Děti na lodi

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

maximilian
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod maximilian » úte dub 20, 2010 10:52 pm

Platí norma EN 395, ale žiaľ ju nemám. Myslím si však, že pre 10kg 15-mesačnú slečnu, o ktorej veste sa tu diskutuje, je vesta dávajúca vztlak 100 N zbytočne veľa. Asi by ju z nej ani nebolo vidno. Prirodzene, predpokladám, že ju rodičia nezoberu na rafting po Zambezi alebo sa nebudú plaviť okolo Hornovho mysu.
samoliter
účet uživatele zrušen
Reputace: 0

Výtlak vesty.

Příspěvekod samoliter » čtv dub 22, 2010 11:40 am

Mám jachtařskou vestu, Lifejacket. Od f. Plastimo. Typ je TYPHOON 100 Newtons.
Takže výtlak 100 Newtonů, je podle štítku pro 70 - 90 kg člověka. Mám kolem 80 kilo a velikostí i výtlakem stačí. Vyzkoušeno při převrácení člunu na velké vodě ve vlnách na Doubravě a pod jezem na Sázavě. samoliter.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » čtv dub 22, 2010 12:03 pm

vyzkoušeno pod jezem schválně nebo to samo ? :lol:
samoliter
účet uživatele zrušen

Vesta.

Příspěvekod samoliter » čtv dub 22, 2010 5:53 pm

Ahoj Vilmo. Na Doubravě se mi tehdy podařilo sjet kaskádu v Mladoticích v pořádku, ale když jsem to dal okamžitě podruhé, tak jsem se cvaknul a plaval asi 200 m, než jsem se dostal ke břehu. Parížov tehdy pouštěl asi 18 vteřinových kubíků. A na Sázavě mne pod jezem nabral raft, plný ožralých vodáků, takže při vysoké vodě a přes vlny metr, metr a půl jsem taky plaval. V jedný ruce pádlo a pak ještě později druhou chytal jsem člun.
Vesta se osvědčila. Sice při pádlování v ní vypadám jako těhotný tuleň, ale plní účel. samoliter.
pON
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pON » čtv dub 22, 2010 10:40 pm

maximilian: do debaty jestli staci 50 nebo 100 jsem se poustet nechtela, jenom to vyznelo (ta vase predchozi diskuze) jako by 15kg decku 100ka uz nestacila, proto reaguju.

Ale musim protestovat, ve 100ce JE VIDET :D
http://img202.imageshack.us/content_rou ... pitano.jpg
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Děti na lodi

Příspěvekod vasaditkavasa » ned kvě 23, 2010 1:43 pm

Máme malou kajutovku 5,5 metrů a jezdíme převážně zatím na Slezské Hartě. Náš Syn malý Váša ještq eměl ani jeden rok a už se s námi pravidelně na každé plavbě plavil a úplně bez problému. Těď má rok a půl a zabaví se hodně u kormidla nebo u elektromotoru, nebo také kouká na sonar. Prcek se na lodi nebojí a nejsou problémy ani při nocování. Samozřejmostí je při plavbě více zastávek a procházek po pevné souši. Nejdůležitější je ať mají děti na lodi záchranné vesty, protože jsou to broučci neposedové :? :lol: Ahoj
Kopsik
nováček na fóru
nováček na fóru

Děti na lodi - program

Příspěvekod Kopsik » stř čer 02, 2010 8:36 pm

Ahoj,
po dlouhé době od registrace jsem se osmělil přispět, protože jde konečně do tuhého. Jakožto skoro čerstvý VMPčkař plachetník bez vlastní lodě řeším, jak udržet 2ks 3 leté kluky na palubě, abychom si se ženou užili dostatek plachtění a vyhli se scénářům hysterickým a jiným. Trochu jsem doufal, že v tomto tématu najdu přehled zábavy, kterou lze dětem podstrčit, aby je to taky bavilo. Leč nenašel. A protože se chystám vyrazit v nejbližší době znovu na Orlík a půjčit si loď, předkládám seznam zábavy, co by se dalo dětem nabídnout. Budu rád, když někdo něco přidá, protože můj seznam je zatím velice ubohý. Můžem to rozdělit případně i podle věku... Já to řeším momentálně pro věk 3 roky.
1) můžou koukat do mapy a porovnávat mapu s okolím (u 3 letých asi ne moc)
2) koukat dalekohledem
3) přivázat PETku nebo cokoliv jiného plovoucího na provázek (v mým případě 2) a můžou si pouštět PETku a pak ji zase přitahovat na palubu
4) můžu je nalákat na poklady (geocaching) - to už tady někdo zmiňoval
5) daj se vyprávět vodní a lodní pohádky - musím nějaké odgooglit
6) oblíbené hračky do podpalubí - takové nejsou (vrtačku, sekačku, mixér, vysavač a šroubováky neberu)
Zkrátka jsem v koncích. A jestli své drahé polovičce neprokážu, že to jde i s dětmi, tak amen.
Jak tedy bavíte svá dítka?
Ahoj!
dagee
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod dagee » stř čer 02, 2010 10:27 pm

Ahoj,
myslím, že tohle je taky dobré téma .... a moc nevím jak na to ....
Na moře jsem jel poprvé v době, kdy starší dceři bylo asi půl roku (možná taky za odměnu, že máme tak hezké miminko) a od té doby toho, že mě pustila žena dost lituje, protože absolutně netušila, jak je to návyková záležitost .(možná ani já ne) ... nesměle jsem doufal, že tak od šesti let by malá mohla jezdit se mnou ...
Bohužel na návrhy námořního výletu dnes reaguje: "...to ani náhodou..." (8 let) ... ale jinak je hrozně fajn ...
Ještě mám jednu šanci: Mladší je 5 a od malička ví, že majáky svítí proto, aby námořníci v noci trefili do postýlky, je schopná na dovolené neomylně ve dne ukázat, kde v noci maják bliká, že ti velcí ptáci co létají nad mořem jsou albatrosi a že mají rozpětí křídel 3,5 metru, že ty kytičky, co vidí v moři jsou sasanky a nejsou to kytičky, ale živočichové ....
Když to takhle zasvěceně šišlá tříleté dítě ... snad mám ještě šanci ...
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » čtv čer 03, 2010 9:07 am

Pro 3leté kluky bych si především půjčila loď se sítí kolem. Není nad hysterii, zda už kluci do vody spadli nebo to nastane až za chvíli. Při větším větru bych dokonce uvažovala i o harnesech.
Tak malí kluci mohou být zlatí a nechat se zblbnout činnostmi rodičů, ale také to mohou být nezvladatelní raubíři. Zvážila bych tedy, zda nepotěšit babičku svými dětmi a nevyjet si pro radost sami.
Kopsik
nováček na fóru
nováček na fóru

Děti na lodi - program

Příspěvekod Kopsik » čtv čer 03, 2010 12:31 pm

Ahoj,
o tom, že takhle malé děti na palubu bez záchranné vesty (ať už samonafukovací nebo ne) a bez harnesů nebo popruhů z dětských potřeb by se na palubě neměli objevit asi není pochyb. Nicméně půjčit loď se sítěma je docela problém - osobně jsem ještě takovou neobjevil. Máte-li někdo typ - sem s ním. Chci prostě jen vyzkoušet jestli to s dětma půjde či jestli budem odkázáni na babičky a dědečky, jak Luciferko říkáš. Je klidně možné, že po 10 minutách pobytu na lodi zjistíme, že to prostě nejde. Nicméně se snažím předejít zklamání a pro mrňata mít v záloze připravenu nejednu aktivitu, aby se něco malinko uplout dalo. Taky nechci aby loď rozebrali do posledního šroubku a kablíku - což by asi půjčovné trochu prodražilo. Slunci a větru zdar (třeba do rozežene ten už měsíc trvající déšť).
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: Děti na lodi - program

Příspěvekod deko » čtv čer 03, 2010 12:48 pm

minuly rok som videl, ze na lodi Ecos yachting v sibeniku boli na relingu upevnene tie siete. myslim ze tuto polozku maju aj v cenniku.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv čer 03, 2010 1:22 pm

sítě jsou standard, jen si o ně musíš při objednávce lodě říct. U některých společností jsou bez poplatku, někde se musí připlatit.Děti plavba baví (pokud není příliš dlouhá), takže s rozebráním lodě bych si nedělal starosti.
pro luciferku-
a co vzít babičku s sebou? :D
minulý rok jsme to úspěšně vyzkoušeli...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » čtv čer 03, 2010 1:51 pm

Designer: Takže výsledná posádka je rodiče, babička (tchyně) + dva tříletý raubíři? Nudit se rozhodně nikdo nebude :D
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv čer 03, 2010 2:12 pm

ano, počítáš výborně :)
z babičky a dětí můžeš vytvořit výsadek na pláž a máš pár hodin k dobru...třeba
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv čer 03, 2010 2:36 pm

Ano, 3generační plavba je fajn ... když si spolu všichni rozumí ;) (naše posádka 7+9+9+11+34+34+34+37+59+62)
Děti najdou starou opálenou "slepou" mapu. Podle obrysů ostrovů se zorientují a na závěr najdou poklad. Dá se to natáhnout přes několik dní ... výsadky a hledání indicií ... mraky možností. A ten poklad na závěr je již jen třešnička.
Zdaleka nejhorší bylo zakopat ten poklad na kamenitým ostrově :roll:
Loď jsme měli se sítí na relingu - od Ecosu ze Šibeniku - bez příplatku myslím ;)
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » čtv čer 03, 2010 2:44 pm

Ano, vzít babičku je také možnost, třeba i něco uvaří... :)
Ale stejně jako u dětí může být babička anděl ale také demoliční jednotka (především dobrých vztahů) :gun:
A síť bych doporučovala i na babičku.
Jinak jsem pochopila, že dotaz se týkal několikadenního pobytu na půjčené lodi na Orlíku. Tam, co já vím, sítě opravdu nemají. Asi bych to řešila návštěvou řemeslných potřeb (např. v Praze v Dlouhé staré známé Řempo), kde celkem lacině koupíš metráž sítě různých šířek, také karabinky apod. Pak si můžeš upravit kteroukoliv loď si půjčíš.
Co se týče zábavy dětí, vím, že děti dělají nejraději to co rodiče (do určitého věku, pak je to naopak :hmm: ). Určitě budou chtít držet kormidlo, tahat za lana apod. Připrav se na to a vyber lano, kterým nic nezkazí, kormidlo také můžou držet, když to budeš třeba jistit pínou atd.
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv čer 03, 2010 3:18 pm

Tak od 10.6. jsme taky na Orliku :) Sestava 5+5+8+35+33+36+ ( Deda 57). Sítě nemaje, loď půjčená Laguna 730. Byly jsme před měsícem taky na Orlíku na podobné lodi, dvojčata poprvé na lodi, přežili jsme. Na palubě stále ve vestách, zábava se musela řadně nachystat. U kormidla a s dalekohledem vydrží poměrně dost, ale jakmile se začnou nudit, musí následovat rychlá akce... nebo je po lodi :D. Ve finale to nepřežil jen malý kulový kompas... asi budu muset nacvičit MOB. To hledání pokladu můžem přiště zkusit ;) zní to parádně. :good:
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » čtv čer 03, 2010 3:22 pm

Jo a v případě "špatného počáska" mám v plánu zámek Orlík a u zámku výstavu ryb.. jen musím davat bacha aby tam neoškubaly ty pávy. :?
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » čtv čer 03, 2010 10:43 pm

O síť na reling jsem se zajímal letos, mé první důstojnici se to v dubnu na plachetkách líbilo, ale nakonec jsme to zavrhli, naši plavčíci mají 6 a 10 let. Adriatic v Sukošanu to nabízel letos za 50 eur, ale nikdy jsem nezkoušel, třeba to udělají na požádání za pár piv.

Děti obecně - na lodi se mi vystřídalo asi deset různých dětí (včetně mých dvou), většinou kdo je hormon na souši, je stejný i na lodi a analogicky u opačných typů. Ale tříleté jsem sebou nikdy neměl. Ale několik koupacích zastávek a krátké plavby jsou asi tím správným postupem, psal to výše tuším Designer. A pak - každého baví něco jiného. Malý Macek si byl schopen kreslit v salónu hodinu i na metrových vlnách :whist:

A k bezpečnosti - pokud to není zrcadlo, tak naše malá bezpodmínečně vestu při vstupu do kokpitu a starší plavčík pokud leze z kokpitu dál. Bez výjimek. Vozíme vlastní dobré vesty, ze kterých nevypadnou (teda doufám).
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte čer 22, 2010 2:07 pm

Byla tady zminka o tom ze pri plavbe s detmi je vhodne dat na reling sit.

Nemate nekdo tip kde takovou sit koupit? Prodavaji nekde site vhodne pro tento ucel napr. v metrazi ?
Nebo je nutny si ji nechat uplest na zakazku ?

diky
dodo
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte čer 22, 2010 2:32 pm

Zkus to třeba na mailspeedmarine TADY
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » úte čer 22, 2010 2:34 pm

O pár příspěvků výše doporučuji Řempo v Praze 1, Dlouhá ulice. Tam mají velký výběr metráže sítí a k tomu i šekly, karabinky apod. Kde jinde v republice nevím, ale toto je obchod typu řemeslné potřeby a železářství, věřím, že to bude i jinde.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » úte čer 22, 2010 2:36 pm

Lucifer: A co takhle něco dělat v pracovní době misto browsezdání? :P
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte čer 22, 2010 2:44 pm

Já mám tuto:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1707

Obrázek
Pravda, děti už odrostli a je tam hlavně kvůli psovi....
Naposledy upravil(a) Libor dne úte čer 22, 2010 3:15 pm, celkem upraveno 1 x.
Ave
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ave » úte čer 22, 2010 2:51 pm

Nedávno jsem byla u Imramovskýho a měl ji tam:
http://www.imramovsky-marine.cz/cs/kata ... -standard/

Zpět na