Zkušenosti k výrobě kotevní bóje

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: Pepa, vilma

Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte kvě 18, 2010 8:09 pm

Pozor na uchycení lana na zátěži z boku, jak to máš na fotce, může se o hranu betonu
předřít i když ho máš navlečené v hadici. Přesně to se stalo po jedné sezoně u kamarádovo boje, když se na dva dny otočil vítr z východu (většinou fouká západní)
Uživatelský avatar
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 109
Registrován: úte říj 13, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenný Újezdec

Příspěvekod miras » stř kvě 19, 2010 8:36 am

Proto jsem tam navlík tu hadici, abych tomu zabránil. Ale asi máš pravdu, že to bude rizikový bod. Uvidíme, každopádně děkuju za varování, Myslel sem si, že ta hadice bude stačit. Pro jistotu přesvědčim kamaráda co se potápí, aby se ponořil a aspoň se podíval, jak to sedlo na dno.
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř kvě 19, 2010 8:48 am

Doporučuji kousek nerez řetězu se šeklem(nebo kulatinu, plocháč) , abys dostal lano nad beton .
Uživatelský avatar
miras
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 109
Registrován: úte říj 13, 2009 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Kamenný Újezdec

Příspěvekod miras » stř kvě 19, 2010 8:56 am

jo jo, Právě jsem přemýšlel o tom řetězu, nebo nerez lanu, asi to rovnou připravim a až se tam bude potápka cachtat, tak to hned předělá.
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř kvě 19, 2010 9:02 am

Nerez lano se časem také předře, doporučuji řetěz !
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

protizávaží

Příspěvekod Franta1978 » sob srp 20, 2011 6:24 pm

Ahoj
O pár stránek zpět Fulda popisoval svoje ukotvení s protizávažím.
Je to fajnové, ale přijde mě to zbytečně komplikované a možná i trošku nákladnější.

Co si myslíte o návrhu na obrázku??
Mohlo by to fungovat stejně a nemusel bych vyrábět kladku.........

Nejsem teda fyzik, jen línej tvor, který si snaží věci ulehčit...... :whist:
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Franta1978 » sob srp 20, 2011 6:26 pm

Aha, obrázky neumím, tak nic nebude...... :D
Je to složitý jak autobus.

V úterý to hodím do vody, pak napíšu výsledek.....
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1729
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » ned srp 21, 2011 5:05 pm

Na bóji je ta kladka kvůli tomu, aby vyrovnávala kolísání hladiny a taky to protizávaží funguje zároveň jako doraz, když se ti do lodě opře vítr, tak ji odtlačí z místa nad závažím a protiváha to vytlumí a dorazí, takže tam nejsou žádné rázy co by s tím cukali. A pak je důležité tam mít axiální ložisko aby se bóje vůči kladce mohla volně otáčet - aby se ti nezamotali lana pod kladkou.

Mám to takhle už třetí sezonu, funguje to perfektně a výroba zas tak složitá není, jen sehnat nerez.

A z vlastní zkušenosti, obyčejný povrchově upravený matice - zinek, nikl, atd který se daj běžně koupit ve vodě reznou okamžitě, takže zas jedině nerezový, ale daj se v pohodě koupit.
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned srp 21, 2011 6:50 pm

Franto 1978 pokud je Ti líto dvou stovek (na tolit přišla Fuldova kladka), tak si své lodi moc neceníš, věř, že to máme vyzkoušené. :?
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Franta1978 » pon srp 22, 2011 6:51 pm

Nemám možnost pracovat s nerezem, ani nikdo z mého okruhu. Pokud výrobu zadám firmě, tak jsme s cenou už trochu jinde.
Proto jsem zvolil jinou variantu. Pro mě bez problému dostupnou a taky vyzkoušenou od lidí, kteří takto kotví již 10 let.
To Geronimo: zbožňuju lidi, kteří hrajou na city :) .
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1729
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon srp 22, 2011 7:02 pm

Tak dej nákres jak to funguje, co jsi vyrobil, rádi se přiučíme. A zároveň to bude další návod pro ostatní. Vím že s nerezem je někdy problém, plasty se zas ve vodě rádi stahujou, atd.


Přidat sem obrázek je jednoduché. U nového příspěvku na to máš hned řádek pro vložení, dáš procházet, vybereš obrázek a dáš host it! a pak už jen z nového okna které se ti otevře zkopíruješ do textu příspěvku Forum Thumbnail a odešleš nový příspěvek. Někde je tu na to i obrázkový návod.
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon srp 22, 2011 9:02 pm

Franto 1978, je to hodně nepříjemný zážitek, když přijedeš v pátek na přehradu a už z dálky vidíš, že tam Tvoje loď není. Už jsem to zažil. Pak vesluješ v pramici a představuješ si jak se loď už od úterka mlátí o skály. Taková zkušenost je lepší jen z vyprávění.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob srp 27, 2011 12:53 am

Charlie píše:Tak dej nákres jak to funguje, co jsi vyrobil, rádi se přiučíme.

Přidat sem obrázek je jednoduché. U nového příspěvku na to máš hned řádek pro vložení, dáš procházet, vybereš obrázek a dáš host it! a pak už jen z nového okna které se ti otevře zkopíruješ do textu příspěvku Forum Thumbnail a odešleš nový příspěvek. Někde je tu na to i obrázkový návod.

Ano, Franto1978,
ten návod s OBRÁZKY, zde skutečně je. TADY
Charlie, to ale popsal jednoduše a v geniální zkratce. :clap:

Tak sem to Tvoje řešení, koukej vrazit. ;)
Ahoj, alffa
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

...

Příspěvekod Franta1978 » čtv zář 01, 2011 10:22 pm

Při vkládání obrázku jsem prohrál souboj se zadáváním kódu, ale to je fuk.

Tady ten nápad asi určitě není geniální, ale přišlo mě to jednodušší. Prostě jsem využil principu kotevního řetězu.
Mezi závaží na dně a lano k bóji jsem vložil 5m těžkého komunistického řetězu. Trošku jsem to napnul, abych měl vůli na obě strany a funguje to. Hladina lítá 2x denně o 1 až 2metry a bóje stojí na stejném místě.
Po připomínkách Geronima (a za ně opravdu hodně děkuji) jsem si v kajutě ve špici nechal GPS hlídače, výkyv za jakéhokoliv stavu je 0,7m. A to stejně obýháním lodě okolo bóje. Zrezavění se taky nebojím, protože řetěz k bóji vždy uhnil pod hladinou, kde se voda okysličuje.

Uvidím co do budoucna, jestli jsem se spletl, tak mě jednu krásnou noc vzbudí alarm.......... :)
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

....

Příspěvekod Franta1978 » sob zář 10, 2011 12:07 am

Ahoj,
kluci trošku jste mě zklamali..... :). Čekal jsem nějaké připomínky, za které bych byl vděčný, protože to byl jen nápad.
Zrealizoval jsem jej a doufám, že to dobře dopadne.
Osobně jsem vždy rád za konzultaci se zkušenějšíma, ale nějak se mi tu nezadařilo.
Tak nevím, zda jsem na správné cestě, nebo úplný magor..... :( .

Franta.
david
moderátor
Příspěvky: 5099
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Re: ....

Příspěvekod david » sob zář 10, 2011 7:42 am

samozřejmě to funguje a v jednoduchosti je genialita

ale, (to pověstný ale) - nebude to dobře fungovat třeba na Orlíku, kde dno se svažuje i pod úhlem 60°. Tam si řetěz lehne do stráně a je po napínání.
To je důvod, proč kluci na Orlíku a Slapech používají bóji s protizávažím
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: ....

Příspěvekod geronimo » úte zář 13, 2011 6:55 pm

Franta1978 píše:Ahoj,
kluci trošku jste mě zklamali..... :). Čekal jsem nějaké připomínky, za které bych byl vděčný

Franta.

:? máš tady šest stránek připomínek, rad a zkušeností ověřených v praxi, bóji sis nakonec vyrobil podle svého a my jsme Tě zklamali ??? :gun:
Uživatelský avatar
Franta1978
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 12
Registrován: ned bře 27, 2011 1:00 am
Reputace: 0

..bojka...

Příspěvekod Franta1978 » sob zář 17, 2011 12:42 am

Ahoj,

popravdě jste mě ani nezklamali, ale potřeboval jsem nějakou reakci: - buď to, ten nápad je naprosto zcestný a nesmyslný, nebo - není to úplně blbý.

Jak se ukázalo, tak někdo přemýšlí a někteří zbytečně střílí :lol: .

No, to je život..... :o ....nestačím se divit.

Zdar, Franta.
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1729
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát bře 06, 2015 2:42 pm

Mám dotaz ohledně lana od závaží k bójce. Budu upravovat bójku a rád bych to udělal s co největší trvanlivostí

Napadlo mě použít nerezové lano, ale nevím jaký typ a průměr zvolit. Pod bojkou mám nerezovou kladku průměr cca 200mm.

Máte s tím někdo zkušenosti? Je to na 3t loď na orlík. Díky
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát bře 06, 2015 3:17 pm

Používáme nerez lano průměr 8 mm, pokud Ti ho nějaký kretén nevezme pákovkama jako nám, tak je to navěky.... :D
Uživatelský avatar
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 344
Registrován: čtv zář 19, 2013 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Brandýs nad Labem

Příspěvekod Clouseau » pon kvě 11, 2015 11:51 am

Zdravím a mám prosbu. Nešlo by nějak obnovit fotky systémů s kladkami ? Nezobrazují se mi...nebo je to problém u mne v PC?
Potřeboval bych se inspirovat...třeba alespoň některé, třeba od Charlieho.
Díky!
Uživatelský avatar
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1729
Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
Reputace: 6
Bydliště: Hořovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon kvě 11, 2015 11:56 am

Pohledám něco a dám to sem
Uživatelský avatar
MaM32
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 299
Registrován: stř črc 30, 2014 2:00 am
Reputace: 18
Bydliště: Krnov

Příspěvekod MaM32 » pon kvě 11, 2015 2:38 pm

Zrovna dělám bójku a potřeboval bych to taky...děkuji. :)
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon kvě 11, 2015 4:22 pm

Mám fotky v PC doma, večer je najdu a dám je sem znovu.... ;)
Uživatelský avatar
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1831
Registrován: čtv říj 26, 2006 2:00 am
Reputace: 69
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon kvě 11, 2015 7:52 pm

snad je to dostačující...

Obrázek

Obrázek

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host