Technická kontrola plachetnice pro námořní plavbu

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Technická kontrola plachetnice pro námořní plavbu

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 2:47 pm

Dobrý den,
potřebovala bych vědět, co vše musí být na plachetnici, aby prošla technickou kontrolou pro námořní plavbu. Jedná se o Balaton 24, která je prozatím registrovaná v Přerově a má platnou technckou pro vnitrozemní plavbu. V létě ji chceme převést do Chorvatska a tak ji musíme z Přerova odhlásit a udělat novou registraci v Praze na ministerstvu námořní plavby a tam chtějí novou technickou pro námořní plavbu.

Na plachetnici je vnitřní motor a i venkovní jako pojistka. Dále budeme montovat mořský záchod s manuálním splachováním +tank, bude tam dřez s vlastní odpadním vývodem. A tak se ptám, co vše je potřeba. Kolik hasičských přístrojů, kolik rezervních žárovek na venkovní světla, jaká světla, jestli je potřeba tank i na dřez, atd. Prostě komplet všechno od A do Z.
Chceme to všechno mít v pořádku, ať nejsou zbytečné komplikace z důvodu neznalosti podrobností.
Děkuji moc.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Re: Technická kontrola plachetnice pro námořní plavbu

Příspěvekod LadaM » úte dub 25, 2017 2:59 pm

Podle mě neni třeba přehlašovat. Jenom doplnit výbavu pro kat. C. Víc takhle malá loď stejně mít nebude.

Sent from my iPhone using Tapatalk
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » úte dub 25, 2017 3:11 pm

já jsem taky vezl Balaton 24 do Chorvatska a provozoval ho. Stačí na to registrace na SPS. není nutný mezinárodní rejstřík.
A záchod mam chemický a fekální tank už vůbec ne.
http://vikigach.rajce.idnes.cz/plachetnice_Balaton_24/
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte dub 25, 2017 3:19 pm

Vcera jsem mluvil s panem z Prerova, říkal mi, že s lodi na SPS registraci se dá plout do vzdálenosti 0,75 mile po mori od brehu, pokud nemas pojistku, tak ji udelej treba pres Alianz, já platil 900kc rocne.

Martin
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 3:19 pm

Přehlásit potřebujeme, protože Lodní správa da povolení plavby v moři jenom do jedné námořní míle nebo do 2m vln. Což je docela dost málo. Plus kamarád z Chorvatska, který pracuje jako instruktor ve škole pro kapitány, tak říkal, že bychom ani nemuseli dostat povolení vyplout na moře. Kotvit ano, ale to je tak vše. Nemluvě o tom, kdyby se stal nějaky průšvih, tak budeme horkotežko něco vysvětlovat, když bude mít loď registraci jenom pro pobřežní plavbu do jedné míle. A v Chorvatsku platit pokuty nechci. Tam jsou šílené pokuty za tohle.

Takže bohužel musíme registrovat u ministerstva. Ale potřebuji vědět, co vše musí být na lodi, aby prošla technickou.
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 3:22 pm

catamaran píše:Vcera jsem mluvil s panem z Prerova, říkal mi, že s lodi na SPS registraci se dá plout do vzdálenosti 0,75 mile po mori od brehu, pokud nemas pojistku, tak ji udelej treba pres Alianz, já platil 900kc rocne.

Martin

To jsme v Přerově zjistili taky, ale chceme kotvit v Dalmacii a se vzdáleností do 0,75 mile se nebudeme moci podívat ani na žádný bližší ostrov.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte dub 25, 2017 3:26 pm

To je dobrá poznámka. Pojištění jsem bral automaticky. Jinak je to omezené pouze výškou vlny 1,2 m a nutností vystavit nový průkaz s angl. popisky.

Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 3:37 pm

LadaM píše:To je dobrá poznámka. Pojištění jsem bral automaticky. Jinak je to omezené pouze výškou vlny 1,2 m a nutností vystavit nový průkaz s angl. popisky.

Mezinárodní průkaz z Přerova už máme, dokonce nám pán řekl, že teoreticky bychom plout na moři mohli, protože v průkazu není napsáné do jaké dálky je povolení a je tam jenom uvedené, že je plavba povolená do 2m vln. Problém by ale nastal, kdyby se něco stalo!Protože to se pak provádí kompletní kontrolka dokumentace lodi a tam by zjistili, že jsme nemohli tak dalekou plout. A tak by nás chorvatská námořní policie dost radikálně potrestala a nechci ani mluvit o finanční sankci, kterou by nám dali. :hmm:
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte dub 25, 2017 4:32 pm

Pokud se nepletu, tak ted uz to neni 0.75nm ale 1nm.
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 4:45 pm

To jo, ale tohle já neřeším. Já tady řeším, co vše musí být na plachetnici, aby prošla technickou prohlídkou na námořní plavbu. Já neřeším, jestli u správy lodní dopravy dostanu povolení pro plavbu na moři do 1 nm nebo do 0,75nm, když budu registrovat loď na ministerstvo námořní plavby. Dále plavba s plachetnicí do 1nm na moři a to už se už po několikáté opakuji, je fakt o ničem, kdo aspoň jednou byl s plachetnicí v Chorvatsku dole v Dalmacii, tak ví o čem mluvím.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 25, 2017 4:50 pm

A nepletou se tady hrušky s jabkama?

Tedy průkaz na "hlavu" (SPS nově teď do 1 míle) a na loď????

Já měl Corvettu 650 a v mezinárodním průkazu nic o vzdálenosti od břehu není, nebylo.

A na kapitanátu při vyřizování viněty nikdy nebyl problém. To hlavní co je zajímá, na kolik lidí je to otypované a z toho se pak odvíjí výše platby...
Případně v maríně délka, rovněž údaj pro platbu. Nic víc.

To jsou mi novoty, to by kdejaký gumák pomalu nemohl vyplout na moře.

Se mi zdá že to nějak komplikujete. Ale ouřada bude rád, vybere násobně více peněz, nejen za registraci, ale i za následné technické kontroly.

A co se týče požadavků, měl to námořní úřad webu. kdysi jsem si to stáhl. Ale jsem líný to znovu hledat.

To už jde mimo mě. Česká vlajka je pro mě drahá, předrahá.
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 5:03 pm

Libor píše:A nepletou se tady hrušky s jabkama?

Tedy průkaz na "hlavu" (SPS nově teď do 1 míle) a na loď????

Já měl Corvettu 650 a v mezinárodním průkazu nic o vzdálenosti od břehu není, nebylo.

A na kapitanátu při vyřizování viněty nikdy nebyl problém. To hlavní co je zajímá, na kolik lidí je to otypované a z toho se pak odvíjí výše platby...
Případně v maríně délka, rovněž údaj pro platbu. Nic víc.

To jsou mi novoty, to by kdejaký gumák pomalu nemohl vyplout na moře.

Se mi zdá že to nějak komplikujete. Ale ouřada bude rád, vybere násobně více peněz, nejen za registraci, ale i za následné technické kontroly.

A co se týče požadavků, měl to námořní úřad webu. kdysi jsem si to stáhl. Ale jsem líný to znovu hledat.

To už jde mimo mě. Česká vlajka je pro mě drahá, předrahá.

Drahá je, to s vámi souhlasím. S člunem do 5-ti metrů nemusíte mít povolení. My už bohužel s plachetnicí 7,5 m to musíme hlásit. Plus jak už jsem uvedla výše, tak kamarád z Chorvatska pracuje víc jak 20 let v škole pro kapitány, takže asi dobře ví, jaké jsou zákony a pravidla v Chorvatsku. On sám nám řekl, ať tu loď zaregistrujeme na ministerstvu nám. dop. Říkal, že teoreticky nám na Kapitánatu vinettu dají, ale že to je obrovské riziko. Dále nechceme loď registrovat v Chorvatsku. Vyřizování je tam šíleně komplikované

Jasně, že je tento způsob taky komplikovaný, ale chceme mít vše v pořádku
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte dub 25, 2017 5:03 pm

Katko, kde je napsáno, že ta loď na moře (kat C) nesmí? Ty povinné prvky pro příbřežní plavbu jsou definované právě SPS, delší vyvazovací lana než na orlík, záchr. podkova s lanem atd.

Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 5:14 pm

LadaM píše:Katko, kde je napsáno, že ta loď na moře (kat C) nesmí? Ty povinné prvky pro příbřežní plavbu jsou definované právě SPS, delší vyvazovací lana než na orlík, záchr. podkova s lanem atd.

Možná jsem to špatně napsala, ale nechtěla jsem říct, že nesmí na moře, jenomže mi se nechceme plachtit s lodí do 1nm, což je pobřežní plavba. V chorvatsku jsou ostrovy vzdálené třeba 6nm. Prostě říkám, co mě řekliv v SPS v Přerově, co v Praze a co v Chorvatsku.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte dub 25, 2017 5:31 pm

O plachtění do 1 nm od břehu se nebavíme. Bylo by dobré, aby sem napsal někdo, komu odmítli prodat vinětu s registrací SPS. Přijde mi divné, že by se chorvat připravil o šanci někoho zkásnout (za předpokladu, že je loď pro plavbu vybavena a pojištěna).

Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 5:34 pm

Tak jsem našla na webu námořní dopravy zákonem dané technické a záchrané vybavení. Děkuji Libore za tip
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 5:43 pm

LadaM píše:O plachtění do 1 nm od břehu se nebavíme. Bylo by dobré, aby sem napsal někdo, komu odmítli prodat vinětu s registrací SPS. Přijde mi divné, že by se chorvat připravil o šanci někoho zkásnout (za předpokladu, že je loď pro plavbu vybavena a pojištěna).

Taky jsem si to říkala, dokonce jsme se s manželem bavili o tom, že bychom se na to vyprdli, ale po tom , co řekl kamarád z Chorvatska, tak nevíme.

Možná by bylo fajn, jak sám píšete, že sem napíše někdo zkušenosti s mezinárodním průkazem od SPS
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » úte dub 25, 2017 5:43 pm

Liší se to nějak od toho, co chce SPS?

Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 25, 2017 5:52 pm

Moje zkusenost je 12 let s lodi 6,5.
NIKDY nebyl problem.Jen jednou chteli modrou kartu a jednou buzerace s borovisnou taxou.Nikdy s vinetou.
Ale je to vase volba, vas boj.
Jste si vedomi ze na MD v namornim rejstriku registrujete komercni plavidlo se vsim co to obnasi?
Kategorie rekreacni plavidlo byla zrusena.Ory pro maly zajem.
Jsou toho tady o tom popsany ztohy prispevku...
Ale zase muzete zalozit firmu a podnikat v namorni doprave... :lol:
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 5:59 pm

Libor píše:Moje zkusenost je 12 let s lodi 6,5.
NIKDY nebyl problem.Jen jednou chteli modrou kartu a jednou buzerace s borovisnou taxou.Nikdy s vinetou.
Ale je to vase volba, vas boj.
Jste si vedomi ze na MD v namornim rejstriku registrujete komercni plavidlo se vsim co to obnasi?
Kategorie rekreacni plavidlo byla zrusena.Ory pro maly zajem.
Jsou toho tady o tom popsany ztohy prispevku...
Ale zase muzete zalozit firmu a podnikat v namorni doprave... :lol:

Po pravdě budu jenom ráda, když si nebudu muset loď registrovat na MD, ty poplatky jsou příšerný a pokud říkáte, že to jde i s meinárodním osvědčením od SPS, tak to je bingo a o velikou starost méně.
suerte
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod suerte » úte dub 25, 2017 6:25 pm

Ahoj, pokud budeš chtít releventní informace, rád se o ně podělím, měl jsem 9ti metrovou loď registrovanou v ČR a s přihlášením v HR nejsou žádné problémy, naopak kdo chce zůstat dlouhodobě v HR je jejich vlajka sto procentní výhra. tel. 724054765 zavolej jestli budeš potřebovat..
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » úte dub 25, 2017 6:46 pm

Trochu lituju katusu, protože se rozhodla splnit domnělé podmínky v HR, které ji ale řekl úředník z Přerova, který možná v Chorvatsku vůbec nepluje. A Katuša nenaslouchá lidem , kteří jsou už mnoho let v Chorvatsku se stejně velkou lodí. řekl bych že v Chorvatsku je tedasi 500 lodi s registrací z SPS a 30 s mezinárodní registrací ( myslím z CR). Ty jsou ale většinou 10 m a delší. Takže bude nakonec jediná se 7m lodí co splní a také zaplatí všechny podmínky pro 12m lodě.
Katusa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Katusa » úte dub 25, 2017 7:08 pm

vikigach píše:Trochu lituju katusu, protože se rozhodla splnit domnělé podmínky v HR, které ji ale řekl úředník z Přerova, který možná v Chorvatsku vůbec nepluje. A Katuša nenaslouchá lidem , kteří jsou už mnoho let v Chorvatsku se stejně velkou lodí. řekl bych že v Chorvatsku je tedasi 500 lodi s registrací z SPS a 30 s mezinárodní registrací ( myslím z CR). Ty jsou ale většinou 10 m a delší. Takže bude nakonec jediná se 7m lodí co splní a také zaplatí všechny podmínky pro 12m lodě.

Však už jsem u posledního komentáře od pana Libora psala, že pokud to tak je, tak mám o starost méně. Plus po rozhovoru se suertem, nechám to být a ušetřím peníze.

Jinak všem děkuji za rady, proto jsem šla sem pro informace. Já vlastním první loď, takže jsem jako majitel nováček a tímpádem jsem nevěděla co a jak je správně a co vše je potřeba, abych mohla dát loď v Chorvatsku do moře plout tam. V Přerově mi řekli nějakou verzi a čekala jsem, že když je to SPS, tak že vědí dost, ale bohužel ne. Na ministerstvu mě taky řekli svoje.

Takže jediné co udělám, že pojistím loď, vezmu ji do Chorvatska a tam si zaplatím tu roční vinjetu. V přípůadě nesrovnalostí jim ukážu láhev Becherovky a bude hotovo :lol:
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 25, 2017 7:27 pm

Ukazat nestaci... :lol:
Pivicko.Plznicku je treba rozdavat, to vzdy pomohlo.
Pojisteni je povinne az u silnejsich motoru.Zalezi co tam mate.
Ale to je co tak jako tak lze doporucit a prida to na klidu.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte dub 25, 2017 9:42 pm

Libor ma pravdu katuse si plete vmp to je do 1nm ale je omezení třeba do 2metru vln nic víc to mužů plout klidně. Kolem sveta . ale pokud budu mít kvalitní loď s výškou boku odpovídající 4metrum tak mi to zapíší. Na druhou stranu někdo postaví loď z pět lahvi a obeplouva svet a taky muze

Zpět na