C Map - navigace do NTB evtl. Garmin

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

C Map - navigace do NTB evtl. Garmin

Příspěvekod Martin88 » úte zář 22, 2009 4:38 pm

Prosím ,kdo máte zkušenosti s navigací do ntb s C Map, abyste mi poradili.
Garmin a Blue Chart jsem zavrhnul, nemám dobré zkušenosti a ntb se dá využít i jinak.
Jako záložní gps navigaci chci tedy použít ntb, připojit gps antenu /jestli ještě něco dalšího tak poradťe/ a pak nějakým cenově výhodným způsobem do kompu nahrát mapy. V nejhorším případě bych i koupil
orig. verzi, teď je na netu k dostání max wide Středozemní a Černé moře za 199,-EUR.
Otázka zní : můžu si z dodané C karty pořídit funkční kopii na CD nebo flesh-ku, dá se tento sw množit
/pro případné další zájemce/, je potřeba ještě nějaký další hw nebo sw aby to správně fungovalo?
Copyright ani pravidla fora snad výše uvedeným neporušuji, jsem se snažil,
kdyby přeci, upravím dotaz :D
edit :zavrhnul: jen pristroj :D
Naposledy upravil(a) Martin88 dne úte zář 22, 2009 7:45 pm, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte zář 22, 2009 4:58 pm

Mno.... :?
C-Map je komerční produkt, stejně jako edice BlueChart. Ptát se na použití zakoupené licence a práci s ní v NTB, určitě nikoho neurazí a tobě může pomoci. Včetně kopírování pro vlastní potřebu. Potáto dobré.
Ale rozvíjet diskuzi na téma "...dá se tento sw množit/pro případné další zájemce/..." bych už nedoporučoval. ;)

Nechceme se řadit se k stránkám, které veřejně podporují nelegální aktivity. Slušně jsi se zeptal, já slušně odpovídám. Nic se neděje, nemusíš nic upravovat, ale prosím v tomto duchu nepokračovat.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte zář 22, 2009 5:01 pm

Nerozumím větě "se dá použít i jinak...
Vždyť ho chceš použít stejně jako s mapami Garmina, jen tam chceš C max. V čem je rozdíl?
A proč jsi garmina zavrhl? Nezapomněl jsi, že pro navigaci v notebooku musíš použ nRoute?
Pak to vypadá nějak takto:
Obrázek
Letos jsem to otestoval a vyhovuje k plné spokojenosti.
Zobrazení ve spodním poli je volitelné.
Nicméně na C max ti musí odpovědět někdo jiný, já mám Gramina a nemám důvod měnit.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Martin88 » úte zář 22, 2009 5:24 pm

to Baharis : nechci vypadat jako hacker a k něčemu navádět, tak jsem upozornil, dále to nepokračuje
to Libor : Garmin jako přístroj jsem zavrhl protože mě letos 2x vypadl v ne zrovna vhodné situaci, protože kamarádovi zapálil auto, protože má malý displej, že má Garmin mapy do ntb jsem netušil, jestli to stojí stejně
a přesnost je podobná, tak bych se nebránil
děkuji za upozornění na nRoute, ten se také kupuje nebo je to freeware?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte zář 22, 2009 6:42 pm

Ono by se dalo na všechny tvé připomínky Martine reagovat, ale to by se vlákno změnilo na "Garmin" a to asi nechceš. Jen tolik, že Garmina už opravdu hodně let používám na moři, v autě i turistice, něco o něm vím a neměl jsem žádné vážnější problémy. Ale nechť, zalíbily se ti C-Map, přemlouvat tě nebudu.
K tomu n-Route. Měl by být volně ke stažení někde na stránkách http://www8.garmin.com a zobrazí se ti v něm všechny nainstalované mapy BlueChart, podobně jako v MapSource. Jen pro správnou funkci navigace je potřebné používat GPS modul přímo od Garmina. Jinak se mě to rozchodit nepodařilo. Ale možná že jsou cesty...
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Martin88 » úte zář 22, 2009 7:47 pm

Baharis píše:Ono by se dalo na všechny tvé připomínky Martine reagovat, ale to by se vlákno změnilo na "Garmin" a to asi nechceš. Jen tolik, že Garmina už opravdu hodně let používám na moři, v autě i turistice, něco o něm vím a neměl jsem žádné vážnější problémy. Ale nechť, zalíbily se ti C-Map, přemlouvat tě nebudu.
K tomu n-Route. Měl by být volně ke stažení někde na stránkách http://www8.garmin.com a zobrazí se ti v něm všechny nainstalované mapy BlueChart, podobně jako v MapSource. Jen pro správnou funkci navigace je potřebné používat GPS modul přímo od Garmina. Jinak se mě to rozchodit nepodařilo. Ale možná že jsou cesty...

Upraveno, prosim o dalsi informace o Garminu do ntb, budu je sat jako houba
Dekuji
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte zář 22, 2009 8:20 pm

A nasával jsi již potřebná témata ve vlákně Navigace???
Je toho tu již dost, jak programy, tak přístroje atd.
Např. nRoute http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=2351
a další. Např. MapSource http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=842
Pročti a pak se ptej.
zdendaSzER
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod zdendaSzER » úte zář 22, 2009 8:57 pm

Libčo, nemohu se do toho dostat...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte zář 22, 2009 9:21 pm

Rád bych ti pomohl, ale trošku nedorozumění. Já měl nRoute zkušebně puštěné, leč nepoužívám je. Funguje to podobně jako MapSource, jen je tam přidám ten modul navigace. Je to samozřejmě komfortnější než v klasické GPS, ale v salonu navigaci nepotřebujeme. Dnes už snad každá charterová loď má plotter. Navíc si nedovedu představit práci s NTB v 30°náklonu na dvoumetrových vlnách. V případě deště je všude (z oblečení) voda. NTB mám během plavby dobře uschovaný.
Jak jsem psal, používám GPSmap 276C přichycenou vakuovým držákem od Picodasu u kormidelního kola a potřebné informace mám stále po ruce. Ve svém věku si už kupuji věci, které jsou k danému odvětví určené. Jinými slovy, žádné kompromisy. Na ty jsem už vyhodil peněz dost a stejně se vždy dojde k tomu, že všechno chce své. Můj přístroj je celé týdny na palubě a pere se buď ve vaně, nebo v bazénu.
Obrázek

Psal jsem, že bych měl připomínky k tvým argumentům.
- O fungování GPS a "vypadávání jsem teď psal ZDE. Nemělo vy se to stávat a normálně se to nestává.
- Přístroj sám o sobě podle mě nemůže "vyhořet" auto. Teď mám navigaci zabudovanou, ale používal jsem Yakumo, E-Ten, Mio, Garmin Nuvi670. A jako automechanik slaboproudu v autech trochu rozumím.
- Displej, to je těžké. Oregon a Colorado mají 6,3x3,8, přesto to klukům stačí. Já mám 7,6x5,6 a stačí mě to naprosto. GPSMap 620 má 11,4x6,9!!! To už je luxus.

Je těžké vybírat a ještě těžší radit. Každý si musí určit priority, využití pořizované věci a rozhodnout se.
Pokud máš na co se ptát, klidně se ptej dál, rád odpovím já i další lidé z fóra.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Martin88 » úte zář 22, 2009 10:02 pm

to Libor : vlákna jsem pročítal, zkoušel stáhnout nestahnutelné /tedy stahnutelné ano, ale jen aktualizaci, což mi je na ... nic/, bohužel pro moje požadavky a jednoduchý návod jsem nic nenašel
to Baharis : jak píšu výše, příspěvky jsem pročítal, takže vím, co si myslíš o navigaci do ntb
a co na lodi používáš.
- vypadávání gps - nebylo způsobeno stíněním satelitu
- zahoření Garminu - po vypnutí a vyjmutí z držáku auta, se po uložení do středové konzole auta tento vzňal, bez ohledu na Ohmovy či Voltovy zákony, č.p.u. můžu eventuálně zaslat :D
- právě že na charteru je již plotr ve výbavě, chci jen jako záložní gps ntb, je za stejnou cenu jako Tvoje 276C, ale má další využití /internet, dvd přehrávač, stahování fotek.../
- displej - brýle s sebou na loď beru jen sluneční, takže velký displej je pro mě lepší

to all : pro plavby po Středozemním moři chci nějakým způsobem do ntb dostat gps navigaci,
jako vhodnou radu si představuji následující:

kup C-Map /Garmin/ mapu WV1 za x Kč na www.luxusnímapy.info protože dle mne jsou nejlepší
ze www.stahujsito.furt si stahni mRoute protože to je zadarmo a bez toho to nepojede
a na www.alzak.cz kup gps antenu s nějakým modulem za x Kč protože má nejlepší citlivost
že uvedené odkazy budou funkční a aktuální jaksi předpokládám :D

určitě bych mohl dojít do prodejny s gps potřebami, ale už jsem pár prodavačů v životě viděl
a spoléhat se na ně nechci, takže se ptám zde, protože předpokládám i praktické zkušenosti
Děkuji Martin
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte zář 22, 2009 10:45 pm

Chtěl jsem původně při chvilce napsat, jaké používám navigační vybavení....
První radu ti dám.
Pokud bude dělat Baharis zase kurz GPS, přihlas se. Pokud ho dělat nebude, objednej se na soukromou audienci.
Tam to bude všechno fungovat, všechny odkazy.

Moje nádobíčko po nějaké době laborování. jak to šlo po sobě
Nejprve PDA s mapou TomTom co jsem používal v autě, na moři jen souřadnice.
Potom GPS Garmin GPSMAP 76 (s 8MB paměti) a k tomu originál mapy MapSource 1 uzemí.
Jak se prodávají mapy Garmin zde: http://shop.garmin.cz/mapy-software/namorni/
Funguje dobře, ale doba pokročila a dnes slouží jako záložní.
Potom to byl fenomén doby Garmin Colorado. Vše o něm jsme snad řekli zde: http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1715
Slouží dobře dodnes.
Letos jsem právě pro tu univerzálnost využití, ale hlavně pro použití pro počasí, pořídil notebook Acer (malý, lehký, výkonný). A ten propojil zkušebně s tou GPSkou Colorado a soft právě nRoute. Funguje to vše dobře. Ještě mám GPS modul, co mi zbyl z toho PDA, ale má jiné konektory (PS2) a notes má jen USB. To ještě zkusím přizpůsobit.
V notesu mimo jiných aplikací, běží jako hlavní počasí UGRIB. O něm zase zde: http://jachting.info/modules.php?name=F ... ight=ugrib

Stačí tento návod?

Vše, včetně odkazů ke stažení ve vláknech je. I funkční. Baharis se pak s tou aktualizací opravil.
Kdyby jsme tu něco neměli, nebo to nebylo funkční, řekni. Nebo lépe pohledej trochu na webu.
MapSource máš např. také tady: http://www8.garmin.com/support/download ... jsp?id=209
nRoute zase tady: http://www8.garmin.com/software/nRoute_276.exe nebo http://www.accessibleprograms.com/nroute/nroute_1.0.exe
K tomu si kup jen GPS přijímač, třeba tady: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1050
Tato není ale otestovaná s nRoute.
Nebo celou GPS tady: http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1272
Ta má také další využití ;) , např. Geocashing, nebo-li kačeři.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte zář 22, 2009 11:28 pm

Kurzy satelitní navigace, kterýžto jsem dělal pro členy JI v zimě zadarmo, jsem nabídl větším školícím střediskům pro průkazy MDaS. Většina odmítla, že to nováčci nepotřebují, nebo že jim to nepasuje do učebních osnov. Ale pro pár středisek jsem to letos dělal a jak to bude na jaro uvidím. Uvedu alespoň brněnské středisko Navigatour, u kterého předpokládám že to bude pokračovat.

Jak se pracuje s námořní GPS, co od ní lze očekávat a jak co nejvíce vytěžit z jejích schopností ještě učím při chorvatských kurzech na "tramvajenku". Samozřejmě s upozorňováním, že základ je ovládat navigaci klasickou.
Když se někdo nahlásí že dojede k nám domů, také pomůžu.

Co se týká možnosti opakovat kurz pro JI, je to jenom o zájmu. Chystáme s Teistou pro naše uživatele něco jiného, zase na konec ledna v Hodoníně, je to zatím ve formě příprav. Pokud bude zájem, můžu jako doprovodný program kurz zopakovat. Není problém.

No a co se týká tebe Martine, pokud by jsi potřeboval něco co tu není publikovatelné, ozvi se mě přes SZ a pokusím se ti pomoct. Z uvedených odkazů na nRoute_276.exe ti program nejde nainstalovat ?
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ante » čtv zář 24, 2009 12:58 pm

používám program MaxSea + gps modul + NTB Toshiba M750 krom hardwaru internetová cena :-)

NTB přežil na Májovce let přes celou kajutu :-) ale příště to už opakovat nechci.
matt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod matt » pon říj 03, 2011 12:05 pm

to Baharis:

ahoj, přemýšlíš o pořádání kurzu satelitní navigace i letos v zimě?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon říj 03, 2011 4:23 pm

Ahoj Matte. Není ještě úplně rozhodlé, ale co se týká jakékoliv akce na konci ledna v HO, spíše ne. Nějak se mě do toho nechce.

Jednak jsem zrovna v tom termínu v Karibiku a jednak mě nějak nepřesvědčila klesající tendence účasti a tím vlastně zájmu. Vážím si každého kdo je ochoten jet za přáteli a posedět. O to nic. Ale náročnost příprav nějak neodpovídá výsledku. Když jsem letos odečetl moderátory a kluky od nás, dojelo myslím že snad 10-15 lidí.

Co se týká konkrétně navigace, ta prezentace, která byla stejně už zastaralá, tak ta zatím jaksi není. Spadl mě comp a zatím jsem se nedostal ani k tomu, aby se na to podíval, či zkopíroval disky. Jestli půjdou. Zatím jedu na Aspire One.
Nicméně jsem byl vždy ochoten pomoci. Pokud bude vůle pár lidí během zimy na nějaké odpoledne přijet, bez prezentace jen tak pokecat a formou výměny zkušeností se něco přiučit, klidně to můžeme spáchat. Místnost zajistím.
matt
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod matt » pon říj 03, 2011 4:36 pm

Diky za odpověď.

Je jasný, že pro mini skupinu lidí nemá takováhle akce smysl. Už jen úřípravy zaberou hromady času a málo kdo to ocení. Ono je se pořád co učit (viz nedávná info. vyvázat se na bojku dvěma lanama - nevěděl sem a příště se už navážu správně).

Každopádně pokud by se někdy něco takového konálo a byl by to vyhovující termín rád dorazim i od nás ze severu :) Vždyť se to dá spojit i s návštěvou viného sklípku :whist: , takže nevidim důvod nepřijet.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon říj 03, 2011 9:20 pm

Když se najde trochu klidný prostor pro posezení u piva v Brně, můžeme to spáchat i tam. Snažil jsem se zúčastňovat, po sezóně určitě zase budu a je to na půl cesty (skoro) ...

Zpět na