GRIB predpoved - spolehlivost.presnost - vase nazory

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

GRIB predpoved - spolehlivost.presnost - vase nazory

Příspěvekod TashonkaWitko » pon zář 27, 2010 1:15 pm

jen takova uvaha ... pred par lety jsem objevil automaticke "GRIB" predpovedi ... moc se mi to libi ... jakekoliv misto, zadarmno, minimalni objem stahovanych dat. Pote, co jsem diky tomuto foru objevil program ZyGrib se mi to libilo jeste vic ... nicmene jsem behem sve kratke praxe narazil na nekolik "drobnych" nesrovnalosti (zduraznuji - VIM ze se jedna o automaticke vystupy z matematickeho modelu, ktere nejsou nikterak garantovany, ani upravovany ale i tak ...)

1) posilal jsem letos v lete (cca 3 tydny predpovedi kamaradovi na preplavbe Sicilie - Elba. Co vim, tak udaje o smeru povetsinou "sedely", ale skutecna sila vetru byla vyrazne vyssi nez jsem ja vycetl z predpovedi - me vychazel vitr max 30 uzlu, jim vychazel MNOHEM vyssi (nebyl jsem tam - soudim jen podle hlaseni z reality)

2) pred par dny se u Kapverd zformoovala tropicka boure, pomalu se menici v hurikan. Zprava o tom byla i na idnes. Jeste ten den jsem si stahl predpoved pro danou oblast + okoli .... GRIB jasne ukazoval tlakovou nizi, zavrenou na malem prostoru - tedy to vse sedelo, ale predpovedi o sile vetru hlasily vitr o sile max 30 - 35 kts .... zatimco zpravy z realu (idnes) hovorily o vetru 120-150 km/hod. Odpoctu-li "bulvarni" koeficient - dostanu namsto 150 km/hod treba 100 km/hod, coz je ale _ZASADNE_ vic nez Gribovych 35 kts .....

Smyslem meho prispevku je dotaz - pouziva nekdo Gribove predpovedi v praxi a jak mu vychazi predpovezena max. sila vetru a realita ?
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon zář 27, 2010 1:54 pm

GRIB používám často, tedy vlastně výhradně. Spolehlivost je v rozumné míře, na 100% to nebude nikdy, důležité je, že trefí směr, aby člověk věděk, kam se na noc schovat.
Pro mluví jednoduchost a malý objem přenášených dat a podle mých zkušeností i spolehlivost předpovědí.
To, že tam není hurikán je jasné. Jak píšeš, je to výstup z matematického modelu, který má nějaké vstupy a to jsou data z pozemních meteostanic. Na oceánu žádné stanice nemáš, tedy i kvalitu předpovědi nemůžeš žádnou očekávat. Na to by jsi měl chytat snímky z NOAA satelitů (přijimače u nás dělá Mirek Gola OK2UGS) pořizovaný v UV spektru. Cose týká tropických bouří, nejlepší je National Hurricane Center
Zdraví
Myšák
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » pon zář 27, 2010 1:56 pm

Ahoj,
data, ktera ZyGrib (a uGrib a .....) pouziva pochazeji z globalniho modelu, ktery pocita americka NOAA, coz znamena, ze ve vnitrnich morich, kde maji velky vyznam lokalni vlivy, coz to Stredozemni rozhodne je, nemusi byt a nejsou vzdycky uplne optimalni - krasne je to videt, kdyz porovnas vystup Jadranskeho Aladinu (http://prognoza.hr/nauticari.php?id=nauticari) s daty, ktera dava NOAA. Matematicky je model v podstate stejny, ale ten lokalni vi, ze Velebit je pohori a ostrovy existuji a maji take nejakou vysku. Na otevrenem mori vychazi model NOAA vyrazne lip, napriklad pri preplavbe z Italie do Spanelska se s Mistralem mezi Sardinii a Mallorcou trefil casove i intenzitou na 6 dni dopredu zcela presne.

Co se sily vetru tyce, je to, ze v modelu je "dvakrat min" nez ve skutecnosti pomerne pochopitelne (nebo je alespon pro me uveritelne vysvetleni, ktere k tomu patri) - model pocita stredni silu vetru v 10m hladine, coz znamena, ze poryv muze byt klidne +50% a vitr ve 20m na vrcholu stezne dalsich +50% (muze, nikoli musi!)

Ja osobne pouzivam GRIB jako primarni zdroj pocasi uz nekolik let a zatim me nezabil. Je treba dodat, ze predevsim v nestabilnim pocasi je dobre ho kontrolovat dvakrat denne, protoze vysledky modelu se muzou mezi jednotlivymi behy dost zasadne lisit.

Z praxe muzu rict nasledujici:
Drake Passage - globalni NOAA model fungoval velmi presne
Skagerak - lokalni grib data od Noru jsou o dost presnejsi
Jadran - globalni obrazek dostanes, ale lokalni Aladin je MNOHEM lepsi (GRIB za penize, obrazky zadarmo)
offshore ve stredozemi - globalni NOAA model fungoval velmi presne

Pavel

Zpět na