Ztráta lodního šroubu při plavbě

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Ztráta lodního šroubu při plavbě

Příspěvekod bvp1 » pon kvě 28, 2018 8:15 am

Dobrý den všem. Stala se nám tato příhoda. Pluli jsme na půjčeném hausbotu po jedné naší přehradě. Plavba probíhala v pohodě. Ráno jsme vypluli a asi po hodině plavby (plul jsem pořád na dopředný chod), jsem se rozhodl zakotvit. Zařadil jsem zpětný chod, ale loď nereagovala. Nereagovala už ani na dopředný chod. Zůstali jsme stát neovladatelní uprostřed přehrady. Tušil jsem, že je asi problém s vrtulí, protože motor fungoval normálně, ale nemohl jsem na místě přesně zjistit, jestli lodní šroub máme nebo, popř, jestli je s ním jiný problém. Od motoru proud vody šel (výfuk), ale loď stála na místě. Kontaktoval jsem telefonem majitele hausboru, řekl jsem mu, že jsme asi přišli o vrtuli a majitel hned od začátku tvrdil, že jsme museli na něco najet a tím přišli o vrtuli. Nebyl vědom, že bychom vrtulí něco zasáhli, takže jsem toto tvrzení odmítl. Abych to zkrátil. Podařilo se nám za pomoci jiných hausbot dostat v pořádku ke břehu, šel jsem do vody a teprve teď spolehlivě zjistil, že nemáme šroub a že z motoru kouká jenom hřídel. Majitel hausbotu neprodleně namontoval nový lodní šroub a loď už zase byla ovladatelná. S majitelem jsme se neshodli na tom, proč ke ztrátě došlo, on tvrdil, že jsme na něco najeli, to je prý jediné vysvětlení, proč jsme o šroub přišli, jinak prý nelze lodní šroub ztratit. My se zase bránili tím, že si nejsme ničeho vědomi. Předpokládám, že pokud bychom přišli o vrtuli tím, že by vrtule nabrala např. klacek, muselo by být na lodi znát (hluk, vibrace motoru ...). Ale nic takového. Rozešli jsme se kompromisem, přišli jsme o část kauce. Zajímá mě váš názor. Je možné o lodní šroub přijít i z jiného důvodu, např. vlivem nějaké únavy materiálu, nesprávně provedené údržby? Je možné ztratit lodní šroub po kontaktu s překážkou aniž bychom si toho všimli? Děkuji vám za vaše názory. BVP1
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztráta lodního šroubu při plavbě

Příspěvekod Charlie » pon kvě 28, 2018 8:23 am

No teoreticky to možné je, na konci hřídele je matice, pokud není dobře utažená, zajištěná, tak se může povolit, úplně vyšroubovat no a pak jak dáš zpětný chod, tak se vrtule stahne z hřídele a je vymalováno. Co tam bylo za motor? Vestavěnej, nebo přívěšák?

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bvp1 » pon kvě 28, 2018 8:36 am

Motor byl přívěsný asi SUZUKI 15
raschi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod raschi » pon kvě 28, 2018 8:42 am

Podle mne jednoznačně chyba majitele, patrně po údržbě motoru vrtuli dostatečně nezajistil (obvykle je tam korunová matice zajištěná závlačkou, možná na tu závlačku zapomněl?). Pokud byste do něčeho narazili při plavbě, tak můžete olámat listy nebo protočit pryžové pouzdro náboje vrtule, ale určitě se tím neodšroubuje správně zajištěná matice.
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bvp1 » pon kvě 28, 2018 9:14 am

Majitel hausbotu nový šroub zajistil dvěmi matkami, dotáhnul rukou a pojistil závlačkou. Předpoklám, že i v tomto případě je vhodné matice dotáhnout klíčem :-)
Petrgar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petrgar » pon kvě 28, 2018 10:25 am

jak píše raschi, tvoje vina by byla, kdyby na hřídeli zůstalo kousek vrtule a nebo, kdyby jsi přišel o část vodorovné hřídele pro vrtuli se závitem (ale i tam by mohla být únava materiálu). Nevím jak je to u Tohatsu, ale co jsem se setkal s ostatními motory, tak se matka dotahovala vždy klíčem s různým způsobem jištění.
bvp1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bvp1 » pon kvě 28, 2018 10:58 am

Tím jsem také argumentoval, že pokud bychom vrtulí do něčeho "štrejchli", snad by tam zůstala poškozená vrtule nebo její část. Takto zůstala jen nepoškozená hřídel.Podle majitele, po nárazu vrtule do něčeho se střihla závlačka, matice se povolily a následně sjela i vrtule. Ale dokud má majitel tvoji kauci, tak jeho argumenty mají větší váhu :-). Jinak třeba na Baťáku, kde běžně plavou větve nebo i kmeny v kanále, jsou tam kameny, by lodě musely být bez šroubů dost často.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » pon kvě 28, 2018 11:11 am

Ahoj. Už to tu zaznělo od raschi, když to hodně zjednoduším, při nárazu na klacek uděláš zub na vrtuli a ani o tom nemusíš vědět, když trefíš kládu nebo dno,tak by se přestřihl pojistný kolík na hřídeli a očešeš vrtuli a toho už by sis všiml. Ale aby si ztratil vrtuli, za mě rozhodně chyba při údržbě majitele hausbótu. Už to že při následné opravě dával dvě matice a dotahoval jen rukou a mě přijde divný a o něčem to svědčí!
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 28, 2018 11:47 am

Nevím proč 2 matice a jen rukou....

Stalo se nám to samé v roce 2011 myslím, někde před Sicilií na plachetnici přes 40 stop...

Sjela z hřídele nepozorovaně....

Ale vzpomněli si někteří že již dříve mezi zpátečkou a dopředným chodem byla malá prodleva než šroub "zabral".
Usoudili jsme později že již "cestoval" asi trochu po hřídeli.

Způsobů zajištění je více, časté je však korunková matice se závlačkou. Nebo matice s dírou pro závlačku.

Je jasné že došlo k uvolnění matice. Jakýkoliv naráz tohoto typu byste zaregistrovali a menší ťukanec o větev těžko střihne závlačku.

Takže buď použil neodpovídající velikost , průměr závlačky a ta se unavila tak až se střihla, nebo ji tam vůbec nedal.

Pokud to utahuje jen rukou, tak dříve nebo později se to uvolní a na závlačce budou vznikat rázy a jednoho dne ji střihnou...
Pouze moje domněnka.

Mám takto zajištěný propeler na své lodi a už několik let to drží, vše je ale větší než na přívěšáku.
martin76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod martin76 » pon kvě 28, 2018 4:34 pm

Ak to bola vrtula s vymenitelným stredom tak je to jednoznačne možné že Ti na spiatočku zbehne dole stalo sa mi to už dva krát.Vrtula vortex michigan.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon kvě 28, 2018 4:39 pm

pepabagi píše:Ahoj. Už to tu zaznělo od raschi, když to hodně zjednoduším, při nárazu na klacek uděláš zub na vrtuli a ani o tom nemusíš vědět, když trefíš kládu nebo dno,tak by se přestřihl pojistný kolík na hřídeli a očešeš vrtuli a toho už by sis všiml. Ale aby si ztratil vrtuli, za mě rozhodně chyba při údržbě majitele hausbótu. Už to že při následné opravě dával dvě matice a dotahoval jen rukou a mě přijde divný a o něčem to svědčí!

Kolík nestřihne, žádnej tam není. Ani výměnný střed. Hřídel je drážkovaná.
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » pon kvě 28, 2018 9:52 pm

a prdne to v horní hřídeli, v tom zuženem místě...... osobní zkušenost....... na dolní hřídeli málokdy. bych se divil....sek
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » pon kvě 28, 2018 9:54 pm

drážka nesklouzne...... tisícihran tam není pro nic za nic.......
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » stř kvě 30, 2018 1:48 pm

blbě jsem četl 5ku, proto ten kolik, blbost, omluva. Ale to nic nemění na faktu proč dvě matky a dotahovat rukou?!
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř kvě 30, 2018 8:03 pm

Dej sem název půjčovny, ať se zúží okruh lidí, které oje..bali.
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod rogix » stř kvě 30, 2018 9:44 pm

bud v pokoji, uplne normalne sa to moze stat, mne sa to stalo v HR na Hanse 505 a tie iste reci zo strany chartrovky ako to nie je mozne, ze sme urcite do niecoho narazili apod, nasiel som im na internete priklady ako sa to moze stat, tak len zaplatte kauciu a jasne, dame vam potvrdenie pre poistovnu, hlavna vec ze mame novu vrtulu, klasicke tanecky ...

Zpět na