Vysilačky frekvence 70cm

Vysílání a příjem na amatérských pásmech na lodi. Zkušenosti, technika, rady atd.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Uživatelský avatar
Romulus
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: sob črc 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Romulus » pon pro 08, 2008 6:48 pm

Nejsi,téma je správný, podívej se o několik příspěvků výše, je tam problematika červeného drátku zmíněna i s odkazy na detailní informace.
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » pon pro 08, 2008 7:04 pm

no já už jsem to procházel a ani na cbradio jsem nenašel něco aspoň trochu podobnýho co mám já, tož proto ty hloupé dotazy :mad:
Uživatelský avatar
Romulus
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 7
Registrován: sob črc 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Romulus » pon pro 08, 2008 7:21 pm

A co vlastně máš?
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » pon pro 08, 2008 7:35 pm

brondi FX400
0,5W, myslím 446,1Hz
doufám, nemám je u sebe, ale ten název je správně
zatím jsem zjistil, že firma brondi nějak nezveřejňuje
schémátka, nebo co, no není to na těch fórech moc
časté a oblíbené téma :(
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pon pro 08, 2008 9:37 pm

Tak teďka nevím. Jsme ještě pořád u jachtingu, resp. nadpisu fóra? :? :x
Uživatelský avatar
Pucmi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř lis 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Černošice

Příspěvekod Pucmi » pon pro 08, 2008 9:44 pm

Ahoj, Brondi FX400 asi už moc neroztáhneš(myslím tím frekvenční rozsah), max. tak zdvih a možná výkon. Většinou to jde nějakým trimrem, u lepších staniček jsou propojky, buď drátové nebo ploškové. Třeba na aukru se dají koupit stanice v pásmu UHF už kolem 1200Kč a mají 4W. Je to sice čínská výroba, ale co se dnes nedělá v číně. Kenwood to nebude, ale takový velký rozdíl taky ne....Jsou důležité dvě věci: pásmo UHF( musí to obsahovat 446MHz) a krok 6.25kHz. Ale i krok 5kHz stačí, máme odzkoušeno. Jenom jsem nepochopil, že by stanice Alinco S45 neměla krok 5kHz, měla by mít dokonce i 6,25kHz. Nevíhoda této stanice je napájení pouze 2xAA.

to ROMAN OK1WRM: ahoj Romane, další hamák na vodě, já snad z toho Orlíka tam na ty Slapy budu muset udělat výlet...Jsem rád, že jsi se ozval....M.
Uživatelský avatar
Pucmi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 19
Registrován: stř lis 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Černošice

Příspěvekod Pucmi » pon pro 08, 2008 9:47 pm

tady je to jako ve škole, už jsme dostali poznámku a červeně :lol:[mod="Baharis"]Já tu jsem za to placený.
- Doporučuji přečíst Pravidla fóra (číst se učí ve škole)
- Pokud máte zajímavé téma které osloví širší členstvo fóra, tak si k němu založte nové vlákno.
- Pro soukromá sdělení používejte Soukromé zprávy.[/mod]
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » úte pro 09, 2008 12:28 am

pucmi díky, to je to co jsem chtel slyset.

baharisi, omlouvám se jesti jsem svedl debatu jinam než jsi chtěl, ale i to
snad k téhle formě komunikace patří ;) , ne?
Ty PMR jsem si pořídil kvůli lodi, používám je na lodi, tak snad u jachtingu ještě jsme. pár mých známých plachetníků
má něco podobného co já, nic profi, spíše hračku, ale stejně jako já vo tom ví prd
a když jsme se o tom bavili, zajímala nás podobná věc- úprava parametrů, je li možná atd... , stačil mi jeden dotaz,jedna odpověď, vím, že to nic nepřinese.tečka.
Kdyby jsi téma jen nahodil a dál se bavil po SZ, tak se ostatní nic nedoví
a přece od toho tu forum je!
těžko se mi rozlišuje, kdy už mám poslat SZ (navíc jsem nevěděl pořádně komu),
když jsem měl ještě pocit, že to třeba někoho zajímat může.
P.S.:
mám v tom ještě docela dost guláš, ale PMR do 70cm patří, ne?

jestli jsem se se svým dotazem někoho dotkl, nebo někomu ublížil, tož mě
při nejbližší příležitosti můžete veřejně zlynčovat.
sekysh
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 372
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » úte pro 09, 2008 1:35 am

jinak to,prosím, klidně smaž, umíš-li to,
tohle už opravdu k tématu není.
:sorry: :offtopic:
sek
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » úte pro 09, 2008 7:48 am

V pohodě. Já jsem v klidu, buďte v klidu a míru i vy. :)

Snad 1000 x tu bylo vysvětlováno, že se majitel a team moderátorů snaží, aby toto fórum sloužilo jako studnice informací. A to tak, že studnice přehledná. Proto složité členění a někdy až úzkoprsé trvání na dodržování témat ve vláknech. Informace třeba o PMR, nebo amatérském vysílání nikdo za rok nebude hledat pod nadpisem "Vysílačky 70 cm". To ale neznamená, že si o tom nemůžete povykládat. To vám nikdo nebrání. Jen prostě jinde. Pokud není odpovídající vlákno, tak si je prostě založte.

Dobrý. Nemusíme to dál rozpitvávat, uzavřeme to a jedeme dál. ;)
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2259
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

vykon a PMR

Příspěvekod Beda » ned led 04, 2009 9:34 pm

Romulus píše:Funguje.

Ono je s tim potreba zachazet opatrne. Oni tam davaji vykonove tranzistory jake maji po ruce a ktere vyhoveji vykonu. V nekterych jsou i desetiwatove. Takze zvysenim vykonu se to muze znicit a je to takrka neopravitelne, zahazuje se to. Take k tomu pripojovat jine anteny muze byt smrt. Ty stanice nemaji ochranu proti spatnemu PSV, nemeri odrazeny vykon od spatne prizpusobene anteny a nestahne to vykon a zase to muze odejit. Ty stanice take nemivaji konekor pro pripojeni jine anteny.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » stř dub 07, 2010 12:35 pm

Aby jsme to rozdělovali, píšu ten dotaz Béďo sem.

Díval jsem se, že k mé staničce dodávají delší anténu. Nakolik si myslíš, že to má smysl? Bude tam, vzhledem k nemalé ceně (x2) viditelný, resp. slyšitelný rozdíl?
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2259
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 10
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned dub 11, 2010 2:50 pm

Pisou zisk 2-3 db, tak kdyz budeme brat 3 db tak je to jako kdyby stanice mela dvojnasobny vykon. Na poslech se rika ze 3 db lidske ucho nepozna, ale muze to mit vliv kdyz ten prijem bude na hranici citelnosti. Pokud ma stanice konektor, tak lepsi bude antena a magnetickem drzaku kterou das nekam vys, dobra je na auto.Zase tim ztratis mobilitu, treba stanici v kapse ( v aute to nevadi ). Tak na stanici v kapse by se ta antena hodila, urcite se to zlepsi, ale zazrak necekej. Lepsi bude antena na tom magnetu, kde bude hrat i poloha. Na jeste vetsi zvyseni dosahu lze pripojit anteny YAGI a to i s PMR jdou delat spojeni na nekolikrat vetsi vzdalenost jak na tu gumovou antenou, to se hodi zase spis domu. Potom se delaji anteny kolinearni ( lidove bila hul ) , kdy v laminatova trubce je nad sebou nekolik anten, delaji se od asi 120 cm do 5.20 m, cim delsi, tim vetsi zisk.
Pisu az ted, nebyl jsem doma.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » ned dub 11, 2010 6:46 pm

Díky Béďo. Asi to vyzkouším. Nebudu od toho tedy očekávat zázraky, ale slabé zlepšení, jak píšeš, snad jo. Nestojí to zase tam moc.
S těmi ostatními možnostmi to je jak píšeš o mobilitě.
Když bude nejhůř, použijeme kouřové signály. :crazy:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host