La Grace-školní loď a replika pirátské lodi z 18.století

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

muflonek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod muflonek » čtv kvě 05, 2011 1:21 am

Strycek_Bidlo píše:Ano terriere, na ty jsem sem dával odkaz už odpoledne :D Takže doplním, že se jedná o fotky od Viléma Pavlicy.
A tady je k nahlédnutí blog Magdalény Rajčanové, což je nějaká osoba, která je na palubě.

Ta "nějaká osoba" je redaktorka na volné noze.o)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » pát kvě 06, 2011 1:20 am

Milý Pepku Námořníku,

Tak jsem se podíval na vaše stránky La Grâce a omlouvám se za tu výtku k dataci předlohy lodě. Teď je mi tedy zcela jasná otázka, proč se Vaše loď moc nepodobá těm z počátku sedmnáctého století. Tím větší zmatek ale vězí v mé duši historika, jakými paralelami se spojila švédská loď z poloviny 18. století s postavou Augustina Herrmana z 1. poloviny 17. století a jeho lodí a už vůbec mi to nepomáhá pochopit proč francouzské jméno vyslovujete tvrdošíjně zkomoleně anglicky, nemluvě o interpretaci překladu toho jména. Můj rodný jazyk přeci jenom trochu znám a profesí jsem historik a lingvista, tudíž se nemůžeš divit zmatku v mé duši, neb ve všem hledám historickou objektivní realitu. Proto bych byl rád kdybys mi místo pobavených úsměšků vysvětlil třeba tu výslovnost. V češtině když je někdo Honza, tak mu taky nebudu říkat Hanz. Jak si můžeš všimnout, tak vám taky češtinu nekomolím, i když bych se mohl vymlouvat, že "Ja nemusela umet césky".

Mé zmatky v duši ale nemění nic na tom, že vám všem tu vaši velkou krásnou hračku z duše přeji a tak trochu závidím.

Jean-Jacques
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát kvě 06, 2011 9:11 am

Ahoj,
připojuji se k prosbě J-J ohledně vysvětlení výslovnosti jména lodi.
Francouzsky sice neumím, ale anglicky ano a vím, že v anglánštině člen la neexistuje.
Na stránkách La Grace jsem vysvětlení výslovnosti také nenašel.
Dík.

Petr

P. S. Zvýrazněné slovo jsem doplnil později.
Naposledy upravil(a) lynx dne pát kvě 06, 2011 12:18 pm, celkem upraveno 1 x.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » pát kvě 06, 2011 11:02 am

No, nic mi do toho není, projektu fandím, ale je fakt že znám jednoho nadšence který se kolem projektu lodi motá (nebo alespoň motal) a ten o lodi vždy mluvil jako o "Grejs", co je špatně, protože jméno je francouzské a mělo by se správně číst "Lagras" s chrčivým R a krátkým A 8)

P.S: anglicky umím dobře ale francouzsky se učím teprve půl roku tak si počkejme na názor povolanějšího :)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát kvě 06, 2011 11:25 am

Divizno, to eR by ani chrčivé být nemuselo, protože to je spíš znak již moderní francouzštiny, ale to A po erku by mělo být trošinku delší, neb má nad sebou tu stříšku (accent circonflexe), což mu přidává trochu důrazu a prodloužení výslovnosti.
JJR
muflonek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod muflonek » pát kvě 06, 2011 11:42 am

Teda, já vím, že tu budu za kacíře, ale vždyť je to jedno, lidé kolem lodi o ni mluví jako o Grejs, takže já akceptuji tuto výslovnost, byť tedy neodpovídá. Angličtina bohužel vše válcuje.

Důležité je, že La Grace se plaví :D
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » pát kvě 06, 2011 12:02 pm

Surcouf píše:Divizno, to eR by ani chrčivé být nemuselo, protože to je spíš znak již moderní francouzštiny, ale to A po erku by mělo být trošinku delší, neb má nad sebou tu stříšku (accent circonflexe), což mu přidává trochu důrazu a prodloužení výslovnosti.
JJR

Aha díky za upřesnění! Nevěděl jsem že je tam "stříška", pak máš samozřejmě pravdu!:-)

A souhlasím: hlavně že se plaví!
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát kvě 06, 2011 7:54 pm

Samozřejmě je nejdůležitější, že se plaví. Ale ta správná výslovnost by byl další krůček k dokonalosti.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát kvě 06, 2011 8:52 pm

Protože svět je malej a v hospodě se člověk dozví skoro všechno, stal jsem se náhodou držitelem několika fotografií od Čestmíra Marka. Doufám, že mě nepřijede zastřelit, když je ukážu i vám.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » pát kvě 06, 2011 10:52 pm

Strycek_Bidlo píše:Protože svět je malej a v hospodě se člověk dozví skoro všechno, stal jsem se náhodou držitelem několika fotografií od Čestmíra Marka. Doufám, že mě nepřijede zastřelit, když je ukážu i vám.

nádhera
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Na vysvetlenou

Příspěvekod pepek namornik » sob kvě 07, 2011 7:06 pm

Ahoj vsem

velmi se omlouvam za pozdni reakci na vsechny vase pripominky. Duvodem nebyla ignorace vyse uvedeneho, ale ten fakt, ze az ted jsem se zastavil z nejnarocnejsiho tydne, ktery jsem kdy na lodi zazil. Odpovednost za celou akci ale i 50lidi na palube me zabirala veskery cas. Na druhou stranu musim rict, ze to bylo jedno z nejuzasnejsiho, co jsem kdy zazil. Neskutecny a vseobecne vyditelny obdiv a ucta, kterou La Grace po dobu cele nasi cesty zazivala byla ohromnym zadostiucinenim za tu drinu vsech, kteri prilozili ruku k dilu, aby vznikla. Mame spousty fotek a film, takze se casem dostane i na vas.

Nicmene, zpatky k veci:

1.Datum lodi:
Jak jsme jiz parkrat rekli, plany puvodni La Grace se nezachovali a my se jen muzeme domnivat jak vypadala. My si myslime ze byla trochu jina. Napr. urcite byla na zadi trosku vyssi a uzsi apod.(ale asi ne o moc) My jsme nikdy nerekli, ze stavime presnou repliku La Grace. Vsude uvadime, ze se jedna o repliku korzarske lodi z 18.stoleti. Herman je samozrejme o 50.let drive, ale to neni dulezite.
a) typ lode ktery jsme postavili, byl tak oblibeny, ze se plavil po morich pres 100let. Nekdy od pozdejsich dob Hermana. Radove treba 1770 (mohli se tedy klidne potkat) az do Napoleonskych valek (napr.Trafalgar apod)Vlastne do nastupu klipru.
b) Hermanovo jmeno vyuzivane protoze nam namorni historie proste chybi a jeho pribeh je krasny a pro nas zajimavy. Proc ho tedy lidem nepripomenout....? Zapremyslejte kolik vyznamnych lodi ve svete nese jmena vyznamnych lidi jejich naroda. Lidi, kteri uz neziji a jmena tech lodi je ostatnim pripominaji.

2.Jmeno lodi:
Tohle je opravdu hodne slozite vysvetlit, pokud tady nechci prozradit pravdu jmena lodi Augustina Hermana.
Nemuzu, jsem vazan velkym tajemstvim.....
Neverim, ze na to ale brzy neprijdete a az to bude vedet vic lidi - pujdu s pravdou ven
(uz na to prislo 12lidi/z 10mil., nebo kolik nas ted v CR je :D )

Jak jsem jiz vyse napsal Francoustina se hodi tomu kdo chce to tajemstvi znat, ale jmeno pocestne La Grace a nasi repliky se skutecne cte La Grace (tedy jako slozenina francouzskeho clenu a anglickeho zbytku) Je to divne ze? Ale skutecne.

Mozna ale, ze ne az tak divne. Lod byla sice postavena ve francouzske lodenici, ale patrila Hermanovi a ten zil v anglicky hovorici zemi. On to urcite necetl francouzsky a hlavne mel velky duvod to necist francouzsky - ten co uz 12lidi vi. Smirte se s tim, nebo patrejte jako my kdysy ;)

s pozdravem Pepa
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » sob kvě 07, 2011 10:10 pm

Tak to jsi prbudil mojí zvědavost! Že by nešťastná láska k nějaké Grace? :)
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » sob kvě 07, 2011 10:49 pm

no, to ani ne....

To jmeno spis vyjadruje dvoji zivot pocestneho americkeho (anglicky hovoriciho) obchodnika a politika a temnou stranku tadoby francouzskeho korsara v jedne osobe. Je neskutecne, jak malo ve jmene lodi stacilo zmenit......

Mimochodem, dalsi clovek z tohoto serveru na to prisel a opravdu si vazim toho, ze mi napsal a nezverejnil to!!!
Vy ostatni se trapte, nebo to puste z hlavy :) Jednou se to dozvite....

Pepa
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » sob kvě 07, 2011 11:17 pm

Poslal jsem ti SZ s mojí teorií
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » sob kvě 07, 2011 11:47 pm

pepek namořník píše:no, to ani ne....

To jmeno spis vyjadruje dvoji zivot pocestneho americkeho (anglicky hovoriciho) obchodnika a politika a temnou stranku tadoby francouzskeho korsara v jedne osobe. Je neskutecne, jak malo ve jmene lodi stacilo zmenit......

Mimochodem, dalsi clovek z tohoto serveru na to prisel a opravdu si vazim toho, ze mi napsal a nezverejnil to!!!
Vy ostatni se trapte, nebo to puste z hlavy :) Jednou se to dozvite....

Pepa

Ahoj Pepo,

už mě svrběly prsty, když jsem pročítal poslední příspěvky tak jsem si říkal, že je na čase to provalit. :)

Také bych jako většina návštěvníků tohoto fóra rád viděl nějaké video a fotky ze křtu a oslav s tím spojených. :cry:

Přeji Tobě i Tvé krásné brize

" Dobrý vítr do plachet a alespoň stopu vody pod kýlem "

Ivoš
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » ned kvě 08, 2011 6:33 am

Jen je jeste nech chvili potrapit, piratske lode maji mit sva tajemstvi ..... :)

Fotky a videa se dnes vecer vezou domu. Bude s tim ale jeste hodne prace a jestli neco opravdu neumime, tak je to P.R. :( ale mam slibeno, ze se na to ted lidi nevykaslou.

Pepa
repo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod repo » pon kvě 09, 2011 10:40 am

Ahoj, musím se Pepy trochu zastat. S lodí a věcmi kolem je spousta práce a přestože se na ní podílí mnoho lidí, není jednoduché je koordinovat, zároveň kapitánovat, starat se o plavby a další.

Sám jsem se staral o původní stránky LaGrace a přestože toho nemám zdaleka tolik, aktualizace někdy vázla. Takže hodně všem nedočkavým (sám patřím mezi ně) hodně trpělivosti :) Kdy to ještě neví, na facebookových stránkách je informací a fotek, přece jenom více - http://www.facebook.com/group.php?gid=65036118904
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » pon kvě 09, 2011 11:09 am

P.R. je nase nejslabsi stranka :(

Stranek o La Grace je na facebooku celkem 5 - chce to dat naholu do vyhledavani La Grace a najdete i dalsi fotky podplachtama.....

Budu ale sam rad, kdyz tady date me i lidem odkaz na cokoliv co kde vyjde. Rad se taky neco dozvim :D
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon kvě 09, 2011 11:35 am

S tím PR to fakt nemáte jednoduché.
Na setkání klubu jsem se ptal, jestli není nějaký reklamní proužek, který bych si mohl dát na své stránky.
Na výstavě Lodě na vodě mi Gogo říkal že už má proužky dva a že mi je pošle.
Měsíc je pryč a pořád je nemám, včera jsem ho o ně zase mailem upomínal. Ale asi naposled, protože už mě to připadá hloupé, pořád škemrat i o takhle jednoduchou propagační věc :hmm:
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » pon kvě 09, 2011 11:52 am

Ja se bojim, ze ho ani nema.... Ale zkusim mu o to taky napsat.

Jakmile to bude mozne, bude krome Posadky potreba sehnat penize i na webmastera a P.R.istu
:cry:
Nikdy jsem nemel ambice jako podnikatel - chtel jsem jen plout po morich a tenhle problem je dusledek. Co nadelam....

Ale jinak, te tu nekdo kdo chce La Grace s timhle pomoct? Myslim doopravdy, ne o tom jen mluvit a slibovat.
Plavby zdarma na tehle krasne lodi nemusi byt jen za to, ze nekdo nekde hobloval prkna.....

Nasli jste si ty fotky pod plachtama na tom druhem, mene znamem faceboku La Grace? Dobry co :good: ?
mboban
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mboban » pon kvě 09, 2011 1:34 pm

Co se týká toho baneru LaGrace, tak ten mám na mých stránkách již asi rok. Jestli to teda není proti pravidlům tak ho najdete zde:
http://files.kopape.webnode.cz/20000235 ... %20005.gif

Přiznám se že už ani nevím kde jsem ho získal ale myslím že to bylo přímo ze stránek LaGrace. :?
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon kvě 09, 2011 1:42 pm

mboban píše:Co se týká toho baneru LaGrace, tak ten mám na mých stránkách již asi rok.

O tom vím, ale zdá se mi, že jeho vypovídací hodnota i reklamní účinnost se limitně blíží k nule.

Nasli jste si ty fotky pod plachtama na tom druhem, mene znamem faceboku La Grace

Kdo není přihlášený na FB, tak ty fotky asi nevidí. Tak sem vložím alespoň jednu návnadovou:
[align=center]Obrázek[/align]
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 09, 2011 1:54 pm

Děkuji ti strýčku a přidej prosím víc než jednu.

FB nemám, nepoužívám a ani nebudu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon kvě 09, 2011 2:11 pm

pridam se k Liborovi ohledne fotek.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon kvě 09, 2011 2:43 pm

No tak dobrá, ukradnul jsem pro vás na Facebooku ještě čtyři fotky. Vložil je tam Vilém Pavlica a autorem je asi Kocour

[align=center]Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek[/align]

Zpět na