stavba malé plachenice

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

hacek
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

stavba malé plachenice

Příspěvekod hacek » čtv kvě 22, 2014 5:31 pm

Ahoj.
Chtěl bych postavit malou plachetnici, na naše (sladké) vody. délkou jsem limitován na 5m. Manuálně na tom nejsem špatně, prostory pro stavbu mám, chuť taky... Má představa je překližková obšívka na žebrech, takže ideálně "hranatý" trup. Práce se dřevem mi není cizí, ale loď jsem ještě nestavěl, takže do začátku něco lehčího. Můj plán je postavit, (zajet) a prodat. Na skladování lodě nemám prostory. Ideálně kdyby se mi z prodeje alespoň zaplatily náklady. vydělat na tom nechci, ale kdybych byl v plusu, tak nic proti tomu. :) Potřeboval bych poradit jakou loď. (i s ohledem na prodej). Koukám po Pirátovi, ale je to tím, že o moc víc lodí neznám :) Kajutovku nechci, spíše nějakou okruhovku s tím, že si ji trochu upravím k obrazu svému. Co se týče plachtění - začátečník nejsem, lankům a plachtám relativně rozumím a mám za sebou stavbu kompletní takeláže na skautskou pramici (7 m2). Tady na fóru jsem nic takového nenašel, vše je o "velkých" lodích, tak mě případně odkažte. Díky
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » pát kvě 23, 2014 8:48 am

To je nesmysl.
1) (a to je ten mensi problem) neni to legalni, amaterskou stavbu muzes prodat az po 5(?)letech, jinak si vyrobce a musis vystavit CE, a to neni 2x realny. To by ale slo obejit
2) ceny lodi jsou tak nizko, ze jen za material ta lod bude neprodejna.
3) dneska novou okruhovku ze dreva a preklizky? K cemu, zavodit se na tom prakticky neda.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát kvě 23, 2014 8:59 am

Jedině v bodě 1 nemáš pravdu, ale jen pokud malá plachetnice ( jako Pirát) nebude podléhat registraci :?
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » pát kvě 23, 2014 12:51 pm

Ten zakaz prodeje plati tak nejak vseobecne, i treba pro kanoi - postavit si ji muzu, pouzivat ji muzu a po peti letech ji muzu prodat. Pokud je budu vyrabet na kseft, musi mit CE a zkousky. V zasade to lze snadno obejit, prodat ji jako rozestavenou, s tim ze si ji majitel dostavi(nekde nekam zasroubuje 4 srouby nebo tak neco). Proto jsem psal, ze to neni 2x dulezity, je to spis formalita a u neregistrovany lodi to nema moc kdo a jak zkontrolovat.
hacek
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hacek » pát kvě 23, 2014 8:28 pm

OK. To s tou registrací jsem netušil. Nebyl jsem si jistý jestli to není ptákovina, ale za dotaz nic nedám.
Nebylo by to zavodní. je mi jasný, že tam s překližkou díru do světa neudělám. Měla to být přijatelná možnost, jak si osahat stavbu lodě, a přitom do toho nenasypat milión.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát kvě 23, 2014 9:16 pm

jo-postav kachnu (PD Racer)-financne te to nezrujnuje a mozna to za cenu materialu prodas
P.S. jednu bych mozna bral pro vnucku :)
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » pát kvě 23, 2014 9:24 pm

Krome kachny je spousta lodi, na kterejch si to lze osahat, nejaka jednodeskovka jako hec, kanoe, morskej kajak(malo materialu, prace kopec)... Ale kachnam fandim, ne ze ne, a na jeji skladovani se misto najde snad vzdycky.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát kvě 23, 2014 9:36 pm

svata pravda-nastojato do kouta-3-4 fochy a pres zimu prima stylova skrinka(v lete samozrejme na vodu) :good:
jinak kačene fandim taky-sice jsem si ji zatim postavil jenom jako model ale zacinam o ni vazne uvazovat(kdyz by na tom neblbly deti-dat na to vesla a mala pramka je na svete)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » ned kvě 25, 2014 12:54 pm

Trochu klasiky : http://www.classicmarine.co.uk/details.asp?Name=Spike
Nebo jeho jiní sourozenci. k.
hacek
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hacek » ned kvě 25, 2014 7:24 pm

Ta kachna je dobrá. Jen mi tam docela chybí špička. :) Pohledám nějaké plány a nechám si to projít hlavou. další varianta byl třeba Kadet. No ještě mám do zimy čas... :)
ferodedek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Pčekližkové

Příspěvekod ferodedek » pon kvě 26, 2014 7:25 am

hacek píše:Ta kachna je dobrá. Jen mi tam docela chybí špička. :) Pohledám nějaké plány a nechám si to projít hlavou. další varianta byl třeba Kadet. No ještě mám do zimy čas... :)

Co třeba tady:
http://www.jachty.p-net.pl/metoda/metoda.html

Zpět na