Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř bře 25, 2015 9:05 am

Tohle jsem našel na stránkách pvl:

•vytváření podmínek pro racionální, šetrné a ekologicky únosné využívání povrchových a podzemních vod a vodních toků

Jestli opravdu oni požadovali vložení toho odst. 5 v §2, tak teda moc ty podmínky nevytvářeji. Spíš naopak
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » stř bře 25, 2015 9:09 am

To vůbec nejde srovnat :roll: musím jako motorista dokazovat, že mám najeté nějaké kilometry? Na druhou stranu - buďme objektivní: můžu si doma vyrobit autíčko bez registrace a jezdit bez řidičáku jen proto, že má malý výkon motoru?

edit - reakce TRIMOVi
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » stř bře 25, 2015 9:22 am

Samozřejmě že můžeš - elektrokola a pomocné spalovací motorky na kolech.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » stř bře 25, 2015 9:35 am

ferdas píše:To vůbec nejde srovnat :roll: musím jako motorista dokazovat, že mám najeté nějaké kilometry? Na druhou stranu - buďme objektivní: můžu si doma vyrobit autíčko bez registrace a jezdit bez řidičáku jen proto, že má malý výkon motoru?

edit - reakce TRIMOVi

Prekvapive muzes - bude-li mit vykon motoru do 1kW a bude soucasne slapaci. Ale to sem nepatri.

Pokud ma takova organizace fungovat(neudelame na to separatni thread?) tak zapomente na 100Kc/rok. 1000Kc/rok a tisic clenu je uplny minimum, aby se dali zaplatit dva lidi na plnej uvazek. Na druhou stranu - ted je docela dobra doba. novinky v zakonech by umoznovali, aby takova organizace mela i nejaky vlastni prijmy. Clenstvi v organizaci se musi vyplacet.
Co by takova organizace mohla nabizet svym clenum, resp. co nabizi LAA svym clenum a predpokladam, ze by bylo dobry zopakovat:
- Technicky veci - LAA ma inspektory-techniky. Nyni je mozny, aby SPS poverila nekoho provadenim technickych prohlidek. Tohle tedy ta nova organizace muze nabizet.
- Pojisteni - velkej pool pojistenejch plavidel muze vedst k mnohem lepsim podminkam. LAA taky nabizi pojisteni a levnejc to neporidite.
- Papirovy veci - prevedeni rejstriku a kompletni spravu malych plavidel od SPS na takovou organizaci asi neni mozny predpokladat.
-Sprava startovacek - tohle LAA dela pouze okrajove, ale vidim v tom jisty potencial. Zejmena v soucasny situaci by x mol ci bojek pod takovouhle organizaci nalakalo spoustu clenu.
- Reseni problemu, vysetrovani nehod, dohled nad provozem ... nevim, do jaky miry by tohle bylo realny.
Ale uprime, nevidim to moc realne. Tohle asi dohromady nedame.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » stř bře 25, 2015 9:58 am

Nápad se založením takové organizace rozhodně podporuji a rád se připojím i víc, než jen členským příspěvkem.

V případě, že by forma organizace byla občanské sdružení, bylo by možné financovat provoz z grantů a dotací. Mám s tím celkem dobré zkušenosti nejen z Junáku, ale i z jiných podobných aktivit.
Činnosti popsané Bahnem by byli jistě hezké, ale je třeba začít skromně a případnou činnost posléze rozšiřovat.

I když se bojím, že s tím kotvením hned tak nepohneme, třeba se podaří odvrátit příští katastrofy.

Dokážeme se na to sejít? Šli byste do toho? Rád to pomohu rozjet...

David
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř bře 25, 2015 9:59 am

Na stavbu autíčka Už reagovala řada dalších, tak to mažu. :) Příště musim pročíst všechny příspěvky.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř bře 25, 2015 10:04 am

Jak bys to zastresil? Turistika? Rekreace?

A ze to nedame.... zalozit organizaci je to nejmensi. Horsi je mit lidi co maji cas a moznosti, ale to je myslim v soucasny dobe docela aktualni, kdyz se nebudeme moct plavit, tak budeme mit cas na papirovani. :-D
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod David_ » stř bře 25, 2015 10:18 am

Nemyslím, že by to muselo být zastřešeno tak, jak naznačuješ. Šlo by o spolek lidí se stejným zájmem. K tomu OS je. Ve stanovách by pak (mimo jiné) mohlo být, že cílem je zastupovat zájmy jachtařů v diskuzi se státní správou. (nejsem s tou formulací zcela spokojen, ale to teď není tak důležité).
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř bře 25, 2015 10:25 am

Ja se na to ptam z jednoho duvodu - z hlediska poctu clenu je dobry mit zaber takovej, aby se to tykalo pokud mozno co nejvic lidi od vody. Uz treba to oznaceni "jachtar" je z tohodle hlediska kontraproduktivni. Jako ten spojujici prvek mne napada treba rekreacni plavba - do toho se vejdou vodaci, kamnari, hadrari a koneckoncu i hausbotisti.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 25, 2015 10:29 am

Pěkná snaha, není první ani poslední.
Fandím i když jsem v tomto skeptický. Takovéto pokusy už tu byly, ale český člověk vzhledem ke své zkušenosti z dob minulých je velmi nerad jakkoliv organizován.
Nejlépe ať to za něj udělá někdo jiný....

Protože mám loď ve Švédsku zajímají mě tamější podmínky.

Dávám sen jen pro inspiraci, netřeba vše vymýšlet vše od nuly.

Do 12m se tam lodě totiž neregistrují a tak mě zajímalo jak je to s doklady při plavbě mimo Švédsko.
A náhodou jsem našel že toto osvědčení na požádání (bez jakékoliv technické, jen na základě kupní smlouvy a zaplacení poplatku) vydává
Svenska Kryssarkluben, celo-švédský lodní spolek.

A o něm se lze dozvědět např.:

Ve Švédsku je Svenska Kryssarkluben
Je to celo-švédský lodní spolek. Vydává časopis På Kryss, přístavní knihy. seznam marín a kotvišt.
Zkoušky neorganizuje (ale členové mají slevy na kurzy), má ale několik velkých plachetnic, kde pořádá kursy a plavby pro mládež i dospělé.
Má umístěné vlastní boje v zálivech kde se mohou členové uvázat.
Zástupci se účastní diskusí i ve vládě o regulaci a předpisech pro sportovní lodě.
Pořádá skupinové plavby, má právní poradnu, technickou poradnu, vydává knihy o přístavech atd.
Kdokoli může psát a zúčastnit se debat a diskusí.
Podívejte se na http://www.sxk.se/
Svenska kryssarklubben byl založen již roku 1923. Má 43 000 dobrovolných členů.
Členové dostávají zdarma domů měsíční časopis På kryss, který je také v prodeji veřejně.
Má kontaktní osoby v mnoha zemích. Různé podsekce, zájmové skupiny podle oblastí plavby. Ti se také různě scházejí pořádají akce a poskytují informace o zájmové oblasti plavby.
Finanční možnosti vyplývají z aktivit které klub pořádá. Příspěvek se členovy vrátí v hodnotě časopisu a dalších aktivitách. A také v různých slevách, např. i na pojištění. poplatcích.
Např. vydání mezinárodního osvědčení má člen za poloviční poplatek. Již touto slevou má uhrazen členský poplatek.

Je toho více, ale toto je asi tak stěžejní.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » stř bře 25, 2015 10:29 am

Dneska se to jmenuje spolek, ne OS, ale to je vedlejsi. Zalozeni je trivialita.
Ale aby to skutecne k necemu bylo, musi mit zamestnance na plnej uvazek a mozna par aktivistu. Delat to pouze aktivisticky - no nedavam tomu sanci. Takovy sdruzeni tu jsou a jak vidno, prilis to nefunguje.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod David_ » stř bře 25, 2015 10:30 am

Tomu rozumím a částečně s Tebou souhlasím. Měl bych jen strach, že příliš velká/obecná skupina lidí bude mít příliš roztříštěné zájmy.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř bře 25, 2015 10:32 am

Velebnosti to je hnus. A jak tu bylo krasne. Ja bych take zacal tim omezenim stari motoru na 25let to me vadi skoro vic.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř bře 25, 2015 10:37 am

Libor> Totozne je to v Holandsku, Belgii, Nemecku.
Registrace nepotrebna do urcite delky a vykonu motoru. ICP na pozadani asi za 30E na dva roky. Pojisteni povinne.

Organizace je tam anwb.nl , coz je mistni automotoklub, ktery ma i lode. Z podstaty veci se tam jezdi/pluje tak i tak. Clenove maji vyhody, nizsi poplatky, servis, ... Casopis maji take, dokonce jiz v poctu, ktery zastupuji, maji zastoupeni a lobbing v parlamentu.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod David_ » stř bře 25, 2015 10:41 am

bahno
: Souhlasím - jen se to tím dostává do začarovaného kruhu. Nemohu teď přijít na to, jak dál. Do organizace, která si bude moct dovolit zaměstnance to prostě musí vyrůst. To se asi první rok činnosti nepovede, pokud se nenajde významnější sponzor.

Práce s lidmi je složitá a i já z toho mám obavu. Uvědomuji si, že dotáhnout to v něco funkčního je spousta práce výsledek není jistý. Jak ale uspějeme, když to nezkusíme? Nebo možná ne nová organizace, ale angažovat již existující?

Nechci se smířit s tím, že budu stát jen v marině a bojím se co přijde příště...
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř bře 25, 2015 11:00 am

Tak krátká informace o situaci na MD od našeho kontaktu tamtéž (myslím, že to jen potvrdí pár tipů, jež zde již zazněly):

Odbor plavby je tady na ministerstvu, mám-li být upřímný, v rozkladu a příliš lidí v něm ani zaměstnáno není. Mluvit by se dalo asi jen s ředitelkou odboru Mgr. Katarínou Koleničkovou. Tu jsem včera potkal na schodech a ten problém jsem jí sdělil. Řekla, že se jí kvůli tomu snaží kontaktovat docela dost lidí, ale prý přes to nejel vlak. Jednalo se o zásadní připomínku Ministerstva zemědělství a bez její akceptace by prý vyhláška jako celek zřejmě spadla pod stůl.

Kontakt na ní dávám (tel. 225 131 213), ale už se s tím zřejmě opravdu nic dělat nedá a uvidí se až v praxi, zda to bude opravdu tak hrozné.

P.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » stř bře 25, 2015 11:01 am

Jsem členem klubu vodních motoristů KVM, ve Sladovařské zátoce na Slapech. Kapitána tam dělá Petr Miler (bývalý ministr), který se již léta soudí se státem ohledně předpisů užívání vodních cest, kotvení a pod. Např. za totáče, když musely všechny hausbóty z vody, jediná Sladovařská to u soudu obhájila. Předpisy a vyhlášky má v malíčku a jako lobbista je ideální. Letos do klubu vstoupil i bývalý předseda hospodářské komory.
Členové klubu jsou jak kotvící s hlasovacím právem, tak jenom příznivci bez hlasovacího práva. Možná on by byl vhodnou osobou pro zastupování vašich, našich zájmů. Kontakt na něho mohu poskytnout přez SZ.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř bře 25, 2015 11:10 am

Ono to nakonec dopadne dobre. Narozdil od vas jsem optimistou. Jak se MZ sahne na dotace z EU, to by v tom byl Babis, aby si to nechal vzit ...

Dle me je nejistejsi cesta hrozba vyvolani pre a nasledna kontrola vyuziti dotaci EU. To je genialne jednoduche a muze to spustit i jedinec v roli praskace.
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř bře 25, 2015 11:12 am

I když zcela zásadně nesnáším míchání se do politických věcí, tak minimálně v téhle otázce jsem toho asi udělal na začátek tolik, že má možná smysl, abych si o ten kontakt řekl. Na VŠ jsem nesnášel programování a hádejte, v čem bylo těžiště mojí diplomky :-D

Seemane díky za kontakt - čekám na SZ ;-)

P.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » stř bře 25, 2015 11:13 am

Líbí se mi příspěvky viz výše , třeba David_ a i ostatní.

Ale já nenavrhuji, aby jsme si založili sami jednu organizaci. Navrhuji zkratku k cíli - šéfové stávajících organizací (od vodních skautů po provozovatele motorových jachet ) založí organizaci pro právní ochranu všech. Nic víc než pro tu právní ochranu .

Efekt je v :
- počet členů neodčerpá členy od jiné organizace a naopak
- přesném zaostření na jeden cíl - legislativa
- jasném postupu - jak a kdo to založí - stačí když přesvědší každý vedení své organizace o výhodnosti.
- větším počtu uživatelů
- sumě peněz
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř bře 25, 2015 11:35 am

pavlii píše:***
...Mluvit by se dalo asi jen s ředitelkou odboru Mgr. Katarínou Koleničkovou. Tu jsem včera potkal na schodech a ten problém jsem jí sdělil. Řekla, že se jí kvůli tomu snaží kontaktovat docela dost lidí...

No vidis .... hlavne ze to nespi! Diky Pavlii za info.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » stř bře 25, 2015 11:59 am

TRIM píše:Líbí se mi příspěvky viz výše , třeba David_ a i ostatní.

Ale já nenavrhuji, aby jsme si založili sami jednu organizaci. Navrhuji zkratku k cíli - šéfové stávajících organizací (od vodních skautů po provozovatele motorových jachet ) založí organizaci pro právní ochranu všech. Nic víc než pro tu právní ochranu .

Efekt je v :
- počet členů neodčerpá členy od jiné organizace a naopak
- přesném zaostření na jeden cíl - legislativa
- jasném postupu - jak a kdo to založí - stačí když přesvědší každý vedení své organizace o výhodnosti.
- větším počtu uživatelů
- sumě peněz

Myslenka hezka, ale funkcni to asi nebude. Jen tak pro zajimavost, kdyz jsem pachal ten svuj elaborat o LAA/nova organizace, tak jsem se kouknul do vyrocnich zprav - CSVM ma rocni rozpocet v desitkach tisic, coz jim pokreje tak tech par akci, co poradaji a tim to hasne. A vcelku predpokladam, ze ostatni organizace jsou na tom podobne. Skrz LAA v roce 2013 proteklo pres 25M - a to je ten rozdil, s takovejma penezma se da neco delat. Schopnej pravnik bude rocne stat minimalne mega...
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » stř bře 25, 2015 12:37 pm

Nepotřebujeme právní kancelář na celý rok.

Potřebujem vytvořit velké množství členů.
Potřebujeme vytvořit mluvčí za tyto členy.
A tito mluvčí potřebují mít možnost si sebou vzít právníka .
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř bře 25, 2015 12:44 pm

Máme tady minimálně jedno právníka registrovaného na fóru, nechci ho prásknout, třeba se k tomuto tématu vyjádří sám.... :good: :D
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř bře 25, 2015 12:47 pm

neni problem JA vam to sepisu vopisu vodeslu a uvidite ten hukot :gun:

Zpět na