Privátní kapitánské kurzy s Designerem.

Setkání, regaty, výstavy a akce pořádané v souvislosti s jachtingem

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod mirinekk » úte říj 20, 2009 8:29 pm

To JardaF: Já s tebou naprosto souhlasím, ale o to víc bych chtěl znát názor Wintwarda. Trochu osobní ochrany ;)
Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Achlamarin » úte říj 20, 2009 8:36 pm

Ahoj
Sleduji diskuzi a mam velkou potrebu se vyjadrit k tomu "varovanim".
Designera vubec neznam. jsem rad, ze ma zkusenost a ze je nejspise suprovej.
Ale i kdyby ne.
Rikam si, ktere procento z veskerech aktivit tohoto fora spociva ve zkutecnych vecech. Je totiz bezva popovidat si o ruznych zajimavych vecech a urcite proto je tento forum udelany a urcite to je pozitivni a hodne pomuze, a to rkam seriozne. Nikdo netusil (anebo, Libore?) , ze dva-tri roky po zacatkem fungovani fora, by se dali lidi dohromady se zkutecnyma iniciativy, jako treba dat dohromady kurzy na more, a pouzivaji forum k tomu, aby to rozjelo. Ja si myslim, ze je to uzasne.

Ja doufam, ze nejsme to na foru k tomu, abychom urcili ci dohlizli na kvalitu jachteni. Na to jsou urady. Jsme urcite ale zodpovedni podle mne za namorsky ruch, nadsenost, a dobrou atmosferu at tady nebo a more. Podle mne, tedy.

Takze z me strany, preji vsem lidem na foru, kteri kurzy planuji delat pomoci fora, a vim, ze Vam je nekolika, a je to dobre, abyste meli hodne uspchu, a je z tohoto hlediska jedno, jestli ten instruktor je zkuseny nebo mene zkuseny. Kazda vec, ktera zacina, ma dostat sansi, a nic nemusi byt na zacatku perfektni.

Takze moje puenta tady neni rict, "neni to pravda, designer je dobry". Ponevadz ho neznam. Ale rict to, ze i kdyby vsechno, co Squader rikal by byl i pradou, stene je to velmi, vysoce neslusne, to takhle verejne podat, a takovym zpusobem. Dokonce mi to pripada na hranici poruseni obchdniho zakoniku nebo ne? i kdyz ejsem pravnik. Verejne uspinit jmeno a kvalitu obchodnich aktivit. No, podle mne je to neakceptovalelne.

Achlamarin
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte říj 20, 2009 8:38 pm

mirinekk píše:Já jen zopakuji dotaz z dnešního poledne, na který jsem ( a nejsem sám ) zatím nedostal odpověd. Prosím, stali nebo nestali se tam ty popsané ,,havárie´´, a pokud ano, co bylo přičiněním? Minimálně tři popisují kurz jako super, ale opravdu by mě zajímala odpověd Windwarda.

PS.: nemyslím to ve zlém, jen chci znát odpověd.

po havárii zcela zničená bavarie se prodírá pod vedením squaterovi ženy k pobřeží
(designer se houpe na ráhně)

Obrázek
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte říj 20, 2009 8:59 pm

mirinekk píše:To JardaF: Já s tebou naprosto souhlasím, ale o to víc bych chtěl znát názor Wintwarda. Trochu osobní ochrany ;)

nejsem si jist, zdali si nepleteš školitele (ono je to vlákno již pěkně dlouhé ;) )

windward svůj názor vyjádřil více než jasně.

Já jsem se k celé věci vyjádřil také.
Nehodlám zde ani v nejmenším rozebírat možné příčiny squaterova postoje k mému kurzu. Připadalo by mi to velmi neetické.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte říj 20, 2009 9:03 pm

po havárii zcela zničená bavarie se prodírá pod vedením squaterovi ženy k pobřeží
(designer se houpe na ráhně)

Opakuji znova, nevěřím víše popsanému, jen jsem myslel, že odpovědi windward trochu rozvede :(
Omlouvám se, nechtěl jsem nikoho urazit a doufám že ani neurazil :? Ted ještě více než před tím lituji, že jsem za windwardem nezajel z kaprije do Tribuně když tak kotvili. Psaly jsme spolu SMS. Jenže v noci jsme vijížděli na VIs a chtěl jsem mít volnou cestu.
Ps.: Asi dost váží. Když se houpe na ráhně loď se dost naklání :lol:
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte říj 20, 2009 9:09 pm

To Desinger: Popletl, ale asi to je i trochu tím chorvatským crvenim co ještě dopijím zbytky :D

Takže v posledním příspěvku jména obraťte. Psal jsem si s tebou a o windverdovi jsem ani nevěděl že tam je. Bohužel nejdou už upravit příspěvky, aspon mě, a někdy bych toho hodně potřeboval využít. ;)
No a vidíš. Nic se nestalo. Opravit to lze i takto. Dokonce je to přehlednější. ;) alffa
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

omluva

Příspěvekod Neny » úte říj 20, 2009 10:17 pm

Ahoj Windward. Nevedel som, ze som ti sposobil tolko starosti. Ja som totiz nemal ani tuzku, ze si pri nasej lodi a uz vobec nie, ze riesis nieco, o co sme ta neziadali (pretoze sme ta ani nepoznali). To neznamena, ze som nie vdacny cloveku, ktory bol ochotny pomoct neznamemu zaciatocnikovi v tak tazkej chvili. Aj po navrate spat na lod po skuske, kedy si prisiel na kratku navstevu na nasu lod, som vedel z tejto zachrannej akcie len to, co my povedal Designer. Povedal, ze sa radil s tebou co a ako dalej, ako pomoct a vraj ste volali na kapitanat. Ze tam bolo uz zavrete, ale pretoze bol piatok po 16:00 a to vraj uz nikto na urade nebol. Tym uradnikom, co to museli povedat do telefonu sa tiez omluvam bo ty ludia zato urcite nemohli, snad z toho nebude medzinarodny problem (hlavne teraz ked idu do EU).
Tymto prosim prijmi moju omluvu (celemu pobreziu sa za nejapny zart omluvim osobne). Vazne som nevedel ze sa ta to dotkne, hlavne podla nasej rozlucky, ked som ti dal dve flasky cerveneho ako bolestne (za prezite utrapy) a ty si z usmevom poznamenal, ze sa ti zacinam pozdavat. Tak isto z usmevom na tvari si vsetkym pogratuloval ku skuske a mne podal ruku na rozlucku, so slovami: na tebe si este dam pozor. Vsetko sa to nieslo v priatelskom duchu.Nevedel som ze za cca 25 dni sa na tom tolko zmeni.
Ljusha
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ljusha » úte říj 20, 2009 11:33 pm

To tatinecek:
Hezky jsi to shrnul, je to vsude stejne. I tady se najdou lidi, co na te lodi nebyli, nic o veci nevi, na nic se neptaji, ale zato jejich nazory jsou pevne a nejpevnejsi, pravdive az nejpravdivejsi.

To all:
Ja jsem na nultem Designerove kursu byla, a pokusim se o podani sveho pohledu formou kultivovanou a slusnou, pokusim se o pohled nestranny a uvadet fakta. Stejne tak, prosim nezapomínejte, ze posadka i kapitán jsou lide slusni, prijemni a normální, kteří delaji věci dobře a obcas nedobre. Plavili jsme se spolu tyden a nikdo z nich není monstrum, které je nutno hanit a urazet; jsou to konkretni lide, maji jmena, ziji svoje zivoty a obcas napisi na forum. Ocekavam od ctenaru a prizpevovatelu nadhled a jistou toleranci, jinak tato diskuse nemá smysl a muzem jit všichni anonymne drbat za anonymním monitorem koho chceme.

Predem se omlouvam z delku prizpevku, to se většinou na forech nenosi. Ale shrnuji odpovedi na několik predchazejicich reakci a budu se snazit mluvit k věci. Slovy klasika: „koho to nezajima, nectete to“.

Musim rict, ze me netesi, ze toto tema rozebirame verejne, protoze se rikaji i veci neprijemne, které se dali vyrikat v soukromi. Nicmene se v tomto vlaknu vyjadruji lide, kteri na nasi lodi nebyli a jejich hodnoceni jsou zavadejici, pomlouvačná, mimo misu, atp, a citim potrebu vyjádřit svůj nazor a prizpet k uvedeni veci do poradku. A poznamka o nedokonale gramatice tady urcite každému chybela (btw, inteligence nijak nesouvisi se schopnosti psat ty spravne „icka“ ani neni zarukou správných nazoru).

Byla jsem na mori teprve podruhe a netrpim pocitem vsehoznalstvi. Pridavam se k Nenymu nazoru, ze si rovnez netroufam, hodnotit v celem rozsahu praci skiperskeho instruktora. Nicméně na vybrane situace nazor mam. Krystalizoval v prubehu doby po ukonceni kursu (26.9.2009), kdy jsem se postupne dovidala, jakym zpusobem jsou vedene jine kursy a co si z nich absolventi odnaseji. Uplynuly necele 4 tydny, kdy jsem mela moznost srovnat si myslenky a ujasnit postoj k věci.

Designer jako clovek na me zapůsobil dobře, je fajn, prijemny společník, vynikající recnik, první dojem byl pro mě OK. Druhý dojem byl takový, že pokud nechce, k slovu tě nepustí a poslouchá radeji sebe, ale to samozrejme není chybou charakteru a az do patečního vecera jsem s nim byla velmi rada. Zajiste je vyraznou osobnosti. Na lodi dokaze vytvořit příjemnou atmosferu, je nenásilný, prijemna osobnost a vyukove lekce, které na lodi probehli byli, dle meho nazoru, dobře vysvetlene. Nicméně jadrem věci, o kterem se zde bavime, jsou vyukove lekce, které zaznit mohly, ci dokonce mely, a nezaznely. Opakuji, hodnotím formu vyuky, ne lidske hodnoty.

Byla jsem zvedava na odezvy ucastniku dalsich kurzu, byly vice nez pozitivni. Jakkoliv jsem mela pocit, ze Designeruv kurs pro me nesplnil to co mel, po zvazeni jsem se rozhodla do fora neprizpivat a nekazit Designerovi podnikani, jelikoz jsem nabyla dojmu, ze pro dalsi kursy Designer vyrazne zmenil pristup k vyuce. Squader se naopak rozhodl svuj zazitek z plavby zverejnit, zvolil formu velice konfliktni, nicmene racionalni zaklad takoveto stiznosti znam. Byla bych rada, kdyby rozepsal, co ho k tomu vedlo.

Taky jsme s Nenym zvazovali, zda sve pripominky shrneme na papir jako ucelenou zpetnou vazbu a ve vsi slusnosti je posleme Designerovi v navaznosti na spolecny rozhovor, ktery probehl na patecni plavbe ze zkousky do domovske mariny (Designer, Neny a ja jsme hodnotili prubeh kursu). Probehlo to kultivovane, dokazali jsme rict sve pripominky bez jakychkoli emocnich vylevu a ze Designer si je vyslechl s nadhledem).
Vzhledem k tomu, ze 12. rijna zacali chvalozpevy na tomto foru, jsme od daneho umyslu upustili. Bud Designer v nasledujicich kursech hodne zmenil pristup k vyuce, nebo jejich ucastnici stejny vykon proste hodnotili jinak. Konec koncu, na zaklade podobných ohlasu jsme vybrali kurz na skippera s Designérem.

Pro zacatek vyresme dohady. Kdo je pozorovatel? Pozorovatel je Squader, ktery na plavbe doprovazel svoji pani manzelku, ktera se prihlasila na kurs a nasledne na zkousky. Sam jiz kapitanske zkousky ma, vim, ze absolvoval samostatnou plavbu v Chorvatsku s nejblizsi rodinou. Rozsah jeho “morskych” zkusenosti neznam, nicmene znam jeho komentare k Designerovu kursu a znam situace, za jakych je pronesl. Byly to situace, kdy byl nespokojen s vyukou na lodi. Vsimla jsem si, ze nektere duvody k nespokojenosti konzultoval s Designerem a nektere nechaval bez komentare. Vcelku normalni reakce. Predpokladam, ze z nejakeho duvodu “vybublal” a rozhodl se napsat na toto forum jako protiklad ke zkusenostem ucastniku dalsich kursu. Se Squaderem a jeho manzelkou jsem se seznamila na tomto kursu. Prosim nezamenovat Squadera s Nenym. Neny je zde sam za sebe a nema zapotrebi pouzivat dvoji prezdivky, jak zde nekdo naznacil. Stejne tak Squader je realny clovek, ktereho osobne znam.

Komentar ke Squaderove prispevku:
Pri nabourani do betonoveho pilire jsem sedela primo v kokpitu a situaci jsem celou pozorovala. Designer u kormidla. Jake byly vlny, jaky byl vitr? Jsem zacatecnik, prosim berte v uvahu, ze hodnotim situaci svymi laickymi terminy a mohlo mi neco podstatneho na situaci uniknout. Vhodnejsi bude, kdyz se k tomu vyjadri Designer.
Squader s manzelkou vystoupili z lode na prohlidku pevnosti u Sibeniku. Pocasi slunecne, jeli jsme celou dobu na motor, vitr mohl byt pravdepodobne do 3 uzlu. Pokud muzu hodnotiti, pristani levobokem u mola s navetrnym vetrem bylo presne, pamatuji si, ze jsem v duchu obdivovala pristavaci manevr. Pri manevru smerem pryc od mola byl narazovy vitr, ktery tlacil lod zpet na molo. Jeho intenzitu neumim pojmenovat. Kazdopadne byl tak silny, ze mel na manevr lodi vliv. Nakonec Designer zvolil couvani podel mola. Pak stacel spicku lode od mola a pritom pracoval s prednim i zadnym chodem motora. V jednu chvili zvolil zadni chod na silnejsi nahon a pritom vrazil do pilire pravou casti zade. Nahodil plnou parou vpred a odpluli jsme. Osobne z toho mam pocit, ze zazmatkoval a zvolil opacny chod motora nez mel. Muze se stat kazdemu, ja z toho nevyvozuji, ze neumi ovladat motor.

Nezvladnuti odpluti pri stani lode bokem k molu. Nevim, kterou konkretni situaci Squader popisuje. Vybavuje se mi situace u treningu couvani u mola ve Zlarinu, fendry podel delky lode, lod levobokem k molu. Pri couvani se fendry neudrzeli pod molem a tlacili se nad uroven mola na ochoz lode. Designer je tlacil nohama/rukama zpet pod okraj lode a timto zpusobem jsme se ucili couvat. Neumim zhodnotit nakolik to je normalni zpusob nebo neni, kazdopadne pri nem hrozi poskozeni lode jak fendry vyskakuji nad lod. Po nejake dobe Squader navrhnul, abychom se radsi ucili odjezd od mola zpusobem takovym, ze se vetsina fendru navaze k pridi, kormidlo se plne stoci k molu, pomalym prednim chodem se spicka natlaci k molu a zad se odsouva od mola pryc. Pak se srovna kormidlo a couva se. Tento zpusob jsem nadale trenovali a kazdy si ho vyzkousel a k couvani podel mola jsme se jiz nevratili.

Nezvladnuti zaparkovani zadi k molu. Takovou situaci jsem nespozorovala. Zato spousta jinych zaparkovani bylo v pohode.

Neovlada plavbu pod plachtami. Tohle opravdu neumim zhodnotit. Temer cely tyden jsme motorovali, plachty jsme vytahli malokdy, i to na popud Squadera. Byl slaby vitr Designer to komentoval tim, ze vytahovat plachty se nevyplati, coz dava dokonaly smysl. Na plachty jsme pluli v podstate jenom jednou, v patek pri prijezdu do Zadaru na zkousku, vitr 17-20 uzlu, do 25 uzlu narazovy. Plachty jsme opet vytahli az na dotaz Squadera (Designer zrovna zkousel v salonu pred zkouskou). Trimovani provadel Squader. Je pravdou, ze moje dotazy „proc se maji plachty trimovat“ se odpovedi od Designera nedostalo, zodpovidal je az Squader pri opetovnem polozeni. S motorem jsem v prubehu plavby mela dostatek moznosti jet, ale nikdy jsem ho nemohla nastartovat ani vypnout. Celkove k praci s plachtami jsem v prubehu tydne nedostala zadny komentar, nevyzkousela jsem si vytazeni/zatazeni hlavni plachty, prehozeni kosatky jsem vyzkousela pouze jednou (kdyz jsem nastojila, ze chci tahat za lano), praci s rolfokem vubec. Celkove jsem si lana moc neosahala, nevim presne ktere je k cemu, jak funguje vincna nebo stoper, a to neco malo jsem si vyzkousela spis kvuli osobni iniciative, nez ze by me vyzval Designer.

Osobne neprevedl MOB. Sesty den plavby (čtvrtek odpoledne) při plavbe do Sali byl v kokpitu rozhovor na tema vodni zachrany a CPR. Jelikoz je mi tema první pomoci blizke, malinko jsme rozhovor s Designerem rozvinuli. Pritomen mu byl pouze Neny, ostatní dva účastnici ne. Pak Designer privolal i je a řekl nam jak se resi situace při MOB (jeden za kormidlem, druhy neustale ukazuje, atd.). Vse podstatne v ni zaznelo a myslim, ze tema bylo vysvetleno srozumitelne a dobre. Kratce na to, zavelil Designer „muz přes palubu“ a hodil přes palubu fender, který jsme měli zachranit. Designer urcil, kdo ma co delat. Celkove jsme situaci zachrany fendru nezvladli (spatne ukazovani, kormidelnik na fendr primo najel, ja navlecena v harnesech, ale nebylo mi jasne kam a jak se mam pripoutat). I po tomhle nezvladnutem manevru jsme zachranu jiz neopakovali a pluli dal k Sali.

Umi o vsem hezky povidat, ale prakticky nepredvede. Tohle mel Squader rozepsat, tezko rict co ma timto na mysli. Je jasne, ze nektere veci si staci precist v skriptech, anebo je clovek pochyti z bezneho provozu na lodi, ale me nasledujici veci chybeli.
Za sebe reknu, ze pri nastupu na lod jsem Designera poprosila, aby kdykoliv v prubehu plavby rekl jak se prebira a odevzdava lod. Poprosila jsem jej o to prubezne jeste dvakrat, nicmene „nejak se to zamluvilo“ a k tematu nezaznelo nic. Neucili jsme se zadne uzly, neprobehla ukazka vazani fendru. Probehlo seznameni s pustenim plynu v kuchynce a pouzivani zachodu ale neprobehlo seznameni s lodi, pojmenovani jejich casti. Designer ukazal a vyzkouseli jsme jak se pouzivaji harnesy a namerni kompas, ale o existenci trubky jsem se nedovedela a co je bosmanska sedacka nevim.
Ani jednou jsem nemela moznost vyzkouset zachyceni bojky, vazani mouringu, prace s kotvou. Nezaznela teorie jak funguje kotveni. Popis ovladaciho panelu na pojistky zaznel, nicmene pouze ty nejpouzivanejsi a dalsi cudliky byly jaksi v mlze. Kdyz jsem chtela zapnout plotr u kormidla a seznamit se s nim, Designer rekl, ze ho nezapnu a pouze slovne popsal co pristroj zobrazuje.
IALA znaky se mnou Designer probral a perfektne vysvetlil, nicmene s Nenym ne. Orientaci v mape pro me perfektne vysvetlil, stejne tak princip davani prednosti, svetla zminil a prubezne probiral, nicmene o zvukovych signalech zadna zminka. Pri prosbe o ukazani prace s vysilackou mi bylo receno, ze je to jednoduche a nasledoval nespravny popis pouzivani PTT tlacitka, s ostatnimi tlacitky jsme nepracovali vubec a vysilacka byla po celou dobu plavby vypnuta. Nad vysilackou je nejaka zachranni boje, o jeji existenci jsem se dovedela az v posledni den plavby, kdyz jsem mudrovala nad tim, co by to mohlo byt.

Ano, mohla jsem kdykoliv říct, že si chci také vyzkoušet různé úkony na lodi, nebo být prostě rychlejší a akčně se vrhnout na lano. Nicméně v dané situaci to nebylo vždy vhodné a pokud skiper usoudil, že tahat za lano bude nekdo jiny, tak jsem to rozhodnuti nezpochybnovala.

K ostatnimu:
Diktovani jidla jsem si nepovsimla, veskera komunikace byla normalni, prijemna. Tekuty jogurt byl vyborny ;o). Doutniky me nijak netrapily a zcela jiste slapani botama dela vic spiny.

Zert. Tento nas zert je zde prezentovan jako nejvetsi namorni katastrofa. Nevim nevim jestli se mam smat nebo brecet, ale takovou miru manipulace se slovy jsem necekala. Ano, v telefonatu po zkousce jsme rekli Designerovi, ze jsme zkousky neudelali. Chvili jsme se u toho pubertacky chcechtali a pak spontanne vyplynulo, ze nikdo z nas 4 clenu posadky se nemel k tomu, aby jsme tento zert anulovali. Muzete hadat proc. To se stalo az po prichodu zpet na lod, cca do 2 hodin od onoho nestastneho telefonatu. Netusili jsme, ze v mezidobi Designer zkousel domluvit nahradni termin zkousky a ze do toho zapojil i Windwarda. Nezadali jsme jej o to, byla to ciste jeho akce, o ktere se nam pres telefon nezminil. Po navratu do lode bylo vse vysvetleno, zasmali jsme se tomu vsichni, posadka se omluvila, Windward obdrzel 2 flasky cerveneho z lodnich zasob jakozto „bolestne“, Designer si zanadaval, ale s usmevem na tvari. Vse se neslo v pratelskem duchu. Windward i Designer nam vsem pogratulovali ke zkousce, potrasli packama, vsichni jsme se usmivali.

Me osobne ted ten usmev zamrznul. Z Windwardova vykresleni situace je jasne, ze jsme cela posadka srabi, hosani zlati, kreatury, nekdo nas bude ohybat az se do konce zivota nenarovname atp. a vubec si asi nezaslouzime zit.
Mym nazorem je, ze je smesne, ze je nam davano za vinu, ze nekdo z vlastni iniciativy obvolaval chorvatske uredniky. Jestli tim Windward nebo Designer vyvolal nejakou naslednou neprijemnou situaci, o ktere nevim, muzou si to davat za vinu jedine sobe. Nam bylo na lodi receno, ze probehli telefonaty na kapitanat, kde jiz nikdo nebyl ochoten situaci resit.
Jiz na lodi zaznelo, ze nas zpusobene neprijemnosti mrzi. Omluva Windwardovi, kterou pozaduje, je vec otazna a uz vubec ne otazkou osobni statecnosti. Zejmena kdyz ma Windward pocit, ze by me mel ohybat a tak trosku vyhrozovat. Ma moznost me kontaktovat pres SZ, opetovne se osobne setkat a predvest nazornou ukazku.

Za sebe muzu rict, ze jakkoliv bylo na plavbe fajn, myslim si, ze vyuka na lodi byla extremne zanedbana. To, ze tomu tak bylo, jsem zacala chapat az v prubehu kursu a pak zejmena az po ukonceni kursu. Myslim si, ze informaci o lodi a mori mělo zaznit podstatne vic, konkretne o ovladani lodi, moznost „osahat“ si bezne ukony na lodi, dovedet se zakladni teorie, napr. jak funguje kotveni, atp. Nejedna se o zavalovani informacemi, ale o zakladni informace nutne k ovladani lodi. Konkretni věci jsem psala vyse. Když srovnávám svoji dovolenkovou plavbu (ne kurs) před dvemi lety, rovnez v Chorvatsku, tak kamaradske rozhovory se skiperem, me s fungovanim lodi obeznamilo vic, nez na tomto kursu. Bohužel mam pocit, ze jsem Designerovi prispela k dovolene a kurz pro me nesplnil to, co sliboval.

Doufam, ze Lakomce uspokojila moje znalost gramatických pravidel. Pokud nasel chyby a citi, ze je musim znat, necht me s nimi obeznami přes soukromou zprávu.
Nekdo tady psal, ze vyjadrovani se ke kursu nepovazuje za eticke a je na hranici pomluvy. Jiste je to vec nazoru. Chvaleni instruktora hanebne neni, tudiz ani konstruktivni kritika nema byt predmetem shazovani autora takove kritiky. S vedomim, ze jsem mohla proste mlcet, ze se vystavuji kritickym odpovedim a moznym osobnim utokum, volim formu otevreneho vypraveni, nezamlzovani a vyjadreni ke konkretnim situacim. Mrzi me, ze jsem nemohla prizpet k vseobecne chvale na Designerovi kursy, ale moje zkusenost byla proste jina. Snazila jsem se zminit i dobre veci, ktere na plavbe urcite byly take. Doufam, ze ti, které tato situace zajima, nasli odpovedi a muzou si tak dotvořit svuj nazor na vec.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř říj 21, 2009 12:38 am

Ad Ljusha: Tohle je myslim presne ten pripad, ktery tady jiz byl na foru mockrat kritizovany a to ze vlastne v chorvatsku se diky jejich legislative a zpusobu vydavani skipperskych prukazu - delaji rychlokurzy. Frekventant - morem zcela nepolibeny (byl to i muj pripad) jde na tydenni kurs a ceka, ze na konci bude hotovy namornik.
Tak to nemuze fungovat i kdyby byl kapitan zlaty/svaty. Napriklad: bylo-li treba vysvetlovat IALA znaceni, zakonite se nemuselo dostat na neco jineho. Stejne tak chtit byt v patek skipper a v pondeli neznat jake lano je k cemu... to je proste iluzorni. To neni nic proti tobe, Ljusho. Sam jsem tim nedavno prosel take tak. Nicmene my jsme dostali od kapitana prikazem prostudovat a naucit se veskerou teorii pred kurzem.
Neni v lidksych silach naucit pet - sedm lidi (s ruznymi urovnemi znalosti) behem peti dnu vsechno o lodi, mori, predpisech, pocasi, meteorologii... jsou toho kvanta. A tak je treba ke kurzum pristupovat.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř říj 21, 2009 12:47 am

Ljusha, pekne si to napísala. Ak by sqauader napísal čo len tretinu s tvojho príspevku a aspoň spolovice tak kultivovane ako ty, tak by tu nevznikla takáto hektická situácia. Avšak aj napriek tomu by mali ludia trochu pozornejšie čítať a nerobiť unáhlené závery, resp. dávať čudné otázky. Designer sa jasne vyjadril že squadera pozná, nechápem preto ako môžte niekto podozrievať Nenyho že on je Squader a má dve identity??? :gun: Ak večer pijete, tak nepíšte. ;)
Niekedy sa stane že človek urazí toho druhého a ani to vlastne nechcel spraviť. Takéto príhody sa dajú prejsť s noblesou.
Nenyho som nedávno spoznal a budem sa velmi tešiť až spoznám aj Ljushu.
1ucky
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod 1ucky » stř říj 21, 2009 12:50 am

Soulhasím. Podle toho co tady Ljusha popisovala, designer nejspíš výrazně změnil náplň kurzu, protože jsme mluvili o vyskakování fenderů, MOB jsme zkusili jednou na bojce, také jsme ji navzdory instruktáži přejeli a "umlátili" háčkem :roll: ale pak jsme MOB opakovali a to v podvečer metodou neočekávaného skoku designera do vody. Vytáhli jsme ho pokud se dobře pamatuju pod minutu a půl (luna mě opraví pokud se mýlím) prakticky ukázkovým manévrem. Stejně tak plachty jsme si i navzdory bezvětří ukázali, vyzkoušeli. Kotvení bylo opakováno několikrát, každý si to vyzkoušel na kotvě i na kormidle etc...

Takže pravdu máme nakonec možná všichni. Vy jste v kurzu měli nedostatky, které popisujete (někdo věcně, někdo poněkud divočejším způsobem bez patřičných detailů), ale v našem (následujícím - alespoň myslím = 3.10. - 10.10) byly tyto nedostatky vyřešeny, což upřímně obdivuju a jenom tom podtrhuje moje mínění o designerovi, protože nejspíše podle vašich připomínek, které byly dle Ljushy daleko věcnější na konci kurzu než nyní přes forum, a vlastního uvážení kurz výrazně upravil, což vyžaduje dost sebedisciplíny.

Toť "my point of view"

L.
Ljusha
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ljusha » stř říj 21, 2009 1:00 am

Ahoj Jardo. Dekuji za milou odpoved. Ale dovolim si predpokladat, ze prilis predpokladas.
Veskerou teorii ke zkousce jsem zvladla v prubehu tri dnu, z cehoz cisty cas studia byl pouhych nekolik hodin. Nejakou cast jsem znala jeste pred kurzem. Co mi nebylo jasne ze skript jsem mela moznost konzultovat s tremi lidmi, kteri teorii ovladali davno pred vstupem na lod (Designer, Neny, Squader). IALA znaceni jsem pochopila v ramci pulhodiny vyuky, ostatni temata napodobne. Nejvetsi problem byl zapamatovat si slozitejsi kombinace lodnich svetel v noci. Suma sumarum, zkouska na chorvatske papiry je jednoducha a pozadovana mira znalosti neni nijak zavratna. Na lodi byli 3 kandidati na zkousku.

Na kurs jsem nesla s tim, ze na konci budu hotovy namornik a muj nazor co ma na kurzu zaznit jsem popsala v predchozim prizpevku. Lod nemuzu poznat jinym zpusobem nez ze na ni jsem a to ma byt ucel kurzu. Urcite jsem necekala, ze se dovim vse o mori, pocasi atd., myslim, ze v tomto mam velmi realny pohled, dotvoreny rozhovory s absolventy jinych kurzu.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř říj 21, 2009 7:05 am

[quote="Ljusha"]To tatinecek:
Hezky jsi to shrnul, je to vsude stejne. I tady se najdou lidi, co na te lodi nebyli, nic o veci nevi, na nic se neptaji, ale zato jejich nazory jsou pevne a nejpevnejsi, pravdive az nejpravdivejsi.

To all:
Ja jsem na nultem Designerove kursu byla, a pokusim se o podani sveho pohledu formou kultivovanou a slusnou, pokusim se o pohled nestranny quote]

děkuji Ljushe za její pohled na můj nultý kurz

předem chci uvést, že všichni zúčastnění dopředu věděli, že jsou na kurzu, kde budou za "pokusná" zvířátka.
Přímo jsem je na toto upozornil s tím, že za kurz neplatí. Náklady účastníků - 4 lidé byli pouze jejich podíly na pronájmu lodi, jídlo + doprava.

Potřeboval jsem si vyzkoušet, jak kurzy provádět, jaký způsob výuky zvolit. Požádal jsem je předem, aby si své připomínky nenechávali pro sebe, ale naopak mi své dojmy sdělili.
To se v případě Nenyho a Ljushi také stalo.
Jestliže mé další kurzy jsou hodnoceny dobře, je to nepochybně i zásluhou těchto účastníků a vlastně i "spolutvůrců".

Tento způsob jsem zvolil proto, že cítím veliký rozdíl mezi tím jak věci "dělat" a věci "učit". Učení je zcela něco jiného.
Zjistil jsem to a zařídil se podle toho.
Jestli jsem se poučil dobře - to ať posoudí mí další žáci.

Slova o mé "placené dovolené" mi připadají zbytečná, dovolená to jistě nebyla a placená také ne.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř říj 21, 2009 8:01 am

Doposud pro mne byly jednotlivá nařčení a reakce jakýmsi bezzubým plácáním, ale řekl bych, že díky ljusha je konečně na stole něco s čím se dá nějak pracovat. Proč doposud Designer nechtěl rozebírat námitky se mohu jen domnívat, ale ze zkušenosti už vím že připomínky bez věcného obsahu se obhajovat nedají. Řešení nastalé situace vidím v popsání jednotlivých situací z obou pohledů a to bez vyhíbání se odpovědí, či utíkání od tématu. Momentálně nemám dost informací si věc pro sebe vyhodnotit, mohu si pouze schrnout informace od jednotlivých účastníků a podotýkám, že to je můj názor jak věci vnímám.
Squader: Konflitktní až nepřátelský tón, ojedinělý výkřik do tmy bez faktického podložení, ojedinělý a bez dalši reakce, pokud nehodlá dále reagovat(nějakou solidní formou) nepovažuji jeho příspěvek jako věcný.
Neny: Popisováním situace s žertem a formou již zvolil se pro mě připojil ke kritickému názoru squadera, bohužel se to však zamotalo pouze na řešení sitace vtípku, včetně sarkastických a uštěpačných poznámek. Pokud nechceš hodnotit nehodnoť, ale na své subjektivní popsání průběhu vyřčeného nárok máš a pro další diskuzi by to bylo vhodné.
Ljusha: Věcný, stručný ale vystížný popis člověka chtějícího podat relevantní informace pro objasnění situace. Reakce s odstupem, trošku snaha zastat se nenyho v konfliktu s ostatními, ale v tom nevidím problém, ani v délce příspěvku, toto není obyčejné fórum a mě delší o to výstižnější zprávy nejsou proti chuti.
Windward a Designer: oba znám, ne z lodi, ale odtud a měl jsem možnost se s nimi setkat i osobně. Zastání ode mě nepotřebují ale oba jsou pro mě troufám si říci přáteli.
Windwardovi přípomínky bývají věcné a podložené, trošku mě mrzí zamotání se do konfliktu s žertem, včetně silných slov.
U designera bych byl rád kdyby jednotlivé situace popsal svým pohledem.
Píšu to jako dosavdní pohled na věc, člověka který se snaží sledovat diskuzi s nadhledem, jehož názor pro vás nemusí být podstatný, přesto by rád kdyby jste došli k nějakému koncesu. Prosím vás aby jste se vyhnuli jednotlivým osobním útokům, neutíkali od jednotlivých témat a při věcných argumentacích nepoužívali bezduchá gesta.
Byl jsem rád, že se Designerovi kurzy daří a lidé jsou spokojení, člověk se nemůže zavděčit všem, přesto i konstruktivní kritika má své místo a pomáhá dalšímu vývoji.
Všem přeji hezkou středu mara
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » stř říj 21, 2009 8:27 am

To Designer:

Přečetl jsem správně , že jsi předváděl MOB sám na sobě skokem z lodi? Nebo jsem četl špatněa nebo zasse nějaký žert?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř říj 21, 2009 8:39 am

není to žert
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » stř říj 21, 2009 9:25 am

Myslim si, ze se diskuze presla do roviny vecnejsi. Protoze jiste veci se mne dotykaji osobne, pokusim se o vecne shrnuti. Muj nazor je nasledujici.

1. Omluvu od Nenyho na zpusobene potize prijimam. Ma take omluvu mou, za pouzite invektivum. Dovolim si predpokladat, ze soobni stranka veci je timto uzavrena.

Pridam svoje videni faktu. Faktem je, ze pokud kolegum namornikum - mam na mysli nultou Designerovu posadku - se stala takova neprijemnost, pak je mou povinnosti jim pomoct. Pri predstave, jak sedite zkrouseni nekde na nejake pizze a vidite zivot cerne, srdce se mi plnilo soucitem. Proto jsem vyvinul aktivitu, ktera mela vest k tom, abyste mohli domu odjet s prukazy. Ty lahve vina, o kterych se zminune Neny... O tyhle jsem si mimochodem rekl sam, avsak ne pro sebe, jak Neny dobre vi, ale pro mou posadku, ktera - zatim co jste se bavili a chechtali s rizky na vidlicce - ztracela cas hlidanim a ochranovanim vasi lode (Designer odesel na urad). Vase vino vsak jaksi zustalo nedotcene a zkoncilo nakonec jako prezent na Ecosu, od ktereho jsme meli lod.

Pravda, ze jste mne o zadnou pomoc nezadali. Jak jsem rikal, jak vam z osobniho hlediska nic nevytykam. Doslo k vymene omluv. Ja jen - mozna zbytecne - vysvetluji, ze je jeste lidske hledisko. Jsme na mori vsichni spolecne, musime si vzajemne pomahat. To vedlo mne a mou posadku v nasem jednani.

Ano, reagoval jsem mozna prilis osobne, vzal jsem squaderuv prispevek moc blizko k srdci. Pobouril mne vsak krajni cinizmus, se kterym jste svuj zert provedli. Chapu, kdyby jste tak pockali 5 minut a pak dosli se sampanskym, obuchli ho a spolecne s vasim instruktorem se zasmai. Ale vy jste vedeli, ze je to jeho uplne prvni kurz, ze mu na tom musi hodne zalezet, ale bezcitne jste ho vydusili, jako nejakeho kluka. To je neuveritelna bezcitnost, ktera mne absolutne nejde do hlavy. Pochobil bych to u pubertaku, ale od dospelych lidi jsem to fakt necekal.

Prominte mne, ze zde zase otravuji se zbytecnymi vylevy, ale ja jsem asi z jineho testa. To je duvod, pro se s vami nikdy na zadne palube setkat nechci.

2. Ljusa ve svem prispevku vyjadruje napad s osobnim setkami na kterem bych ja - podle jejiho napadu - mel predvest osobne one vyse zminovane skloneni. Pokud je mi znamo, tak jsem se takto ostre vyjadroval o Nenym a o Squadrovi. Takze zde mne smysl receneho vubec unika.

3. Pogratuloval jsem vsem k ziskani prukazu. Je to snad normalni, kdyz jsem na cizi lodi. Co se tam u vas stalo - neni moje vec, tj. jsem to povazoval za uzavrene. Dotkla se mne vsak reakce ucastniku nulteho kurzu, ktera prisla mesic na to.

4. Pokud tomu dobre rozumijm, tak Designer ucastniky nulteho kurzu upozornil na jeho cil. Designer mel za cil zjistit vsechy svoje chyby a vypracovat vyucovaci postupy. Vedeli jste to, vazeni ucastnici nulteho kurzu, a nic jste Designerovi za jeho praci neplatili. Hradili jste pouze lod jidlo a dopravu. Takze vase insinuace na tema nekvalitniho kurzu, kdy jen platite nekomu dovolenou, a instruktor dela chyby, vubec nejsou na miste. To uz nechavam na vsem svedomi. Zustane pro mne vsak navzdy zahadou, ktera moucha vas ustkla tak najednou mesic na to.

Vsem zucastnenym preji hodne uspechu na mori.
windward

PS. Se svou kritikou jednani ucastniku nulteho kurzu vystupuji jen jako osukroma osoba Roman Verba. Moje nazory se nemusi shodovat s nazory tohoto portalu. Pokud moje nazory nekoho pohorsuji, tak je to cele pouze a jen na mou soukromou hlavu. Portal s mymi soukromymi nazory nema nic spolecneho.
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » stř říj 21, 2009 10:47 am

windward píše:Prominte mne, ze zde zase otravuji se zbytecnymi vylevy, ale ja jsem asi z jineho testa. To je duvod, pro se s vami nikdy na zadne palube setkat nechci.

PS. Se svou kritikou jednani ucastniku nulteho kurzu vystupuji jen jako osukroma osoba Roman Verba. Moje nazory se nemusi shodovat s nazory tohoto portalu. Pokud moje nazory nekoho pohorsuji, tak je to cele pouze a jen na mou soukromou hlavu. Portal s mymi soukromymi nazory nema nic spolecneho.

Najprv ma zamrzelo, ze by si nas nezobral na lod, bo ako tu uz povedali mudrejsi a skusenejsi, ze od jedneho kapitana sa zaciatocnik nenauci vsetko, a za tyzden uz vobec nie, chceli sme oslovit aj teba, lebo vieme, ze mas co odovzdavat ostatnym. No teraz som aj rad ze to nebude realne. Emocne nevyrovnaneho cloveka ktory popudlivo reaguje, by som za kapitana nechcel. Mam tak malo skusenosti z morom, ze ist na taku plavbu by bol z mojej strany asi hazard. Neviem si dost dobre predstavit, ze by mi niekto povedal pocas nejakej neprijemnej situacie na lodi, ze on uz nie je kapitan ale len sukromna osoba, a pod to sa aj podpise. Asi by som tu lod odstavil pri zvodidle a isiel domou peso :mad: Mam asi premrstene poziadavky na ludi, ktory zastavaju podla mna dvolezite funkcie kapitana a tiez moderatora. Vo fore je take male tlacitko SZ, ktore mozno na lodi chyba a mozno nie ...
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř říj 21, 2009 10:57 am

Hezky den vsem preji,

s uzasem ctu vsechny prispevky - jsem rad, ze se takova diskuze vyvolala, dekuji..a nyni postupne:

To all: Muj nahly vykrik do tmy byl dan mym prvnim prispevkem..a od te doby jsem bohuzel nemel cas se prihlasit, az opet nyni.

To Luna a podobni: Zcela jiste jsi stravila krasny tyden a ja Ti to preji. Po tomto kurzu, mela bys dostatek vlastni odvahy, nabyte sebeduvery a organizacnich znalosti aby sis sama pujcila, zabezpecila a obhospodarila lod pro jinou svou vlastni posadku? To by totiz melo byt cilem kazdeho takoveho kurzu..nebot teorii ke zkousce se muzes naucit doma.

K tematu kolize:
- naraz do betonu: Kratke kamenne nizke molo pred ustim k Sibeniku u pevnosti - odplouvaci manevr - podceneni stavu hladiny, kde se casto tvori mrtve vlny a tlaci lod na ty kameny - po neuspesnem chaotickem razeni dopredu a dozadu, kdy lod nema sanci se dostat od mola, skoncilo snazeni narazem do betonoveho pilotu.
- odplouvaci manevr ve Zlarinu pri podelnem stani - Designer resil pomalym couvanim az za hranice mola, kde molo konci a zacina volna zatoka. To by vsak napriklad v Sibeniku nebylo mozne vubec. Navrhl jsem klasicky jednoduchy manevr zafixovanim pride lodi uvazem, chodem vpred se spicka pres fendry opre o molo, zad se diky kormidlu k molu dostane od mola..srovnat kormidlo, zpatecka, pustit fix..a odplouvame.
- pristavani ve Zlarinu zadi k molu - nervozni byla uz i obsluha na molu, zadne vlny ani vitr, 4 pokusy pred uspesnym zaparkovanim.

To Windward: Mrzi me Tvuj zbytecne zasveceny vstup, ktery byl podporen pouze zprostredkovanymi informaci o prubehu kurzu navic od cloveka, ktery je Tvym osobnim pritelem. Informace jsou tedy zkreslene a chybi pohled taky nekoho jineho.. Nicmene Tvuj ochranarsky pristup vzhledem k vyse uvedenemu chapu a respektuji.

To all: Nemam ambice nekoho poucovat nebo snizovat kohokoliv znalosti, sam se stale mam co ucit a myslim ze na mori by se tak meli citit stale vsichni. Chtel jsem poukazat na prubeh kurzu, ktery dle meho osobniho nazoru nesplnil sve poslani smerem k posadce. Ucastnil jsem se jako doprovod manzelky, ktere jsem rovnez chtel doprat ziskani novych znalosti a zkusenosti zpecetenych ziskanim licence.

To Designer: Ocenuji Tvou houzevnatost a cilevedomost, ktere pomohly velmi rychle kurz pretvorit v neco, co tu vsichni tak bezmezne ocenuji a vynaseji do nebes. V tomto ohledu jsem rad, ze sis vzal nulty kurz jako tvrde ponauceni a kazdy dalsi kurz bude jenom lepsi.

Doufam, ze se diky jakymkoliv kurzum budu setkavat s namorniky, kteri se nejenom sklaneji pred obrovskou silou more, ale rovnez maji dostatek odvahy a kuraz se na more se svymi znalostmi vydat. Zkusenosti samozrejme prichazeji casem..

Omlouvam se, pokud jsem na nejaky prispevek zapomel reagovat, rad doplnim posleze..

Squader
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř říj 21, 2009 11:31 am

Neny píše:Emocne nevyrovnaneho cloveka ktory popudlivo reaguje, by som za kapitana nechcel.

Neny, je to myslim uzasny stav. Dosahli jsme v osobni rovine poznani, ze nechceme plout spolu. Skvele, ze jsme to vyresili na brehu.

squader píše:To Windward: Mrzi me Tvuj zbytecne zasveceny vstup, ktery byl podporen pouze zprostredkovanymi informaci o prubehu kurzu navic od cloveka, ktery je Tvym osobnim pritelem. Informace jsou tedy zkreslene a chybi pohled taky nekoho jineho.. Nicmene Tvuj ochranarsky pristup vzhledem k vyse uvedenemu chapu a respektuji.

Squadere, pokud je mi znamo, tak jsem se nikde nevyjadroval k prubehu kurzu. Domnivam se, ze kazdy, kdo moje prispevky precetl, pochopil to spravne. Krome tebe. Predpokladam tedy, ze i s tebou dospejeme k logickemu zaveru, ze na stejne palube nemame co spolu delat.

Preji vam obema hodne uspechu na mori.

windward
Ljusha
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ljusha » stř říj 21, 2009 12:08 pm

Myslim, ze jiz bylo vse podstatne receno, ale chci reagovat na konkretni vyroky u Designera a Windwarda.

To Designer:
Tva slova lehce posouvaji financni pohled na vec, dovolim si to uvest v kontextu veci. Pro porovnani, naklady na na osobu na pronajem lode + veskere poplatky (cca 7800 Kc), spotrebovana nafta + poplatky za mariny + drobne spolecne jidlo na lodi (cca 350 Kn=cca 1300 Kc) + samostatne zakoupene potraviny pro spolecna jidla (cca 1000 Kc). Spolu je to priblizne 10 000 Kc/os. Coz je onech „pouhych“ 80% nakladu z ceny kursu.

Ano, vedela jsem, ze se jedna o nulty kurz. Nicmene bylo mi to podano slovy, z jejichz kontextu jsem pochopila, ze se jedna o „generalni zkousku“ pred placenymi kurzy. Do tveho kurzu jsme sli s tim, ze se ucastnime kurzu zkuseneho skipera, ktery si chce vyzkouset, jestli mu ve vyuce klape vsechno jak ma. Nebylo receno, ze se budou teprve „vypracovavat vyucovaci postupy“ (slovy Windwarda). Pokud tomu tak je, tak jsem ja, Neny, Squader i jeho manzelka vse spatne pochopili jiz od zacatku, a to je zvlastni.

Nerika se mi to lehce Designere, a mrzi me, ze rikam neprijemna slova, ale dle meho nazoru, jsi vyuku na nasem kurzu zanedbal, konkretni duvody jsem uvedla vyse. Tve duvody proc jsi nemohl do vyuky zahrnout veci, ktere jsou samozrejmosti (predstaveni lode, uzly, kotveni, atd.), neznam, ani ty jsi je nijak nepriblizil.

Nezamenujme pojmy s dojmy, slova o „placene dovolene“ nikdo nikomu nepodsouval. Ja mluvila o „prispeni na dovolenou“, coz ma byt chapano jako kritika na obsah kursu, kdy se plavba blizila spise dovolenkovemu vyletu nez intenzivnimu skiperskemu kurzu. Omlouvam se, pokud se te to dotklo, nebylo to mysleno nijak jinak.

To Windward:
K diskusi ve vecne rovine jsi bohuzel doted prilis nepomohl. Nema cenu chytat za slovicka, ale tvuj prispevek vyvolava otazky, poukazujici na nesrovnalosti v tvych vyjadrenich. Napr.:

Ad 1. a 3.) V prvnim bode rikas, ze je pro tebe osobni stranka veci uzavrena, o par radku niz se s nama NIKDY na ZADNE palube setkat nechces. Vsichni si mame na mori vzajemne pomahat, ale na foru nas budes ohybat?
Srdce se ti na mori plnilo soucitem a ted po mesici se plnilo cim? Cim se ti bude plnit pristi tyden/mesic/rok az zase nekdo rekne neco co se ti prave znelibilo?

Ad2.) Invektivu jsi urcil Squaderovi a Nenymu, nicmene dany „zert“ jsme provedli vsichni ctyri. Tudiz tvoje ostre vyjadrovani (urazky a vyhrozovani) jsem vztahla i na sebe. Mimochodem, „ostre se vyjadrovat“ vuci nekomu jinemu nez vuci me je v poradku?

Ad 4.)
Jeste jednou rikam, ze jiz na lodi jsme se za zert omluvili a vse vysvetlili. Designerovi jsme v soukromi rekli, ze si jeho zachranneho pocinu vazime, ale ze zpusobene neprijemnosti nemuze hazet na nasi hlavu. Opet se snazis podat nevinny zert jako nejvetsi katastrofu vsech dob. A proc? Kvuli tomu, ze jsi dobrovolne venoval nejaky cas telefonatum, tvoje posadka dobrovolne nejakou dobu hlidala nasi lod, kdyz nas skiper dobrovolne odesel na kapitanat. Zadnou povinnost pomahat jsi nemel, pomoct jsi chtel dobrovolne, nezamenuj vyznamy slov. Dospeli lide si delaji mnohem horsi veci, ktere bych radila do kategorie krajniho cynizmu a bezcitneho duseni a tvuj prispevek mi pripada, ze je plny manipulace a protireceni.

Ucel zertu nebyl ublizovat, to je snad jasne vsem krome Windwarda. Ze Designerovi hodne zalezi na jeho prvnim kursu neslo tak uplne poznat, vetsinu casu byl nad veci, vse zvladal s prehledem, nebyl nikterak nervozni. Jenom se obcas zapomnel venovat vyuce. I kdyz mas jiny nazor, ja se domnivam, ze konstruktivni pripominky a konstruktivni kritika nekvalitniho kurzu je zcela na miste. Jakkoliv jsme cenu kurzu neplatili, z kontextu veci bylo zrejme, ze se melo jednat o plnohodnotny kurs zkuseneho skipera, ktery zacal s podnikanim v danem oboru. Me svedomi je v klidu, zejmena, kdyz jsem venovala nemalo casu na hledani nazoru, ktery zde prezentuji. Mouchy, ktere me ustkli, jsou zde na tomto vlakne, a kteri se nevybiravym zpusobem navazeli do dane situace.

Mily Windwarde, jednou vystupujes jako moderator, podruhe kapitan, pak najednou je z toho soukroma osoba. Kazdy z nas jsme soukroma osoba neustale, z toho se neda vyvlect. V kazdem okamziku volim svoje slova a ciny Ja, a je jedno jakou nalepku na sobe prave mam. (Tolik k chvilce poezie.).

K obsahu Designerovi vyuky na nasem nultem kursu se nevyjadris? To je tema, ktere me zajima, co ma byt konkretni naplni takoveho kursu a nakolik to bylo na nasem nultem kurzu splneno. Ke vsemu ostatnimu ses vyjadrit nezavahal.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř říj 21, 2009 12:14 pm

designer píše:předem chci uvést, že všichni zúčastnění dopředu věděli, že jsou na kurzu, kde budou za "pokusná" zvířátka.
Přímo jsem je na toto upozornil s tím, že za kurz neplatí. Náklady účastníků - 4 lidé byli pouze jejich podíly na pronájmu lodi, jídlo + doprava.

Potřeboval jsem si vyzkoušet, jak kurzy provádět, jaký způsob výuky zvolit. Požádal jsem je předem, aby si své připomínky nenechávali pro sebe, ale naopak mi své dojmy sdělili.
To se v případě Nenyho a Ljushi také stalo.
Jestliže mé další kurzy jsou hodnoceny dobře, je to nepochybně i zásluhou těchto účastníků a vlastně i "spolutvůrců".

Tento způsob jsem zvolil proto, že cítím veliký rozdíl mezi tím jak věci "dělat" a věci "učit". Učení je zcela něco jiného.
Zjistil jsem to a zařídil se podle toho.
Jestli jsem se poučil dobře - to ať posoudí mí další žáci.

Slova o mé "placené dovolené" mi připadají zbytečná, dovolená to jistě nebyla a placená také ne.

Tuto zprávu jsem při své reakci ještě neměl a podstatně mění celý pohled na situaci, v tuto chvíli zcela nechápu o co tady úplně jde?
To neny: tvůj poslední příspěvek je jasným důkazem, jak se dá urážet i slušnými slovy, v podstatě pokračuješ v tónu uraženého děcka, na úrovni nepovedeného vtipu a komenáře, že jsi se windwarda o pomoc neprosil. V jednom jsi měl pravdu na hodnocení kvalit námořních kapitánů ještě nemáš a můžu tě uklidnit, že u windwarda na to ještě hodně dlouho mít nebudeš.
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » stř říj 21, 2009 12:16 pm

Sleduji tuto diskuzi ze zajímavosti a s nadhledem, ale nedá mi to se zeptat : Jaké oprávnění musí mít instruktor, aby mohl připravovat uchazeče na zkoušky „na chorvatské průkazy“. Pedagogické minimum? Schválené osnovy – případně schválenou nějakou metodiku výuky?
Praktické zkušenosti? Živnostenský list na výuku atd.. Ptám asi blbě, asi jsem zatížen byrokracií certifikátů a různých osvědčení a průkazů které je potřeba k různým, někdy stejným činnostem.
Berty
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » stř říj 21, 2009 12:17 pm

Zajímavý příběh a trochu zmatek v mé hlavě. Zpětná vazba ... a zejména ta negativní, je největším darem pro změnu k lepšímu. A my, diváci, se u toho můžeme "bezbolestně" učit.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř říj 21, 2009 12:36 pm

Ljuso,

ja si myslim, ze uz vse potrebne jsme si rekli. Mam na mysli tebe, tve kolegy a sebe. Popsal jsem, co mne vadilo, vy jste si rekli svoje, a podle mne uz jenom budeme se patlat ve stejnych vecech furt dokola. Neni to mym pranim si zacit rozebirat kdo co ted rekl a jak to presne myslel. Myslim si, ze se muzeme shodnout na nasledujicim:

1. Co tam mate vy s Designerem, neni moje vec. K tomu se nevyjadruji. Mluvil jsem pouze o tom, co se dotykalo mne osobne, a to byl vas "nevinny zert".

2. Vyjadril jsem se k vasi ctverici jako k lidem. Poukazoval jsem na vase lidske kvality. Vy jste sem predlozili svou odpoved a sve nazory na mou osobu. Myslim si, ze uz neni co rict.

3. Ja nemam informace o tom, jak probihal kurz. Sice verim Designerovi bezmezne a klidne mu na lodi sveruji svuj zivot (na rozdil od vas, to uz se nezlobte), ale jak spravne poznamenal squader, moje informace jsou jednostranne. Tudiz nedavaji mne pravo se kvalifikovane vyjadrovat. A ja to nedelam.

Zbyva mne jen, abych popral vam vsem hodne uspechu.

Zpět na