MapSource - začínáme

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 318
Registrován: ned čer 01, 2008 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Dětmarovice

Příspěvekod Rumex » stř dub 21, 2010 6:27 am

to Baharis

http://jachting.info/modules.php?name=D ... it&lid=208
strana 20
citace z Uživatelská příručka MapSource :
GPS
V nových verzích programu MapSource je přidána záložka GPS. Ta zobrazuje data
z GPS v reálném čase, s tím, že je přístroj zapnut a přes sériový port připojen k počítači
s instalací MapSource.
Přístroj musí mít nastaven komunikační protokol GARMIN nebo NMEA. Pak stačí
kliknout na tlačítko „Start Tracking“ a na mapě se začne vykreslovat Vaše pozice a případně
stopa pohybu po mapě. Pro zobrazení Vašeho vozidla a stopy pohybu je nutno zašktrnout
položky „Keep vehicle visible on map“ a „Record Track“. Pod tlačítkem „Start Tracking“ je
umístěna stavová řádka s informací, zda je GPS komunikace v reálném čase v činnosti či ne.

Chtěl bych mít funkční navigaci v PC, používám mapy BlueChart Atlantic v8.5, mám to spíše jako pro plánování trasy dopředu doma z obýváku. Ale možná to blbě chápu a MapSource neumí pracovat v PC jako klasická navigace. :?
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř dub 21, 2010 7:14 am

Nejsem tak důkladným čtenářem manuálů. :lol:

Zde v tomto případě asi nepůjde o to "čím novější", ale "čím starší". Kdysi v době kamenné MapSource, byla tato možnost. Nevím už kdy, rozhodně to ale bylo více jak před cca pěti lety.

Doporučuji dále neřešit a stáhnout si nRoute. Nainstaluje se přímo do složky Garmin, po spuštění si sám najde všechny mapy nainstalované a odemklé v MapSource. A myslím že splní tvé potřeby a požadavky.
Uživatelský avatar
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 318
Registrován: ned čer 01, 2008 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Dětmarovice

Příspěvekod Rumex » stř dub 21, 2010 8:22 am

OK, jdu nato díky za radu. :good:
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8600
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 21, 2010 8:24 am

Přesně jak píše Baharis.
Podíval jsem se na ten soubor a tuším, že tak před 2-3 lety.
A ten návod měl už pár let za sebou. Opravdu z dřevních dob kdy ani USB nebylo obvyklé, když jsi dobře četl, možná jsi viděl:
Minimální hardwarové požadavky :
- počítač PC s procesorem minimálně Intel 486-DX2, doporučeno Pentium 100 MHz
- minimálně procesor řady Pentium, 16 MB RAM, CR-ROM jednotka, myš nebo jiné
polohovací zařízení, grafická karta a monitor umožňující zobrazení alespoň ve škále 256
barev (doporučeno 24-bitové grafické zobrazení) s rozlišením 640 x 480 nebo vyšším a
20 až 100 MB volného místa na pevném disku podle typu instalace.
Systémové požadavky :
- MapSource pracuje pod 32-bitovými operačními systémy Microsoft Windows 95/98/2000,
Windows ME nebo Windows NT 4.0.
Je dobré mít přístup na Internet pro odemknutí uzamčených území. Vhodné je i použití
GARMIN USB Data Card Programmer, který podporuje operační systémy Windows 98/200
nebo Windows ME, které již obsahují USB (Universal Serial Bus) port.émy Windows 98/200
nebo Windows ME, které již obsahují USB (Universal Serial Bus) port.

To tě mohlo trochu trknout....funkci GPS nahradil Garmin po nějakém čase právě programem nRoute.
Takže záložku GPS hledáš marně, už není.
Uživatelský avatar
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 318
Registrován: ned čer 01, 2008 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Dětmarovice

Příspěvekod Rumex » stř dub 21, 2010 8:44 am

návody čtu asi jako Baharis :lol: , díky za upozornění. Už chápu že jsem nic nenašel, už jen najít nRoute.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8600
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 21, 2010 8:58 am

Uživatelský avatar
bast
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 9
Registrován: stř srp 06, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod bast » stř dub 21, 2010 10:51 am

Baharis píše:No jo. G2 Vision... :cry:

HomePort zobrazuje i starsi verze BlueChart nez G2. Pokud je nainstalovana v PC.
Uživatelský avatar
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: úte zář 14, 2010 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod MontySail » pát zář 24, 2010 7:12 pm

Chlapi...Jirka(Baharis) tady někde popsal,jak do GPS Garmin přidat stanice přílivů a odlivů spolu z mapami a já to za krista nevím najít.Jestli to někdo najdete,tak mi hoďte link a nebo mně postup popište nanovo.Poprosil bych Jirku,ale je mimo republiky.Dík

howk
Monty
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8600
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát zář 24, 2010 8:17 pm

Jsi Monty nedával dobrý pozor, co ;)

Tedy stručně po paměti, nemám po ruce, ani jedno ani druhé (MapSource a GPS)

V MapSource si musíš přidat / překliknout si zobrazení na mapku přílivů....- něco jako zjednodušená námořní mapa. Myslím BluChart Tides and Marines....
V ní si vybreš oblast která tě zajímá (nejmenší je celé středomoří), kopíruješ stejně jako mapy, které vybíráš pro přenos do GPS. A tam pak v místech kde jsou stanice...si to můžeš zobrazit.
A to by mělo být celé.
Uživatelský avatar
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 72
Registrován: úte zář 14, 2010 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod MontySail » pát zář 24, 2010 8:38 pm

Dík...Jo...Já to takhle dělal,ale pak jsem nevybíral mapy,ale chtěl jsem vybrané otevřít z uloženého souboru...A tak to nešlo...Musel jsem mapy vybírat ručně...Ale už to mám... :D .Tak zatím zdar a sílu

howk
Monty
Uživatelský avatar
catamaran
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 448
Registrován: ned srp 16, 2009 2:00 am
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » stř úno 13, 2013 5:47 pm

Ahoj Ixxo,

psal jsi, ze mas natahnute mapy i s GPS.

Mohl by jsi mi prosim poslat nazev a nebo

link na ty mapy?

Diky.

Cat...
Uživatelský avatar
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 312
Registrován: sob led 14, 2012 1:00 am
Reputace: 13
Bydliště: Gútor

Příspěvekod ixxo » stř úno 13, 2013 10:56 pm

2 catamaran:
skús waterways.cz alebo pošli SZ zhrd on Ti poradí. GPS funguje ako anténa a na počítači sa zobrazí mapa s kurzorom označujúcim polohu lode.
Software sa volá Mapsource
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 13, 2013 11:32 pm

Ale ale ale... :)

Po více jak dvou letech tu máme MapSource. Co to prosím tě Ixxo máš za MS, že ti to ukazuje polohu? Jestli můžeš číslo verze. Co já vím a co je psáno v tomto vlákně, MS to neumožňuje.
Uživatelský avatar
ixxo
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 312
Registrován: sob led 14, 2012 1:00 am
Reputace: 13
Bydliště: Gútor

Příspěvekod ixxo » čtv úno 14, 2013 12:01 am

Som len čistý užívateľ, k MapSource je tam ešte nRoute, ktorý to vlastne vie polohu ukázať. Mne to všetko nastavil človek, ktorý je v tom fachu eso. Spolu s malým eTrexom to funguje bezvadne. Mám tam mapy vodných ciest prakticky celej Európy okrem Francúzska, čo ma dosť mrzí.
Anonym
bez hodnocení
Příspěvky: 8271
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv úno 14, 2013 6:58 am

Takže jo, asi "vlastně" vše při starém. :crazy:

MapSource a HomePort - NEUMÍ zobrazovat polohu
nRoute - UMÍ zobrazovat polohu.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů