soft+funkce utržená kotva

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
koudy
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 71
Registrován: ned zář 03, 2006 10:36 pm
Reputace: 0
Bydliště: Kladno

soft+funkce utržená kotva

Příspěvekod koudy » ned pro 30, 2007 12:15 am

Zdarec námořníci,
nevíte někdo o softu který by ve spojení s GPS modulem a notasem dokázal napodobit funkci "utržená kotva" jako např. některé profi navigace? To jest např., že bych po zakotvení nastavil určitou vzdálenost (podle hloubky a délky vypuštěného kotev.řetězu) a po případném překonání této vzdálenosti by se spustil alarm.
Jinak všem přeji úspěšný celý rok 2008 ;)
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8576
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 82
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 30, 2007 12:27 am

Na konci tohot článku http://jachting.info/modules.php?name=N ... cle&sid=65
je zmíněný doplněk softu NaviYacht, jmenuje se myslím GP Anchor. Jinak o ničem jiném nevím.
Uživatelský avatar
pantau
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: stř kvě 06, 2009 2:00 am
Reputace: 1

Příspěvekod pantau » stř kvě 06, 2009 2:31 pm

Ahoj,
pokud by byl zajem tak uz nejakou dobu uvazuji, ze bych tuto aplikaci naprogramoval pro iPhone. Ale nejak pro me samotneho se mi do toho nechce. ;)
Uživatelský avatar
Koral
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: úte lis 14, 2006 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Koral » stř kvě 06, 2009 3:38 pm

Pokud vím (sem tam používám) tak tento doplněk je v OZI Exploreru. Osobně s tím mám spíše negativní zkušenost, protože můj GPS modul je jeden z nejlevnějších a asi není zcela přesný. Resp. když se pohybuje, tak je to velmi přesné, když stojí tak jakoby trochu bloudí. Takže když jsem stál na místě (vyvázaný ke břehu) a z testovacích důvodů zapnul tuto funkci, tak s poloměrem 10m se to stejně plašilo (přestože se poloha vůbec nezměnila). Takže ano, ale chce to asi lepší příjem GPS.
Uživatelský avatar
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 86
Registrován: úte črc 31, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Jablonec nad Nisou

Příspěvekod maxik » stř kvě 06, 2009 5:09 pm

Ahoj, zkoušel jsem Fugawi.
Hlavně proto, že spolupracuje s mým stařičkým Palm TT3.
Kotevní alarm to taky má, ale jen velká verze pro PC :-( Takže nevyzkoušeno,měl jsem jenom Palmíčka. Teda možná je nová verze, to jsem nezkoušel hledat.
Maxik
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » stř kvě 06, 2009 6:49 pm

Spotřeba notebooku aktivního celou noc nebude pro lodní baterky optimální.
Kromě Oziho kotevní alarm umí i MemoryMap (verze 5).
Na PDA (WindowsMobile) to umí MemoryMap, ten používám.
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » stř kvě 06, 2009 8:03 pm

Asi tochu od hlavnej otázky, KOUDY hľadal softvér k notasu s GPS modulom na alarm kotvy - ja by som potreboval GPS modul k netbooku s OZI Eplorerom. Vyskúšal som Garmin 20USB, ale neúspešne. Garmin 18USB s ktorým by OZI mal fungovať zas neviem zohnať. Vie mi niekto poradiť? Modul musí byť buď s USB, alebo bluetooth a taký aby s ním vedel pracovať OZI.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1023
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 61
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » stř kvě 06, 2009 11:22 pm

A zkoušel jsi použít program GpsGate?
Ten umí propojit GPSku s softwarem pokud si spolu nerozumí přímo.
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » čtv kvě 07, 2009 7:02 am

To MatrinB, nie neskúšal, neviem, že niečo také existuje - vieš dať konkrétrejšie informácie. Včera som narazil na modul GPS (nejaký no name) so solárnym článkom na dobíjanie napájania s pripojením cez bluetooth - čo sa mi zdá vyborná kombinácia, ibaže neviem ako prinútiť OZIho aby s ním komunikoval. Išlo by to s tým softvérom GPSGate?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8576
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 82
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 07, 2009 7:43 am

majircane mělo by...
Cituji:
Je to malý zázrak pro mnoho uživatelů GPS. GpsGate od firmy Franson totiž umožňuje pracovat s několika GPS programy zároveň na jednom přístrojem a mnoho dalšího.

Sdílení GPS
Program byl testován s Bluetooth GPS příjímačem, ale postup a funkce by měly fungovat analogicky pro všechny způsoby připojení GPS. GpsGate po instalaci najde váš příjímač pomocí automatického prohledávání portů a vytvoří nový virtuální komunikační port. Po spuštění běží na pozadí, sám si zapne Bluetooth a spojí se s příjímačem.

franson GPS gate je program vdaka ktoremu mozete pouzivat s Garmin nRoute aj GPS prijimac ktory nie je od Garminu (taketo prijimace su rovnako kvalitne, casto vsak aj o viac ako polovicu lacnejsie).

Je ale placený
http://franson.com/gpsgate/
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » čtv kvě 07, 2009 7:55 am

Ďakujem Libor, sofrvér som si stiahol ešte pred tvojím príspevkom a pochopil som o čo ide. Fajn,že niečo také existuje. Už mi zostáva to len vyskúšať. Dnes kúpim modul a dám večer vedieť ako to dopadlo.
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » čtv kvě 07, 2009 8:07 am

Jak už psal Libor, programy typu GpsGate / GpsProxy jsou potřeba
a) když chceš jednou GPS krmit víc navigačních programů
b) nebo máš GPS jinou než od Garmina a chceš ji použít se sw od Garmina.

Takže ani jedno asi není majircanuv pripad, OziExplorer umí protokoly NMEA
i Garmin i nějaké další nativně. Problém bych viděl spíš v konfiguraci Oziho nebo
v USB driverech pro GPS modul. Ale může samozřejmě platit i bod c), t.j.
že použití GpsGate bez zjevného důvodu pomůže.
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » čtv kvě 07, 2009 8:17 am

To- t0m - no dúfam že bude platiť bod c, ale ak nie nebude mi to až tak vadiť, pretože som sa s predajcom dohodol, ten modul vyskúšať - a ak to nepôjde môžem ho vrátiť. Takže uvidíme! Ale prekvapuje ma, že to ešte niekto z fóra nemá vyskúšané.
Uživatelský avatar
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 421
Registrován: úte bře 25, 2008 1:00 am
Reputace: 15
Bydliště: Praha

Příspěvekod Lachtan » čtv kvě 07, 2009 3:22 pm

Zrovna jsem dostal nápad pro mladší. Napsat si třeba v assembleru nebo v céčku rezidentní prográmek Slídil, který vystopuje, jaká proměnná, adresa nebo objekt se mění. Může to být max. něco s časem nepo poloha, no a tuto "ukradenou" publikovat libovolnému programu nebo spouštěči. Pak už je na vašech estetickém a sluchovém vkusu jak to bude vypadat. Mám špatné zkušenosti se zabudovanými GPS, které vůbec nejsou při tažení kotvy slyšet. Jsem již starší člověk, který si této atletiky již dost užil. Mně podobným lenochodům doporučuji pořízení si levné ruční rezervní GPS s přislušnou zabudovanou fcí. Mám Etrex Venture, se určitě někde dá pořídit něco podobného kolem 2 tisíc, mapa není třeba. To hlavní: Zavřu se, zalehnu, dám k uchu a spím klidným spánkem. Řve to dost! Dvě tužkovky vydrží 35 hodin.
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » čtv kvě 07, 2009 11:02 pm

To - t0m - bod c, neplatí. Strávil som niekolko hodín, snažením sa rozchodiť to. No nepodarilo sa. OZI je tvrdohlavý a emuláciu GpsGate nebral za svoju. On sa aj pripojil k GPS-ku, ale nedokázal s ním korektne spolupracovať. Neviem či som niekde robil chybu, alebo to jednoducho nejde. Už dnes na to nemám nervy, skúsim to ešte raz zajtra. Ráno múdrejšie večera. Alebo mi niekto poradí, v čom by mohol byť pes zakopaný?
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » pát kvě 08, 2009 9:24 pm

Po ďalších X hodinách preklikávania všetkých možných nastavení v OZI Explorere ako aj v GPSGate sa mi nepodarilo to rozchodiť! T0m mal pravdu v mojom prípade GpsGate nepomáha, leda, že by sa stal zázrak bodu c. Nestal sa. Ale môže to byť aj tak, že nie som dosť kockatá hlava a na tento problém. Takže nateraz to vzdávam - v pondelok sa asi pokúsim požičať si ešte iný tyt GPS alebo sa na to jednoducho vyseriem.
Uživatelský avatar
majircan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 79
Registrován: sob úno 28, 2009 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nitra

Příspěvekod majircan » pát kvě 22, 2009 9:53 pm

Po čase som sa dostal znovu k riešeniu môjho problému (netbook, OZI, GPS modul) a to vďaka môjmu priateľovi, ktorému som sa posťažoval so svojím problémom.
Fatk to bolo v tom, že nemám dosť kockatú hlavu a tiež malé skúsenosti s GPS. Priateľ oprášil svoj starší model GPS modulu Micronet SP3150 a za pár hodín som si mohol omakať fuhgujúceho OZIho. Vtedy som si uvedomil čo som robil špatne, poznáte to, skúšate všetko možné, ale to že robíte stále tú istú systémovú chybu si ani nevšimnete.
Okamžite som utekal do predajne, a požičal som si zase modul ktorý som predtým definitívne odpísal ako nekompatibilný a teda nefungujúci. Čuduj sa svete a zrazu všetko išlo ako po masle. Pár klikov a mal som pozíciu - žiadny spupný a tvrdohlavý OZI sa nekonal. Záver - môžem odporučiť ako fungujúci GPS modul k OZIExploreru, okrem asi mnohých ďalších, aj modul Prestigio Bluetooth GPS (www.prestigio.com).
A teraz k pôvodnej niti KOUDY-ho, alarm kotvy. Musím potvrdiť Koral-ove slová, alarm kotvy v OZIExplorere, keď modul stojí na mieste, je nepoužiteľny. Pri polomere 30m úplne v pohode vyvolá poplach, blúdením pozície, a to asi nie nepresnosťou samotného modulu, ale pravdepodobne zadávaním náhodnej chyby samotného GPS systému. No a ešte ten druhý problém - nezmyselné použitie alarmu a netbooku, ktorý pramení v spotrebe energie, ktorej pri kotvení v zátokách nie je nikdy dosť. Netbook na lodi s navigačným softvérom a GPS modulom je užitočná vec, ale len na použite alarmu kotvy nepraktická.
Uživatelský avatar
MarekM
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: pon čer 29, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Sentice u Brna

Příspěvekod MarekM » ned črc 21, 2013 8:06 am

Co třeba nějaká aplikace na TABLET . Máte někdo nějaké doporučení. Já TABLET používám jako záložní navigaci a funguje SUPER !! Dobrý kotevní ALARM by se mě tam hodil také.:)
Uživatelský avatar
akrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 40
Registrován: úte kvě 15, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod akrman » ned črc 21, 2013 9:51 am

Uživatelský avatar
HoPrahok
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 154
Registrován: ned úno 01, 2009 1:00 am
Reputace: 0

GPS

Příspěvekod HoPrahok » ned črc 21, 2013 10:14 pm

Ahoj, na kotevní alarm používám OziExplorer, ostatně i jako navigaci na lodi.

Pokud se vám to někomu nepodařilo zprovoznit, chyba není v OziExploreru, ale zřejmě v špatném propojení GPS modulu a Oziho. Je tam třeba nastavit port, na kterém se GPS přijímač hlásí (to v případě USB propojení) nebo přístroj spárovat s net/notebookem.

Jinak je o nastavení kotevního alarmu samostatné vlákno, spoustu vhodných tipů a rad tam má Baharis. Jen to najděte. Pokud někdo potřebujete pomoci s tím propojením, pošlete SZ.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů