Ahoj z deště.
Před dvěma dny jsem psal příspěvek, ale nějako neodeslal, škoda, bylo by to zajímavé sledovat od začátku....
Tak tedy před dvěma dny se vytvořila tropical wave, ale hodně jižně, ještě pod úrovní Francouzské Guiany. Pravděpodobnost vzniku cyklony byla deset procent, což je dost málo. Smál jsem se, že kdyby se z toho udělala tyropická cyklona, mohl by být na Trinidadu docela šrumec. Předevčírem večer byla pravděpodobnost vzniku tropické cyklony již 20%, postup útvaru 10-20 uzlů směr sverozápad.
Včera v poledne to začalo být zajímavé, pravděpodobnost vzniku tripické cyklony 60%.
Dělám u charterovky, takž ebylo potřeba zabezpečit lodě na kotvě a obvolat lodě na charteru.
Odpoledne kolem třetí hodiny už restaurací MangoBay prosvištěla zpráva, že útvar dosáhl parametrů tropical storm a dostal jméno Tomáš. (ti co mají lodě vyvázané v mangrovech hned začali pít na Tomáše, ostatní začali zabezpečovat lodě, dost lodí se přesunulo tady v La Marin do hurricane hole.
Původně to vypadalo, že projde mezi Grenadou a Sv. Vincentem, teď to vypadá, že to vzal mezi Sv. Vincentem a Sv. Lucií, zatím to není jisté.
Ale vodan prostě padá, jak když to lejou kbelíkama a do toho vítr standard 40-50 uzlů, porivy tady, kde jsme relativně skovaný, tak šedesát a občas trošku víc. Dopoledne jsme byli ještě zkontrolovat lodě na kotvě (druhou kotvu ne na druhý řetěz, ale tak šest metrů za první, dva řetězy nepomůžou, jen se zapletou a kotvy se stejně vyškubou, takhle drží jako židovská víra...) a můžu říct, bez potápěčských brejlí proti tomu koukat nelze, i takhle jsem měl hubu dobitou jak po výprasku. Na jachting v takových srajdách mi kdysi poradil Igor Piňos chemickej štít - takovej ten plexik vohnutej, jak si to skřípnete na hlavě.
No koukejte na web National Hurricane Centre, jak se to vyvíjí...
Zdraví
Myšák
hurikán Tomáš
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Ma byvala lod Domino (Beneteau Oceanis 430) me kamaradky Jitky byla pred hurikanem na Grenadinach - Tyrrel Bay na Carriacou. Nepovazoval jsem to za bezpecne a tak jsem ji poslal jeste v 0200 v noci asi 9 hodin pred prichodem Tomase zase zpet na Grenadu na jih, kde prezila bez u uhony. Tedy uplne bez uhony ne, protoze ji tam stipl komar a dostala dengue horecku. Thomas proti prognoze zesilil a a sel trochu severneji. Jeste vecer kolem 2000 predpovidali, ze Tomas pujde pres Grenadiny. Ale jinak je Tomas hodne atypicky hurikan, ktery vznikl hodne zapadne na Atlantiku a rychle zesilil. Nasaval az hodne na severu, takze to odnesly 3 bananovniky na zahrade.
- TashonkaWitko
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
Re: hurikán Tomáš
mysacek píše:ještě zkontrolovat lodě na kotvě (druhou kotvu ne na druhý řetěz, ale tak šest metrů za první, dva řetězy nepomůžou, jen se zapletou a kotvy se stejně vyškubou, takhle drží jako židovská víra...) Myšák
Myšáku, tohle mě zaujalo ... o "tandem anchoring" jsem už něco zaslechl ... a samé dobré - nikdy ale v reálu neviděl. Dokonce jsem k tomuhle tématu našel i docela obsáhlý článek - viz http://www.petersmith.net.nz/boat-ancho ... horing.php Na netu jsou samozřejmě další .. Informací spousta a asi vyčerpávajících, ale jde mi z toho hlava trochu kolem
.... tak bych rád, pokud najdeš trochu času, poprosil o nějakou osobní radu z praxe - tedy trošku zjednodušeně - nějaké tipy a triky jak takovouhle sestavu dostat co nejjednoduššeji do vody a hlavně, jak ji případě akutní potřeby dostat co nejrychleji z vody - mám z toho takový dojem, že s tou druhou (tandemovou) bude/může být trochu problém.
- mysacek
- s/y Kirké
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
no, ja mněl rozepsané pokačování, ale v neděli nám dvakrát vypli proud, podruhé už na delší doba a tak jsme šli spát. Rozepsané jsem uložil do souboru, že to odešlu druhý den, ale to jsem zapomněl a nainstaloval konečně nový Ubuntu. Bohužel hjsem zapomněl na ten file... Třeba se k tomu popisu ještě dostanu, ale už to nebude autentický....
2 TashonkaWitko: Díky za pěkný link, určitě bude užitečný pro všechny uživatele fóra, možná by stálo za to vytvořit extra vlákno pro kotvení v horších podmínkách. Úpřimně řečeno, tím, že se Tomas oproti předpovědi hrnul víc na sever, tak jsme dělali opatření tesně před příchodem, tedy v sobotu dopoledne.Odpoledne v pátek jsem s šéfem diskutoval přípravu na hurikán. Protože je to docela pohodář, tak z toho vyšlo, že se nás to moc netýká (na sever od centra sice fouká víc, ale hlavně se vítr neotočí, jenom trošku po přechodu stočí k jihu) Takže výsledek byl lanama omotat lazybagy, aby se neotevřely a zkontrolovat lodě na kotvě, jestli mají dost místa kolem. Když jsme věděli v sobotu ráno, kudy se Tomas chystá projít pásem návětrných ostrovů, nebylo příliš času na korektní překotvení, takže druhou kotvu jsme dali za tu hlavní, snažil jsem se cca 6 metrů. Celkem máme na lodích 50 metrů řetězu 10 nebo 12 mm podle typu a velikosti, 8 mm nemáme tuším na žádné ǐ nejmenší Duf 365 mají 10mm) potíž je, dostat to do vody a dostat to z vody. Důležité je, to tam opravdu ze začátku sypat pomalu, aby se první kotva měla čas seknout, trošku natáhnout řetěz, aby druha tíhou visela dolů z řetězu a šla rovnou do dna a nepoložila se na řetěz, to je jediný zádrhel. Potom to opravdu drží neskutečně. Už jsem jednu loď z kotvy vezl na ponton a bylo na odporu vrátku jasně znát, jak byla zaryta druhá i první kotva - obě naprosto dokonale. Ani při postupné změně směru bych neměl obavy, ony by se přeryly. Jedině kdyby člověk byl v oku, tak by při změně smeru mohl nastat velký problém, že by se druhá kotva zamotala do řetězu a potom bohužel nedržela, ale to by člověk asi měl čas na to to přkotvit.
Jinak by to chtělo dát lano od první kotvy a uchytit na řetěz za druhou kotvou, aby se v případě potřeby rychle opustit kotviště dala vytáhnout rychle a bezpečně na palubu i první kotva a nehrozilo, že s ní zaháknu něčí řetěz nebo mooring.
2 Martin63: banánovníky prd vydržej, nám to taky položilo dva, bohužel k sousedovi.
Myšák
2 TashonkaWitko: Díky za pěkný link, určitě bude užitečný pro všechny uživatele fóra, možná by stálo za to vytvořit extra vlákno pro kotvení v horších podmínkách. Úpřimně řečeno, tím, že se Tomas oproti předpovědi hrnul víc na sever, tak jsme dělali opatření tesně před příchodem, tedy v sobotu dopoledne.Odpoledne v pátek jsem s šéfem diskutoval přípravu na hurikán. Protože je to docela pohodář, tak z toho vyšlo, že se nás to moc netýká (na sever od centra sice fouká víc, ale hlavně se vítr neotočí, jenom trošku po přechodu stočí k jihu) Takže výsledek byl lanama omotat lazybagy, aby se neotevřely a zkontrolovat lodě na kotvě, jestli mají dost místa kolem. Když jsme věděli v sobotu ráno, kudy se Tomas chystá projít pásem návětrných ostrovů, nebylo příliš času na korektní překotvení, takže druhou kotvu jsme dali za tu hlavní, snažil jsem se cca 6 metrů. Celkem máme na lodích 50 metrů řetězu 10 nebo 12 mm podle typu a velikosti, 8 mm nemáme tuším na žádné ǐ nejmenší Duf 365 mají 10mm) potíž je, dostat to do vody a dostat to z vody. Důležité je, to tam opravdu ze začátku sypat pomalu, aby se první kotva měla čas seknout, trošku natáhnout řetěz, aby druha tíhou visela dolů z řetězu a šla rovnou do dna a nepoložila se na řetěz, to je jediný zádrhel. Potom to opravdu drží neskutečně. Už jsem jednu loď z kotvy vezl na ponton a bylo na odporu vrátku jasně znát, jak byla zaryta druhá i první kotva - obě naprosto dokonale. Ani při postupné změně směru bych neměl obavy, ony by se přeryly. Jedině kdyby člověk byl v oku, tak by při změně smeru mohl nastat velký problém, že by se druhá kotva zamotala do řetězu a potom bohužel nedržela, ale to by člověk asi měl čas na to to přkotvit.
Jinak by to chtělo dát lano od první kotvy a uchytit na řetěz za druhou kotvou, aby se v případě potřeby rychle opustit kotviště dala vytáhnout rychle a bezpečně na palubu i první kotva a nehrozilo, že s ní zaháknu něčí řetěz nebo mooring.
2 Martin63: banánovníky prd vydržej, nám to taky položilo dva, bohužel k sousedovi.
Myšák