Dýmka na lodi

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Dýmka na lodi

Příspěvekod TashonkaWitko » ned bře 06, 2011 11:08 am

Bych rád rozvinul diskuzi, na zatím neprávem opominuté téma, Jak s dýmkou na lodi .... podotýkam, že se zde nemá diskutovat o tom, zda se na lodi kouří či ne (samozřejmě ano) a že zda se kouří v podpalubí (samo že ne) ... ale rád bych znal vaše zkušenosti, jak nejlépe spojit delší plavbu v tak agresivním prostředí jako je moře s tak citlivou záležitostí jako je dýmka a dýmkový tabák.

Vycházím z předpokladu, že klasická dýmka je z briaru a měla by po kouření mít dostatečný čas na odpočinek (vyschnutí). Normálně nechávám doma dýmku vyschnout i dva dny (vůbec nemluvím o tom, že na moři by to snad mělo být, vzhledem k okolní vysoké vlhkosti, i déle). Pokud kouřím 4 dýmky denně, pak bych s sebou měl vozit 12 a více dýmek, což je pochopitelně naprosto nereálné :? Takže co s tím ?

Druhé téma je tabák - zde by naopak vyšší vlhkost mohla pomoci, ale je to opravdu tak jednoduché? A jaký tabák se vám na loď nejvíc osvědčil, vzledem ke specifickému prostředí?

A kolikže z vás zde, kouří dýmku ?

Otázek je samozřejmě více, nicméně je ponechávám na později ... na rozvinutější diskuzi ;)

Honza

P.S. Určitě se ozve Simon, to je mi jasné ... ale kdo další ?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned bře 06, 2011 12:02 pm

Dobré téma ;) . Dýmka potřebuje čas, který teď nemám a proto u mě je to otázka budoucnosti. Naplánováno to však je.

Zatím jen ....znám jednoho takového :D
Obrázek
A šlo mu to dobře.... i na lodi.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 12:06 pm

Já se ozvu. :)
Jenže já jsem specifickej - dýmku mám od dob, kdy jsem přestával kouřit. Byla to ta idylická doba, kdy jsem si dal dýmku místo cigarety a potom jsem si musel dát další tři cigára ;). (stejně to dopadalo i se žvýkačkama nicorette).
Pochopil jsem, že tudy cesta nevede a přestal nakonec kouřit bez podpůrných prostředků a stal se občasným kuřákem dýmky.
Dneska kouřím dýmku vlastně skoro výhradně na lodi, což je pár dýmek ročně. Jsem věrný svým dvěma Petersonkám a tabák mám (jak jinak) vetšinou taky Peterson. V plechové krabičce. Rozdíl v mořském režimu a suchozemském režimu jsem nepozoroval. Ale vzhledem k tomu jak často kouřím.... nejsem moc směroplatnej.
Ale fajn téma :)

Ovšem někdy člověk na lodi jen mrká :)

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned bře 06, 2011 12:28 pm

Libor - to je, myslím, "Sajri", že jo ? :-) Ja ho nikdy na VV (na VlastníVoči) neviděl, ale tak nějak se domýšlím ... ;) Pokud ano, pak na něj jsem úplně zapomněl .. :? Ten bude mít co říct.
JardaF - ta slečna/paní je hodně dobrá :mad: kdo to je ???? A ta dýmka vypadá jak Dunhilka ??? 8)i když ten stříbrný kroužek je dost masívní .... :?
Pravda je, že dýmka je u značné části kuřáků spojena se snahou o ukončení zlozvyku, u některých pak jde o pokus o jeho zcivilizování (kuřákům dýmek se tak často nenadává). Někteří z nás ale dopadnou i tak, že dýmku šlukují :? protože starého psa novým kouskům nenaučíš 8)

Briarových dýmek mám doma docela dost, ale protože jsou to povětšinou samé docela hezké kousky (kdysi jsem se zamiloval do Ser Jacopo), nenašel jsem nějak "morál" je ničit na lodi .. navíc v tak agresivním režimu a prostředí ... teď hledám (a něco už jsem našel) řešení pro lodní prostředí ...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 12:32 pm

Je to Sajri :-)

Dýmka je Petersonka, slečna je moje dcera, takhle dopadá ta výchova....
Jinak nějaké dopady prostředí na dýmku jsem zatím nepozoroval.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned bře 06, 2011 12:39 pm

dcera, rikas .... dcera .... ? No hele, nenabizeli vy jste volne misto v posadce na pristi plavbe ???? ja, ze nejak nemam kam jet ..takze bych se jako pridal ... jen doufam, ze to tu necte moje Helenka :whist:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 1:22 pm

dej pokoj, odháním to násadou od háčku... :D neúspěšně, samozřejmě ;)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned bře 06, 2011 1:41 pm

to je to dítě,co mám mít v autě v květnu??? :mad:
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 2:06 pm

Jo. Bojíš se? :lol:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned bře 06, 2011 2:10 pm

ne :)
jenom se bavím, jak jsem se ptal, jestli budu potřebovat autosedačku...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 2:28 pm

To nás taky pobavilo... :D
Sorry :offtopic:
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned bře 06, 2011 5:43 pm

TashonkaWitko píše: Někteří z nás ale dopadnou i tak, že dýmku šlukují :?

Aha, ono se to nešlukuje ? tak proto mě bylo při pokusech o kouření dýmky tak zle, :?
Nejlepší je, když ji kouří někdo jiný a krásně to voní po celé zátoce. :good:
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » ned bře 06, 2011 6:35 pm

Tashonko, Tashonko,
musíš mít opravdu dlouhou chvíli, když Tě napadají i takovéhle věci. Možná jsi zaregistroval mou nechuť podílet se na vytváření kybernetického smogu a tudíž jistou zdrženlivost v plkání na JI, ale tentokrát jsi se dotknul tématu, kte je mi natolik blízké, že mi to nedá a musím se zapojit do diskuse. Přeskočím krátce na kometář Libora a dávám mu za pravdu, že na dýmku je především zapotřebí mít patřičný volný čas = bezstressový, pohodový, uvolněný a natěšený. Já k tomu ještě přidávám, že k dýmce musí člověk dospět. Skoro si troufám tvrdit, že vyrovnanost povahy a vnitřní klid kuřáka dýmky je nutnou podmínkou pro úspěšné obcování s touto nádhernou věcí. Jak správně připomínáš, klasická dýmka je vyrobena z kořene vřesovce stromového, čili bruyeru (brieru). Ten se vyskytuje především ve Středomoří, takže když tam plujeme s dýmkou, vracíme jí vlastně domů. Brier se používá pro výrobu dýmek hlavně proto, že ono husté dřevo obsahuje vysoké procento křemíku, takže snadno snáší vysoké teploty hoření tabáku. Před tím, než se dýmkař pustí do výroby dýmky, máčí a suší a máčí a suší brier v opakovaných cyklech několik let, aby dřevo stabilizoval. Tudíž úvahy o tom, že by týdenní charter mohl dýmku poškodit jsou úsměvné. Naopak chvályhodná je Tvoje snaha nechat dýmku „vydýchat“ a tudíž si brát sebou dýmek více. Ujišťuju Tě ale, že 24 hodin na vydýchání dýmky stačí. Já si sebou na loď beru pouzdro se čtyřmi dýmkami. Jako skipper totiž nenacházím během dne tolik času na to, abych si dýmku – navíc ve větru - opravdu vychutnal. Doneslo se mi, že existují nějací mimozemšťané, kteří vstávají na lodi tak brzy, že by teoreticky mohli stihnout i ranní dýmku, ale osobně žádného neznám.
Další otázka byl tabák. Sám víš, že kuřák dýmky vlastně celý život hledá ten ideální tabák. Já to mám rozdělené na společenský / chlapský. Společenský tabák (voní nekouřícím, neoslovuje kouřícího) různě aromatizovaný – je mi jedno jak – kouřím v přítomnosti nějaké baby v posádce, protože se nechci hádat že smrdím. Chlapský ( v mém případě anglický „Balkan sobranije“ s podílem syrské Latakie) kouřím když už všichni spí. Doplňuju ho doušky skotské nebo irské a je mi fajn. Ten tabák mi chutná, ostatním smrdí. Tabáky mám v plechovkách, vlhkost neřeším, alespoň tam nemusím vyměňovat kousky jablek.
Diskuse Peterson – Dunhill mi přijde snobská . Jsou to Bavoráky a Rolls Royce mezi dýmkami a je škoda riskovat o dovolené na moři jejich poškození. Jak každý kuřák dýmky potvrdí, nejlíp se kouří z takové dýmky, která ideálně padne ro ruky i do huby. A může to klidně být i obyčejná „prosečka“. Mezi moje nejoblíbenější patří Stanwellka typu billiard a „méršánková“ bentka, ale nechávám je doma, aby se jim nic nestalo. Moje méršánka (Meerschaum = mořská pěna) mimochodem pochází z Turecka, kde jsou největší naleziště tohoto materiálu, přesto ji do jejího rodiště nevezmu.
Vím, že je módní, zhlížet se ve výrobcích z ciziny. Vy ale máte v Brně renomovaného výrobce skvělých dýmek, který se kdysi učil u Honzy Kopa a dnes vyváží dýmky do Ameriky, kde si je za 2000 dolarů kuřáci rádi kupují. A jeho freehandy jsou opravdu umělecká díla. Ten šikula se jmenuje Karel Krška a až si k němu půjdeš koupit fajfku, tak ho ode mne pozdravuj.
P.S. Většinou se zapojím do diskuse na JI po návratu ze Základny, když mám něco pod kůží. Obávám se, že je to dnešní případ a tak se tedy omlouvám.
P
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » ned bře 06, 2011 8:01 pm

Konečně to téma někdo začal. Už jsem myslel, že tu nikdo dýmku nekouří. Také mám na lodi spíše dýmky u kterých bych přežil utopení. Tabáky kombinuji podobně jako Papito. Doma mi paní Bobešová vyhradila jednu poličku, ale některé porcelánky jsou spíše jen na koukání.
Obrázek

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » ned bře 06, 2011 8:03 pm

hezký :)
Nejlepší je ovšem ta vodnice o patro níže ;)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned bře 06, 2011 8:46 pm

ad dýmky z Proseče.
Kdysi před mnoha lety u nás nebylo možné koupit jiné dýmky.Chtělo to velmi pečlivý výběr, ale některé exempláře byly skvělé. Bohužel jsem o ně díky různým osobním turbulencím přišel.
Já jsem vždy upřednostňoval tabák Erinmore Flake.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Re: Dýmka na lodi

Příspěvekod simon » ned bře 06, 2011 9:12 pm

TashonkaWitko píše:P.S. Určitě se ozve Simon, to je mi jasné ... ale kdo další ?

jak to vis???

dobre ...a smutne tema zaroven. Mych 30 dymek a nejakych 30 tabaku (z nichz vetsina uz nejde dnes ani koupit) cekaji na policce a v humidoru az si na ne udelam cas. A je ho setsakra malo :(
Na vode chutna samozrejme nejivc ... Dunhill de luxe navy rolls pro chvile klidu a dunhill royal yacht kdyz fouka :) ... balkan sobranie pak ke kave (kdyby teda sel jeste nekde koupit, mam posledni paklik) :)
Naposledy upravil(a) simon dne ned bře 06, 2011 9:27 pm, celkem upraveno 1 x.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » ned bře 06, 2011 9:16 pm

Jak psáno výš dýmka musí sednout vyzkoušel jsem ledacos a nakonec jedna z prvních (mj taky Proseč) lakovaná přišla o lak a po vyleštění se ukázal briar s krasnou kresbou.A přesto že mam víc kusú tak tahle je favotit.Nesedí mi dýmky s filtrem(prostě tam něco chybí).Z nových se mě celkem líbí od Jirsa.Na vodu si beru alsbo whiskey nebo black a balim to jeste do PVC sáčkú s tzv zipem.Takže i vlhkost je OK :D
Šutrák
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » ned bře 06, 2011 9:17 pm

na lodi mam celorocne falconku, 2 hlavicky (latakia, virginia) a 2 naustky a dle chuti si sesroubuju tu svoji dymku :)
muzu doporucit, o falcona se clovek nemusi bat a funguje bezvadne.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned bře 06, 2011 11:56 pm

Simon - jak jsem to vedel ? Ono je to docela snadny, pokud pouzivas stejnej nick i avatar na JI a foru dymka.net :-) A navic ten tvuj avatar je natolik sympaticky, ze se proste dobre pamatuje ;)

Papito - Ze by dlouha chvile ? No asi ano .. ostatne je nedele tak co uz ;) Ale jsem pocten, ze jsem nasel tema, ktere Te "donutilo" k tak rozsahlemu prispevku :-) Mas pravdu, ze by brierka asi tydenni charter zvladla bez vetsi ujmy, kdyz by opravdu musela, ale je to spis o tom, ze tech hezkych dymek mi prijde lito. Preci jen jim na lodi hrozi vyrazne vetsi nebezpeci nez si zaslouzi. Jinak opravdu nechavam dymky "odpocinout" i vice dni - nekdy mi prijde, ze ten den nestaci a pokud je z ceho vybirat, proc jim nenechat vic casu. Dymky od Krsky samozrejme znam - dokonce bys u me i dve nasel ... a prestoze jim dela konkurenci Peterson a SerJacopo, patri k favoritum :-)

Kdyz jsem resil jakou dymku na lod, napadla me Meerschaumka. Prave proto, ze neni tak citliva na odpocinek. Ale zase je dost krehka. Nakonec jsem dal na dobrou radu zkusenejsich a koupil Falconku - podarilo se mi navic sehnat takovou, co vypada jako normalni dymka a jeste bentku ma jednu brierovou hlavicku a k ni dve extra hlavicky s penovou vlozkou. Rikam si, ze to uz by mohlo na lod stacit. Ted je doma zkousim a zatim spokojenost - jsem zvedavej na prakticke zkusenosti.

No a tabaky - priznam se, ze pokud vonavej tak Larsen - byval i takovej co mel na krabicce krasny lode, ale nejak uz nejde sehnat. A pokud normalnejsi pak Irish Oak od Petersonu. Latakii jsem kdysi zkousel, ale to uz bylo hodne vyrazny a ne vzdy to sedlo :-) Ted me zaujaly ty Simonovy Navy a Royal Yacht ... aspon podle jmena to zni naramne :-)

Doplneno - pro Papito - ta otazka Dunhill x Peterson nebyla minena tak, ktera znacka je na lod lepsi, to byl jen dotaz, co je to za dymku na te fotce. Dunhilky moc neznam, protoze, svete div se, nikdy jsem nenasel zadnou, co by se mi libila tak, abych ji koupil ... a ze jsem se snazil ...
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » pon bře 07, 2011 1:52 am

Tashonko díky za nápad, ta Tvoje falconka vypadá opravdu jako normální fajfka, asi Tě budu následovat. Tvou zásluhou jsem se také dozvěděl o existenci fóra - dýmka.net. Nakoukl jsem tam, ale vzdal to. Nemám tolik času. Jsem jedním ze zakládajících členů PC Janeba z M.Lázní a dokonce autor klubové hymny, jenže už pár let se závodnímu kouření a klubovým schůzkám nevěnuju - člověk holt nestihne všechno, co by chtěl. Ale kouření na lodi je to pravé pokouřeníčko, toho se nevzdám. Teď mluvím o vonných dýmkách a doutnících, nikoliv o smradlavých cigaretách ;)
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pon bře 07, 2011 5:46 pm

TashonkaWitko ja nebyl na dymka.net uz vic nez 2 roky, to je mrtvej projekt :)
...ty dunhill tabaky uz nekoupis, stejne jako balkan sobranie, three nuns, escudo a spoustu dalsich skvelych tabaku.
Ja nerad cavendish, takze me zustaly uz jen zasoby a starej pan samuel gawith a jeho tabaky, tak doufam ze aspon tenhle vyrobce vydrzi.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon bře 07, 2011 5:57 pm

Ano, ano ... starý pán Samuel Gawith když míchal Navy Flake dobře věděl, co dělá!
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pát dub 24, 2015 12:16 am

Trochu oživím mrtvé téma. I Yacht-pool ví, že dýmka na moře patří :)

Obrázek
Pajas11
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Dýmka na lodi

Příspěvekod Pajas11 » čtv led 28, 2016 10:58 pm

Bez fajfky na mori ani ranu. Jsem kurak a zkuste is s mokryma rukama ubalit cigaretu. Asi nejsem ten nejvetsi vychutnavac dymky, proste potrebuju nikotin, takze hulim porad. Samozrejme venku. Pouzivam porad jednu, proste ji vyskrabu, protahnu knotem - to kdyz uz moc bubla - a taham.

Zpět na