Vysilačky frekvence 70cm

Vysílání a příjem na amatérských pásmech na lodi. Zkušenosti, technika, rady atd.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Vysilačky frekvence 70cm

Příspěvekod Anonym » pát úno 01, 2008 3:13 pm

Před týdnem jsem dobírkou obdržel nové radiostaničky. Jak je psáno v nadpise, vysílají v pásmu 70 cm. Dovolím si popsat důvody nákupu a prvních pár postřehů.
Obrázek Obrázek
Už jsem psal že dlouho používám PMR, než se rozšířily mobily, používal jsem CB. Vysílačky PMR mě svým výkonem 0,5 W už přestaly stačit a ručky CB mě připadají příliš velké a člověk se s nimi nadotluče na PMR.
Zvolil jsem vysílačky NavComm TK-760. Jsou malinké, mají slušný výkon 4 W a lze jich naladit a používat v pásmech PMR. Kompletní popis funkcí si není problém přečíst na stránkách dodavatele. Jen vyzvihnu podsvícený displej, zámek tlačítek a ukazatel stavu baterie.
- Dobíjení vysílaček z úplně vybitého stavu trvá těsně pod 6 hodin. Nemají dobíječku na 12 V, pouze 230 V.
- V pohotovostním stavu vydrží nonstop asi asi 40 hodin a to i s nějakým tím klíčováním.
- Dosah jsem zkoušel nejdříve přes zastavěnou oblast panelové výstavby. Na vzdálenost 1300m byla komunikace ještě naprosto čistá, ale na vzdálenost 1900m už byla dost rušena. Jakmile jsem se posunul o kousek dál, za elektrifikovanou trať, nebylo se možné dovolat vůbec.
- Následovala zkouška ve volnějším terénu. Nebyla tam přímá viditelnost, ale ani větší překážky. Zvlněná krajina, sem tam les. Do vzdálenosti 5600m byla komunikace naprosto čistá a srozumitelná. Poslední test jsem dělal na vzdálenost 6600m a kvalita byla celkem slušná, ale už s rušením. Dál jsem nepokračoval, protože dosažené hodnoty naprosto předčily mé očekávání.
Obrázek Obrázek
Jsem velmi zvědavý, jakých výsledků dosáhneme na moři, kde bude přenos bez jakýchkoliv překážek. Také v autech by už nemuselo platit:"Vidím dobře, slyším špatně."
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

VHF

Příspěvekod ferdas » pát bře 21, 2008 8:32 pm

Baharisi, už Ti funguje příjem na té TK760 v pásmu PMR? Tohle by mě fakt zajímalo. Myslím, že s tím může být problém, pokud tahle stanice nemá krok ladění 6,25 KHz. Pásmo PMR je totiž "hozeno" mimo obvyklé kanálové rozteče , i když se jinak vejde do amatérského pásma 70 cm..
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod ferdas » pát bře 21, 2008 8:50 pm

jo - už jsem to zjistil. Má rozteče 5, 6.25, 10, 12.5, 25 KHz. Tak to je bomba. Nedávno jsem koupil Alinco S45, ale má jen 12,5 KHz a PMR zvlášť. Anténu na konektor jsem musel upravit a s výkonem 0.5W se moc dělat nedá. Takže gratuluju. Kenwood je dobrá volba.
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 21, 2008 9:25 pm

Ahoj. Byl jsi rychlý a odpověděl jsi si sám. :)
Pohledem na fotku je vidět, že to má 9 přímých předvoleb. Jinak asi 150. Na prvních osmi mám uložené frekvence PMR (aby se to dobře pamatovalo) a na devítce mám to co tam bylo, abych utekl rušné komunikaci PMR na silnicích cestlou do HR.
Jinak to má ještě spoustu dalších funkcí, s většinou si nevím rady, ale ani po tom nějak zvlášť nepátrám. Manuál je totiž v polštině a tou tady na jihu nikdo nevládne. Má to třeba kódovanou komunikaci, která je prý u nás zakázána.
Zatím jsem je opravdu v praxi vyzkoušel nedávno jednou. Komunikace ze sklepa na střechu osmipatráku byla tak čistá, že ani ručky CB, blahé paměti, ji asi neměly.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » úte bře 25, 2008 11:50 am

Baharis píše:Jinak to má ještě spoustu dalších funkcí, s většinou si nevím rady, ale ani po tom nějak zvlášť nepátrám. Manuál je totiž v polštině a tou tady na jihu nikdo nevládne..


Ahoj,
tady jsem našel nějaký manual v CZ:
www.czechpilot.cz/manuals/TK-760_CZ.pdf

Nejsem přes vysílačky vůbec honěnej.
Uvítal bych jaké koli další info.
To pásmo 70 cm, je volné? Nebo licencované.
Ty 4w se používají na černo? Nebo jak?

Nemusíte mě hned kamenovat. Jó, a kde a za kolik? Baharis?
alffa
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte bře 25, 2008 12:22 pm

Za ten odkaz jsi Alffe zlatý! :good:
Dodavatel sic slíbil že na něm pracuje, ale jak šly měsíce, smířil jsem se s tím, že to byl planý slib, obchodní trik. Ten dodavatel a jediný o kterém vím, je právě na tom odkaze, co jsi poslal. Cena tam je 2900 za jeden přístroj.
Přesto že se někdy držím příslovím, kdo se moc ptá - moc ví, měl jsem v obecném povědomí, že u nás jsou volně povoleny stanice do výkonu 0,5W. Vyjjímkou je CB pásmo (5W), které má tzv. generální povolení. Přesto jsem byl od kamarádů ubezpečen, že opravdu používání těchto staniček u nás není košér. Jednak kvůli výkonu a pak také díky funkci DCS, která je vlasně šifrovaným vysíláním mezi dvěma stanicemi.

P.S: Píšu trochu ve spěchu, snad jsem nic nepopletl.
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod ferdas » úte bře 25, 2008 2:55 pm

Malá troška do mlýna: v pásmu 70 cm je možné provozovat bez licence - na Generální povolení - dvě skupiny kanálů: známou PMR s výkonem do 0.5W, a pak LPD, kde je povoleno vysílat s výkonem 10mW. Jinak celé toto pásmo je amatérské, kde je možno vysílat s příslušnými zkouškami pod přidělenou volací značkou, samozřejmě nekódovanou, otevřenou řečí. Obsah komunikace je dán předpisy a je omezen.Tolik předpisy.

V minulém roce jsem si vzal s sebou čerstvě koupenou ručku (odblokovanou pro celé pásmo) a těšil se na poslech. Byli jsme na Makarské a u Primoštenu. I když jsem nechal pásmo skenovat skoro neustále, provoz v Chorvatsku je podobný našemu. NIC. NIKDO,a NIKDE se nevyskytuje, je tam naprosto mrtvo. Slyšel jsem několik stanic naproti z Itálie, ale zpátky se dovolat nedá - je to přes 200 km. Jo a taky pár PMR - Čechů.

Závěr? Tak jako u nás, i u Hrvatů je amatérské vysílání na ústupu. Takže pásmo je prázdné, běžná komunikace asi nikomu nebude překážet - pokud se nenajde nějaký šťoura, nebo státní dohlížitel...

Pokud by to někdo chtěl mít legální, není problém si u nás udělat licenci. Je to sranda a má krytá záda. Pak si může dopřát i víc, než ty 4W. Tož tak...

pěkný den všem.
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod ferdas » úte bře 25, 2008 3:07 pm

opravuji - kanály LPD už jsou v současnosti pro hlasový provoz zakázány. Vydrželo to snad dva roky :hmm:
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » úte bře 25, 2008 3:32 pm

ferdas píše:Pokud by to někdo chtěl mít legální, není problém si u nás udělat licenci. Je to sranda a má krytá záda. Pak si může dopřát i víc, než ty 4W. Tož tak...


ferdas,
fakt je to taková sranda?
Já viděl pana inženýra jak dopadl v hospodě po právě vykonané zkoušce, na židli.
Ano dopadl, nedá se říct, „posadil se“.
V tváři byl nějakej zelenej a pravil, že jich to udělalo z deseti 2. Slovy DVA. :?
Tak nevím :?: ...............
alffa
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod ferdas » úte bře 25, 2008 5:28 pm

Jedná se o operátora pro třídu D. Obsahem je technická část a provozní. V technické má člověk znát základní součástky a obvody, vztahy a el. výpočty, obvodová řešení přijímačů a vysílačů a pod. Obsahem provozní části je především znalost Q-kódu, hláskování, průběh spojení , jeho zápis do staničního deníku a vedení písemností vůbec. Telegrafní abeceda už nějaký rok není podmínkou.

Pokud jako jachtaři máte papíry i na radiofonický námořní provoz, nedělali jste v možná nic jiného. Pamatuji si, že v této části mne nechali anglicky vyhláskovat nějakou kratší větu a ptali se, co je majk a sqelch. Jo a čísla námořních VHF kanálů.

Myslím, že ten, kdo se s tím už dostal do styku, má doma PMR, nebo míval CB, tak je v obraze. Snad každý "síbíčkář" doma vylepšoval zdroje, přidával topení, montoval pětiosminy, rozšiřoval počet kanálů...

Musím říct, že já sám českého operátora nemám, nepovažuju to za nutné. Podle mého názoru - pokud pojedete v Chor na ama pásmu, máte tovární zařízení, které sedí na frekvenci a není zdrojem nežádoucího vyzařování, přibližně budete dodržovat obecné zvyklosti provozu - hlásit se (třeba vymyšlenou) volačkou, neobsazovat kanál nesmysly (pouštět tam rádio, gumovat..)... myslím, že bez zvláštní záminky není dohledatelné, jestli máte koncesi.
Uživatelský avatar
Romulus
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: sob črc 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Romulus » pon črc 21, 2008 10:22 pm

ferdas píše:jo - už jsem to zjistil. Má rozteče 5, 6.25, 10, 12.5, 25 KHz. Tak to je bomba. Nedávno jsem koupil Alinco S45, ale má jen 12,5 KHz a PMR zvlášť. Anténu na konektor jsem musel upravit a s výkonem 0.5W se moc dělat nedá. Takže gratuluju. Kenwood je dobrá volba.
Alinco 45 umí až1,5W po přestřižení "drátku" a resetu stanice při napájení z ext. zdroje 5,5V. Při použití LiIon accu asi 1W.Stanice je to velmi dobrá a provedení vlhkotěsné.Ty rozteče 5, 6.25, 10, 12.5, 25 KHz má samozřejmě i na AMA pásmu.[hr]Používání vyšších výkonů než 0,5W na PMR je zakázáno, ale musel by vás někdo chytit. LPD je skutečně vyhrazeno pouze pro datové přenosy, ale občas tam někoho slyším. Na amatérská pásma bez licence nechodit! To, že tam není moc provoz ještě neznamená, že tam někdo neposlouchá a radioamatéři jsou na "svá" pásma háklivý, jako každý z vás na svou loď!
Jinak ještě existují tzv. sdílené kmitočty na 172,650; 172,950; 172,975 MHz a 448,490; 448,570; 448,610; 449,770; 449,810 MHz,které jsou použitelné pro kohokoliv, ale nevím jak vzahraničí.
Co se týká dosahu stanic vysílajících na 70cm, dá se udělat spojení na 0,5 W na vzdálenost přes 100km za předpokladu, že jsou obě stanice na vysokém kopci.Příklad Klínovec=Pancíř- vyzkoušeno! Použití na volném moři bude zřejmě limitováno vzdáleností za obzor.Charakter šíření této vlnové délky - pouze přímá viditelnost.Tyto vlny se "neohýbají"jako třeba dvoumetr (VHF) nebo ještě více CB (27MHz)[hr]Co se týká zkoušek pro radioamatéry, existují pouze dvě třídy, HAREC a NOVICE, které se dělají formou testu, takže jedna odpověď ze tří je správná. Je to o trochu více učení než na zkoušky u SPS, ale dá se to zvládnout.[hr][hr]
Uživatelský avatar
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 541
Registrován: pon črc 16, 2007 2:00 am
Reputace: 23
Bydliště: Znojmo

to Romulus

Příspěvekod ferdas » sob srp 02, 2008 12:57 pm

je to škoda, ale nejnižší rozteč na tom Alinku jsem našel 12,5 kilo. Pokud víš něco víc, poraď. Díky . F.
Uživatelský avatar
Romulus
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: sob črc 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Romulus » sob srp 09, 2008 10:04 pm

Ferdasi, z tvé reakce usuzuji, že tvoje stanice je v originálním stavu, jak byla zakoupena. Pro získání "dalších dovedností" této stanice, je třeba ji tzv. "rozšířit" neboli modifikovat. Operace je to jednoduchá a spočívá v prostém přerušení (nejsnazší je přestřižení, nebo odpájení) červeně izolovaného drátku, nacházejícího se vpravo od prostoru baterií.Obrázek na obr. jeden konec odpájen a zaizolován. Více podrobností na http://pmr.webz.cz/ anebo http://www.dusoft.cz/PMR/DJS45CQ/DJS45SMA_1.htm Aby však zásah byl uveden v platnost, je třeba stanici resetovat, provede se - při vypnuté stanici stisknout a držet klávesu "F", přimáčknout a držet klávesu "V/M " a stanici zapnout hlavním vypinačem. Zobrazí se všechny symboly na displeji a vymažou se uložené paměti. Od této chvíle se stanice chová jako plnohodnotná 70cm stanice se všemi potřebnými kroky, s rozsahem 420 -470 MHz v režimu přímého ladění, 8 kanálů PMR a režimu pamětí s výkonem na "H" nastavení kolem 1W více na http://www.cbradio.cz/forum/read.php?24,27655,page=1
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2259
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát pro 05, 2008 6:24 pm

(27MHz)[hr]Co se týká zkoušek pro radioamatéry, existují pouze dvě třídy, HAREC a NOVICE, které se dělají formou testu, takže jedna odpověď ze tří je správná. Je to o trochu více učení než na zkoušky u SPS, ale dá se to zvládnout.[hr][hr][/quote]

================================================================
Ahoj. Harec neni zadna trida, to je jen mezinarodne platny doklad o zkousce, na ktery Ti vydaji potom OK licenci u nas a nekde i v zahranici, kde neuznavaji nasi licenci a chces jejich, nekde zase chteji aby byla zkouska i z telegrafie, kdo ji nema muze vysilat jen na VKV. S licenci dostanes i seznam zemi CEPT kde se na nasi licenci muze vysilat. Tridy jsou ted jen dve, NOVICE a A/CEPT class I . Ta novice plati jen v OK, ta A plati ve vsech zemich co pristoupili k CEPT.
Dnes se jiz nevyzaduje telegraf. Udelat zkousky dneska neni problem. Nekolikrat do roka se dela kurz v Holicich a na Morave ( tam mista stridaji ) a kazdy kdo umi cist, psat a mluvit to udela. Zkousky se delaji na ukonceni kurzu. Muzes hned udelat tridu A. Kdo ji neudala vetsinou neco vi a dostane NOVICE. Opravdu malokdo u zkousky neuspeje. Chce se to naucit kmitocty a prefixy , to je asi nejvetsi problem.
Delaji se testy a najdou se na internetu. Zadejte si di Google OK1KHL a tam tu radioamaterskou skolu poradaji.
http://ok1khl.com/view.php?cisloclanku=2008102501
Na zkousky se prihlasilo 51 lidi a 50 jich to udelalo.
Vikend se uci a v utery se delaji zkousky. Naladte si v Praze treba 145.600 OK0N a jinde 145.700 OK0C FM-kou, to jsou prevadece a uslysite jak se stanice bavi i na vzdalenost nekolika stovek kilometru.
http://www.poupa.cz/mapa/seznam.php tady je seznam prevadecu.
Prevadece se vetsinou davaji na vysoke kopce a tak to ma daleky dosah. To trochu drzi stanice zpatky, protoze ten OK0C je na Cerne Hore a je slyset skoro po celych Cechach a kusu Moravy.Take jsou nektere prevadece nalinkovane na internet a tam si DTMF volbou ( zadavanim cisel a znaku tlacitky) urcim v kterem prevadeci chci zase ven a bezne se bavi nase stanice se stanicema v Kanade, Australii. tak kde jsou prevadece pripojen k internetu. Hodne to vyuzivaji cesi co jsou usazeni v daleke cizine. Bezi take digitalni provoz na VKV Paket radio, kde se prenasi signal do nodu a potom se to rozbehne po svete, take uz vetsinou po internetu. Nechaji nse tim poslat i e-mail. Na KV bezi Pactor a take se necha poslat email. Na vsechno to amaterske vysilani plati ze se to nesmi pouzivat ke komercnim ucelum, to hlidaji hlavne v zahranici.
Vsecho je to zadarmo, jen jednou za 5 let se plati CTU za prodlouzeni.
Uživatelský avatar
Pucmi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř lis 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Černošice

Příspěvekod Pucmi » sob pro 06, 2008 8:56 pm

Ahoj, že by Beda byl HAM? :? Kdo je HAM, ať dá vědět, zajímalo by mě, kolik nás tady je...Jinak kanály LPD 433MHz, dalo by se říci, že direktní amatérské. Jinak co vím, tak rekord u nás v ČR vzdálenosti spojení na PMR je přes 250km, samozřejmě kopec-kopec. Mám na lodi dual anténu 2m/70cm a brázdím Orlík.
P.S.: ať žije echolink
Zdraví všechny Michal ok1lpd
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2259
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob pro 06, 2008 10:14 pm

Bila hul 2m/70cm je dobra antena, mam tu nejdelsi 5.2 m.
My jezdime na kopec:
http://www.ok1kpa.com/ ( je tam videt jaky les anten stavime na zavody)
a tam za nama jezdi OK1DCR, myslim take z Cernosic na nejakou PMR stafetu. To se stanicema PMR obsadi kopce a potom podle prideleneho poradi si predavaji stafetu z jednoho konce republiky na druhy a potom zase zpet. Neco podobneho delali, mozna dal delaji CB-ckari, Let Svatojanske musky. Takze i takovyma malejma stanicema se necha predat zprava na velkou vzdalenost. Takze by to mohlo skakat z lode na lod. Na krouzky stanic to chce dohodnout kanal a cas.
Jinak radioamateri maji soutez o navazani co nejvetsiho poctu ostrovu, IOTA:
http://www.rsgbiota.org/
nebo za spojeni od majaku:
http://www.lighthouse-award.de/
Jak se takova stanice objevi na pasmu je o ni hned zajem a muze vysilat i nekolik dni v jednom kuse a porad je zajem. Nektere expedice i vlezou do penez...Nektere stoji i ke 2 melounum dolaru.
http://www.peterone.com/
Vetsinou to byl samy duchodce a byla to zatim nejdrazsi expedice. Pro zajimavot kdyz se stehovali na ostrrov a potom zpet, tak vrtulnik udelal 200 startu.
Tak byste se pri cestach mohli tim i zabavit.
Na jachte YASME jezdili manzele Colvinovi a jachtou navstivili a vysilali z vice jak 150 zemi.
http://www.yasme.org/

Beda OK1DOZ
Uživatelský avatar
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 767
Registrován: úte srp 14, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod teista » ned pro 07, 2008 8:07 am

Kluci kurňa maňa, vyklopte co je to HAM !!! :)
Uživatelský avatar
Pucmi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř lis 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Černošice

Příspěvekod Pucmi » ned pro 07, 2008 8:50 am

Ahoj, HAM jsou koncesovaní radioamatéři z celého světa, od toho se odvozují další názvy: hamspirit(slušné chování, úcta, chtít vědět, poznávat, je toho deset bodů), hamshack(pokoj, místnost, odkud ham vysílá, jeho stanoviště) atd.
PMR jsou dnes za pár korun, ty lepší mají i 5W :) . Jde o to, jak se k tomu kdo staví, co se týče povoleného výkonu a antény. Pak jsou sdílené frekvence, jak na 2m tak na 70cm, ale to tu již bylo psáno, na některých z nich jde vysílat i těmi 5W, ale opět s pevnou anténou(pendrekem). Jsem rád, že i hamové mají rádi jachting. Pro Bédu, mám na stožáru dual anténu mobilní, něco přes 1,2m. Prý ten Štír vypadá jak jednohubka :D .
PMR štafeta, o ní vím, také jsou Rozhledny 2009. Kdo chce vědět víc, ať se koukne na www.cbradio.cz.
Na čem Bédo sedíš, myslím převaděči nebo někde na direktu?
Já to mám trvale zaplé na OK0BNH 438.625, CTCSS 88,5Hz, někdy i na OK0BNA.
Pak ještě mám zaplou PMR na 4CH 33subtón(210Hz).
Co se nějak domluvit na nějakém PMR kanále na Orlíku? Pokud tu tedy někdo je, má PMR tak by nemusel být problém...
Ahoj Michal
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned pro 07, 2008 9:14 am

Pucmi píše:Co se nějak domluvit na nějakém PMR kanále na Orlíku? Pokud tu tedy někdo je, má PMR tak by nemusel být problém...
Ahoj Michal

PMR tady bude mít tak 90% lidí. Si myslím. :?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8601
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 07, 2008 9:49 am

Seznam PMR jachting.info (další mohou doplnit)
  • Libor
  • Baharis
  • Pucmi
Naposledy upravil(a) Libor dne ned pro 07, 2008 2:34 pm, celkem upraveno 1 x.
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2259
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned pro 07, 2008 12:08 pm

Take se tu psalo o tom ze to nemuzete mit nahlas, protoze tam porad nekdo keca.Dneska snad vsechny novejsi stanice maji ten subton. Kdyz se dohodnete na kanalu a subtonu, tak muze na kanale kecat kolik chce stanic a skvelc u stanice se otevre az kdyz ta protistanice bude mit ten subton stejny. Zase ale nebudes vedet co se na kanale deje. Ty nove stanicky uz jsou chytrejsi nez moje stara hlava......
Jinak vcera vecer jsem mel spojeni do chorvatska s 9A7YY z ostrova Vis ktery ma pro iota pridelene cislo EU-016. Z Chorvatska do cech neni na KV problem se spojenim. Je nejaky radioamater co vysila z jachty? Znam jenom ty co vysilali z velkych lodi, dokud je Kozeny neprodal. Vim jenom o Bedovi OK4HOB co vysilal z NIKE II s cesty okolo sveta a dovolaval se do cech se 7 W vykonu. Rika se ze z more to jde jako kdyby stanice na zemi mela 5 x vetsi vykon a ma to stejny vysledek. KV se na mori siri dobre, proti VKV to ma jen tu nevyhodu ze ne v kazdy cas a na kazdem pasmu. proto ty pobrezni stanice na KV vysilaji soucasne na nekolika kmitoctech. Treba radio Hamburk na radiodalnopisu na 5 kmitoctech, radio Varna na 3 kmitoctech plus VKV davaji meteo zpravy i varovani. Ten digitalni provoz ma vyhodu ze se zprava uklada do pameti PC a hned se ukazuje na monitoru. Take to digi pise i pri slabem signalu, kdy uz by fone signal byl nesrozumitelny.
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned pro 07, 2008 3:33 pm

O amatérském vysílání toho moc nevím, jen snad to že existuje. Jeden můj kamarád (to je tak 20 let) měl plné skříně "jakýchsi" kartiček.

Takže pozoruji z povzdálí. Jen mě překvapila poznámka fundovaného Bédi, že jsou !-PMR-! i s 5ti W. To snad bez bastení ne? Když je u nás povoleno pouze 0,5 W....
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » pon pro 08, 2008 6:25 pm

pánové, někde jsem četl na webu, něco o přestřihávání červeného drátku
u některých PMR stanic (snad zvedání výkonu, nebo co) a následném
resetu. to fakt funguje??
sekysh
P.S:mám teda na mysli spíše to jestli o něčem takovém mám přemýšlet
s BRONDI FX 400, 0,5W PMR , myslím 446,1Hz, nebo tak nějak,
protože od přírody su hravý, aj s pájkou se rád oháním,
ale radiostanici jsem jestě nekuchal, tož jaký by byl případný přínos,
pokud vůbec :?
díky
Uživatelský avatar
Romulus
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: sob črc 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Romulus » pon pro 08, 2008 6:38 pm

Funguje.
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » pon pro 08, 2008 6:43 pm

akorát su asi trochu O.T. , tož la pardon

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů