Sea food Chowder

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Sea food Chowder

Příspěvekod Libor » ned pro 23, 2007 1:44 pm

Kdysi při návštěvě Irska jsem byl pohoštěn následující místní specialitou. Dával jsem dobrý pozor jak se to dělá, přesto jsem po čase na recept zapoměl. Nedávno se mi jej podařlo po usilovném snažení získat. Je to prý specialita místních rybářů. Možná to někdo zná, říkáme tomu prostě Chowder, nebo jsme si název počeštili na irská rybí. V různých obměnách lze vařit i při Vašich plavbách....Je to celkem rychlé a chutné.
Nebo také pokud o Vánocích děláte rybí polévku zkuste následující recept:

    Ingredience:
  • dary moře cca 0,5 - 1kg, nejlépe mražené, prostě tu všlijakou mořskou havět. Lze nahradit zcela nějakou dobrou rybou. Podle množství ryb máme pak výsledný pokrm buď polévku, nebo pokud je více masa hlavní chod s pečivem.
  • losos cca 0,5 -0,8kg (lze nahradit jinou rybou)
  • bílé víno 0,7l (údajně něco jako polosladké, v žádném přídě ne suché a nevyplatí se šetřit na kvalitě). Zásadně kupujeme 2 láhve, zatímco jednu začneme ochutnávát ještě před započetím prací, zda je dostatečně dobré, druhé otevřeme a nachystáme k následnému vaření. :D Na kvalitě vína závisí celý výsledek vaření!
  • sladká smetana na zahuštění
  • olivový olej
  • cibule
  • mrkev a hrášek (lze i mražený) a případně další oblíbená zelenina
  • petržel
  • česnek
  • bílý pepř


Postup
Cibulku zpěníme na olivovém oleji, přidáme mořské plody a lososa (případně jinou mořskou rybu), lehce podusíme, přidáme zeleninu a zalijeme 0,7l vína.
Vaříme cca 20 - 30 minut. Dochutíme bílým pepřem, solí, česnekem.
Na závěr zahustíme sladkou smetanou.
A nezbývá než popřát dobou chuť!

Pokud to někdo zkusí podělte se o dojmy / výsledek. Já např. to budu letos vařit prvně sám, i když už jsem několikrát v Irsku asistoval. A vždy to byla skvělá bašta.
Uživatelský avatar
Kafoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: pát úno 01, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 4

Příspěvekod Kafoun » ned úno 03, 2008 10:15 am

Ahoj Libore

Jsem na jachting.info novej, proto čtu všechny příspěvky, abych věděl jak věci a diskuze běží. Tvůj CHOWDER mě zaujal. Tak jak píšeš, se musela stát někde chyba. Ta polívka by byla nepoživatelná. To mi věř. Mám zkušenost s vařením ( hlavně na loďkách několikrát ročně ) a občas i doma. Musím říct, že rybí polévky miluji a vařím. V té Tvojí polévce chybí to základní. Chuť. Mořské plody zalité bílým vínem s mrkví a hrachem. To fakt mi chuť nide neevokuje. Trochu smetany jen tak na barvu.
Zkus si to uvařit a neponoukej jiné ať to uvaří a dají ti zprávu. Každý kuchař si to musí vyzkoušet přeci nejdřív na sobě. Až to zkusíš, pošli mi odpověď, třeba změním názor a pak to vyzkouším sám. Nejdřív doma, pak na lodi.

Bon apetit. Hlavně bez kostí.

Kafoun - a jeden CHOWDER z mušlí ode mě.

2 polévkové lžíce oliv oleje
2 pórky ( jen bílé části ) nakrájené
1 větší cibule nakrájená
1 mrkev nakrájená najemno
1 celer jak tenisák najemno nakrájený
1 kg očištěných mušlí ( mořských plodů )
2 litry vývaru ( rybí nebo, z mořských plodů ) - používám kostku
100 g rejže
2 velká rajčata nakrájená na větší kousky
1 - 2 sklenky bílého vína ( suché )
300 ml smetany ( lépe šlehačky )
Bílý pepř čerstvě umletý
Sůl perř a na ozdobení pažitka, nebo petržel

Osmahnout na oliv.oleji cibule, pórek, mrkev, celer - až začne zlátnout
Dát to do polévkového hrnce, zalít 2l vývaru z ryb (kostka), přidat, sůl opatrně, polovinu mušlí, rejži, rajčata - vařit 20min (podle rejže )
Vyndat naběračkou mušle, vyloupat je ze "skořápek"
Polovinu polévky a vyloupané mušle dát do mixeru a rozmixovat ( necht trochu schladnout )
Rozmixovanou část nalít zpět do polévky. ( je dobré ohlídat aby i v plévce zbyla cca 1/2 rejže, rajče apod, aby se opravdu rozmixovala jen polovina )
Druhou polovičku mušlí dát do hrnce s vínem a vařit ve víně dokud se mušle neotevřou a pak je znovu vyloupat.
Pak víno a vyloupané mušle nalít do základní polévky.
Za mírného zahřívání již všeho, nalít do polévky smetanu a !!! již nevařit !!!
Opepřit opatrně osolit a podávat horké ozdobené pažitkou či petrželkou.
Polévka musí mít krémovou konzistenci, nepřátelé bílé barvy, mohou přidat trochu papriky.
Jí se s bílým jižním chlebem, a zapíjí se zbylým bílým suchým vínem.

[b]Toto je jedlá a odzkoušená polévka ( možná CHWDER ).
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned úno 03, 2008 11:12 am

Ahoj Kafoune, vítám tě u nás na webu. :good:

A teď k tomu receptu. Než jsem to sem dal, ochutnal jsem to 2x v Irsku. To za prvé.
A za druhé o Vánocích jsem to vařil a teď nedávno o víkendu znovu....

Můžu tě ujistit, že ta chuť tam nechybí, tu ti dodají právě ty ryby a mořské plody. Záleží také co jsi pod slovem chuť představuješ, či jak silnou chuť očekáváš :?
To bude asi hodně individuální záležitost.

Ale tedy moje zkušenost.
1. vaření - použil jsem obě láhve vína a asi jen polovinu mořských plodů ->cca 1/2 kg a polovinu lososa, protože to bylo dost husté i tak.
Dle dětí ta chuť byla výrázná až pikatní, myslím, že hlavně díky množství vína. Smetanu jsem použil obyčejnou, ne ke šlehání, ta je o něco tučnější.
No mám pocit, že se to povedlo a chutnalo stejně jako v Irsku. Chuť je do značné míry ovlivněná výběrem vína, stejné víno jako v Irsku u nás není.

2. Vaření
Použil jsem zbytek surovin, použil tučnější smetanu a jednu láhev vína (opět to bylo trochu jiné víno) jsem nahradil vodou. Výsledek stejně dobrý, trochu jemnější chuť. Osobně se mi zdá, že nejlepší je to druhý den po uležení.

Tolik moje zkušenost.
A věř mi, že polévka (či hlavní chod) je prudce poživatelná. S jednou vyjímkou, můj známý - rybář, který lovil ale ryby nejedl (až poslední dobou trochu), řekl že rybí polévku nemusí. Na rybinu a mořskou havěť každý není, to beru.
Ale nelze tvrdit, že se stala chyba a že to není poživatelné.
Je to něco jako místní specialita irských rybářů, neznám okolnosti vzniku ani nic dalšího. A jistě se to od naší místní kuchařské nátury liší.

A nikoho nenavádím, Jen jsem zvědavý na zkušenost u druhých ;)
Uživatelský avatar
Kafoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 16
Registrován: pát úno 01, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha 4

Příspěvekod Kafoun » ned úno 03, 2008 1:19 pm

Díky za odpověď. No vidíš.

[/b]Mě z Tvého příspěvku, přišlo, že jsi recept jen někde odposlechl. Tak, že všechno zpátky, a budu vařit. O výsledku a silné chuti budu určitě informovat. Protože Tvůj recept je určitě jednodušší než můj. Navíc, kde bych vzal na jachtě na moři mixér.

Kafoun
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » ned úno 03, 2008 4:03 pm

TO Libor: Prosím Tě jak je to s kostima lososa ? Žena to odmítla vařit, pokud v tomto nebude mít jasno :thankyou:
Pavel
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned úno 03, 2008 4:11 pm

Já žádný kosti nenašel. Dejte rybu jaká vám chutná a je bez kostí. Já jen, že ten známý nejraději dává lososa, tak dávám lososa.
Měl jsem takové zamražené kostky z Makra. Byly to pěkné kousky cca 8 x 8 cm velké, tlusté na prst.
Jestli jsme našli 1 kostičku vlasového průměru, tak to bylo moc a když dobře povaříte, ani je v tom nepoznáte :D
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » ned úno 03, 2008 7:53 pm

Libor píše: Měl jsem takové zamražené kostky z Makra. Byly to pěkné kousky cca 8 x 8 cm velké, tlusté na prst.


To pak je jiná - z Makra! Máme v mrazáku dva celý, skoro půlmetrový lososy :D . Takže asi rybu napřed nějak předupravit pečením či vařením, pak vykostit a pokračovat podle návodu. Díky.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned úno 03, 2008 8:14 pm

No v Irsku jsme kupovali na rybím trhu čerstvého lososa už naporcovaného na malé kousky, něco jako odřezky... :? a taky tam kosti nebyly...
Uživatelský avatar
dan
s/y Hannah
Příspěvky: 746
Registrován: ned úno 26, 2006 6:49 pm
Reputace: 2
Bydliště: Denia,Espana

Příspěvekod dan » ned úno 03, 2008 8:41 pm

to byli asi kousky z lososich filet,syrove rybe usmiknes hlavu,rybu polozis na prkynko na bok a pak ostrym filetakem odriznes smerem k ocasu z kazde strany jeden filet,rezes tesne kolem patere podel hrbetni ploutve,zbydou ti zebra ktera jsou z vnitrni strany brisni dutiny a hrbetni kosti s ocasem.kdyz to udelas dobre tak ti ve filetech nezustanou temer zadne kosti snad jen u nekterych druhu ryb par velni jemnych ktere zmeknou tepelnou upravou.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » ned úno 03, 2008 10:14 pm

Za prvé...Losos má i mezisvalove kostičky...Ale moc jemné...Za druhé..Co to tady furt žgrindáte o dostatečné tepelné úpravě...???Máte vůbec ponětí,jak se ryby mají připravovat...???No...Jestli někdo z Vás dělá rybu,až změknou kosti,tak ....No...Jsu právě po dobré večeři a nechce se mně rozčilovat...Ryb je ted málo,tak stačila i jeden a půl kilová chobotnice...Ale jinak cípala/chelon labrosus,čeleď mugilidae/ kolem půl metru není problém ani teď...Ale je to ryba kvality nevalné,tak kdo by je furt jedl,že.... :?
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » ned úno 03, 2008 10:28 pm

Jo...A jenom mimochodem...Z mraženého lososa nikdo nikdy žádné dobré jídlo neudělá...Na přežití stačí,ale jinak je hu..s....No...ne nadarmo je mraženej losos nejlevnější ryba...cca 1.50-2.00 Kg,když kupujete celýho/bez hlavy/...Filety možná o něco více...Ale obecně mražená,mořská ryba stojí za prd...No....A někdy se to ani žrát nedá.....To je lepší cejn z přehrady :D

Ale aby bylo jasno,losos je fajnová ryba a moc dobrá....Když se umí udělat.... ;)
Uživatelský avatar
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 767
Registrován: úte srp 14, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod teista » pon úno 04, 2008 10:24 am

Taks to Libore pěkně schytal za tu irskou dobrotu. Monty se vypadá to navečeřel velmi špatně než hodně dobře, jinak to nevidím. :lool: 8)
teista
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » pon úno 04, 2008 11:44 am

Monty píše: Máte vůbec ponětí,jak se ryby mají připravovat...???No...


Abych pravdu řekl, tak vlastně nemám.Těch pár smaženejch kaprů (případně pečených na másle) a uzenejch cejnů z přehrady za rok-to moc velkou praxi v přípravě ryb nedá :( . O mořskejch, bytˇ mraženejch, nemluvě.
Dan se podělil s návodem jak se dopracovat k filetu, poděl se taky prosím se základními postupy přípravy ryb-atˇty dobroty neznehodnocujeme vlastní neznalostí. Díky.
Uživatelský avatar
dan
s/y Hannah
Příspěvky: 746
Registrován: ned úno 26, 2006 6:49 pm
Reputace: 2
Bydliště: Denia,Espana

Příspěvekod dan » pon úno 04, 2008 8:22 pm

.Co to tady furt žgrindáte o dostatečné tepelné úpravě...???Máte vůbec ponětí,jak se ryby mají připravovat...???


Monty sorry,ale nejsem eskymak abych to zral syrove,dale jsem si kdysi udelal rekvalifikaci na kuchare,aby mne moje nemohla drzet pod pantoflem :whist: ,takze ackoliv jsem se tim nikdy nezivil vim o tom docela dost a zatreti nevim kam chodis na lososy ty ale ja si je vetsinou vytahnu vlastnorucne :P [img]http://[img]http://img517.imageshack.us/img517/8660/237366hu1.th.jpg[/img][/img]
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » pon úno 04, 2008 9:15 pm

Tak tohle se u nás na přehradě chytit opravdu nedá! To v levé ruce je co za rybu?
Blahopřeji k takovým úlovkům a tiše závidím :cry:
Uživatelský avatar
dan
s/y Hannah
Příspěvky: 746
Registrován: ned úno 26, 2006 6:49 pm
Reputace: 2
Bydliště: Denia,Espana

Příspěvekod dan » pon úno 04, 2008 9:33 pm

dik :D ,to je taky losos ale mensi.Vyhoda je ze kdyz pri tahu neberou neberou tak proste vlezes po kolena do vody :mad: a par si jich vykopnes na breh.Jeste k tem lososum ze supermarketu za 2 EURa kg,to jsou na granulich odchovane ryby farem,za divokeho clovek klidne muze vyplaznout 15 EUR za steak. :hmm:
Uživatelský avatar
mysacek
s/y Kirké
Příspěvky: 750
Registrován: stř říj 24, 2007 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Martinique
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon úno 04, 2008 11:01 pm

pridam take recept, bylo to zajimave...
prikladam tak, jak jsem to vygooloval, skutecny recept taky neznam.


Poisson Cru (from Wild Spirit)

1/2 pound fresh tuna or mahi mahi, cut in small cubes or strips
lime juice, to cover
1 coconut, grated
1 tomato, diced
1/4 cucumber, peeled, seeded and diced
1/2 onion, diced
1/2 carrot, shredded
salt and pepper
hot sauce to taste

2 monty - porad kamo, jak upravujes chobotnici, nikdy jsem se nedostal uspesne dal nez k salatu (povarit v octove vode, nakrajet na spalicky cca 2 cm a sup s tim do french chef salatu) je to sice moc dobre, ale prijde mi to trochu lito.
mlatil jsem s chobotnicema, az se beton z mola odlamoval, trel jsem je o beton, az byla pena, ale jak jsem zacal grilovat, vzdycky to byla tvrda podesev :cry:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » úte úno 05, 2008 1:43 pm

To Dan: Na lososy nechodím.....Leda tak do supermarketu...Ale nikdy ne mražené...Teda jo,ale pro psa....Jinak klobouk dolů,pěkné kousky...Ryby taky nejím syrové,možná někdy polosyrové,ale to dle okolností,jídla a druhu.A nemusíš být eskymák.Krevery mám nejraději živé.Když jsem prvně spatřil jíst starého Italského rybáře na trhu živou krevetu,tak mi bylo všelijak.Dělal tak naschvály turistům.Ale je to jenom otázka zvyku...Dneska je mám nejraději syrové taky.A ryby...???No...Potloukám se po Francii už nějakej pátek a asi až po třech letech jsem pochopil,proč je to jedna z pěti kuchyň světa.Prostě ryby musí chutnat po rybě...A každej druh má svoji chuť...Ta se nepotlačuje...Ta se vyvolává a zdůrazňuje.Což ale u dlouhé tepelné úpravy dosáhneš spíše opak....Třeba SeaBass/Dicentrarchus labrax/Když pečeš tuhle rybu/mimochodem jednu z nejvyhledávanějších a taky z bežnejch ryb nejdražší/Tak pečeš 10 minut na kilo ryby..Zbytek se nechá jednou tolik dojít pod alobalem a zakrytej utěrkou/máš li litinovej pekáč na ryby,tak se jenom zakryje něčím,co drží teplo/....To aby jsi chuť té ryby nevypekl...A taky rybu nevysušil na drť,jak to s oblibou dělá 95% lidí,aby nebyla cejtit rybina...A na grillu totéž...Ale jak říkám,dle receptu chuti a druhu ryby.

To Myšáček:
chobotnici
salátovky brambory/červené/
courte bouillon/můžeš použít zeleninovej bujón a přidat cca 1-2 dcl bílého vína/
2 lžice červeného vinného oleje
bobkovej list
cesnek/ cca 7-10 stroučků/
dva žloutky
pepř celej
a very much olivového oleje
cca 1 dcl Jacka Danielsa

chobotnici,obouchanou a nejlíp i zmraženou dáš do čistého hrnce/já vím,někdy problém,já používám papiňák/.K tomu tři kostky,nebo jeden sáček courte bouillone,dvě polívkové lžíce octu,dva-tři bobkové listy a pár kuliček pepře.Chobotnici vaříme do měkka.V papiňáku dle velikosti 40-60 min. v hrncu dvě hoďky a někdy i více.Chobotnici vyndáme,vybereme cca polívkovou lžičku nevábně vypadajícího fialového vývaru do sklínky a do vývaru dáme vařit brambory i se slupkou.Množství brambor je obecně stejné jako váha chobotnice,ale já dávam poměr tak na dvoukilovou chobotnici cca jeden a půl kila brambor.Chobotnici,jak vystydne zbavte blány na hlavě a blány mezi chapadlama.Nikdy nezbavujte chapadla přísavek a ani blány.Pak nakrájejte na cca dva až tři cm kousky. brambory oloupat a nakrájet na kolečka.Pak si uděláme allioli.Do lžičky vývaru namočíme tak na dvakrát mezi prsty střed z bagety,přidáme dvě žloutky,protláčenej cesnek a za neustálého míchání/já to dělám v hmoždíři,ale jde použít i mixér/ pomalu přidáváme olivovej olej,až máme udělanou majonézu-allioli.Tohle je takovej trochu problém a stává se mně,že se nepovede a srazí se.To je na vyhození.Jinak allioli jde i koupit,ale není to ono.No...A pak se to všechno smíchá dohromady....Jí se to teplé a i za studena...Nikdy neohřívat!!! :thmbup:

Připomenu ale,že je lepší jednou vidět,jako sto krát slyšet...S recepty obzvláště...
Uživatelský avatar
dan
s/y Hannah
Příspěvky: 746
Registrován: ned úno 26, 2006 6:49 pm
Reputace: 2
Bydliště: Denia,Espana

Příspěvekod dan » úte úno 05, 2008 11:27 pm

to Monty:Syrovych krevet jsem zbastil kila,ale o zivych uprimne receno slysim poprve.Dokonce ani v proslule Bubba-Gump shrimp company se o tom nezminujou,a ze tam jinak uvedeny snad vsechny kreveti recepty na svete.Prosim Te jak se to ji,to se chroupe i s tou vousatou hlavickou supinkama nozickama a ocaskem?
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » úte úno 05, 2008 11:59 pm

Neee.... :lol: Ono...Ten rybář jenom ukousnul krevetě ocásek,když se ještě mrskala..... :lol:

Jo...A pak že nejseš Eskymák.... :lool:
Uživatelský avatar
dan
s/y Hannah
Příspěvky: 746
Registrován: ned úno 26, 2006 6:49 pm
Reputace: 2
Bydliště: Denia,Espana

Příspěvekod dan » stř úno 06, 2008 12:29 am

A tak to jo :D ...fuj,jsem si oddychnul.Uz jednou jsem si totiz takhle udelal ostudu v cinskem buffetu"zezer co muzes".Na dlouhem pultu tam meli hromadu ruznych uvarenych cinskych dobrot,ktera bohuzel asi v polovine prechazela ve vyber jeste nepripravenych syrovych pokrmu vcetne kousku chobotnice na jakemsi zelenem listecku stahnutych zabich stehynek a tak,ze kterych sis mohl vybrat a kuchar ti to pak na zadost primo u stolu ukuchtil na pojizdnem grilu.Ja pitomec neznaly mistnich pomeru sebral vsechno na jeden talir,trochu se podivil co vsechno ti aziati bastej no a pak se do toho statecne pustil.Ze neco neni v poradku mi doslo asi po dvaceti minutach pri zarputilem zvykani te syrove chobotnice,kdyz se sikmooky personal podniku vcetne kucharu uklizecky a parkovistaka shromazdil u kasy ukazoval si na me prstem rozcilene neco stebetal a jen nevericne ziral.... :mad:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 6
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř úno 06, 2008 8:33 am

Něco podobného jsem zažil,když Rusi přinesli sušené,asi 15 cm veliké cejny.To,že se musí to nejdříve oloupat ze šupin mi řekli až po první zbaštěné sešence.... :D ...Pak to byla lahoda k pivu...Jinak se na mně krásně pobavili.... :oops:
Uživatelský avatar
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 263
Registrován: čtv lis 15, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: chebsko

Příspěvekod Papito » pát úno 15, 2008 12:09 am

Rybí polévka nebo polévka z mořských plodů se prakticky nedá zkazit, pokud se to nepřežene s nějakou přísadou či kořením. Teď nemám na mysli maďarské halászlé, kde se ryby vaří s feferonkami a polévka tudíž děsně pálí, ale chuť ryby zůstane zachována.
K výše uvedenému Chowder malou poznámku - v Americe je populární clam chowder, čili krémová polévka z mušlí. Dokonce má svoje festivaly - zažil jsem jeden v San Francisku na Fisherman`s Wharf. Dlouhá řada restaurací, před každou kotel s horkou polévkou a ochutnávkové kalíšky - koncert pro chuťové buňky. Základní recept je jednoduchý - angl. slanina, cibule, mušle, smetana - tučná, pepř cayenský nebo bílý. Postup se už liší, důležité je po závěrečném přidání smetany už nevařit, jenom "kulit".
Na chobotnici máme skvělý , vyzkoušený chorvatský recept. Po základním očištění, oddělení hlavy a vyjmutí inkoustového vaku se chobotnice nakrájí na "akorát" kousky, vloží do hrnce s celými neloupanými brambory, hrstí petrželové natě a pár stroužky česneku.Zaleje se sušším bílým vínem a na mírném ohni dusí cca 1 hodinu. Chobotnice si sama pustí vodu a tím se i osolí. Krátké bílé masíčko se úplně rozpadá, brambory si rozmačkáme do voňavého sosu, blaženě mlaskáme a hlasitě chválíme dárce receptu.
Papito

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host