Garmin Colorado 300

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 07, 2008 8:49 pm

Tak už to přišlo, 2 kusy. Bohužel, nebo pro jednoho kolegu (kolegyni) z fóra bohudíky. ;)
První dojem naprosto skvělý :good: Display tak čitelný na přímém slunci jsem ještě na žádném přístroji neviděl.
A US verze ? Nevidím žádný rozdíl mezi US a českou verzí, krom toho, že český prodejce přidává mapu Topo. :?
Přiložený leták o vhodných bateriích a důležité informace jsou i v češtině (a bez chyb) :whist: Zrovna tak návod k použití na CD (přidal jsem do souborů ke stažení)
Zapnu, nastavím češtinu v menu (byla nastavená angličtina), nastavím si jednotky a čas a je to hotové.
Opravdu se vyplatí. Naprosto bez problémů. Univerzální stroj - na moře, do auta, do letadla-větroně, na kolo i turistiku a geocaching
Signál z družice jakž takž zachytí a udrží i v budově za 70-80cm silnými zdmi :good:
Uživatelský avatar
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 127
Registrován: sob led 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Brno

Příspěvekod danda » stř kvě 07, 2008 9:49 pm

Jen dotaz, je ten druhý volný a na co by přišel? Uvažuji o něm
danda
Uživatelský avatar
Kucpav
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 29, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kucpav » pon kvě 12, 2008 12:02 am

Ahoj, zaujaly mě Vaše příspěvky ohledně COLORADA 300. Mám o tento typ rovněž zájem, ale nerozumím tomu proč ty mapy jsou k mání jen na SD kartách a nejdou nainstalovat do PC, nebo ntb. Viz odpověď člověka z pražské prodejny GARMIN:
City Navigator Europe NT - micro SD karta - 010-10680-50 - 3990,- ( není možná instalace do PC. Plné verze na DVD dosud nebyly skladem a dostupnost není známa )
BlueChart g2 Vision Regular s regionem VEU014R - 010-C0772-00 - cena 8890,- micro SD karta ( pouze na objednání - dostupnost 2-3 dny )
Jak si potom mohu přetáhnout a následně třeba vytisknout mapu se zájmovými body, nebo záznam trasy (TrackLog) přes USB rozhraní?
Děkuji. Kucpav
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 10:50 am

To kucpav
Na to se musíš zeptat výrobce map. Ale myslím, že to souvisí s typem licence k mapě. Kup si tedy mapu pro MapSource a můžeš s tím pracovat jak v PC tak v GPS. Já žádnou mapu na kartě nepoužívám. Výhodou té mapy na kartě je jen "přenositelnost" do jiného přístroje, naopak mapa na CD nahraná přes MapSource je licencovaná jen pro jeden konkrétní přístroj (nebo dva -dříve tomu tak bylo). Každý si tedy může vybrat dle potřeby. Pokud jsi měnil dříve přístroj, musel jsi měnit i mapy, takto si je necháš na kartě a vyměníš jen GPS. Ale asi každému vyhovuje něco jiného.
Zájmové body i trasy (to by mělo jít normálně přenést do PC) by měli jít zobrazit a vytisknout přes Google Earth. Ale to nemám vyzkoušené, ale MapSource má možnost se přepnout funkcí "Zobrazit v Google Earth" do tohoto programu a prohlížet si trasy.
Naposledy upravil(a) Libor dne pon kvě 12, 2008 11:39 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Jedna zkušenost

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 11:38 am

Tak se mi dostal do ruky jeden nový kus GPS Colorado 300 koupený na eBay za 400,-USD.
Testování mělo jeden zajímavý průběh a to pokus obnovit znovu původní stav při dodání.

Stala se totiž jedna nemilá věc. Nevím zda nedostatečně nabitími bateriemi (počáteční zvědavost byla velká), či neopatrné výměně baterií bez vypnutí přístroje, došlo zablokování přijímače GPS. Vše bylo funkční, pouze GPS byla v módu DEMO a nijak to nešlo přepnout do normálního příjmu.

Nastalo zdlouhavé hledaní a laborování co s tím. Odeslat zpět, či se pokusit najít cestu z toho ven. Zatím bylo času dost.
Na eBay (alespoň tento prodejce) je možnost vrácení zboží bez udání důvodu do 30 dnů, vlastní záruka je pak 1 rok.

Nejprve jsem hledal dostupné informace zda se tento problém už někde neobjevil, protože Helpdesku Garminu ani od prodejce žádná odpověď zatím nepřišla. Informací v češtině je poskrovnu, jen popis vlastností a pár zkušeností.

Našel jsem několik stránek v angličtině a němčině. A na každé bylo něco zajímavého. Nejvíce užitečných informací bylo na http://www.naviboard.de/vb/forumdisplay.php?f=93
Jak udělat hard reset, jak se přepnout diagnostického režimu - zde je možnost otestovat tlačítka, display a také měřit teplotu. Je známo, že tento přístroj má také teplotní čidlo? Myslím, že ne. A spoustu dalšího.

Např. zde http://www.naviboard.de/vb/showthread.php?t=25706
je popis všech možných kombinací tlačítek a tajných tipů atd.

Zde http://www.naviboard.de/vb/showthread.php?t=27598
pak odkazy na nejnovější verze softwaru. Prodává se s nainstalovanou verzí 2.40 a u Garmina je už beta verze 2.51 https://buy.garmin.com/shop/store/downl ... &pID=11020

Před tímto testováním doporučuji si ze všecho nejdříve udělat zálohu funkčního softwaru v přístroji - zkopírujete celý adresář Garmin z přístroje někam do PC.
Pozor druhý adresář v přístroji je prázdný a jinak zobrazuje data na kartě (po vložení karty).

Začal jsem tedy velmi jednoduše - jako první nastoupil Hard reset (přepne do stavu v jakém se dodoává). Pozor dojde ke smazání všech uživatelských dat.
Nepomohlo. Trochu větší zásah bylo přehrání softwaru. Nic nepomáhalo, vystřídal jsem postupně všechny verze od nejnovější po nejstarší 2.30 a i z jiné řady. A nic.

Dále jsem někde na amerických stránkách o Garminu, snad dokonce Coloradu, přečetl větu, která se nakonec ukázala jako klíčová.
Něco ve smyslu, že došlo u někoho k zacyklení nějaké funkce GPS. To by tedy mohlo být ono. Ale jak to opravit?

Na webu zde jsem našel jiný problém - někdo si omylem vymazal adresář Garmin v přístroji a hledal možnost jak to pravit.
Klasická odpověd prodejce / servisu Garmin atd. - přístroj musíte doručit do servisu......

Někdo mu pak poradil přehrát celý adresář záložním, ale ten dotyčný jej neměl (proto je třeba udělat zálohu vlastního přístroje co nejdříve, žádné CD / DVD s naistalovaným softwarem se k přístroji nedodává). Jeden dobrodinec tato data nahrál na web a ty se mi podařilo stáhnout.

Nejprve jsem zálohoval vše co bylo v přístroji. Provedl formátování adresáře Garmin. A hle - přístroj byl zcela fukční :good: . Jen v něm nebyla ani základní mapa, ani podpora jazyků atd. Prostě nic, ani ta výbava s kterou se dodává. Ale cesta k nápravě byla jasná.

Nahrál jsem nejprve zkušebně původní software a opět GPS pouze DEMO a nešlo s tím hnout.
Tedy poslední krok - formátování, nahrání dat ztažených z webu a teď to šlape jak má se vším všudy.
¨
Doufám tedy, že moje zkušenost někomu v nouzi pomůže. Stálo mě to dost času a nervů, ale povedlo se - i bez pomoci servisu a jiných komplikovaných řešeních, či reklamace.

Teď zbýva ta příjemnější část testování, nahrát mapy a vyrazit :D
Uživatelský avatar
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: pon úno 11, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Colorado 300 Q&A

Příspěvekod Renda » pon kvě 12, 2008 11:49 am

Dostalo se mi do ruky Colorado 300. Je moc pěkné. Podařilo se mi ho pustit. Dispej vypadá moc dobře, je hezky podsvětlený, ale po Liborově popisu zde (vynikající čitelnost na slunci) si říkám, že tato čitelnost není asi myšlena díky podsvícení, protože to asi těžko slunce přesvítí - tak silné mi rozhodně nepřipadá. Citlivost přijímače je v porovnání se staršími modely suprová (např. eTrex Legend), takže přijímá i pod lehkou střechou a jestliže Legend mi přijímal na plachetnici i v kajutě, tady bude příjem asi zcela bez problémů. :-)
Napadá mě samozřejmě spousta otázek, co dál. Rozhodně si vytisknu ten manuál, co sem dal Libor. Kdy ho ale budu studovat??

Možná nejenom mě bude zajímat:
1- jak otočit fotky, které si prohlížím na displeji na šířku (to je u navigace asi nejdůležitější, že? :-) )
2- jak tam nacpat Topo50 a BlueChart a a jak je odemknout
3- kde seženu a jakou vybrat - automapu Evropy?
4- jak velkou SD kartu je rozumné do něj investovat (zatím jsem mu dal 1GB)
5- proč mi plně nabité acu ukazují jen 50% ? (i když režim NiMH mám nastavený)
6- kde seženu výhodně a za kolik jde pořídit držák do auta? Kam ho dát, aby na ní nepralo slunce a přitom měl fajn signál?
7- má cenu shánět externí anténu? (s ohledem na problémy s umístěním např. v autě, by mohla řešit situaci)
8- jak se do něj nahrávají POI?
9- jak si zazálohuji celý systém, aby po poruše šlo vše obnovit tak, jak jsem zvyklý
10- jak zvětšit hlasitost budíku a akustického Alarmu jako takového, protože kotevní alarm v hlasitosti tohoto budíku by mě rozhodně nevzbudil!
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pon kvě 12, 2008 12:35 pm

No to jsi si Libore zadřel třísku.... :smash:
Cokoliv dělám, mám nabitou baterii a ještě jsem napichlý na napájení.

Hodně otázek Rendo. :?
1. Nepomůžu, fotky v navigaci nemám
2. Všechny mapy, i Topo50 a BlueChart nainstaluješ do PC, odemkneš 25ti místným kódem a pak pomocí MapSource přetáhneš do navigace. Pokud je nemáš předinstalované na kartě.
3. Automapu evropy "CityNavigator Europe NT" nemusíš shánět, koupíš ji na www.garmin.cz
4. Už se to tu několikrát psalo. Mě třeba celý Jadran vyjde na 8MB. Ta tvá 1GB musí být víc než dostatečná. U silničních map jsou ty data objemnější. Ale úplně celá Europe NT 2008 má 1,4 GB.
5. To tak nadálku asi neřeknu. V prvé řadě bych doporučoval několikrát úplně nabít a vybít. Také bych se podíval, co ukazuje počítadlo zbývajícího času při "nabité" baterii. Jestli nehlásí dobu provozu stejnou jakou uvádí výrobce, i když měřák hlásí stav 50%
6. Co chceš pořád shánět? Normálně si ten držák kup u Garmina. Pokud chceš originál. Slunce držáku ani navigaci nevadí a do tvého auta neznámého typu ti nevidím. To si musíš vyřešit sám.
7. Ex. anténu je asi zbytečné. Mám v autě s pokoveným předním sklem Garmina Nuvi 670 a chodí dobře.
8. Přes MapSource
9. Pokud nebudeš takový ranař jako Libor, žádnou zálohu nepotřebuješ. Já mám už šestou GPS a ještě jsem ji nedělal, ani nepotřeboval. Ale pokud opravdu chceš, tak prostým zkopírováním.
10. To máš pravdu, ten zvuk se zdá být opravdu málo hlasitý. Ale v noci, když je ticho, bych řekl že je slyšet dost i z kokpitu. A pokud nestačí, můžeš si ji vzít do kajuty. Že by to šlo zesílit, to opravdu nevím.
Uživatelský avatar
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: pon úno 11, 2008 1:00 am
Reputace: 0

díky a záloha Colorada 300

Příspěvekod Renda » pon kvě 12, 2008 12:49 pm

Baharisi, díky - je vidět, že to je Tvoje parketa. ;)

Libore, cítím s Tebou! Zkusil jsem Ti poslat do souborů ke stažení originální obsah paměti toho "Colorado 300".
Má to skoro 88MB, snad Ti to pomůže. Co kdyby ta německá verze byla jiná? A nakonec - stát se to může každému, že?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 1:03 pm

Ano Rendo, nemyslel jsem podsvětlení a přímou čitelnost po dopadu světla.
Citlivost je vyborná, mohu potvrdit, tím sis také odpověděl zda kupovat anténu. K čemu?

V autě umístění dle libosti, tak aby jsi dobře viděl.
Moje zkušenost s Mio, která nemá tak citlivý přijímač - nemám ji za sklem uprostřed, ale na levé straně přímo za sloupkem. Příjem tedy trochu zhoršený, vlastně příjem ne, pouze déle trvá start. Pak už signál nevypadne. Toto bych tedy neřešil.

Fotky jsem zatím netestoval, na to jsem neměl čas a ani jsem k tomu použití GPS nepotřeboval. Ale poradím ti - otoč celou GPS :D

Na mapy je tu odborník Baharis. Mapy se tam nahrávají podle návodu. Přes MapSource, stejně Bluechart jako Topo. Odemknout? Na to je také někde návod. Pokud jsi je legálně koupil, máš k nim klíč k odemčení.

Jakou automapu Evropy? To zatím nevím, také budu nějakou hledat. Záleží kolik do ní chceš investovat a k čemu má sloužit. Základní mapa v přístroji nestačí?

Kartu si dej jakou chceš, na nemeckém fóru jsem se dočetl, že zkouší i 8GB. Ale nezapoměň, že data na kartě ti zpomalí náběh přístroje (asi). Záleží co na té kartě chceš mít. Praxe je taková, že bych koupil velikost dle dat. Kdysi jsem SD karty kupoval do foťáku, kde není místa pro fotky nikdy dost. Koupil jsem největší dostupnou velikost a za čas stejně stály polovinu, nebo za stejný obnos je dvojnásobná kapacita. Tzn. nijak nedumat a dát tolik kolik potřebuji, vždy si můžeš později koupit další větší. ;)

Baterie jsou vždy nepřesná záležitost, ukazatel je orientační a stejně výdrž nikdy nebude tolik kolik uvádí výrobce. Navíc bude klesat s venkovní teplotou. Záleží také jaké jsou to baterie a zda jsou nové atd. Tím bych se nezabýval. Nebo otestuj více sad baterií.

Kam dát držák jsem ti napsal a kde ho koupit výhodně. Volil bych asi něco jako univerzální držák telefon v ceně 200 - 600 jako je:
Obrázek

Zase bych se podíval na eBay. Např. zde http://cgi.ebay.com/Car-Dash-Mount-for- ... dZViewItem
stojí 25 USD
Ale já bych koupil univerzální držák pro mobil (dvě pogumované plochy posouvající se proti sobě) a je to. Z boku stejně není žádné tlačítko. Je to úplně stejné (téměř) co zde http://cgi.ebay.com/Car-Mount-for-Mount ... dZViewItem
a stojí pár stokorun. Jinak i s napájením za 1238 Kč ho najdeš zde http://elektrogalerie.biz/?Mode=Sti&StiId=35077
A tady máš držák na loď http://www.rei.com/product/768860

Nahrání POI by nám poradil asi opět Baharis, to jsem ještě nezkoušel. Mělo by to být stejné jako u jiných GPS. Návod včedtně spusty POI najdeš také na poi.cz

Zálohu jsem popsal výše. Zkopíruješ obsah adresáře v přístroji někam do PC, či vypálíš na CD (cca 94MB).

Hlasitost jsem nezkoumal, ale obávám se že je jen zapnuto a vypnuto.
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv kvě 15, 2008 8:27 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 1:13 pm

Tak jsem ten problém objevil a vyřešil. Nebyla to moje vina, ani vina baterií, ani mapa Topo ani nic jiného. To byla jen moje domněnka, že je to způsebeno bateriemi či mapou.

Za vše můžou nesmazané registry. Kdysi jsem si prohlížel mapy pro MapSource a zadával místo klíče DEMO. Pro prohlížení to stačí, přenos do GPS ale nelze provést. Tento "pseudoklíč" visel někde v registrech a nešel odstranit. Toto už je napraveno a vše šlape jak má :good:

Trochu pozdě jsem našel toto vysvětlení problému:

Klíč DEMO

O magickém slovu DEMO se dnes píše skoro v každém diskuzním fóru věnované tematice Garmin, takže jej není třeba nějak zvláště tajit. Stahovači komerčních map používají DEMO jako univerzální klíč pro jejich odemknutí, resp. pro možnost zobrazení demoverze mapy v PC, v aplikaci MapSource. Garmin si tento klíč připravil pouze pro své vlastní potřeby testování mapových produktů.

Poslušný MapSource nikdy nezapomene tento klíč přibalit k jakémukoliv exportu mapy, ať už se jedná o plnou verzi nebo její demoverzi. Před samotným exportem navíc upozorní uživatele zprávou Opravdu chcete přenášet data v režimu ukázky? GPS přijímač, který detekuje mapovou kompilaci s klíčem DEMO, vždy zobrazí zprávu Mapy nelze odemknout nebo Can't unlock Maps. S novějšími verzemi firmware zařízení při spuštění zobrazí navíc zprávu Starting Demo….

Pokud jste tedy v MapSource použili klíč DEMO, odstraňte jej! Postup:

Pomůcky > Odemknou mapy… > klepněte na Další > vyberte Zobrazit nainstalované kódy pro odemykání > klepněte na Další > označte klíč DEMO > klepněte na tlačítko Odstranit. Mapu exportuje do GPS přijímače znovu a protentokrát s platným klíčem.

Pokud uživatel použije DEMO pro odemknuti nějake mapy, exportuji se všechny mapy v DEMO režimu, ne pouze ta odemknuta!

Takže pred exportem jakékoliv mapy s platným kličem je treba zrušit odemknuti vsech map v DEMO režimu. Jinak bude přistroj hlasit, že mapu nelze odemknout, i když k ni mate platny klic.
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv kvě 15, 2008 11:00 am, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
micin
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 14
Registrován: pon zář 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod micin » pon kvě 12, 2008 1:45 pm

doplnim jeste jednu stranku o Colorado - http://garmincolorado.wikispaces.com
Je na ni obsahly FAQ a seznam chyb ve firmware. Osobne mne ten seznam odradil od okamziteho nakupu. Upozornenim na chyby nechci tvrdit, ze Colorado je smejd, stejne si ho asi koupim :)

m
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 2:00 pm

Znám, četl jsem a neodradil.... ;)
Ale vážně, předtím jsem nečetl, ale na německém fóru to rozebírají dost podrobně a údajně model....... na to byl zpočátku stejně. To se po x té verzi vydání firmware poddá... :) .
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv kvě 15, 2008 9:59 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: pon úno 11, 2008 1:00 am
Reputace: 0

USB připojení

Příspěvekod Renda » pon kvě 12, 2008 2:39 pm

Když připojím Colorado ke kompu USB kabelem, automaticky se přepne do módu pro přenos dat a začne se chovat jako externí disk (disky). Doufám, že se mi nějak podaří ho přemluvit, aby i v této situaci GPSkoval a posílal data do compu, protože tak jsem zvyklý jezdit. GPSka jenom posílá souřadnice a plavba se sleduje a zaznamenává v kompu.
Kdyby tohle nešlo, bylo by to dost nepříjemné!
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pon kvě 12, 2008 3:02 pm

Pokud se bavíš o námořní navigaci a MapSource, tak tam se mě to nikdy nepodařilo. Já se o to teda ani nějak zvlášť nepokoušel. Zkoušel jsem to kdysi dávno se 76tkou v prg. InfoMapa a Route66, tam to chodilo dobře. Ale u MS mě schází jakýkoliv příkaz k navázání spojení.

Není to ale zbytečně drahé zařízení, používané místo GPS modulu? Vždyď to dnes vyjde na "pár kaček"....
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 12, 2008 3:09 pm

Někde jsem o tom Rendo četl. Asi bude potřeba jiný USB kabel s 1 pinem navíc, nebo jeden pin blokovaný. Zkus hledat na webu. Určitě to půjde, protože v nastavení jsou další 2 možnosti výstupu / formátu dat.
Ale na to bych si pořídil levnější GPS (myšku, přijímač) než celou GPS, kterou můžu využít daleko lépe jinak. Nehledě na další napájení. Ten příjimač se napájí přímo z USB.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » pon kvě 12, 2008 9:43 pm

Nechci do toho moc mluvit, jistý si nejsem, ale mám pocit, že tu komunikaci musí především podporovat program. InfoMapu už nemám, ale v Route66 je přímo příkaz v roletce ovládání, který aktivuje komunikační okno s chlívkama pro souřadnice, nastavení komunikačních portů, přenosovou rychlost a stav GPS. V InfoMapě to bylo podobné. Nic z toho jsem v MapSource nenašel...
Že lidi používají NTB k navigaci vím. Jen jestli to není za použití jiných programů. Nikdy jsem se o to nezajímal.
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1036
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 62
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » pon kvě 12, 2008 10:05 pm

Pokud chceš Rendo mít GPS jen jako zdroj GPS signálu a vidět polohu na počítači, stáhni z www.garmin.com program nRoute - ten to umí a je za tím učelem stvořen. MapSource neumí navigovat, slouží jen k přenosu dat z počítače do GPS a obráceně. Pokud máš nainstalovanou MapSource a v ní odemčené mapy, nRoute si s tím poradí (nemusí se nic znova odemykat).
Vzhledem k tomu, že to do teď se všemi Garminy takhle fungovalo, předpokládám, že to tak bude i s Coloradem.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 14, 2008 2:00 pm

První dojmy z chodu Colorada - SKVĚLÉ.

Vše funguje jak má, citlivost přijímače vysoká, display dostatečně velký a dobře čitelný.

Funkcí má mnoho.
Takže jen první postřeh, srovnání s GPSmap 76. Má profily - a v těch profilech si nastavíte vše potřebné.
Např. přepnu profil automobil - přepne se automaticky mapa na Atlas, přepnu profil rekreace a je tam mapa Topo, dám námořní a jsou v popředí mapy BlueChart. Každý profil má své jednotky a způsoby zobrazování. Vše na jedno otočení kolečkem a potvrzení tlačítkem.

Vypadá na perfektní univerzální GPS, do auta, na motorku, na turistiku, na moře, atd atd.....

Nahradím touto GPS všechny své stávající přístroje...
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř kvě 14, 2008 4:56 pm

Ahoj,
dá se krátce shrnout, jaké jsou rozdíly mezi Coloradem 300 a 400?
Vyšší ceny jsem si všimnul.
Dík,
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř kvě 14, 2008 5:17 pm

V Americe Garmin nabízí modely s označením 400. Liší se větší paměti a předinstalovanými americkými mapami.

Do vnitřní paměti Colorada 300 se totiž vejde 374 MB dat. To je pro většinu lidí naprosto dostatečná kapacita, vejdou se do ní mapy každé evropské země. Třeba česká mapa Topo Czech má jen 75 MB, silničnímu Atlasu Czech 7 NT stačí jen 40 MB. Jen 23 MB stačí slovenské silniční mapě Slovakia Roads, slovenská turistická mapa Slovakia Topo zabere necelých 60 MB. Kdyby to ale nestačilo, mapy lze nainstalovat i na paměťovou kartu.
Místo pro paměťovou kartu formátu SD

Vyšší modely z řady Colorado 400 mají ještě větší vnitřní paměť, plných 3,8 GB. Prodávají se ale už s různými nahranými mapami Severní Ameriky, pro uživatele v ČR jsou proto zbytečně drahé. U nás se navíc ani neprodávají.

Colorado 300: základní mapa světa se stínovaným terénem.
Colorado 400t: s topografickou mapou USA
Colorado 400i: vodácké mapy
Colorado 400c: námořní mapy

The Colorado 300 has 512MB (380MB free) of internal memory whereas the Colorado 400 has 3GB (150MB free) or 4GB (1GB free). See below for more information on the 3GB vs. 4GB 400t's.

Colorado 400t's come preloaded with a version of US Topo 2008 whereas the 300 only has a world basemap. This FAQ has more detail about the maps and DEM which come preloaded on the two units. The 300 costs about $100 (street) less than the 400t.

The Colorado 400i comes with built-in U.S. Inland Lakes mapping which includes a worldwide basemap with imagery. Initial 400i units have a 2GB internal memory configuration. The internal drive on the 400i has 1.85GB of space, 1.58GB used and 278MB free.

The Colorado 400c comes with built-in BlueChart® g2 coastal charts for the US East Coast, Gulf Coast, West Coast and Great Lakes which includes a worldwide basemap with imagery.

The very first 400t's had 4GB of internal memory and almost 1GB of free memory. Serial number 12xx has 4GB of memory. Shortly after the initial release users started seeing some 3GB 400t's with about 150MB of free memory. Serial number 17xx had the reduced memory.

3/1/08: I have received reports of units in the 18xx, 28xx, 36xx and 45xx ranges that have 4GB of memory again. Garmin may have decided to stick with 4GB but it is probably too early to tell what the long term configuration will be.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 15, 2008 8:58 am

Ještě jeden tip pro uživatele tohoto přístroje.
Pokud nebudete chtít investovat do originální Car sady (držák + napájení), je možné použít následující řešení.

Univerzální držák PDA/telefonu - viz příspěvek výše.

Dále je vhodné mít v autě nějaké napájení. I když výrobce uvádí výdrž 15 hodin, počítejte spíše méně. Navíc do přírody (geocaching je na vzestupu ;) ) je lepší, když dojedete na místo, vyrážet s plně nabitými bateriemi ...

První možnost je USB napájení přímo ze zásuvky zapalovače v ceně řádově 1 000,-Kč.
Např. přímo Garmin (ale i jiní):
Obrázek
http://www.zajimaveceny.cz/garmin-napaj ... b+dp46025/

Nebo další trochu univerzální řešení v ceně 664,-Kč:
Obrázek
http://www.pixmania.cz/cz/cz/382097/art ... tech-specs

A další řešení (nutno vyzkoušet propojení přes kabel USB):
Obrázek
http://www.tvr.cz/?p=productsMore&iProduct=10

Jedno z těch levnějších (za 200,-) a univerzálních na cesty:
Obrázek
http://www.hyperobchod.cz/objects/10746 ... 1057014720

A to nejlevnější za 159,-Kč:
Obrázek
http://www.amilo.cz/usb-nabijecka-napaj ... sdr-051al/
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » čtv kvě 15, 2008 9:16 am

Libore, jen male upresneni. Colorado pres externi napajeni nedobiji baterie. Musi se pouzit normalne nabijecka.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 15, 2008 9:35 am

Přesně tak, jak píšeš Luďku.
Nevím zda to umí jiné navigace Garmin (myslím mapové na moře), ale moje GPSmap 76 to taky neuměla. Musel jsem mít napajení buď jen z baterií nebo připojit napájecí kabel.
Já v tom problém ale žádný nevidím. V autě / na lodi přes kabel, v terénu pak 2 tužkovky...den vydrží. A na druhý den další sadu, nebo přes noc dobiješ.

Ještě bych chtěl doplnit, že je vhodná i jako námořní. Srovnávám s 76kou. Nemá přímo tlačítko MOB jako 76 a když se podrží potvrzovací tlačítko (enter) uprostřed kolečka, dojde k okamžitému uložení pozice / bodu a k tomu můžu navigovat jako když použiji MOB.
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » čtv kvě 15, 2008 9:39 am

Jasne, ze to neni problem. Dle me zkusenosti vydrzi tuskovky v Coloradu tak kolem 8 h s nepodsvicenym displayem.
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » čtv kvě 15, 2008 9:45 am

Dík za obsáhlý výklad, Libore.
:good:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů