Čeština v písemných projevech na J.I. aneb co s gramatikou..

Cizojazyčné slovníky, názvosloví cizí i tuzemské, jazykovědné či překladatelské problémy

Moderátor: vilma

JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř lis 10, 2010 10:01 am

Tak já taky přihodím svůj názor, když už to tak hezky flamuje.

1. Forma by měla být v souladu s obsahem
2. Když už někdo píše gramaticky blbě, riskuje, že bude za troubu. ;)
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » stř lis 10, 2010 10:23 am

Přihodil bych ještě dvě historky .. první - na zcela jiném fóru mě pokaždé bouchly do očí příspěvky od jednoho člověka. Obsah bezva, ale forma děsivá .. hrubky, místo v občas f apod ... pokaždé když jsem to četl jsem si říkal ten člověk to dělá snad naschvál nebo musí být úplně mimo. A tak jsem mu jednou napsal .. že obsah je bezva, ale formou, že vypadá jako blbec. Neodpověděl mi on, ale lidi co ho znali odobně. Dotyčný je docela silný dyslektik a ač se snaží jak může, lépe to nenapíše. Je asi zbytečné poznamenávat, že za blbce jsem se cítil především já.

a druhá - jiné fórum, obdobný problém - obsah skvělý, ale taková divná (trošku) čeština. Občas hrubky, predevším v i/y a o mně/mě ani nemluvím. Poučen z příkladu jedna jsem byl zticha. Chytil se ale jiný člen diskuzního fóra. Na jeho výtku proč tak przní svůj mateřský jazyk dostal odpověď, že dotyčný je cizinec - američan, teprve pár let žijící v Česku. Z tohoto pohledu to najednou vypadalo úplně jinak - já, který anglicky mluvím jak "MassaBob" jsem málem kritizoval někoho kdo ovládl češtinu téměř dokonale.

To jen tak - hodnotit vše jen na základě dokonalého slohu a gramatiky taky asi nebude vždy to pravé, ořechové. Pokud toho člověka dobře neznáte, stěží můžete pochopit proč píše jak píše.

Když to doplním o mé oblíbené indiány ;) Siouxové měli jedno hezké přísloví ... nikdy nikoho nesuď za jeho chůzi, pokud jsi celý den nechodil v jeho mokasínech ...
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř lis 10, 2010 10:35 am

TashonkaWitko píše: Siouxové měli jedno hezké přísloví ... nikdy nikoho nesuď za jeho chůzi, pokud jsi celý den nechodil v jeho mokasínech ...

Velmi pěkné přísloví :-)

Mimochode, výjimky samozřejmě existují a potvrzují pravidlo, ovšem taky je fakt, že na fórech to vypadá, že dyslektik a cizinec je tady každej druhej :-) (s čestnou výjimkou JI, samozřejmě) :D
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř lis 10, 2010 12:07 pm

lynx píše:A co se týká svobody projevu:
Každý může do svého textu svobodně nasekat hrubek tolik, kolik jen chce. Já mám právo si o něm svobodně myslet, že je blb.

Přesně tak, navíc, v době PC a internetu není pravopis takový problém, když nevím, snadno najdu správné řešení a stále se učím .
(doufám, že tu nemám nějakou hrubku :P )
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř lis 10, 2010 1:10 pm

včera jsem našel hezkou větu:
"Rabíni říkají: kdo pochopí řád písmen,pochopí řád světa."
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř lis 10, 2010 1:59 pm

Židia písali texty bez samohlások, takže ich tvrdenie je pochopitelné ;).

Zpět na