Materiály na matraci
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Materiály na matraci
Hledal jsem a nenašel, jestli jsem nějaké vlákno přehlídl tak se omlouvám.
Nevíme z čeho máme zrobit matrace do kajutky. Představujeme si něco o tlouštce 3-5cm, nenasákavé, atd. Máte s tím někdo zkušenost, případně ještě čím to obšít.
Díky teista
Nevíme z čeho máme zrobit matrace do kajutky. Představujeme si něco o tlouštce 3-5cm, nenasákavé, atd. Máte s tím někdo zkušenost, případně ještě čím to obšít.
Díky teista
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Meteriál
3-5 cm je zoufale málo ... ale doporučuje se kombinovat dva materiály - spodní tužší, horní měkkčí. Při této síle materiálu by možná stál za zvážení vyplétaný spodní rám - popruhy ap. S nenesákavostí je problém - napadá mne mirelon, lze jej dokonce získat s rozdílnou hustotou a tedy i měkkostí. Přijmi to jako názor, úvahu, nikoliv ověřené řešení. A ... vrstvy by měly být k sobě slepeny. Doporučená síla je 6 až 10 cm a pro spaní by pěnový marteriál měl mít specifickou hmotnost do 40kg/m3, pro sezení kolem 50kg/m3 (toto je převzatu z Boat interior construction od Michaela Naujoka).
Naposledy upravil(a) Richard dne čtv kvě 29, 2008 2:46 pm, celkem upraveno 1 x.
- bernau1
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
MATERIÁLY NA MATRACI
Ahoj,proč nenasákavý?Tobě do lodi prší?
Tady je můj typ,molitany mají různou tvrdost,jsou tam vypsané ty,které se hodí na spaní.Potahy mám z potahové látky určené na sedací soupravy.
http://kutil-florenc.cz/group/molitany Známí na Avaru mají slabší,takové tvrdé a těžké,nevím,co je to za materiál.Chtějí to vyměnit,nevyhovuje jim to.

http://kutil-florenc.cz/group/molitany Známí na Avaru mají slabší,takové tvrdé a těžké,nevím,co je to za materiál.Chtějí to vyměnit,nevyhovuje jim to.
Loni jsem si dával dělat nové madrace do mojí lodičky. 10 cm molitan a obšitý kvalitní potahovou látkou. perfektní spaní a žádný problém. Mám ještě takovou vychytávku. Koupil jsem jednu madraci navíc, nechal rozříznout podél a rovněž zašít do potahové látky + očko na každém rohu k uvázání. Mám tedy dvě madrace 50 x200. Ty sebou tahám na moře. Přes den slouží ke slunění nebo sezení v kokpitu a v noci na nich na palubě spím. Je to opradu neskutečný konfort. Do podpalubí by mě nikdo nedostal. Minulý týden mi zmokly asi třikrát. Za 2-3 hodinky na sluníčku jsou krásně suché. Vůbec žádný problém.
Na jedné půjčené lodi, nikoliv charterové, jsem narazil na něco, jako snahu o voděodolné provedení kajutových madrací. Nějaká tvrdá cca 3 cm žíně zašitá do koženky. Lepilo se to, potilo, tvrdé, takže spát se na tom nedalo.
Rozhodně nedoporučuji.
Dovolená je také o tom, dobře se vyspat.
Pepa
Na jedné půjčené lodi, nikoliv charterové, jsem narazil na něco, jako snahu o voděodolné provedení kajutových madrací. Nějaká tvrdá cca 3 cm žíně zašitá do koženky. Lepilo se to, potilo, tvrdé, takže spát se na tom nedalo.
Rozhodně nedoporučuji.
Dovolená je také o tom, dobře se vyspat.

Pepa
Ahoj! to na tom Avaru by mohl být kapok to je materiál kterej by měl po namočení vypudit rychle vodu a uschnout,mam z toho sedaky v kokpitu,nechavam je pres noc venku rosa nevadí,ale déšt jsem ještě nezkoušel,na spaní mi to příde tvrdý a je to taky trochu drazšší.Na sezení je to ale pohodlný.Moolitany proti vode jsem videl obalený pod čalouněním takovou černou látkou,prej se to všívá do oblečení proti dešti,ale jak to funguje nevim.Ja chci vyzkoušet proti pocení matrací ze spoda takovou folii dava se to k barakum proti vlhkosti daval to v pristavu jeden němec že prej to vyčetl někde na jacht netu v D.Při ležení to prej neni citit a když to neni zatížený tak to leží jenom na těch špičkách a zespoda to luftuje,nevim jestli s tim někdo mate zkušenost tak ji hodte do placu.Čau.
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Matrace.
Po 3 měsíční zkušenosti každodenního spánku na této kombinaci: pevná podložka + molitan 4 cm síla jsem si toto pořídil i do lodě. Naprosto mě to vyhovuje síla 10 cm - no , zbytečně drahé a až nepohodlně měkké. Samozřejmě ráno, když se probudíme, tak díky nezaizolovanosti vypadá loď uvnitř jak osprchovaná, matrace někde, kde to skapne ze stropu trošku vlhké, v průběhu dopoledne dokonale proschnou. Horší to je, když celý den prší
to pak z lodě prcháme a děláme autovýlety po okolí, ale v případě děště je asi vlhko problémem i na větších lodích. Ale kdyby dělal Klimatex i molitanové matrace
jdu do toho !!!

- teista
- aktívní jachtař
Zdravím všechny, myslel jsem, že existuje něco špeci na lodě, třeba něco jako silná karimatka nebo tak nějak. Doslechl jsem se něco o miralonu, teď proklepnu ten kapok.
Hlavně ale vidím, že si začínám dělat jednoduché složitým. Takže když je molitan OK, lupneme ho tam a je to. Všem děkuju, zase jsem trochu prohlédl
Přeju dobrý víkend teista
Hlavně ale vidím, že si začínám dělat jednoduché složitým. Takže když je molitan OK, lupneme ho tam a je to. Všem děkuju, zase jsem trochu prohlédl

Přeju dobrý víkend teista
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
- Kontaktovat uživatele:
hanes píše:Paropropustná folie která se používá na stavbách nemá žádné špičky na kterých by to drželo v luftu, ale proti opocování zespoda by to fungovat mohlo, propouští to vlhkost jenom jedním směrem. Záležet bude asi na množství vlhkosti
Bomba (nebo spíš ten Němec) myslel spíš nopovou nepropustnou folii. Fungovat by to mohlo

- velkejtom
- návštěvník fóra
osobně bych volil molitan, na lodích co sem měl tu čest navštívit to byl dycky molitan a nikdo si nestěžoval, a tloušťka závisí na tobě co ti je pohodlnější esli měký nebo tvrdý
skoro osm roků jsem spal na molitanovejch matracích když sem kočoval po pronájmech mam je doteď jsou tlustý 10 cm a jsou někde mezi ani tvrdý ani měký je fakt že po těch letech jsou už spíš měkčí ale neni to nic strašnýho a tenkrát cca rok 1998 mě 140cmx200cm vyšla jedna na necelejch 800kč
přeju klidný spaní
vT
skoro osm roků jsem spal na molitanovejch matracích když sem kočoval po pronájmech mam je doteď jsou tlustý 10 cm a jsou někde mezi ani tvrdý ani měký je fakt že po těch letech jsou už spíš měkčí ale neni to nic strašnýho a tenkrát cca rok 1998 mě 140cmx200cm vyšla jedna na necelejch 800kč
přeju klidný spaní

- bobes
- aktívní jachtař
- Reputace: 6
Molitany v kajutě máme cca 6 cm a není to žádný zázrak. Kdybych dával nové pod 8cm bych nechodil. Potahová látka drží, kromě dvou kusů, které předchozí majitel brával do kokpitu.
Proto jsme do kokpitu udělali nové molitany 5cm, které uklízíme a tam to celkem vyhovuje. Potahová látka venku dost hoří. Po třech sezónách ( a to nám nikdy nezmokly) je v rozkladu. Slunko je prostě sviňa. Chce to lehátkovinu jako je např. na kempingová křesílka. Ta vydrží více.
Proto jsme do kokpitu udělali nové molitany 5cm, které uklízíme a tam to celkem vyhovuje. Potahová látka venku dost hoří. Po třech sezónách ( a to nám nikdy nezmokly) je v rozkladu. Slunko je prostě sviňa. Chce to lehátkovinu jako je např. na kempingová křesílka. Ta vydrží více.
Karimatka
Osobne by som odporúčal zlapiť niekoľko karimatiek. Zároveň tým získame núdzový záchranný prostriedok. Karimatka je prakticky nenasiakavá napriek tomu, že je porézna. Miro
- radar
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Už se to tu probíralo.
Ale rád bych se zeptal. Mám v plánu ušít sedáky do kokpitu a hledám nějaký druh nenasákavého a nebo málo nasákavého "polistirenu" nebo pěny ,popř. matrace. Máte někdo s vlastnoruční výrobou?
Do salonu jsem si potahy ušil, to není problém, ale ten samý materiál použít nemůžu, protože je nasakavý.
Radar
Ale rád bych se zeptal. Mám v plánu ušít sedáky do kokpitu a hledám nějaký druh nenasákavého a nebo málo nasákavého "polistirenu" nebo pěny ,popř. matrace. Máte někdo s vlastnoruční výrobou?
Do salonu jsem si potahy ušil, to není problém, ale ten samý materiál použít nemůžu, protože je nasakavý.
Radar
- selinak
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nechci vám do toho kecat....ale pokud Vám někdy zmokla karimatka, tak musíte přiznat, že je dost nasákavá (a tímpádem asi i mirelon a podobný věci...)
Pokud bys chtěl klasickou "matraci na dovolenou" a nechceš moc šetřit, tak bych se nebál zavolat do Gumotexu ...nedávno jsem si tam nechával dělat matraci na míru a byli dost vstřícní
Pokud bys chtěl klasickou "matraci na dovolenou" a nechceš moc šetřit, tak bych se nebál zavolat do Gumotexu ...nedávno jsem si tam nechával dělat matraci na míru a byli dost vstřícní

- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Materiálů na karimatky existuje nesčíselně druhů, nejlacinější se vyrábějí z čehosi, co nezaručuje každou bublinku samostatně a plně uzavřenou - tudíž to funguje jako houba (nicméně používám to, protože při té ceně, životnosti, četnosti mých výjezdů do přírody a podmínkách, které už si dneska pro bivakování vybírám, to bohatě stačí
)
O něco vyšší level, i když se nepoužívá zrovna na karimatky, ale třeba do tašek na kamery, má jednu nebo obě strany zatavené do hladka, takže voda nemá kudy se dostat k té houbě uvnitř. Téhož efektu se nepochybně dá dosáhnout, když nejlacinější karimatku polepím nějakým vixlajvantem.
u nej- nej - karomatech ručí výrobce za to, že žádná bublinka uvnitř není propojena s nějakou druhou, takže celek je absolutně nenasákavý, ale to jsme cenově krapítek jinde, tak od 1200,- za karimámu.

O něco vyšší level, i když se nepoužívá zrovna na karimatky, ale třeba do tašek na kamery, má jednu nebo obě strany zatavené do hladka, takže voda nemá kudy se dostat k té houbě uvnitř. Téhož efektu se nepochybně dá dosáhnout, když nejlacinější karimatku polepím nějakým vixlajvantem.
u nej- nej - karomatech ručí výrobce za to, že žádná bublinka uvnitř není propojena s nějakou druhou, takže celek je absolutně nenasákavý, ale to jsme cenově krapítek jinde, tak od 1200,- za karimámu.
- bozakafka
- aktívní jachtař
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Mozna uz to tady nekde je, ale jsem linej jak ves to vsechno cist. Super material je ten z ceho se vyrabeji plovaci vesty, Myalim si ze je to nejaky polyuretan. Staci se zeptat napr. V HG sportu. Podobny material se pouziva k ochrane prevazeneho zbozi(ten pouzivaji chudi jachtari). Nesaje to a plave to
Jinak super vec do kokpitu jso samonafukovaci karimatky, tedy jestli nemate na palube jako my kocoura
Udelali jsme s propocet co by nas matrace staly a nakonec nafukovacky vysli nejlevneji. Nevim jak v cechach ale tady je prace draha. Prodejny typu Hudy sport nabizeji spoustu elegantnich reseni jak si udelat pohodli na lodi. V soucasne dobe je nase lod v GO a resime stejny problem s matracemi do interieru. Hlavni nasi podninkou je pohodlny a nesajici material, pres to nejede vlak. Proste slana voda je v lodi previt a pokud nekde kapnete pocasi na nic tak se da jen tezko zabranit posadce aby si nedrepla v salonu na matraci se slanou prdeli, Vim ze se da argumentovat ti ze se muze posadka pri vstupu do podpalubi prevleknout a povesit mokre hadry na WC, Jenze vono to pokazde nejde. Pokazdy se najde nejakej ten matej co ho premuze lenora a placne sebou tak jak je na matraci v salonu 

Toto asi nebude to co je chtíno slyšíno....
Nesnáším různé podprdelníky a sedáky v kokpitu, když to vidím, dělají se mě pupínky. V kokpitu má být teak a hotovo. Otlačený zadek je poznávacím znakem jachtaře.
Těžko se neustále dokola posádce vysvětluje, že si je tedy mohou večer osadit, ale během plavby musí být dole. Zavazí to, při nepředvídaných startech "k něčemu" to ujíždí pod nohama, packuje se o to, bere to vítr, drží se v tom voda. Kdo si to vynese, málokdy si to také uklidí. Nasákavé - pokud pěnové, dříve nebo později, je vážení úplně všechno.
Dejte si tam prosím co chcete, ale teak je teak

Nesnáším různé podprdelníky a sedáky v kokpitu, když to vidím, dělají se mě pupínky. V kokpitu má být teak a hotovo. Otlačený zadek je poznávacím znakem jachtaře.
Těžko se neustále dokola posádce vysvětluje, že si je tedy mohou večer osadit, ale během plavby musí být dole. Zavazí to, při nepředvídaných startech "k něčemu" to ujíždí pod nohama, packuje se o to, bere to vítr, drží se v tom voda. Kdo si to vynese, málokdy si to také uklidí. Nasákavé - pokud pěnové, dříve nebo později, je vážení úplně všechno.
Dejte si tam prosím co chcete, ale teak je teak