Loď je určená k dlouhodobému pobytu na moři a k plavbě kamkoliv kromě arktických a antarktických vod. Designer Mark Smaalders mě ujistil, že některé z jeho lodí už proplavaly kolem mysu Horn, pořád se ještě drží na vodě a posádky jsou naživu. Výsledek by měl vypadat zhruba takto:

Říkám zhruba, protože moje verze má trochu prostornější palubu, hlavně kolem kabiny. Je to úprava, kterou Mark udělal po plavbě na té lodi na obrázku, po níž přidal trochu šířky. Jinak budu stavět stejnou verzi, gaffové oplachtění a dlouhou kabinu.
Základní údaje jsou:
LOA: 29'-6"
LWL: 25'
Šířka: 10'
Ponor: 4'-6"
Výtlak: 5 tun
Pár dalších informací v angličtině zde a další fotografie zde.
Momentálně mám sehnanou stodolu (i s celým stavením, které k ní patří), čekám na metrické plány (měly by být do dvou týdnů) a začínám shánět materiál.
Nepředpokládám, že bych letos zvládl více než obšívku, takže nic jiného jsem zatím neřešil. Metoda stavby je obšívka z latí 16mm x 25 mm kolem dočasné formy, přes to tři vrstvy dýhy cca 3 mm, první dvě vrstvy diagonálně ± 45° a jedna horizontálně, a nakonec tenká vrstva skla. Jako dřevo mi byl Markem doporučen modřín, a to jak na obšívku, tak i na páteř, kýl, výztuhy atd. Dub nedoporučil kvůli tomu, že se hůře lepí, a taky proto, že loď je navržená pro konstrukci z lehčího dřeva. Dodavatelů kvalitního dřeva jsem našel několik, takže toto nebude problém.
Latě jsou stloukané bronzovými hřebíky z námořního bronzu (s příměsí křemíku), a ty bych rád sehnal co nejlevněji, protože hřebíky jinak vyjdou dráž než dřevo. Nejlevněji, co jsem zatím sehnal, jsou zde. Kilo (cca 330 hřebíků) vyjde na 28 liber plus doprava. Na loď je jich třeba asi 10 000, což je 850 liber. Ta cena je pro mě přijatelná, a pokud neseženu levněji, tak je za ní koupím, nicméně pokud ví někdo o levnějším zdroji, tak bych takovou informaci uvítal. Rozměry jsou 12 gauge x 2", t.j. 2.7 mm x 50 mm, námořní bronz a tvar viz obrázek.
To je zatím vše, až říznu do dřeva, tak dám k dobru nějaké fotky.