plyn a voda u Corveette 650

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1729
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv čer 30, 2011 5:43 pm

Já to říkám pořád, že plyn na loď nepatří. Zlatej líh, sice je taky nebezpečnej, ale aspoň výpary jsou lehčí než vzduch a utečou ventilací pryč z lodě.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8601
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv čer 30, 2011 6:34 pm

To je otázka, nepatří..... :?
Asi jak kdy a kde. Dobrý sluha, zlý pán.....
Mám ho tam 7 let a vše je OK.
Pravda, po každém vaření se uzavírá ventil přímo na láhvi. Kdyby něco někde uteklo....bylo by to zanedbatelné množství.
Uživatelský avatar
MJvonVDF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 29, 2012 1:00 am
Reputace: 0

Troska do mlyna

Příspěvekod MJvonVDF » čtv čer 28, 2012 8:17 pm

K oziveni diskuze na tema plyn: na Holandance mam jejich "original", v nerez kasliku, vytok ven s venkovni striskou smerem dolu (kvuli vetru), rozvod trubkama, 2 hlasice - jeden pod motorem, jeden pod lednici. I kdyz hadice jsou relativne novy a udajne to melo revizi (udajne), tak nejak se mi nelibi dve veci: 1. prehazovani bomb dvoucestnym ventilem (vyrazeno z provozu, druhou bombu jsem zavrel) 2. vysokotlaka hadice pred regulatorem.

Premyslim 1) nechat (slovo nechat znamena, ze ja to delat nebudu :-)) tam primontovat za regulator, ktery pujde k bombe pokud mozno sroubenim bez hadice, elmag. ventil - tady. Udajne to zere 2A jenom pri sepnuti, pak je pridrzny proud 40mA (alespon jsem si to takhle prelozil z manualu). Ma s timhle nekdo zkusenosti? Jaky to snese tlak (=kdyz odejde regulator), to je otazka. Jenom jestli radsi neporidit nejaky cesky ventil, co snese vic jak 16bar, delaji se i pres 100kPa, vsechno zona 2, vybusne prostredi.. Ad "revizni technik SPS", ma nekdo na nej kontakt nebo tip na "slusneho plynare"? Plynar, co nam dela doma plyn, ma tak maximalne razitko a vubec bych ho do toho sahat nenechal :-)

Michal
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Re: Troska do mlyna

Příspěvekod david » čtv čer 28, 2012 10:52 pm

máš krapet bordel v jednotkách. 100kPa = 1 bar
Uživatelský avatar
MJvonVDF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 29, 2012 1:00 am
Reputace: 0

Re: Troska do mlyna

Příspěvekod MJvonVDF » pát čer 29, 2012 9:42 am

david píše:máš krapet bordel v jednotkách. 100kPa = 1 bar

Tahle informace ma pro me cenu zlata :-) Videl sem do 0.5Mpa takze 0.5bar, ale pres, to uz asi nic.. ono je to asi stejne jedno, kdyby odesel redukcak a oprelo se to do ventilu, jak to poznam.. mozna tak, ze nepujde otevrit .. proto to asi ti trumatici neresi :D
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Re: Troska do mlyna

Příspěvekod david » pát čer 29, 2012 10:06 am

[quote="MJvonVDFVidel sem do 0.5Mpa takze 0.5bar, :D[/quote]

opět špatně, 1MPa = 10 bar, tedy 0,5 MPa = 5 bar = cca 5atmosfér

spotřebiče na PB jsou na 30 nebo 50 mbar,tedy 0,03 nebo 0,05 bar, to si musíš přečíst na štítku onoho spotřebiče a podle toho koupit regler.
Uživatelský avatar
MJvonVDF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 29, 2012 1:00 am
Reputace: 0

Re: Troska do mlyna

Příspěvekod MJvonVDF » pát čer 29, 2012 10:32 am

david píše:opět špatně, 1MPa = 10 bar, tedy 0,5 MPa = 5 bar = cca 5atmosfér

spotřebiče na PB jsou na 30 nebo 50 mbar,tedy 0,03 nebo 0,05 bar, to si musíš přečíst na štítku onoho spotřebiče a podle toho koupit regler.


jestli to nebude tim, ze mi to po ranu nemysli... chyby v radech jsou v nekterych oborech typicky :lol: /spenat/. Tak jeste prepocitat pres 1013hPa, mozna korigovat na nadmorskou vysku a atmosfericky podminky a pak se uz probudim :whist:
mimo diskuzi o jednotkach: O regler mi nejde, spis o ten ventil... regulator tam je na 0.03.. to kazdej ventil utahne, ale aby ten ventil fungoval jako spolehlivej "kohout", tak by to melo utahnout i naplno druk z flasky..kdyz se na regleru neco.. tento. Kdyz je ale normalne zavrenej, pocitam, ze ho jen tak neco neotevre, spis teda ze nepude pri velkym tlaku otevrit vubec, leda by jeden pustil do civky misto 12 24V ;) On clovek s takovouhle veci nemusi behat k bombe (a rozdelavat zatesnenou bednu), ventil si sepne jenom v situaci varim, nebo chladim mimo pripojku a na noc spokojene zavre. Privody nicmene radsi pajet, aby kontakty z fastonu nejiskrily :D
Uživatelský avatar
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 511
Registrován: pon lis 06, 2006 1:00 am
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát čer 29, 2012 1:18 pm

ja chci taky davat ten elektromagneticky ventil a taky mi prislo ze by bylo lepsi, kdyby byl hned na lahvi a teprve za nim az redukcni ventil, jenze podle manualu

http://www.truma.com/downloadcenter/gas_remote_switch_installation_operating_de_gb_fr_nl_se.pdf

je maximalni tlak 150 mbar takze musi byt az za regulatorem.

...co trochu nechapu, proc k tomu nedavaj delsi kabel - je tam jen 1.5 metru coz je hodne malo. Ale pocitam ze kdyz ho nastavim tak to nebude delat zadny problemy.
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pát čer 29, 2012 2:07 pm

to záleží, kde nakupujete :whist:

http://www.peveko.cz/data/evh_1050.pdf
Uživatelský avatar
MJvonVDF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 29, 2012 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod MJvonVDF » pát čer 29, 2012 3:02 pm

david píše:to záleží, kde nakupujete :whist:

http://www.peveko.cz/data/evh_1050.pdf

Jo, to jsou ty "cesky ventily" co se mi libi o neco vic. Ale max. tlak 400kPa je teda 4bar, nebejva za (otevrenym :-) ventilem prumerny 10kg bomby ponekud vic? Pred regler bych to asi necpal.. no nevim.. ale jestli to funguje :-)) Ten system furt on, prusvih=off je peknej, ale je to trosku jina filozofie - clovek s timhle systemem musi spolihat na to, ze mu to zahlasi (=bude fungovat) cidlo, vypadne proud, nezavre..

Me se libil tenhle
EVPE 1006.*2 http://www.peveko.cz/data/evpe_1050.pdf - v podstate obyc ventil.
Jen teda nevim, jak se lisi trida A a B ...

Takovejhle obyc ventil pres jednoduchou logiku vypnu bud rucne, nebo prave od hlasice, v pripade opusteni lodi na par dnu je jisty, ze je to vyply i kdyz treba odpojim komplet odpojovakem stavu. Zapnuty to je, jenom kdyz je proud a chci (varit, lednickovat)... S tim predchozim systemem to sice shodim, ale nahodit to zas musim rucne, to uz rovnou muzu v bedne zavirat a otevirat kohout :)

Jen prave spotreba 20W u techle ceskejch ventilu me trosku desi, jestli je konstantni (tj. spinaci i pridrznej proud je stejnej), tak to potes baterku v pripade par dnu na vode pod mrakem:-) Trumatici se prave chlubi 40mA pridrznym a 2A pri (aktu) otevreni.
david
moderátor
Příspěvky: 5100
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » pát čer 29, 2012 11:28 pm

Vybral sis blbej ventil. :hmm:
Ten, co jsem dal do odkazu, nepotřebuje šťávu za provozu, :good: pouze k vypnutí. A pokud tě sere manuální nahození v případě vypnutí alarmem, když se posere regler, tak jednou za 20 let, tak holt máš problém. :crazy:
Uživatelský avatar
MJvonVDF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř úno 29, 2012 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod MJvonVDF » sob čer 30, 2012 11:31 pm

david píše:Vybral sis blbej ventil. :hmm:
Ten, co jsem dal do odkazu, nepotřebuje šťávu za provozu, :good: pouze k vypnutí. A pokud tě sere manuální nahození v případě vypnutí alarmem, když se posere regler, tak jednou za 20 let, tak holt máš problém. :crazy:


"Ten system furt on, prusvih=off je peknej, ale je to trosku jina filozofie - clovek s timhle systemem musi spolihat na to, ze mu to zahlasi (=bude fungovat) cidlo, vypadne proud, nezavre.."

v prekladu: a kdyz se po***e alarm? upadne drat? nebo vypnes proud? menis pravidelne cidlo u detektoru, zkousis ho zapalovacem? ze zkusenosti ze svyho fochu bych vubec naopak neveril elektrice, ze nejakej puls nekam prijde, kdyz to clovek zrovna potrebuje :? :D

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti