Garmin

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
Gemini
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 34
Registrován: stř bře 12, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Gemini » pát lis 06, 2009 5:56 pm

simon píše:
Hovez píše:
simon píše:
Hovez píše:
Baharis píše:Hovezi a nejde ta podkladová mapa vypnout? Stojím teď na stánku JI v Brně, navigaci tu nemám, ale jsem přesvědčený že 76 i 276 to má a že to mám vypnuté. Večer mohu ověřit.

A ta 76 je i téma pro Simona. Začínal jsem někdy před desíti lety právě s tou, ještě s monochrom. Celkem to šlo i na moři, jen ty barvy scházely. Ale teď je GPSMAP 76 CSX za slušnou cenu a i velikostí by ti mohla na Pálavu vyhovovat.


Základní mapa samozrejme vypnout jde. Problém je ale v tom, že pak Bluechart prostě na displayi není, dokud nepřiblížím na určité zvětšení.
Pak se načte, ale tak nějak " na přeskáčku"... Zkusím sem dát nějaký fotky.


tusim ze ta hranice byla 2 NM ... taky sem si myslel, ze to pujde nastavit, ale neslo a to jsem poctive prolezl kompletni menu a pozapinal/povypinal vse, co se tomu jmenem mohlo alespon trochu blizit

ad trasa - bylo to nekde v menu s trasou (ikonka stopy bot), kde si muzes ulozit aktualni trasu z pameti na kartu (nebo si nejake ulozene pro zmenu zobrazit)


Tak tohle znam.Problem je ten, ze 60CSx to umelo automaticky kazdy den.

aha ... tak to oregon 100% neumi


Tak teď jsem našel toto: http://gps-navigace.fons.cz/gps-navigac ... gpsmap-620
Má to být nástupce GPSmap 276, ale nepřátelé dotykových displejů to neuvítají
Uživatelský avatar
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 68
Registrován: úte kvě 19, 2009 2:00 am
Reputace: 1

GARMIN 620 Bundle

Příspěvekod Laguna » pát lis 06, 2009 6:14 pm

Ahoj pánové,
několikrát tu byl zmíněn GARMIN 620. V provedení Bundle obsahuje dle prodejců jak silniční, tak námořní mapy včetně 3D + repro a ostatní příslušenství do auta. To se mi zdá být dost zajímavé a využitelné celý rok. Má někdo s tímto typem opravdové zkušenosti, čili nejen dohady?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8595
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát lis 06, 2009 6:28 pm

Uživatelský avatar
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 669
Registrován: úte bře 18, 2008 1:00 am
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » ned čer 01, 2014 1:07 pm

Vyhrál jsem v tombole takovou hračku, GARMIN DAKOTA 10.
Chci se zeptat,jestli se to dá použít jako navigace na moři v HR, a jaké jsou k tomu potřeba mapy?
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » ned čer 01, 2014 4:51 pm

Díval jsem se do specifikace Dakoty a myslím si že by to mělo jít. Nenašel jsem důvod proč ne. Je to vodotěsné, vydrží 20hod., má to přílivové tabulky...
Vzhledem k tomu že to nemá slot na SD kartu, půjde to pravděpodobně na klasické mapy BlueChart z edice MapSource.

Předpokládám že jsi k tomu dostal návod, jak si jej nainstalovat do PC. Z něj pak po propojení s přístrojem, budeš nahrávat jednotlivé mapy, jejich výseče. Cyklo a Topo, na které máš mít kódy. Pokud toto zvládneš, mohu ti pomoci k námořním mapám (na vyzkoušení ;) ). Ovládni MapSource a pak dej soukr. vědět. Byla by škoda to alespoň nevyzkoušet.
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » úte zář 16, 2014 5:36 pm

Ahoj, víte někdo, zda přístroje Garmin (v mém případě konkrétně GPSMAP 78s) umějí pracovat se soubory formátu .gpx vytvořenými v programu OpenCPN?
A pokud ano, jak takové soubor do přístroje dostat? Pomocí MapSource?
Hledal jsem, ale nenašel.

Ještě dodám, že v OpenCPN jsem našel funkci Odeslat do GPS, ale nemám právě přístroj u sebe, takže nemůžu vyzkoušet, zda to funguje.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » úte zář 16, 2014 7:07 pm

Nějak z toho nevyplývá, jaké že to soubory chceš přemluvit aby spolupracovaly ze 78čkou.... :lol:
Body zájmu, prošlé trasy, naplánované trasy, nebo že by dokonce mapy?

Body a trasy se ukládají ve formátech *.gbd a *.gpx. A lze je pomocí MapSource exportovat i importovat.

Ovšem mapy, resp. jejich části, jsou v MapSource ve formátu *.img a netuším jakým jiným způsobem je do přístroje dostat.
david
moderátor
Příspěvky: 5099
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » úte zář 16, 2014 8:28 pm

když už jste u Garmina: pokaždé, když mám PC u doktora, tak pak nechodí mapy a PC nepozná navigaci na kabelu. Musím do Garminu, kde to spustí. Jak to ošálit? Mapy i ikona Garmina zůstanou, ale nejdou rozbalit. Nechce si to ani nechat znovu nahrát inst. CD.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » stř zář 17, 2014 12:34 am

david píše: pokaždé, když mám PC u doktora, tak pak nechodí mapy
Jestli by to nechtělo změnit zdravotní pojišťovnu.... :crazy:

To už není o Garminu, to je záležitost IT. Setkal jsem se s programem a dokonce i s instalačním souborem, které mě po hloubkové kontrole NOD32 mizely.
Chtělo by to možná pořešit s ošetřujícím lékařem, aby třeba při očistě registrů dal na prg. MapSource dal pozor a ubral šampónu. Nebo tak nějak.... :oops:
david
moderátor
Příspěvky: 5099
Registrován: pon led 02, 2006 9:30 pm
Reputace: 121
Bydliště: loď,momentálně v Davli

Příspěvekod david » stř zář 17, 2014 8:34 am

Baharis píše:, to je záležitost IT. Chtělo by to možná pořešit s ošetřujícím lékařem, aby třeba při očistě registrů dal na prg. MapSource dal pozor a ubral šampónu. Nebo tak nějak.... :oops:


To vím taky. Oba felčari to věděli, ale pokaždé Garmin nechodil. Jde o to, jak ošulit Garminovu závoru pro opakovanou instalaci programu.
Uživatelský avatar
AliceKarch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 74
Registrován: úte led 15, 2013 1:00 am
Reputace: 3
Bydliště: Andalsnes - Norwegian

Re

Příspěvekod AliceKarch » stř zář 17, 2014 9:06 am

No tohle se mi někdy stávalo při instalaci některých map a následovně po jejich "odemčení" :)-
Dávám ti tady odkaz na forum kde se tohle vše řeší. Každopádně pokud se to děje vždy při nějaké akci IT tak si předtím zálohuj registry. /viz to forum/
Zde je odkaz GARMIN
Uživatelský avatar
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 792
Registrován: pon zář 18, 2006 10:54 am
Reputace: 3
Bydliště: Uherský Brod

Příspěvekod Bilardos » stř zář 17, 2014 9:39 am

david píše:To vím taky. Oba felčari to věděli, ale pokaždé Garmin nechodil. Jde o to, jak ošulit Garminovu závoru pro opakovanou instalaci programu.

Na změnu doktora to vidím určitě. Toto bych vyhodnotil spíše jako neodborný zásah.
Ale k věci. Základ určitě smazat ted vše, co s tím má spojitost. Ideálně nějaký unistalační soft.
Když jsem takto nedávno zápasil s Javou, byl mi doporučen REVO UNINSTALLER PRO, který je nějakou dobu (na vyzkoušení) grátis. Takže na tyto účely to stačí.
Dále čištění registrů, kontrola adresářů. Pak restart a instalace.
Pokud by stále nešlo, skusil bych i posunout datum na PC. Mapsource není nejnovější sw a nějaká šance by být mohla.
Pak už mne napadá jen googlit další rady.
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř zář 17, 2014 2:26 pm

Baharis píše:Nějak z toho nevyplývá, jaké že to soubory chceš přemluvit aby spolupracovaly ze 78čkou.... :lol:
Body zájmu, prošlé trasy, naplánované trasy, nebo že by dokonce mapy?

Body a trasy se ukládají ve formátech *.gbd a *.gpx. A lze je pomocí MapSource exportovat i importovat.

Ovšem mapy, resp. jejich části, jsou v MapSource ve formátu *.img a netuším jakým jiným způsobem je do přístroje dostat.

Jirko, jde mi o import tras vyrobených v OpenCPN do GPS. Když připojím GPS k počítači, program OpenCPN ji vidí (vidí port, kam je připojená), ale když dám Odeslat do GPS, zobrazí se v OpenCPN hláška Chyba při nahrávání tras, zkontroluj log.
[s]Problém je, že jsem nikde logy nenašel. Nevede k nim nic z GUI aplikace, nejsou ani v adresářích.[/s] Zpět – logy jsem našel, ale zatím z nich nejsem moudrý. :-(
Problém by mohl být v tom, že v souboru .gpx jsou tagy jako např. <opencpn>1</opencpn>, které by Garmin nemusel umět. :-(
Jasně, že to můžu vyrobit v MapSource, ale mně se s OpenCPN dobře pracuje – oblíbil jsem si ho.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159
Bydliště: Lužice u Hod.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Baharis » stř zář 17, 2014 2:44 pm

No a když si to vyrobíš v OpenCPN a uložíš, otevřeš ten soubor v MapSource? On umí *.gpx, psal jsem to už výše a odtud by to exportovat jít mohlo... :mad:

Nebo ještě zkusit zapojit prg. RouteConverter. Já když stahuji projíté trasy z Navionics, konvertuji je na *.gdb a pak s nimi pracuji v MapSource.
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř zář 17, 2014 2:54 pm

Teď jsem u kompu, kde nemám MapSource.
Zkusím to doma.
Dík.

L.
Uživatelský avatar
nohal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 84
Registrován: stř zář 30, 2009 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod nohal » stř zář 17, 2014 10:55 pm

lynx píše:
Baharis píše:Nějak z toho nevyplývá, jaké že to soubory chceš přemluvit aby spolupracovaly ze 78čkou.... :lol:
Body zájmu, prošlé trasy, naplánované trasy, nebo že by dokonce mapy?

Body a trasy se ukládají ve formátech *.gbd a *.gpx. A lze je pomocí MapSource exportovat i importovat.

Ovšem mapy, resp. jejich části, jsou v MapSource ve formátu *.img a netuším jakým jiným způsobem je do přístroje dostat.

Jirko, jde mi o import tras vyrobených v OpenCPN do GPS. Když připojím GPS k počítači, program OpenCPN ji vidí (vidí port, kam je připojená), ale když dám Odeslat do GPS, zobrazí se v OpenCPN hláška Chyba při nahrávání tras, zkontroluj log.
[s]Problém je, že jsem nikde logy nenašel. Nevede k nim nic z GUI aplikace, nejsou ani v adresářích.[/s] Zpět – logy jsem našel, ale zatím z nich nejsem moudrý. :-(
Problém by mohl být v tom, že v souboru .gpx jsou tagy jako např. <opencpn>1</opencpn>, které by Garmin nemusel umět. :-(
Jasně, že to můžu vyrobit v MapSource, ale mně se s OpenCPN dobře pracuje – oblíbil jsem si ho.

Do Garmin GPS se neposila GPX soubor, ale data jejich "specialnim", a samozrejme nedokumentovanym, protokolem, ktery se jeste pro jistotu lisi model od modelu. Pokud tam chces dostat data primo z OpenCPN, musis si pohrat s nastavenim Garmin Host Protocol vs. NMEA a mit kliku, ze zrovna GPSMAP 78 neni uplne rozbita. Mimochodem, pomerne dost jsme to opravili v OpenCPN 3.3 beta. Vic pochopitelne najdes na http://opencpn.org/ocpn/data_connections a http://opencpn.org/ocpn/the_route_manager
Good luck, a zajiste dej vedet, jestlis to rozchodil nebo ne.
Uživatelský avatar
ok1fwg
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 22
Registrován: úte zář 09, 2014 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod ok1fwg » čtv zář 18, 2014 12:14 am

Baharis píše:No a když si to vyrobíš v OpenCPN a uložíš, otevřeš ten soubor v MapSource? On umí *.gpx, psal jsem to už výše a odtud by to exportovat jít mohlo... :mad:

Nebo ještě zkusit zapojit prg. RouteConverter. Já když stahuji projíté trasy z Navionics, konvertuji je na *.gdb a pak s nimi pracuji v MapSource.


Tak těch možností je více. Garmin má i nástroj na nahrání bodů do GPS, jmenuje se POILoader a umí třeba i formát .CSV.
Na různé jiné manipulace s GPX soubory se nechá použít i zmiňovaný MapSource (či dnes již BaseCamp) a nebo šikovná utilitka EasyGPS.
Uživatelský avatar
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 3073
Registrován: pon říj 01, 2007 2:00 am
Reputace: 289
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » pát zář 19, 2014 10:33 am

Dík za rady.
Nakonec jsem šel cestou nejmenšího odporu – tou, kterou popisuje Baharis:
Vyrobil jsem trasy v OpenCPN – tady chci OpenCPN pochválit – pracuje se mi s ním mnohem lépe, než s MapSource. :good:
Pak jsem trasu otevřel v MapSource a odeslal do GPS. To klaplo.
Ale když jsem poslal další trasu, ta první z přístroje zmizela. :-(
Bylo nutné otevřít a nahrát do přístroje všechny trasy najednou. Jinak bych tam měl vždy jenom jednu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host