Odolnosť farby voči benzínu

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Odolnosť farby voči benzínu

Příspěvekod Denis » stř črc 21, 2010 6:48 pm

Zbrúsil som z prednej paluby a ochozov priehladný lodný lak a natrel som to PU farbou aby bol povrch odolnejší. Dnes som na to nechtiac šprcol benzín a z hrôzou som zistil že to polyuretánku rozleptalo. V čom je chyba, alebo máte niekto podobnú skúsenosť?
romanva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod romanva » stř črc 21, 2010 9:54 pm

Mám úplně stejnou zkušenost. Prostor pod podlahou člunu jsem natřel taky polyurethanem a naneštěstí mi praskl svár na nádrži a asi 5l benzínu mi vyteklo . Kapalina která byla na dně lodi byla bílá jako mlíko jak to rozpustilo barvu. Když jsem to vybíral a čistil, tak bílou barvu jsem měl na rukách ještě dlouho potom. Teď to musím udělat celé znova a nádrž nechat opravit. Naštěstí to teče jen když je úplně plná, takže sezonu asi dojezdím. zamatlal jsem to tmelem na nádrže a holt nebudu tankovat doplna. Určitě jsou barvy které to vydrží, ale ta co mám já, očividně ne.
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod ondra » stř črc 21, 2010 10:14 pm

Ta barva se jmenuje polyuretanový email U 2065 Pragopur, Barvy laky Hostivař. Na palubě lodi mi stála celou zimu kaluž benzinu a na jaře jsem to jenom spláchnul vodou a vše O.K.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » čtv črc 22, 2010 8:21 pm

Dnes som skúsil ako sa chová k benzínu PU farba čo som robil minulý rok a ta je v pohode. Pritom je to tá istá farba s tej istej plechovky. Asi som dal málo, alebo vela tužidla. Nejaký zrádnik v tom bude.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » čtv črc 22, 2010 9:39 pm

Mám podobnou zkušenost stříkl jsem starý lodní motor zbytkem autolaku (střííbrnou metal) a i když jsem jí zalakoval bezbarvým akrylátem ( úplně stejně jako na autě) kolem hrdla nádrže kde došlo cca 2x k přelití benzínu to chytlo žlutý nádech. Přitom na autě jsem to přelil 1000x a zde není nic vidět. Jediné co mě napadlo, že v tom lodním motoru byl benzín s olejem 1:50, ale to se mi nezdá. Motor jsem stříkal na jaře, tak že vytvrzené to muselo být dost.

Zpět na