Kurz meteorogie - příprava a dozvuky

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Kurz meteorogie - příprava a dozvuky

Příspěvekod Anonym » pon led 11, 2010 1:18 pm

:D
Situace s datumem kurzu mě přiměla, abych oprášil stará skripta a také část vědomostí. Když dovolíte, několik základních věcí, které už byly naznačeny v kvízu.

Nákres všeobecné cirkulace v atmosféře, jako základ:
Obrázek

Nerovnoměrné zahřívání zemského povrchu slunečním zářením, způsobuje vznik tlakových rozdílů. Tlakové výše a níže. Za normálního stavu by se vzduchové částice plynule přesouvaly z výší do níží, přímou - nejkratší cestou. Protože na ně ale působí Coriolisova síla, sotva se dají do pohybu, začnou se stáčet. Z tohoto důvodu se na severní polokouli vzduch v tlakové výši točí po směru hodinových ručiček, a v tlakové níži proti směru ručiček. Na jižní polokouli to je obráceně.
Obrázek

V rámci této rotace vznikají tzv. přechodové fronty, jež jsou přechodovou vrstvou mezi teplejšími a studenějšími vzduchovými hmotami.
Studená fronta vznikne tehdy, když studený vzduch "dohoní" teplejší. Vlivem rozdílné měrné hmotnosti, má tendenci vtlačit se pod něj.
Pomalá studená fronta: Rychlá studená fronta:
Obrázek Obrázek

Pokud teplý vzduch postupuje rychleji než studený, teplejší vzduch "nasedne" na studenější a vznikne
Teplá fronta:
Obrázek

Jak si tak ty fronty vesele rotují kolem cyklony, jejich rychlost je rozdílná. Učili jsme se že studená fronta postupuje rychlostí 25-30 knt a bývá asi o 40% rychlejší, než teplá. Bývá dost často zvykem, že se navzájem doženou a vznikají Okluzní fronty. Podle pořadí jak se doženou, jsou
Teplá okluze: a Studená okluze:
Obrázek Obrázek

Stačí to tak do začátku? :D
Samozřejmě, pokud se někde mýlím, jsem připraven. Rozvíjet zde problematiku meteorologie je nanejvýš žádoucí.

EDIT: Použity obrázky ze skript Námořní jachting/Oldřich Straka r.1996
Naposledy upravil(a) Anonym dne pon led 25, 2010 11:49 am, celkem upraveno 2 x.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pon led 11, 2010 2:05 pm

Taky přidávám trochu do mlýna, pár zajímavých odkazů:
(je potřeba mít nainstalovaný PowerPoint)

Co je počasí
ppt · 2,7 MB

Meteory
ppt · 12,2 MB

Tlakové útvary
ppt · 3,8 MB

Jak vznikají oblaka
ppt · 9,5 MB

vše stvořil Jan Píšala
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 14, 2010 9:05 pm

Přidám tedy taky oblíbený vhodný studijní materiál, ale vůbec tomu nerozumím, proto jedu do Hodonína.

Úvod do celé problematiky celkem dobře zpracovaný v diplomové práci (opravdu jednoduchý přehled, minimum):

http://artemis.osu.cz/MMi/meteo1/diplom ... ramec.html

A pak tu máme už nějakou dobu skripta Naučte se číst ze synoptické mapy:

http://jachting.info/modules.php?name=D ... it&lid=219

A obligátní tabulku Beauforta
http://jachting.info/modules.php?name=D ... it&lid=287
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon led 25, 2010 11:53 am

Jak jsem slíbil, vystavuji odkazy z kurzu. Pokud od pana profesora dostanu další, budou následovat. ;)

http://geography.uoregon.edu/envchange/clim_animations
http://manati.orbit.nesdis.noaa.gov/quikscat
http://ows.public.sembach.af.mil
http://www.westwind.ch

www.yachting-life.com
www.metoffice.gov.uk (Jestli to je správně. O koncovce byla debata...)

Zároveň se tu otevírá prostor k diskuzi, dotazům, či polemice o nabytých informacích.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon led 25, 2010 12:14 pm

Děkuji Baharisovi a Teistovi za přípravu a realizaci všeho ... kus dobré práce a úctyhodného nasazení. Liborovi pak za možnost nakoupit zajímavé a poučné.
Richard

A ... bylo dobré přiřadit si k jménům tváře :)
pablito
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

odkazy

Příspěvekod pablito » pon led 25, 2010 12:27 pm

Ahoj,
předoslední Liborův odkaz mě k sobě nepustil. A že prý nejsem pokročilý. Kam bych měl případně pokročit, abych si to mohl stáhnout? Stažení Beaufortovy tabulky mi oproti tomu problémy nečinilo.

p.f.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon led 25, 2010 1:22 pm

ex post diky vsem ... prednaskou pocinaje, gulasem konce :)
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » pon led 25, 2010 10:09 pm

Nejake tie linky pridam aj ja.

Wetterzentrale je pomerne neprehladny a skaredy sajt, ale s velkym mnozstvom informacii. K dispozicii su synopticke mapy, a rozne informacie z uz uvedenych sajtov ale aj z mnohych dalsich. Kliknite napriklad na Top Karten.

Vysvetlenie symbolov stanicneho pavuka (na toto sa pytal myslim, Alfa: Stanicni krouzek

No a na strankach Odboru letecke meteorologie CHMI je pomerne vela zaujimavych informacii (aj ked sa tazko hladaju), napr.: Pocasi v CR a ve stredni Europe - zakres ve forme stanicknych krouzku
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon led 25, 2010 10:31 pm

I já se přidám, díky jsou samozřejmé a proběhly již na místě.
Z C.H.M.I používám hlavně tuto stránku, http://www.chmi.cz/meteo/om/predpoved.html , první čtyři odkazy plus předpovědi pro všeobecné letectví, kde v levém sloupci vybírám převážně předpověď přízemního větru. Je to pro předpovědi v ČR a ze zkušenosti bych řekl, že o víkendu se informace neupravují,pouze se předkládá verze z pátku. S placenou podrobnou předpovědí nemám zkušenosti.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon led 25, 2010 10:43 pm

FordPerfect píše:Vysvetlenie symbolov stanicneho pavuka (na toto sa pytal myslim, Alfa: Stanicni krouzek

To FordPerfect,
velké DÍKY :) to je přesně ono. :clap: Myslím že to pomůže hodně lidem. ;)
alffa
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Neny » úte led 26, 2010 10:29 am

Ahoj všetkým. Ďakujeme za super pripravenú akciu. Bolo to na mňa moc odborné a dosť som podcenil prípravu ale ak by sa také dačo konalo ešte raz, okamžite sa hlásim. Inak čo sa týka tých rôznych modulov a predpovedí, chcel som založiť vlákno, kde by sa v tom spravil poriadok a boli by pokope ale už ho založil Alchamarin a je tu http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=656. Ešte raz dík za super akcošku.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte led 26, 2010 4:37 pm

Při ladění přípravy na příštích čtrnáct dnů, jsem došel na zajímavou věc. Nevím nakolik je obecně známá, snad neurazím když seznámím.
Windguru asi všichni znají. Google Earth asi také. No a tyto dva projekty spolu spolupracují. :D

Když se podíváte na hlavní stranu Windguru, je tam v horní liště (jak se zadává lokalita) odkaz na Google Earth. Po kliku se objeví okno, ve kterém lze stáhnout souborek WG_list.kmz. Když se tento umístní třeba na plochu a klikne se na něj, otevře se Google Earth a na něm všechny stanice Windguru. Na těch se pak dá kliknout na "forecast" a jsme zpátky na serveru Windguru, s předpovědí aktuální oblasti.
Jediná nevýhoda, ve světě asi dost podstatná, větší objem stažených dat. :hmm: . Ale je to hezké!!! :lol:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » stř led 27, 2010 12:00 pm

Ahoj, nechci zakládat nové vlákno, tak to prsknu sem. Souvislost s meteorologií je jasná:
Nevíte někdo o prodejně meteorologických potřeb v Praze? Jedná se mi o kamenný obchod, kde bych mohl "očumovat" než si vyberu.
Koupit chci nějaký slušný ručičkový barometr s teploměrem.
Dík za jakýkoli tip.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » stř led 27, 2010 1:22 pm

lynx píše:Nevíte někdo o prodejně meteorologických potřeb v Praze? Jedná se mi o kamenný obchod, kde bych mohl "očumovat" než si vyberu.

lynxi,
tohle bude asi problém. Nikdy jsem v Praze žádný spešl obchod na barometry (meteo) neviděl.
Pochybuji, že by tomu dnes bylo jinak. Žádná soukromá meteo-stanice pokud vím nevznikla. :hmm:
Neměli by komu prodávat. :D
Jak Tě už tak trochu znám, zajímáš se asi o nějaký co možná přesný nezávislý přístroj.
Tedy asi mechanický.
V Československu byl výhradní výrobcem MEOPTA. Vyráběli dobré přístroje.
Bohužel výroba se v rámci RVHP přesunula do Bulharska. Občas se ale dá ještě sehnat.
Tuším že takový barometr zrovna někdo prodává. Stačí zagoglit. Je to hned na první straně.
Pak už to bude jen otázka kalibrace. ;)
alffa
P.S.
Jo tady máš odkaz na firmu Fischer. Mají tam ke stažení katalog v pdf. Určitě si vybereš.
Teploměr bych řešil extra. Ty v soupravě barometr, vlhkoměr, teploměr, nestojí za nic. ;)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 417

Příspěvekod lynx » stř led 27, 2010 1:47 pm

Dík za odkaz a informace Alffo.
Jj, v katalogu jsou přesně věci, které hledám. Jen u nich nejsou ceny. :-(
Já jsem myslel prodejnu, kde, mimo jiné, prodávají barometry, teplo- a vlhkoměry, meteorologické stanice, třeba i hodinky atd.
Chci se nejdřív podívat v reálu a vyhnout se zasílání. Třeba digitálních meteostanic se prodávají spousty, Jako "doprovodný program" by mohli mít analogové barometry. (Ty, které tak krásně vypadají na dřevěné stěně kajuty. :-) Ale také ty, které přesně měří tlak – na přesnosti teploty tolik netrvám.)
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » stř led 27, 2010 2:11 pm

lynx píše:Chci se nejdřív podívat v reálu a vyhnout se zasílání. Třeba digitálních meteostanic se prodávají spousty, Jako "doprovodný program" by mohli mít analogové barometry. (Ty, které tak krásně vypadají na dřevěné stěně kajuty. :-)

Digi-meteo-stanici mám doma. Nijak mě nenadchla. Taky nevím který Venca tam posílá rádiem ty údaje a jak by to fungovalo mimo dosah. Nepíšou, jestli je to pozemní systém, nebo satelit.
Taky to žere energii. Ta většinou dojde, když to je nejméně třeba. :D
I ten nejhorší analog je spolehlivější. I kdyby nebyl přesně kalibrován, vývojovou tendenci to zaznamená spolehlivě. ;)
No a design, to je to poslední. To se dá vždycky načinčat. :D
alffa
P.S.
Ty drahé, jakoby staré přístroje, mají v každé marine-prodejně.
Nejdražší jsou v Radotíně. :lol: Jinak se ničím neliší od ostatních.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 27, 2010 2:40 pm

Když si Lynxi naťukáš do vyhledávače "barometr kamenný obchod", vyjede ti třeba TOTO. To by v tom byl čert, aby jsi v tom Práglu něco nenašel.

Já Alffe také používám meteostanice, spousty let. Většinu jsem jich bral od Conrada a celkem spokojenost. Člověk si musí ujasnit co chce, co potřebuje a pak si vybere. Mám dvě venkovní čidla (z obou stran baráku), vidím tendenci teplot, max/min teplotu od vynulování (aktuálně -13,4°C tuto noc), vidím spolehlivě tendenci tlaku ve sloupcovém grafu (teď letí dolů jako blázen), po zadání nadmořské výšky celkem sedí i absolutní tlak s nejbližší ofic. meteostanicí v Brně. Přesný čas řízený rádiem. Víc nepotřebuji.
Rádiem tam žádný Venca nic neposílá. Jen čas. Na výpočet předpovědi (obláček - sluníčko) to používá nějaký algoritmus, podobně jako profíci. Jenomže adekvátní té ceně, že?

Teda potřeboval bych. Kompletní stanici se srážkoměrem a windmetrem, napojený na PC. Chtěl bych to mít v budoucnosti pověšené non-stop na stránkách. Kamarád to má a moc se líbí. Jenomže to je desítka a na paneláku by to zkreslovalo, pokud bych s tím nebyl na střeše...
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Laguna » stř led 27, 2010 6:59 pm

Pěkně prosím, smutně koukám, může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi pojmy "polojasno" a "oblačno"? Kdy je vlastně na obloze víc mraků?
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » stř led 27, 2010 7:11 pm

V synoptické meteorologii se oblačnost vyjadřuje v osminách, v klimatologii v desetinách pokrytí oblohy oblaky.

Pro jednotlivé stupně pokrytí oblohy se používají tato označení:

jasno (0/8 - obloha bez oblaků)
skorojasno (1/8 až 2/8 pokrytí oblohy oblačností)
polojasno ( 3/8 až 4/8 )
oblačno ( 5/8 až 6/8 )
skorozataženo ( 7/8 )
zataženo ( 8/8 )

zakladni informace a vysvetleni najdes treba tady :
http://www.meteocentrum.cz/encyklopedie/
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř led 27, 2010 10:06 pm

Našel jsem náhodou něco o počasí.... :lol:

http://www.stream.cz/video/45/422593-ja ... _id=100786
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 27, 2010 10:21 pm

Já už to viděl před pár dny.
Nejlepší jsou na tom ty titulky..... :D
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř led 27, 2010 10:40 pm

To jsou ale nekorektní titulky :lol:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 27, 2010 10:44 pm

Jak nekoretní :x Naprosto se shodují s mým privátním meteopozorováním, které vedu již přes 40 let ;)

Zpět na