Danajský Dar aneb moje první láska

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

dyra
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Danajský Dar aneb moje první láska

Příspěvekod dyra » sob črc 31, 2010 7:48 pm

Ahoj všem. :good:
Dlouho jsem jezdil kolem jednoho dvorku, kde stála mala plachetnička a až jednou jsem se odvážil zeptat zdali není na prodej.
To jsem ještě nevěděl v jakém je stavu. Na můj dotaz o ceně mi bylo řečeno, že ji dostanu zadarmo pokud ji chci. Původní majitel prodělal těžkou nemoc a už 8 let tam stála a on neměl sil na její udržování. Takže teď řeším jak s ní naložit a hlavně kde ji opravit. Prozatím stojí na pozemku souseda, ale ten by rád, aby brzy odjela někam jinam.

Takže řeším problém s hledáním místa, kde bych si ji mohl opravovat. Jsem z Prahy 8 a rád bych si ji dával dohromady někde co nejblíže.

Dále Vás žádám o radu jak začít s rekonstrukcí a co a jak opravit.
Jsem úplný laik takže uvítám každou dobrou radu.

Foto zde : http://dyra.rajce.idnes.cz/Danajsky_Dar ... vni_laska/

Děkuji David.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned srp 01, 2010 5:58 pm

Ahoj dyro.
Jen pár slov. Sice jsi zdánlivě uvědoměle a moudře nazval tento dar danajským, ale já si myslím, že ani zdaleka nedoceňuješ význam svého prohlášení.

Trochu jsem si prohlédl tvoje fotky té lodičky.
Budu velmi stručný.
bortové latě, obšívka a zřejmě i laminát /je li tam nějaký/jsou v háji.
Dle tohto stavu je nanejvýš pravděpodobné, že je v háji i ploutvová skříň a kýl.
okna o kormidlo nepoužitelné.
dobrý je jen pření vazák a příďové kování.
Kulatiny a plachty nevidím - nedělám si iluzi.

Až to někde zaparkuješ, půl roku až rok budeš postupně s krvácejícím srdcem ořezávat a ořezávat. Nevím co ti zbyde, nejspíše jen napůl schnilá žebra.
Pokuď to nevzdáš bueš to další dva až tři roky dávat do kupy a v podstatě to postavíš celé nové.
cena nového materiálu bude v tomto případě 50 - 70 000,-Kč / bez kulatin a plachty/
Pokud to nevzdáš vypluješ tak za 3-4 roky.
cenu své práce si dosaď sám - cca 3-4 měsíce /dle tvé zručnosti a technickiého zázemí/ 8 hodin každý den. To josu ty 3 roky sobota a neděle přes léto a taky každý rok část dovelené.

Loď obdobné velkosti ve stavu schopné okažité plavby koupíš dnes od 30 do 70 000,-Kč.
Netrápíš se 4 roky ale hned pluješ a můžeš postupně vylepšovat.

Je li tvůj cíl STAVBA a nikoliv PLAVBA, potom zppomneň co zde píšu, vyber si projekt obdobné jednoduché lodi a začni na zelené louce.

Dodám, že nejsem v těchot otázkách amatér. Mám možnosti ke stavbě či opravě lodi takové, o jakých se zde na fóru nikomu nezdá ani v největší horečce. Snad právě proto píši těchto pár řádek, aby jsi si opravdu uvědomil, co je v tomo případě tvůj danajský dar.

Vše dobré, hodně štěstí, trpělivosti a odhodlání, při plnění tvého snu.
Pepa
dyra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dyra » ned srp 01, 2010 6:29 pm

Ahoj Pepo.
Děkuji za postřehy a rady.
Kouknu se jí ještě na zoubek jak na tom je a pokud to bude tak jak píšeš
tak asi tento dar proženu komínem a poohlédnu se někde po něčem jiném.
David
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » ned srp 01, 2010 6:32 pm

jak pise Pepa, zadarmo je to drahy, jestli Te bavi se v necem donekonecna rejpat, tak Te to urcite uspokoji,
ale jestli chces i plout, tak bych se ji co nejrychleji zbavil, kdyz pominu material, tak jen hodnota prace,
kterou do toho budes muset vlozit, zdaleka prekroci cenu lode, kterou koupis ve slusnem stavu kdekoli
po Evrope.Myslim to dobre, uz s tim take nejakou zkusenost mam.
dyra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dyra » ned srp 01, 2010 6:34 pm

No asi to udělám i když práce na ní se nebojím, ale asi bude jednodušší se kouknout po něčem jiném.
Mimoto mi po ní zůstane aspoň ten vlek.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » ned srp 01, 2010 6:45 pm

Davide, Pepa byl krutý a současně laskavý - dobrá rada nad zlato!
Jedno je jisté, ať už budeš stavět novou, či koupíš starší - už jsi se chytl!!! A jsi náš ... :good:
dyra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dyra » ned srp 01, 2010 6:52 pm

Richarde já sem Váš už dávno :good:
Toto byla moje první možnost mít vlastní kocábku, protože na jinou nemám. Takže u mě bude asi jedno jestli tuhle par let svépomocí opravovat a nebo na podobnou několik let šetřit. Každopádně se jí podívám na zoubek a když uvidím že to nebude mít cenu tak od toho upustím. Samo sebou sem hodím další fota jak ji budu průběžně odstrojovat. Chtěl bych s ní kompletně sundat lak a podívat se jak na tom je. Asi až to bude pro mě rozhodující se jí vzdát.

Teď už jen musím najít nějaké dočasné místo kde na ni dělat, protože tam kde je teď už zůstat nemůže.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » ned srp 01, 2010 7:00 pm

Opravoval jsem podobnou ... ne až v tak špatném stavu. Mám fotky, jen je zde dosud neumím vložit ... dnes je krásná. Zvaž a rozhodni se sám, Přesto Pepa velmi dobře ví o čem píše, ale k některým věcem si musíme dojít sami. Hodně štěstí Davide.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » ned srp 01, 2010 10:11 pm

Byl jsem loni v podobné situaci - viděl jsem "loď za odvoz" a protože jsem se předtím na jaře svezl na orlíku na plachetnici, tak jsem měl chuť do toho jít. Bylo v tom pár zádrhelů. Odvoz = transport 10t cca 9.5m dlouhé lodě na starém vleku neznámo kam s tím, že použitelný byl trup a plány. Dopadlo to hledáním srovnatelné "hotové", pokračovalo hledáním menší a levnější, pak malé kruhové a skončilo "sportovním" katamaránem :)
Pokud použiju Richardova slova - jsem Váš :D
samoliter
účet uživatele zrušen

Možnost.

Příspěvekod samoliter » pon srp 02, 2010 9:23 am

Ahoj dyro. Pokud loď je neopravitelná, nebo jen za cenu velmi rozsáhlé, pracné a nákladné rekonstrukce, tak nemusíš jí hned prohnat komínem. Můžeš trochu vytmelit, srovnat trup a použít ho jako formu, kopyto, na laminátovou loď. Pak zase upravíš nástavbu, taky máš z ní formu a pak spojíš skořepiny trupu i nástavby. O laminaci je někde ve fóru už psáno, hledej. Dovnitř si uděláš lůžka, vybavení, podle svého.
Až pak starou loď prohnat komínem. samoliter.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

danajsky

Příspěvekod kanic » pon srp 02, 2010 2:22 pm

Při vší úctě ten tvar trupu (ta loď) není hodna klonování. Pokud jsi v časové tísni, vyřež z ní kování, zapni za auto a vyvez ji na poslední cestu.
Vlek zaparkuješ snadno, budeš mít čas přemýšlet co dál.
Peníze nemáme skoro nikdo. Postavit nebo koupit za ca 50 tis. o dost lepší než tato je reálné pro každého. Když chce. kanic
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » pon srp 02, 2010 10:43 pm

Já bych ji dal dohromady.Jde jen o to udělat si čas a sehnat prostory. :D Obojího mám dostatek.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon srp 02, 2010 11:51 pm

fishmaster píše:Já bych ... ... Obojího mám dostatek.

No vidíš. Tak to dejte s dyra dohromady spolu. :?
Nakonec z Prahy 8, není do Libčic, zase tak daleko. ;)
alffa
slahoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slahoun » pon srp 09, 2010 7:27 pm

Než bych ji prohnal tím komínem, zkusil bych jí ještě naposledy namočit. Co když se stane zázrak a ona se zatáhne jak necky....
dyra
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod dyra » úte srp 10, 2010 9:59 pm

No nic proti ,ale zázrak netřeba ona holka neteče..... :-)
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » stř srp 11, 2010 6:44 am

Bílou barvou zatři číslo na přídi,
kdyby něco, tak to váží do tuny.
Pětikoňák přišroubuj dozadu
a dej to rychle na vodu.
Dovnitř láhev rumu
a piva basu,
proti strachu
a pro dobrou náladu.
Přeju klidnou plavbu.
P.S.: Jak to začněš opravovat bude z toho nekonečný příběh.
asketa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod asketa » stř srp 11, 2010 12:14 pm

Podilel jsem se na zachrane podobne ziskane okruhovky WINDY (vytrzene pruchodky vantu, rozlepene laminatove casti trupu atd.), vypadalo to ze to pujde ale po sezone se ukazalo ze kvuli neidentifikovatelnym netesnostem je lod pro zavodeni nepouzitelna, tady ta je na tom lip.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » stř srp 11, 2010 12:16 pm

Podívej se na tohle........
http://mazury.info.pl/sprzedam/drobne/ogloszenia.php

jacht żaglowy 1984 rok

sprzedam jacht żaglowy stephenson o długości 5,80m, szerokość 2,10m w ładnym stanie, żagle idealne, maszt aluminiowy, dokumenty do rejestracji ,sprowadzony .
cena: 6900zł
Kontakt: michal, gniezno, tel. 698080819, e-mail: michal.wojtczak@vp.pl.
2010-08-04
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř srp 11, 2010 11:38 pm

Ak nie je zhnitá kostra, teda rebrá, kýl, tak je to opravitelné. Kus laty, kus obšívky, oderková lišta, to sa dá vymeniť. Farbu je treba oškrabať , obrúsiť, natrieť to celé redším epoxidom, pretmeliť polyesterovým tmelom, nafarbiť a máš to. Ak je chytená kostra, tak by som sa na to vykašlal.
hula-m
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod hula-m » čtv srp 12, 2010 8:49 am

Pokud Dyru čeká sundavání nátěru a laminátu z lodi případně obroušení trochy dřeva, pak mohu doporučit zakoupit kovový konický kotouč do rozbrusky s natavenými kousky tvrdokovu. Tuhle věc jsme koupili v prodejně Bosch v Holešovicích v ulici U Pergamenky. Stálo to okolo 500 Kč. Když jsem to kupoval, tak mi to přišlo drahé, Dnes zastávám názor, že kdyby to stálo 5000 Kč tak je to zadarmo. Sundali jsme tím kompletně laminát z lodi 6,2 m, Když čouhá nerezovej vrut tak se zajiskří a tím to zkončí. Pokud se trochu kotouč zanese vezme se drátěný kartáč a za minutu je kotouč jako nový. Pokud má rozbruska regulaci otáček nebo má člověk v ruce cit, tak se tím dá ubrat i dřevo. Bere to hodně, ale nemá sklon s to do materiálu zběsile zakousnout, protože to nemá řeznou hranu. Po kompletní rekonstrukci lodě je kotouč jako nový. Dělá se to ve 3 hrubostech. My máme ty dvě hrubší.
Pak ještě polomasku, brejle a lakýrnický overal, aby člověka nežralo sklo a vzhůru na palbu. :good:

Zpět na