Existují hledači, kteří mají na účtě stovky a tisíce nalezených kešů.
Další zajímavost, je že existují tzv. travel bugs - cestovní známky. To jsou vlasně kovové známky s evidenčním číslem a opět registrované na geocaching.com. Každý, kdo tuto známku ve schránce najde, ji může vzít ale musí ji vložit do další keše na jiném místě a samozřejmě všechny tyto pohyby zalogovat na serveru. Tím vlastně tato známka putuje doslova po celém světě a vy ji můžete na této cestě sledovat.
Já jsem například před dvěma dny objevil v jedné kěši tento travel bug a podle čísla jsem zjistil, že během dvou let tato známka procestovala z Anglie do Irska,Nizozemí, Německa, ČR, Rakouska,Řecka zpět do Rakouska a znovu do Čech.
Pro více informací doporučuji prostudovat:
http://www.geocaching.com/
http://www.cesky-geocaching.com/index.php
http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp?ARI=112930