Záchranné a bezpečnostní vybavení na moře
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
Re: Záchranné a bezpečnostní vybavení na moře
Prosim, vratme se zpet k lodim. Pranu preneste do Tlacharny. Nema s lodi nic spolecneho a ja sam mam na podobne filozofie vyhraneny a negativni nazor. Tak bych o tom nechtel ohnive diskutovat ve vlakne zamerenem na bezpecnost na mori.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
stani nemohu nikoho poučovat, jsem teoretik.
Myslel jsem že se ozveš, to už tak někteří lidé mívají. Najdi si to sám a pokud si myslíš že jsem lhář, nebudu tě nutit k opaku.
https://youtu.be/OWc6ugDby00 1:05 doporučuji estéte
Myslel jsem že se ozveš, to už tak někteří lidé mívají. Najdi si to sám a pokud si myslíš že jsem lhář, nebudu tě nutit k opaku.
https://youtu.be/OWc6ugDby00 1:05 doporučuji estéte

-
- návštěvník fóra
stani
koukej že někteří to jako pomůcku používají*
1
Příspěvekod Voda » ned bře 11, 2018 11:15 am
....Rád bych měl vylepené plakátky na viditelném místě se značkami a důležitými pomůckami. Lze něco takového u nás zakoupit?...
Cosi podobného často potřebuji také. Nesháním kde to lze zakoupit. Potřebné si zpracuji v textovém anebo grafickém editoru (anebo oskenuju). Vše pak vytisknu lejzrovou nebo inkoustovou tiskárnou na běžný bílý případně barevný kanclpapír (podle důležitosti oranžová, červená.....) a zalaminuji to do fólie tloušťky 80mic anebo hrubší. Laminovačky má téměř každé papírnictví ve formátu A4 a menším. Stojí to pár drobných. Ve vnitřních prostorech barevná stálost a čitelnost dokumentu je více než 10 let. Ve venkovních podmínkách do 3 let. Čitelnost klesá zejména pokud to je vystaveno přímému slunci. Zalaminované pokyny lepím na stěny širokou oboustrannou páskou. Pokud to na povrchu nedrží, dělám to tak, že na stěnu nejdříve nalepím širokou 3M plast. pásku (má barvu asi jako šedá stříbřenka) a teprve na ni zalaminované a oboustrannou páskou opatřené pokyny. Podobně to dělám i se samolepkama, které na některém povrchu stěny nedrží.
koukej že někteří to jako pomůcku používají*
1
Příspěvekod Voda » ned bře 11, 2018 11:15 am
....Rád bych měl vylepené plakátky na viditelném místě se značkami a důležitými pomůckami. Lze něco takového u nás zakoupit?...
Cosi podobného často potřebuji také. Nesháním kde to lze zakoupit. Potřebné si zpracuji v textovém anebo grafickém editoru (anebo oskenuju). Vše pak vytisknu lejzrovou nebo inkoustovou tiskárnou na běžný bílý případně barevný kanclpapír (podle důležitosti oranžová, červená.....) a zalaminuji to do fólie tloušťky 80mic anebo hrubší. Laminovačky má téměř každé papírnictví ve formátu A4 a menším. Stojí to pár drobných. Ve vnitřních prostorech barevná stálost a čitelnost dokumentu je více než 10 let. Ve venkovních podmínkách do 3 let. Čitelnost klesá zejména pokud to je vystaveno přímému slunci. Zalaminované pokyny lepím na stěny širokou oboustrannou páskou. Pokud to na povrchu nedrží, dělám to tak, že na stěnu nejdříve nalepím širokou 3M plast. pásku (má barvu asi jako šedá stříbřenka) a teprve na ni zalaminované a oboustrannou páskou opatřené pokyny. Podobně to dělám i se samolepkama, které na některém povrchu stěny nedrží.
-
- návštěvník fóra
pro uživatele voda
..kdysi profesor Emoto
dokázal celému vědeckému světu
že voda je senzitivní a vlastní paměť. https://youtu.be/wmpQBU5DZro
..kdysi profesor Emoto
dokázal celému vědeckému světu
že voda je senzitivní a vlastní paměť. https://youtu.be/wmpQBU5DZro
No vidis. Krasne predkladas, jak kdyz te neco zajima, hledas informace a samostatne studujes a ucis se. Take po nikom nechces, aby ti presne nadiktoval jak mas zit, co mas jist, jake mas mit vyznani, styl zivota.
A nyni, kdyz se vratis k tvemu druhemu a dalsim prispevkum, kdy pises, ze za ctyri roky, co opravujes lod (resp. ji nechavas opravovat) si nejsi schopen precist zakladni informace, vyvstava me otazka, zda ti nechybi to nadseni pro vec ktere mas treba u toho zivotniho stylu? Bavi te vubec ten jachting?
A nyni, kdyz se vratis k tvemu druhemu a dalsim prispevkum, kdy pises, ze za ctyri roky, co opravujes lod (resp. ji nechavas opravovat) si nejsi schopen precist zakladni informace, vyvstava me otazka, zda ti nechybi to nadseni pro vec ktere mas treba u toho zivotniho stylu? Bavi te vubec ten jachting?
-
- návštěvník fóra
Souhlasím, moc mě to nebaví...
Rád bych se zeptal na suché obleky.
Závidím profíkům ten luxus sucha. Pro nepříznivé počasí každá tepelná ztráta je hodně vyčerpávající jistě*
Závidím profíkům ten luxus sucha. Pro nepříznivé počasí každá tepelná ztráta je hodně vyčerpávající jistě*
fornax1713 píše:Souhlasím, moc mě to nebaví...
Tak si rikam, zda jsem nemrhal casem. Od zacatku jsem to bral seriozne, i kdyz jiste signaly s kazdym novym prispevkem byly. Budu opatrnejsi. Diky za lekci.
-
- návštěvník fóra
Špatně jsem se vyjádřil
Souhlasím s kritikou , moc mě tahle stará témata o životě nebaví....
Nezačal jsem o starobě a ani o stravě ! Jen odpovídám .
Lekci si tady dáváte sami pane err co si všichni přátelsky tykáme.
Vraťte se na počátek vlákna a koukněte jaké hodnocení jste vždy pro mě měl a jak jsem vám odpovídal.
Mám asi tak rok před vyplutím,
pro mě dostatečná doba na učení. Že jsem začal zrovna tady a takto mně dává energii pokračovat k odchodu od nejhorší lidské mentality
kterou jsem ve světě poznal drazí spoluobčané co si všichni tykáme. Hodně štěsí
-------------------------------------
p.s. pane err lekce skončila *
Souhlasím s kritikou , moc mě tahle stará témata o životě nebaví....
Nezačal jsem o starobě a ani o stravě ! Jen odpovídám .
Lekci si tady dáváte sami pane err co si všichni přátelsky tykáme.
Vraťte se na počátek vlákna a koukněte jaké hodnocení jste vždy pro mě měl a jak jsem vám odpovídal.
Mám asi tak rok před vyplutím,
pro mě dostatečná doba na učení. Že jsem začal zrovna tady a takto mně dává energii pokračovat k odchodu od nejhorší lidské mentality
kterou jsem ve světě poznal drazí spoluobčané co si všichni tykáme. Hodně štěsí
-------------------------------------
p.s. pane err lekce skončila *
Neblazni. Pristup, kdy si udelas ridicak a hned jdes jezdit na ctyrproude dalnice se ti zda OK? Co navigace, planovani plavby se zohlednenim snosu vetrem a proudem, co proudy jako takove, co slapove jevy, meteo, radio? Co praxe a vubec vlastni ziti na lodi? Myslis si ze vis, co vse vlastne budes na lodi k dlouhodobemu ziti potrebovat a co se nakonec ukaze jako zcela zbytecne? Co ruzne opravy motoru, hridele, ucpavek, plachet, elektroinstalace, vody? Co spanek a pluti v noci? Nebude ti treba spatne? Snasis vlny, kdyz jsi na nich jeste nebyl? Co kdyz budes mit vazny prubeh morske nemoci a nebudes schopny na lodi vubec existovat?
Vetsina moreplavcu, co se vydali na cesty tak jak o tom uvazujes ty, morem a jachtingem roky predem ziji. Zajimaji se o vse kolem nej. Hodne z nich si postavili vlastni lod. Vi o ni vse. Jini dobu sbiraji informace, uci se, naloduji se do posadek, divaji se na kolegy a komunikuji s nimi, ctou tuny knih, pribehu a vubec, je to jejich zajem, jejich hoby, laska a vasen.
Bohuzel neznam nikoho, kdo by se nalodil, aniz by mel jine zkusenosti a plul kolem Sveta.
Pokud je to v tvych silach, nalod se do nejake posadky mimo sezonu a zkus si nejakou veselejsi plavbu. Nejspise svuj postoj prehodnotis.
Vetsina moreplavcu, co se vydali na cesty tak jak o tom uvazujes ty, morem a jachtingem roky predem ziji. Zajimaji se o vse kolem nej. Hodne z nich si postavili vlastni lod. Vi o ni vse. Jini dobu sbiraji informace, uci se, naloduji se do posadek, divaji se na kolegy a komunikuji s nimi, ctou tuny knih, pribehu a vubec, je to jejich zajem, jejich hoby, laska a vasen.
Bohuzel neznam nikoho, kdo by se nalodil, aniz by mel jine zkusenosti a plul kolem Sveta.
Pokud je to v tvych silach, nalod se do nejake posadky mimo sezonu a zkus si nejakou veselejsi plavbu. Nejspise svuj postoj prehodnotis.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Portland Pudgy je Dinghy, teda lodička približovadlo, pretože nie vždy a možno málokedy budeš stáť pri móle a často v zátoke na kotve. Ta Dinghy Portland Pudgy je predpokladám z masívneho polypropylénu a váži skoro 60 kg. To je na jednomužné vyťahovanie na palubu vela, myslím že pokial nebudeš mať vzadu zdvihák, tak to sám nedáš. Treba sa popozerať po niečom hodne lahšom, všetci dnes kupujú malé gumené nafukovacie člny, tie ale na juhu, keď sú vyviazane trvalo na palube rýchle podliehajú ÚV žiareniu . Takže nejako si s tým budeš musieť poradiť, najme ak máš loď dlhú 8,5 m, to na palube moc miesta asi nebude. Najlepšie asi bude niečo nafukovacie, čo sa dá lahko vyfúknuť a uložiť pri plavbe do útrob lode, myslím že Gumotex v Břeclavi robí skvelé člny.
To že si tu tykáme je dohoda od samého počiatku tohoto webu a vychádzame s toho, že v tejto komunite si ludia na lodi vždy tykajú, takže ak sa neurazíš, pri tom aj zostanem.
To že si tu tykáme je dohoda od samého počiatku tohoto webu a vychádzame s toho, že v tejto komunite si ludia na lodi vždy tykajú, takže ak sa neurazíš, pri tom aj zostanem.
-
- návštěvník fóra
Milý err
žel Bohu vás nemohu považovat za autoritu....nemrhejte časem a nemusíte hledat signály*
Tak si rikam, zda jsem nemrhal casem. Od zacatku jsem to bral seriozne, i kdyz jiste signaly s kazdym novym prispevkem byly. Budu opatrnejsi. Diky za lekci.
žel Bohu vás nemohu považovat za autoritu....nemrhejte časem a nemusíte hledat signály*
-
- návštěvník fóra
Zajímavý termín Denisi
..nemám problém s tykáním.
Ostatní jak píšeš mám okoukané a shoduje se s tím co říkáš.
Tyhle Dinghy se dost kradou jsem si všiml.
To považuji za docela špatně řešitelný problém.
Na malé lodi přemýšlím z pevného člunu udělat stříšku pod ráhnem v kokpitu....lehký rám
kam by se vyzvedla. Myslím že je to jen teorie a že se nebude dost prostoru.
Vlastním psa, kočku a kachnu...znám výrobky fa Gumotex. U nás mají hasiči člun.
Jen tak se neprorazí ale ti moji blízcí mj drápky...
Nejsem urážlivý člověk,
jen se držím zásady izolovat se od lodí neslušných.
Jednoduše řečeno, když budeš okolo sebe mít blbce, máš blbý svět.
Když moudré lidi, máš svět takový jaký je... Hodně štěstí přátelé*
..nemám problém s tykáním.
Ostatní jak píšeš mám okoukané a shoduje se s tím co říkáš.
Tyhle Dinghy se dost kradou jsem si všiml.
To považuji za docela špatně řešitelný problém.
Na malé lodi přemýšlím z pevného člunu udělat stříšku pod ráhnem v kokpitu....lehký rám
kam by se vyzvedla. Myslím že je to jen teorie a že se nebude dost prostoru.
Vlastním psa, kočku a kachnu...znám výrobky fa Gumotex. U nás mají hasiči člun.
Jen tak se neprorazí ale ti moji blízcí mj drápky...

Nejsem urážlivý člověk,
jen se držím zásady izolovat se od lodí neslušných.
Jednoduše řečeno, když budeš okolo sebe mít blbce, máš blbý svět.
Když moudré lidi, máš svět takový jaký je... Hodně štěstí přátelé*
- Denis
- zkušený harcovník
Čím som starší, tým som k okoliu tolerantnejší, aj keď môj najbližší pozorovatel, manželka, tvrdí, že som zlostný starec.
Ja som presvedčený že Err je úplne v pohode a čo sa týka poradenstva, tak je mimoriadne kompetentný. Ak by som ja pomýšlal na nejakú velkolepú plavbu, tak by istotne bol medzi mojími konzultantmi, ak by súhlasil. On velmi presne vymenoval okruh problémov ktoré by si mal ovládať a samozrejme tam nenapísal všetko, ale len čo ho zrejme v rychlosti napadlo, sú to všetko samé dôležité veci. Tiež som samouk a než som išiel prvý krát na more, tak som si problematiku naštudoval z knižky. Vela vecom som nerozumel, nevedel som o čo píšu, prišiel som na plachetnicu do chorvátska, do posádky, nie na kurz a všetko bolo jasné. A s tou kinetózou ani nehovorím, fakt sú ludia ktorý na more nemôžu.

Dekuji ti Denisi za laskava slova. Vazim si jich a velmi pro mne znamenaji. Musim to ale vratit zpet na pravou miru a zduraznit, ze pluji zatim jen par let, vicemene v jedne lokalite a to jeste jen sezonne. Takze se vlastne porad ucim. Vyhodou je, ze mam svoji lodku a zacinal jsem s minimalnim rozpoctem, takze jsem si vetsinu veci delal sam. Clovek tak trosku zjisti, jak ta lod funguje jako celek a kolik remesel je na ni treba 
Stale nerad pluji v noci. Obzvlast, kdyz je pod mrakem. Vim, jak tezke je poznat svetla i kdyz vis, ze by tam nekde mela byt boje a jaka. Vim, jak je skoro nemozne poznat dva nasvicene remorkery tahnouci vyrazenou nemeckou vojenskou lod. Poznal jsem, jak tezke je plout, kdyz z duvodu nedostatecneho nabiti dojde predvecer elektrika nebo kdyz elektrina vypadne zcela. Prvni dva dny mi na rozvlnenem mori dokaze byt spatne a vim, jak velmi to ovlivnuje usudek. Jak to meni vuli zvednout se na hlidku zrovna v momente, kdyz uz by ti mohlo byt lip nebo jak se musis nutit neco snist. A to se nebavim o pluti v blizkosti TSS, kdy si lehnout nemuzes. Vim, jak clovek po tridenni preplavbe pripluje strhany a unaveny, ze ani to vytouzene pivo v kokpitu nedopije a tesi se spat. A ze se treba ani nenevyspi, protoze za tri hodky musi prevazat kvuli odlivu lod
Nicmene tyto zkusenosti ma temer kazdy zacatecnik. A protoze jsou natolik zakladni a zjevne, chtel bych na ne poukazovat pro ty, kteri si diky neznalosti podobne potize nepripousteji. Neznamena to ovsem, ze jsem znalcem nebo autoritou. Stacil jsem ale poznat, ze na pluti kolem Sveta je treba skutecne mnoho znalosti.

Stale nerad pluji v noci. Obzvlast, kdyz je pod mrakem. Vim, jak tezke je poznat svetla i kdyz vis, ze by tam nekde mela byt boje a jaka. Vim, jak je skoro nemozne poznat dva nasvicene remorkery tahnouci vyrazenou nemeckou vojenskou lod. Poznal jsem, jak tezke je plout, kdyz z duvodu nedostatecneho nabiti dojde predvecer elektrika nebo kdyz elektrina vypadne zcela. Prvni dva dny mi na rozvlnenem mori dokaze byt spatne a vim, jak velmi to ovlivnuje usudek. Jak to meni vuli zvednout se na hlidku zrovna v momente, kdyz uz by ti mohlo byt lip nebo jak se musis nutit neco snist. A to se nebavim o pluti v blizkosti TSS, kdy si lehnout nemuzes. Vim, jak clovek po tridenni preplavbe pripluje strhany a unaveny, ze ani to vytouzene pivo v kokpitu nedopije a tesi se spat. A ze se treba ani nenevyspi, protoze za tri hodky musi prevazat kvuli odlivu lod

Nicmene tyto zkusenosti ma temer kazdy zacatecnik. A protoze jsou natolik zakladni a zjevne, chtel bych na ne poukazovat pro ty, kteri si diky neznalosti podobne potize nepripousteji. Neznamena to ovsem, ze jsem znalcem nebo autoritou. Stacil jsem ale poznat, ze na pluti kolem Sveta je treba skutecne mnoho znalosti.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Vrátil bych to k věcné problematice.
S bezpečností to přímo souvisí. Jsi-li v suchu, můžeš v klidu vyhodnocovat situace. Jsi-li v mokru, jsi zmrzlý a ve stresu. Velká pravděpodobnost zvolit špatné rozhodnutí.
Před lety se o oblecích hodně diskutovalo ve vláknu Kvalita značek
viewtopic.php?f=87&t=7402
Některé věci už nemusí být aktuální, ale přehled si uděláš.
První odpověď si musíš dát na otázku, kde a jak budeš oblek používat.
Existuje několik řad oblečení. Nejvyšší kvalitu představuje OFF SHORE řada. Tu používají profíci na dlouhých plavbách. Chceš-li na lodi dlouhodobě žít, doporučil bych ji. Dále k oblekům diskutujme, prosím, ve vláknu Kvalita značek.
fornax1713 píše:.....
S bezpečností to přímo souvisí. Jsi-li v suchu, můžeš v klidu vyhodnocovat situace. Jsi-li v mokru, jsi zmrzlý a ve stresu. Velká pravděpodobnost zvolit špatné rozhodnutí.
Před lety se o oblecích hodně diskutovalo ve vláknu Kvalita značek
viewtopic.php?f=87&t=7402
Některé věci už nemusí být aktuální, ale přehled si uděláš.
První odpověď si musíš dát na otázku, kde a jak budeš oblek používat.
Existuje několik řad oblečení. Nejvyšší kvalitu představuje OFF SHORE řada. Tu používají profíci na dlouhých plavbách. Chceš-li na lodi dlouhodobě žít, doporučil bych ji. Dále k oblekům diskutujme, prosím, ve vláknu Kvalita značek.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Myslím, že Denisovy a Err_ovy příspěvky jsou pořád věcné.
Má-li být plavba úspěšná a spojená s bezpečným návratem, tak mezi elementární a podstatné záchranné a bezpečnostní vybavení na moře určitě patří (také) znalosti a kumšt.
Má-li být plavba úspěšná a spojená s bezpečným návratem, tak mezi elementární a podstatné záchranné a bezpečnostní vybavení na moře určitě patří (také) znalosti a kumšt.
- Denis
- zkušený harcovník

Ja dám napríklad poučenie od Zvíře, popisoval ako sa mu podarilo odtrhnúť ručný kotevný vrátok, vtedy som sa vžil do jeho situácie, rozobral som si ju, u Mariana Koscelnika na jeho lodi som si overil svoje závery, pri sóloplavbe je velmi dôležité mať elektrický kotevný vrátok s vyvedeným ovládaním do kokpitu.