vyvazovací lana
Moderátoři: vilma, Pepa, david
vyvazovací lana
ahoj ahoj , zrovna řeším lano na vyvazování , někam jsem založil lano k vyvazování na bojce , které už mám 10let a byl jsem s ním vždy spokojený , spokojenost definuji : lano bylo měkké nekroutilo se a bylo poddajné , jádro bylo opleteno čímsi ne až tak umělým )))) mám ještě jedno lano ale to je takové tuhé umělé ))) za boha si nemůžu vzpomenout co to bylo za material a kde jsem ho kupoval ((( nějaké zkušenosti rady ???
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Re: vyvazovací lana
Otazkou take je zda ma byt plovouci = mensi riziko namotani na propeler...
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... x&cPath=20
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... x&cPath=20
plavací nemusí být , já to vyvazuji za přední tři oka směrem k bojce ))))
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Lano ke gumáku nebo loďce by mělo určitě plavat. Nejen vzhledem k vlastní loďce ale i k sousedům. Je to vlastní zkušenost.
https://www.seasea.se/släplina-y-jolle-8mm-15m-gul
https://www.seasea.se/släplina-y-jolle-8mm-15m-gul
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Proc by lano na lodku melo jako plavat???? Copak ho davam do vody ja tedy ne ja se s nim vazu na vazaky molo pacholata plovouci chapu u vlecnych veci
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jooo a proč by jako nesmělo plavat? Noo že ho nedáváš do vody Ty, ale ono Ti tam najednou skočí... a hup do propelleru...
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne sob črc 15, 2017 8:40 pm, celkem upraveno 1 x.
On se Pavel dostal mimo téma. Řeč je o vyvazovacím laně a Libor (nevím proč) začal s plovoucím.
Skutečnost je taková že na jednu stranu má Pavel pravdu s plovoucím lanem pro gumák. Těch případů kdy se namotalo na propeller už bylo...
Ale pokud se budeme držet tématu, což by nebylo marné, plovoucí lano pro vyvazování zádě nebo bóje je samozřejmě naprosto zbytečné.
Skutečnost je taková že na jednu stranu má Pavel pravdu s plovoucím lanem pro gumák. Těch případů kdy se namotalo na propeller už bylo...
Ale pokud se budeme držet tématu, což by nebylo marné, plovoucí lano pro vyvazování zádě nebo bóje je samozřejmě naprosto zbytečné.

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Baharis píše:… plovoucí lano pro vyvazování zádě nebo bóje je samozřejmě naprosto zbytečné.
Myslím, že ne, Jirko. Lano může při odplouvání nešikovnou manipulací spadnout do vody a je lepší, když se nepotopí. Stejně, jako mooringové lano má naopak být těžší než voda, aby se rychle potopilo a nepřišlo k propeleru. (Sorry, taky trochu off topic.)
Nešikovnou manipulací mohu i potopit loď, sestřelit letadlo, vybuchnout muničák......
Radím manipulovat šikovně.
Na světě jsou statisíce charterových lodí a plovoucí lana nemají. Soukromník si může koupit lano vyplétané zlatými vlákny. Všichni ostatní se s tím musí naučit žít. A jak je vidět z ne/mimořádných událostí, celkem se jim to daří.
Jak se tobě daří manipulovat s potápějícími lany?
Radím manipulovat šikovně.

Na světě jsou statisíce charterových lodí a plovoucí lana nemají. Soukromník si může koupit lano vyplétané zlatými vlákny. Všichni ostatní se s tím musí naučit žít. A jak je vidět z ne/mimořádných událostí, celkem se jim to daří.
Jak se tobě daří manipulovat s potápějícími lany?

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Zatím jsem žádné nenamotal. A to jsem se o to teď tři týdny pokoušel. 

- geus
- zkušený harcovník
Me se tedy v zivote nestalo abych namotal lano do vrtule. Hlave kdyz u neceho se chci vyvazat tak mam prirazim a mam neutral. A malou lodku pridrzim rukou. A pouzivam lana umela ale casto konopna
peposs píše:....zrovna řeším lano na vyvazování , někam jsem založil lano k vyvazování na bojce , které už mám 10let ...nějaké zkušenosti rady ???
Bavme se prosím rozumně, řekněme realisticky o věcech tak jak jsou. Rád bych vložil úvodní otázku, kterou se naivní Peposs pokoušel získat radu. No to si naběhl.

Otázku jestli se mě lano které odvazuji na přídi od bóje dostane na propeller na zádi bych nechal na šikovnosti každého skippera osobně.

opravdu ten naivní Peposs si naběh
já pátrám po měkkém opletení kvalitního jádra a už se to tady rojí omotanou vrtulí ( pardon propelerem ) neplovoucím lanem 

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Kazde lano muze spadnout do vody a namotat se na propoler...a to v nejmene ocekavanou chvili.Vlastni zkusenost. Proto jsem s tim plovoucim zacal...
Ale kazdeho jeho volba co si vybere pokud muze volit...
Ale kazdeho jeho volba co si vybere pokud muze volit...
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Mě se teda do vrtule dřív namota plovoucí lano než neplovouci. Zvlášť když je ho ve vodě větší kus. Tak se rozprostírá úplně všude a propeler si ho pěkně vcucne. Když je Lao neplovouci, tak je od vazaku pěkně až ke dnu a ten metr a půl k vrtuli ho už nedokážu vcucnout. Nedjboze když vám uplave celý lano nekam do zátoky a nevíte o tom. To se do toho pak namota každej. Nemám rád plovoucí lana.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Křiklavě žluté plovoucí lano jako máme my vidím na hladině a můžu situaci řešit.
Rovně dolů visící lano nevidín a nespoléhal bych na to, že ho propeler nevcucne.
Je třeba předvídat co může nastat a pokud možno nedopustit aby nepříjemná situace nastala.
Před několika lety jsme ve velmi slabém větru jeli na motor z Dánského ostrova Läsö na Švédský ostrov Särö (prosím správně vyslovit, není to sprostý slovo) kde je firma, kde jsem pracoval. Asi uprostřed plavby se najednou zastavil motor. Vyřadil jsem nastartoval zařadil a jako přetížený se zastavil. Pod lodí od propelleru vysely jakésy kusi lan a vázacích pásů. Rukou jsem hřídelí nehnul. Nezbylo než vytáhnout plachty a plachtit k cíli a bez motoru přistát. Molo bylo před restaurací a návštěvníci tleskali. S jedním z majitelů firmy jsme se potápěli a pilkou na železo jsme to co se namotalo řezali. Byly toho dve igelitky.
Rovně dolů visící lano nevidín a nespoléhal bych na to, že ho propeler nevcucne.
Je třeba předvídat co může nastat a pokud možno nedopustit aby nepříjemná situace nastala.
Před několika lety jsme ve velmi slabém větru jeli na motor z Dánského ostrova Läsö na Švédský ostrov Särö (prosím správně vyslovit, není to sprostý slovo) kde je firma, kde jsem pracoval. Asi uprostřed plavby se najednou zastavil motor. Vyřadil jsem nastartoval zařadil a jako přetížený se zastavil. Pod lodí od propelleru vysely jakésy kusi lan a vázacích pásů. Rukou jsem hřídelí nehnul. Nezbylo než vytáhnout plachty a plachtit k cíli a bez motoru přistát. Molo bylo před restaurací a návštěvníci tleskali. S jedním z majitelů firmy jsme se potápěli a pilkou na železo jsme to co se namotalo řezali. Byly toho dve igelitky.
- geus
- zkušený harcovník
Nechapu co tu resite plovouci lano. 100let tu nebylo a ze by bylo tilik pripadu zamotani do vrtule??!! Me se to nestalo a myslum nestane.a hlavne nechapu jak se mi provaz na vyvazani dostane do vody jako ze ho tam hodim??? Drzim c ruce a uvazu motor v neutralu co tu resite a kd,z nahodou spadne na hladinu hackem vytahnu to to vse ale musite mit nachystane ne nekde v kokpitu