Parťák pro přeplavbu

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Klada
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Parťák pro přeplavbu

Příspěvekod Klada » úte led 19, 2021 11:17 am

Nemám zkušenosti s námořním jachtingem, ale měl bych zájem někomu v rámci tréningu dělat parťáka při přeplavbě. Nevěděli by jste nějaký typ kam se obrátit nebo kde hledat. Dopravu z obou konců si zajistím...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Re: Parťák pro přeplavbu

Příspěvekod lynx » úte led 19, 2021 11:29 am

To bude těžké, když napíšeš takhle neurčité zadání.
Měl bys specifikovat oblast, délku přeplavby, kdy můžeš a podobně.

Zkus to tady: https://www.crewseekers.net/
Klada
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Klada » pát led 22, 2021 2:28 pm

Děkuji za tip.
Pro upřesnění představoval bych si plavbu kolem 14 dnů (max měsíc) v termínu březen- září.
Lokace mi je víceméně jedno. Bez problému se dopravím tam i zpět.
Chtěl bych získat zkušenost s námořním jachtingem a navigací. (teorii víceméně ovládám)
Anglicky mluvím plynule. 38 muž, práce se neštítím.
Jednoduše chtěl bych si to nejdříve vyzkoušet a naučit s někým rozumným, než vezmu rodinu na charter.
Zároveň občas narazím na inzeráty cizinců poptávajících posádku na přeplavbu za mzdu. Tak já si za sebe vše zaplatím a hledám spíš někoho kdo by mi předal ty zkušenosti.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát led 22, 2021 3:00 pm

Přeplavba je něco úplně jiného než čárter s rodinou.
Na přeplavbě strávíš hodiny u kormidla, kdy se budeš snažit udržet kurz. Zjistíš, že spát za plavby je podstatně náročnější než doma v posteli nebo ve stojící lodi. Po pár dnech zjistíš, jak jsou služby náročnější a náročnější. Únava je potvora. Přeplavba není výukový kurz.
Navigace se moc nenaučíš. Tu si udělá kapitán a moc k tomu nikoho nepustí. Možná se naučíš určit polohu lodě pomocí sextantu. To nebudeš na čártu s rodinou vůbec potřebovat.

Na čártru s rodinou potřebuješ navigaci podle pobřeží (terestrickou), tu na přeplavbě moc nemáš možnost.
Vyhýbání lodí. Na přeplavbě moc lodí neuvidíš, natož abys řešil potenciální kolize.
Denní přistávání. Na přeplavbě buď jednou (na konci) nebo pár mezipřistání. Nikdo nebude mít chuť po několika dnech souvislé plavby vysvětlovat způsob přistání, natož někoho něco učit.

Přeplavbu se zkušeným kapitánem určitě doporučuji.
Čártr s rodinou dělej souběžně s tím. Čím víc budeš mít odčártrováno s rodinou, tím budeš platnější pomocník na přeplavbě.

Obojí patří k důležitým zkušenostem, ze kterých se skládá námořní praxe.

Klada píše:.......
Chtěl bych získat zkušenost s námořním jachtingem a navigací. (teorii víceméně ovládám)
Anglicky mluvím plynule. 38 muž, práce se neštítím.
......

Možná nehledáš přeplavbu, ale volné místo v posádce na příbřežní plavbu. Tam se za týden naučíš daleko víc pro čártrování s rodinou. A bude to levnější.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 22, 2021 5:27 pm

Jarda to vystizne shrnul.

Obojí ma sve.

Obcas su tu objevi nabidky.
Uvidi se teprve jak to letos plavbou bude.

Obcas kus sve cesty nabizi Standa, zde jako Stanislav. Tak mu muzes zkusit napsat.
Ja obcas take nekoho vezmu, ale zadna preplavba, toulam se radejickolem pobrzezi nejradeji ve dne. Chci i neco videt a navstivit.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob led 23, 2021 8:48 pm

Ono to není tak horké, jak píše Jarda.
Lodi pro přeplavby jsou většinou majitelské a jsou vybaveny autopilotem a často i windpilotem. Situací, kdy by ani jeden nezvládal, není moc. Čili vyčerpávající kormidlovaní hrozí málokdy.
Ano, se spánkem za plavby muže být z počátku problém, ale člověk si zvykne.
Přeplavba volným mořem je další úroveň jachtingu, která Ti dá nadhled nad poskakováním podél břehu. Já přeplavbu doporučuji.
Na běžném charteru skutečně víc použiješ terestrickou navigací, ale neznamená to, ze na preplavbe ne. Obvykle se odněkud vyplouvá a někam dopluje. :D
Ad náročné služby: Často jde o náročné povalování v kokpitu. Jen když přijde horší počasí, posádka musí něco dělat.
Nenech se vylekat. Zkus najít zkušeného cruisera a přidej se k němu.
Zkusit s někým zkušeným dvou nebo třítýdenni přeplavbu mi připadá jako dobrý postup.

P. S. Ad uhýbání lodím: Jardo, plul ji někdy přes Kanál třaba z Falmouth do Francie? Já jo, a uhýbání jsem si užil spóóóusty. :-D
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » sob led 23, 2021 10:45 pm

Petře,
asi si představuji pod pojmem "přeplavba" něco jiného než Ty.
Plavbu přes kanál z Anglie do Francie nepovažuji za typickou přeplavbu. Je to překřížení systému rozdělené plavby, snad nejfrekventovanějšího na světě. Hodně často hodně v mlze. V silných přílivových proudech. Málo co je náročnější než plavba kanálem.
Myslím, že netrvá 14 dnů až měsíc, jak píše Klada.

Přeplavba několik dnů na volném moři odněkud někam je skutečně vyšší level jachtingu. Souhlas. Strašně moc jsem se naučil. Získal jsem jistotu pro noční plavby a pro náročnější plavby. Určitě sis všimnul, že Kladovi doporučuji.

Pouze si nemyslím, že by se na přeplavbě nezkušený námořník naučil věci potřebné k čártu s rodinou. Tj. základy námořního jachtingu.

Doporučoval jsem nevázat rodinný čárt na předchozí zkušenost z přeplavby.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » sob led 23, 2021 11:03 pm

Ahoj Jardo, přeplavba, kterou zmiňuji, je dlouhá přes 100 mil. Mne to přijde dost. Ale dobře, taky jsem plul z Falmouth do Irska Keltským mořem. To bylo cca 180 mil. Ani to není přeplavba? A můžu Tě ujistit, že kolem Lands End je dost terestrické navigace i provozu. Zvlášť rybáři v noci; a nákladní lodi v TSS.
Nebo jsem třikrát plul z Turecka na Kypr a zpět. Některé etapy i 230 mil. To dá člověku úplně jinou představu o plavbě, než dvacátá plavba na Kornati.
Klada to chce zkusit — proč ne? První takovou plavbu ať podnikne s někým zkušeným, pak uvidí.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » ned led 24, 2021 1:22 pm

Petře souhlas.

Tvoje přeplavby jsou jiné, než zmiňuje Klada:
Klada píše:.....
Pro upřesnění představoval bych si plavbu kolem 14 dnů (max měsíc) v termínu březen- září.
.....
Jednoduše chtěl bych si to nejdříve vyzkoušet a naučit s někým rozumným, než vezmu rodinu na charter.
.......

Absolvovat takovou plavbu není nezbytností pro začátek čártrování s rodinou z jedné zátoky do druhé.
Napsal jsem v prvním příspěvku:
Jarda885 píše:.............
Přeplavbu se zkušeným kapitánem určitě doporučuji.
Čártr s rodinou dělej souběžně s tím. ..............
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » ned led 24, 2021 3:27 pm

Ale přeplavba neznamená, že se mezi výchozím a cílovým přístavem nemůže nikde přistát. Předloni jsme s kamarády pluli ze skotského Inverness přes Dánsko do Německa. Přeplavba jako řemen. V dánském Limfjordu jsme několikrát na noc byli v maríně. Prostě jen nešlo o 15 až 20mílové denní úseky. Přes Severní moře jsme křižovali pět dní – celou dobu buď východní vítr nebo bezvětří.
Klada
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Klada » pon úno 01, 2021 2:29 pm

Děkuji za spoustu podnětů. V principu je pravda, že mi je jedno od kud kam se pojede, pokud se vejdu do 14 dnů. Vhledem k mé práci je mi dokonce i jedno kdy se pojede. Šlo mi hlavně o nasbírání praktických zkušeností levněji a intenzivněji než formou kurzu kde je na lodi 8 platících a někdo do nich hustí hlavně teorii. (takhle už jsem zkoušky absolvoval a po praktické stránce naprosto k ničemu).

Procestoval jsem půl světa, takže jsem i zábavný společník se spoustou historek, takže teď bych spíš potřeboval radu kde zainzerovat, jestli někdo nehledá parťáka na nějakou plavbu v rámci boje proti nudě.

Zpět na