Termín pro další kurz - Astronavigace
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
- Neny
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Ahoj Sajri. Ljuška ochorela a ja sa o ňu starám. Takže sa musíme ospravedlniť. Práve zasadla rodinná rada a zhodnotili sme, že to, aj napriek čiastočnému zlepšeniu zdravotného stavu, nebudeme riskovať. Takže až sa na nás nenahneváš, radi by sme sa prihlásili na dáky ďalší termín. Prajeme príjemnú zábavu.
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
ahoj,
tak akce proběhla skvěle a měla vysokou odbornou i společenskou úroveň
.
Sajri, díky za nebeskou trpělivost a že nejsi lakomý se podělit o své znalosti (škoda, že nejsou infekční) a lakomcovým díky za pobyt v sanatóriu a zdravím i ostatní studující masožravé opíkače. Ostatním vřele doporučuju.
tak akce proběhla skvěle a měla vysokou odbornou i společenskou úroveň

Sajri, díky za nebeskou trpělivost a že nejsi lakomý se podělit o své znalosti (škoda, že nejsou infekční) a lakomcovým díky za pobyt v sanatóriu a zdravím i ostatní studující masožravé opíkače. Ostatním vřele doporučuju.
I já se připojuji k pochvalám celé akce, sajri opravdu není lakomý se podělit a lakomec jménem samozřejmě taky pouze mystifikuje. Shodli jsme se, že první jednodenní kurz pouze uvádí do problematiky a je nutný druhý k alespoň částečnému pochopení principů. Víkendový kurz také dává možnost souvislejších podrobnějších debat, Sajri navíc disponuje znalostmi astronomickými a tak se je možno v přestávkách dozvědět spoustu dalších faktů z této související oblasti vědění. Samozřejmě chvála patří také ostatním zúčastněným, nebáli se ptát při nejasnostech, až jsem se kupodivu nedostal příliš ke slovu
. Děkuji všem za podařenou víkendovou akci a sajrimu za velmi hodnotnou výuku. Hezký den všem, mára

- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Já děkuju všem účastníkům za skvělý víkend, a Lakomcovi za poskytnuté zázemí.
Gratuluji Vilmě za nejlepší výsledek z vlastních měření metodou interceptu (3 NM od skutečné polohy; výsledky ostatních se pohybovaly v rozmezí 5 - 9 NM, což je ale taky pro začátečníky, navíc na rozvlněné hladině bazénku, úspěch)
.
Zde najdete fotky z akce: http://sajri.astronomy.cz/gallery/astro1009/thumb.html
Gratuluji Vilmě za nejlepší výsledek z vlastních měření metodou interceptu (3 NM od skutečné polohy; výsledky ostatních se pohybovaly v rozmezí 5 - 9 NM, což je ale taky pro začátečníky, navíc na rozvlněné hladině bazénku, úspěch)

Zde najdete fotky z akce: http://sajri.astronomy.cz/gallery/astro1009/thumb.html
- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Jak už jsem psal výše, na stránce
http://www.marine4u.cz/index.php?main_page...ts_id=1831
najdete vypsané termíny (jednodenních) kurzů do konce tohoto roku.
V listopadu se kurz může konat i některou sobotu nebo neděli, zatím termín není vypsán a záleží na vašich preferencích, proto pokud o to má někdo zájem, pište sem.
V úvahu připadají
6.,7. 11.
20., 21. 11.
27.,28. 11.
http://www.marine4u.cz/index.php?main_page...ts_id=1831
najdete vypsané termíny (jednodenních) kurzů do konce tohoto roku.
V listopadu se kurz může konat i některou sobotu nebo neděli, zatím termín není vypsán a záleží na vašich preferencích, proto pokud o to má někdo zájem, pište sem.
V úvahu připadají
6.,7. 11.
20., 21. 11.
27.,28. 11.
- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim zajemce o astronavigaci. Pristi tyden se kona dalsi kurz
( http://www.marine4u.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=165&products_id=1831 ),
ale byl presunut na stredu - statni svatek, coz by mohlo zajimat predevsim ty, kteri jsou jinak vazani v praci.
(Zatim je prihlasen jen jeden ucastnik, ale i s pouze timto jednim, vyjimecne
, se bude kurz urcite konat).
( http://www.marine4u.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=165&products_id=1831 ),
ale byl presunut na stredu - statni svatek, coz by mohlo zajimat predevsim ty, kteri jsou jinak vazani v praci.
(Zatim je prihlasen jen jeden ucastnik, ale i s pouze timto jednim, vyjimecne

- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj lynxi, jestli chapu Tvuj dotaz spravne, tak Ti jde o to, aby "mereni IE co nejvice napodobovalo skutecne mereni", jak jsem to rikal na skoleni, je to tak?
Jestli ano, tak pak je pravda, ze tohle jsem na skoleni taktne zamlcel
, protoze zatimco u umeleho horizontu to jde, tak u morskeho horizontu mereni IE napodobat skutecne mereni stejne nemuze. Takze nezbyva nez pouzit "klasicke" metody:
horizont na horizont, nebo stred Slunce na stred. Nevim co presne myslis tim "spodni okraj na spodni okraj" - pokud Ti splynou oba spodni okraje, pak by Ti melo splynout i cele Slunce, takze je to totez jako stred na stred.
Muzes ale merit spodni okraj na horni (nebo naopak
), a pak musis odecist 2x SD.

Jestli ano, tak pak je pravda, ze tohle jsem na skoleni taktne zamlcel

horizont na horizont, nebo stred Slunce na stred. Nevim co presne myslis tim "spodni okraj na spodni okraj" - pokud Ti splynou oba spodni okraje, pak by Ti melo splynout i cele Slunce, takze je to totez jako stred na stred.
Muzes ale merit spodni okraj na horni (nebo naopak

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Jedná se mi o to, že když "stáhnu" spodní okraj na horizont, připadá mi pro měření IE metoda střed na střed nevhodná, protože "dotyky" obrazů Slunce (jejich překrytí) vypadají úplně jinak a já bych mohl do měření zanášet chybu tím, že u každého způsobu dotyk subjektivně vidím jinak.
Okraj na okraj myslím tak, že když "stahuji" obraz slunečního kotouče (indexovým zrcátkem) k obrazu v obzorovém zrcátku, tak se jen dotknu okraji – kotouče se nepřekrývají.
Snad jsem to napsal srozumitelně.
Dík za odpovědi.
Petr
Okraj na okraj myslím tak, že když "stahuji" obraz slunečního kotouče (indexovým zrcátkem) k obrazu v obzorovém zrcátku, tak se jen dotknu okraji – kotouče se nepřekrývají.
Snad jsem to napsal srozumitelně.

Dík za odpovědi.
Petr
- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
lynx píše:Okraj na okraj myslím tak, že když "stahuji" obraz slunečního kotouče (indexovým zrcátkem) k obrazu v obzorovém zrcátku, tak se jen dotknu okraji – kotouče se nepřekrývají.
Jasne, rozumim - to je to jak jsem psal: horni okraj na spodni. Takze odecist je treba 2x SD (neboli cely prumer Slunce). To ostatne zjistis sam, ze pri tom nameris hodnotu okolo 32', a ne okolo 16'

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ono s těmi okraji je to v zrcátku složitější – pro mě – nahoře je okraj horní nebo spodní?. (Myslím reálný okraj Slunce, ne obrázku.)
Takže je to takhle vhodnější než střed na střed, že?
Myslím stále jen v případě, že samotné měření je okraj – horizont.
P. S. Už toho nechám, abych se nezamotal ještě víc.

Takže je to takhle vhodnější než střed na střed, že?
Myslím stále jen v případě, že samotné měření je okraj – horizont.
P. S. Už toho nechám, abych se nezamotal ještě víc.

- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
No horni je vzdy ten nahore
. Vse co vidis v Sextantu, bez ohledu na to, jestli primo, nebo v zrcatku, je vzprimene (jedine pri mereni s umelym horizontem je odraz v hladine prevraceny, ale to nas ted nezajima).
Asi by to okraj na okraj melo byt presnejsi, ale zalezi na zkusenostech. Nejlepsi bude zastavit lod, opsat udaje z GPS, provest par mereni tak i tak, a pak v klidu porovnat vysledky. Uvidis, co Ti vyjde lip
.

Asi by to okraj na okraj melo byt presnejsi, ale zalezi na zkusenostech. Nejlepsi bude zastavit lod, opsat udaje z GPS, provest par mereni tak i tak, a pak v klidu porovnat vysledky. Uvidis, co Ti vyjde lip

- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím zájemce o kurzy astronavigace. Vypsali jsme nové termíny:
http://www.marine4u.cz/index.php?main_p ... ts_id=1831
24.2.
10.3.
[s]14.4.[/s] EDIT: 21.4.
Měl by někdo zájem i o kurz v nějakou sobotu nebo neděli?
Jinak samozřejmě pro praxi nejlepší jsou kurzy astronavigace přímo na moři. Takové budou probíhat, kdykoliv já se ocitnu na La Grace. První takový případ nastane na plavbě z Řecka do Itálie, 21.5. - 28.5. Proto neváhejte a rezervujte si místo na lodi
.
http://www.marine4u.cz/index.php?main_p ... ts_id=1831
24.2.
10.3.
[s]14.4.[/s] EDIT: 21.4.
Měl by někdo zájem i o kurz v nějakou sobotu nebo neděli?
Jinak samozřejmě pro praxi nejlepší jsou kurzy astronavigace přímo na moři. Takové budou probíhat, kdykoliv já se ocitnu na La Grace. První takový případ nastane na plavbě z Řecka do Itálie, 21.5. - 28.5. Proto neváhejte a rezervujte si místo na lodi

Naposledy upravil(a) Sajri dne úte úno 15, 2011 11:07 am, celkem upraveno 1 x.
- Sajri
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Připomínám čtvrteční kurz. Přihlášených už je dost, takže se určitě bude konat.
Vezměte si sebou kalkulačku s goniometrickými funkcemi, pravoúhlý trojúhelník s ryskou, obyčejnou tužku a další psací potřeby (kružítko). Pokud máte vlastní sextant, vezměte si ho taky, ale není podmínkou. Stejně tak pokud máte Nautical Almanac, klidně i z dřívějších let.
Vezměte si sebou kalkulačku s goniometrickými funkcemi, pravoúhlý trojúhelník s ryskou, obyčejnou tužku a další psací potřeby (kružítko). Pokud máte vlastní sextant, vezměte si ho taky, ale není podmínkou. Stejně tak pokud máte Nautical Almanac, klidně i z dřívějších let.
kdykoli :)
Rád bych se zúčastnil - úplný nováček v astronavigaci. Pokud jde o tento víkend, je mi jedno, kdy kurs proběhne.